Pénteken újra lesz magyar szavazás OOXML témában az MSZT-nél

 ( trey | 2007. augusztus 29., szerda - 16:14 )

Kóka János levelet küldött az Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) ügyvezető igazgatójának, Pónyai Györgynek, amelyben tájékoztatta az igazgatót, hogy az IBM Magyarországi Kft. kifogással élt az MSZT/MB-819 Informatika Műszaki Bizottság 2007. június 25-i ülésének eljárásrendjével kapcsolatban.

(Hungarian Standards Institution to reconsider its vote on OOXML

Mr János Kóka, Minister of Economy and Transport, has sent a mail to György Pónyai, General Director of Hungarian Standards Institution (HSI), about its the Hungarian vote on OOXML issue. In this mail the minister informed the director, that the IBM Magyarországi Kft (the Hungarian subsidiary of IBM) signed concerns about the way how the Hungarian vote was decided on the OOXML issue (draft of ISO/IEC DIS 25900 standard) on the meeting of the Committee on 25th June 2007. As known, the meeting was organized breaking the internal rules of HSI on decisive meetings. The invitations for the meeting were not sent to the parties in time, then the voting rules were changed by the secretary of the Committee so that only the 50% of the votes is enough for a decision instead of the 2/3 lied down in the original rules. Because of these circumstances, the counterinterested parties were not able to vote on the meeting, therefore the official Hungarian opinion on the issue is “yes” for OOXML as ISO standard. However because of these anomalies, the minister has ordered HSI to restore the juridical situation, and repeat the vote on 31th August 2007.
Since then, new members have been inaugurated to the committee of the HSI, where the only requirement of membership is a fee of 100-200 euros. Many of the new members seem to have tight relationships with Microsoft.)

Idézet:
Tisztelt Igazgató Úr!
 
Tájékoztatom, hogy az IBM Magyarországi Kft. kifogással élt az MSZT/MB-819 Informatika Műszaki Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) 2007. június 25-i ülésének eljárásrendjével kapcsolatban. Mint ismert az ülés napirendjén az ISO/IEC DIS 25900 szabványtervezetre vonatkozó magyar álláspont kialakítása szerepelt. Ez ügyben Egyed Géza szakállamtitkár Úr 2007. augusztus 10-én levélben fordult Krauth Péterhez, a Bizottság elnökéhez, amely levélre a Bizottság elnökétől több tekintetben aggályos választ kaptunk.
 
Ennek alapján az ülés lebonyolításának körülményeit újólag megvizsgálva megállapítottam, hogy az ülés összehívása nem felelt meg az MSzT ügyvezető igazgatójának a nemzeti szabványosító műszaki bizottságok, a programbizottságok és a nemzeti (szakmai) bizottságok általános működési szabályairól szóló igazgatói utasításának (a továbbiakban: igazgatói utasítás) 5.1.9. pontjában foglalt előírásnak, miszerint az ülésre szóló meghívók kiküldése és az ülés tényleges megtartása között 2 hetes időintervallumnak kell eltelnie. Aggályosnak tartom azt is, hogy az ülés előtt a Bizottság titkára bejelentette, hogy nem 2/3-os, hanem 50%-os többség elegendő a döntéshozatalhoz, bár erre felhatalmazása nem volt.
 
A nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 26. §-ának (1) bekezdése, valamint a Magyar Szabványügyi Testület feletti törvényességi felügyeletet gyakorló miniszter kijelöléséről szóló 75/1995. (VI. 22.) Korm. rendelet 1. §-a alapján a Magyar Szabványügyi Testület felett a gazdasági és közlekedési miniszter törvényességi felügyeletet gyakorol. Az Nsztv. 26. §-ának (2) bekezdése szerint „a kijelölt miniszter ellenőrzi, hogy az alapszabály és a többi belső szabályzat megfelel-e a jogszabályoknak, továbbá, hogy az MSZT szerveinek határozatai nem sértik-e a jogszabályokat, az alapszabályt vagy a többi belső szabályzatot”.
 
A fentiek alapján, tekintettel a magyar álláspont kialakításának 2007. szeptember 2-i határidejére kérem, hogy a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges intézkedések megtételére történő intézkedéseket haladéktalanul szíveskedjen megtenni, a Bizottság ülésének az igazgatói utasítás 5.1.9. pontjában foglalt előírásnak megfelelő összehívásáról legkésőbb 2007. augusztus 17-ig szíveskedjék gondoskodni.

Budapest, 2007. augusztus 16.

Üdvözlettel,

Dr. Kóka János

Úgy tudjuk, hogy a számos új tag van, akik zömmel a Microsoft kérésére léptek be, de indul például az Oracle is. Ha visszaállítják a 2/3-os többséget, akkor van esély a "nem" szavazatra, ha maradnak az egyszerű többségnél, akkor nem nagyon.

--

babo írta:

Jelenleg a helyzet, idézem:

Idézet:
Tisztelt Bizottsági Tag!
 
Tisztelettel meghívom az MSZT/MB 819 ülésére, amelynek

időpontja

2007. augusztus 31. (péntek) 10.00 óra.

helyszíne:

Magyar Szabványügyi Testület (1091 Budapest, Üllői út 25.) I. 104.
(Neumann János) terem.

Napirend:

1. Az ülés megnyitása
2. A megjelentek számbavétele és a határozatképesség megállapítása
3. Az ülésen alkalmazott eljárási szabályok egyeztetése és
jóváhagyása
4. Az ISO/IEC DIS 29500 nemzetközi szabványtervezetre vonatkozó
végleges magyar álláspont kialakítása és jóváhagyása
5. Az ülés bezárása

Kérem, hogy feltétlenül vegyen részt az ülésen. Ha a szabványtervezet
szövegét esetleg még nem ismerné, kérem jelezze.

Üdvözlettel:

Pónyai György
ügyvezető igazgató

Tehát még nem eldőlt tény a magyar támogatás! Persze, a frissen belépő MS partnerek száma jelentős. Egyes hírek szerint 15-20 vagy még ennél is több MS függő / támogató cég lépett be, hogy pénteken szavazhasson.

Az SzSzI is belépett, készül, s természetesen szavazni, illetve a történtekről beszámolni is fog.

(A hírt többen is beküldték, köszönet érte.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

egyes hírek szerint 15 - 20 új (MS függő) belépő van

Az erosebbik kutya ... Magyarorszagon.

Nalunk mar csak ez a demokracia.

Ha eddig eljutott a dolog hogy nem lehet csak úgy suttyomban szavaztatni, és kétharmadosról feles többségre módosítani, már van remény. Na jó, bevallom, nincs. Egyre inkább a politikára hasonlít ez a történet.

Nezd, a formasagokat be kell tartani. Nehogy azt gondolja a nep, hogy itt valami nem stimmelt, amikor a dontest meghozzak.
Nagyon sok dolog sajnos csak latszolag mukodik Magyarorszagon.

Eppen ezert lehetseges pl. az, hogy elkeszitik a tobb aramszolgaltatos rendszert, ami valszeg 10%-30%-os emelessel fog kezdodni.
Nonszensz. Latszolagos verseny a szolgaltatok kozott.

Igazi verseny akkor lenne, ha a Franciaktol a 7.5 Ft-os aramot megvesszuk es itthon 20 Ft-ert eladjuk.
Persze az egyeb torvenyek gondolom biztositjak, hogy ne lehessen ilyen agyafurt dolgokat kieszelni...

Nem csak nálunk, az egész világon ez történik.

Nem mintha meglepne, de legalabbis leheletnyi ironiat erzek abban, hogy egy Lamuff es tsa. ZBt. (M$ Technology Partner) ceg azonos szavazati ertekkel bir egy szabvany kialakitasakor, mint ilyenek hogy IBM, meg Novell. Whatever...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

+1

Szintén

A Novell fog szavazni?

amennyire tudom nem tag és nem is lesz

Kiegészítés a hírhez: a levél elküldése után Kóka János elküldött még néhány vastagon megtömött borítékot is.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Kinek, és miért? Tényeket, ha lehet, mert addig ez ugye még szimpla rágalmazásnak is gyenge (nem rokonom a Kóka, még cask nem is szívem csücske, de úgy tűnik, jelenleg pont ő nem hagyja a törvénytelenségekes sutyiban megtörténni...)

++

Akkor talán ennyit a noooxml.org-ról :(.

Kérdés, hogy a más országokban, hmmm hogy is mondjam, ganyús körülmények közt lezajlott "szavazásokkal" mi lesz.

--
trey @ gépház

Igennel kell szavazni, mert a Windows mindennel kompatibilis...

Kivéve önmagával!

--
ρjФ†г@chariot

Semmi. A dolgok jelenlegi állása szerint az ooxmlből iso szabvány lesz, az iso nagyobb dicsőségére.

Tudjátok, tagnak belépni a nemzeti bizottságokba pár ezer usd, de mennyibe kerülhet egy országot rendes tagnak beléptetni az ISO/IEC JTC1-be? Márpedig utolsó számlálás szerint ez történt pár informatikai nagyhatalommal, mint Jamaica vagy Elefántcsontpart.

Mint fentebb említettem, azért ez a kabarét a szavazás körül érdemes lenne angolul leírni és elküldeni a Slashdot-nak meg a nagyobb oldalaknak, hogy azért lássák, hogy mi magyarok nem vagyunk akkora balfaszok, hogy szó nélkül benyelünk mindent. Jelezni, hogy volt azért itt egy kis ellenkezés is.

--
trey @ gépház

PJ-vel (groklaw) kapcsolatban vagyok, ott nyilván megjelenik majd a fejlemény.
De például cseh barátainknak sikerült rendesen szavazni...

Miert nincs olyan, hogy belepes utan a tagok 1-3 evvel kapnak szavazati jogot, de csak akkor ha reszt vettek X ulesen ill. erdemi munkat is vegeztek. Ez mindenhol mashol igy mukodik, itt miert NEM?

mert akkor az MS sem szavazhatna... idén lépett be

I.J. oriasplakat :P

+1
en is pont ezt akartam irni...

A'rpi

Kellene egy kis segítség, mert már tényként jelntik be, hogy hazánk támogatja az OOXML-t. érdemi dolgot ha tudtok, kérlek írjatok ide:
http://hup.hu/node/44020#comment-423363

a linken ott a cím, ahol helyesbítést lehet kérni az sg.hu-tól

Lehet, hogy nem fog tetszeni ez a vélemény, de ha az ISO tényleg így működik, hogy az lép be aki akar és technikai tartalomtól függetlenül összevissza szavazhat, akkor nem kár érte. Nyugodtan tegye tönkre a saját hírnevét, csináljon bohócot magából. A legszörnyűbb az egészben, hogy ezzel gyakorlatilag precedenst teremtett más hasonszőrű cégek számára.

Mondjuk a világ szarabb lesz egy általánosan elismert szabványosító testület nélkül, mondhatni az óriáscégeknek eljött a kánaán, de legalább ezután világosan látszik, hogy mennyire szabad komolyan venni valamit, amira az van írva, hogy ISO.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Egy csomó dolog működik így. Nobel-díj. Oscar-díj. :)

Erről van egy vicc is, de igazad van. :-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Tehát ha van pénzem akkor alapítok/vásárolok/meggyőzök egy csomó céget, mindegyikkel befizettetek egy bizonyos összeget és én döntöm el, hogy ki kap Nobel-díjat? Tehát *csak* pénz kérdése lenne? Ha ezt Bill Gates megtudja... :) Talán a Nobel díj az egyetlen, ami hiányzik a gyűjteményéből. :)

Egyébként én úgy tudtam, hogy nem így megy, és http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_prize sem utal arra, hogy pusztán pénz kérdése lenne. Persze lehet, hogy nem Nobel prize, hanem Nobel price néven kéne keresnem? :)
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

A Nobel-díjat nem fele pénz, hanem fele politika alapján ítélik oda.
Nagyon sok esetben ez világosan látszott/látszik, de talán nem is baj.
Lásd például a múltkori törökországi irodalmi Nobel-díjat.

HVG-ben volt egy cikk róla kb. egy éve, ott nagyon szépen le volt vezetve ennek miértje is.

Ok, de érted, hogy mit akarok mondani. A Nobel díj esetében nem az a probléma, hogy olyan embert tűntetnek ki, akinek nincs semmi érdeme, hanem az, hogy hogyan válasszanak olyan emberek közül, akik egyébként bizonyítottan mind megérdemelnék. És igen, ebben sajnos bejátszik a politika.

A hasonlat akkor volna helyes, ha az OOXML nem lenne tele technikai hibákkal és mondjuk egyszerre adták volna be az ODF-et és az OOXML-t és az ISO-nak most választania kellene. De itt egyáltalán nem erről van szó.

A legnagyobb baj az, hogy itt az előszűrés maradt el. Ennek eleve nem lett volna szabad eljutnia odáig, hogy szavaznak róla. Pláne nem gyorsított eljárásban... És alapvetően ezzel égette le magát az ISO nagyon.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Az lenne kiraly dolog, ha az ules utan nem sokkal valaki leirna mi volt. Engem - es nyilvan meg sokakat - nagyon erdekelne!

- Use the Source Luke ! -

Így van, engem is érdekelne :)

nem lesz benne hiány.

Beléphetne a hup is, meg akinek van valami cége -- ezek szerint, no de mi a feltétele a belépésnek?

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Pénz? :)

--
trey @ gépház

No de mennyi? És mennyi idő a belépés?

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Ki kell tölteni az oldalukon található belépési nyilatkozatot elküldeni (fax, és tértivevényes levél), és praktikusan rá kell fizetni a bank számlájukra az összeget. (év végéig talán 25 ezer Ft).

Lássuk csak 25000 Ft az kb 100 €. Na EZT kellene megírni a slashdotra. Meg az Indexre, meg az sg.hu-ra is. 100 € egy szavazat ára, egy olyan kérdésben, amiben csak és kizárólag technikai szempontoknak volna szabad érvényesülnie. Ez azért finoman szólva is közröhej. Stílusában egész jól passzolna az Index hírei közé. :)

UPDATE: http://www.mszt.hu/dokument/tagdijrendszer.pdf
Nem 25000, hanem 40000 egy olyan cégnek, aminek 10MFt-ot nem meghaladó éves bevétele van. Na nem mintha a lényegen változtatna bármit is.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

nekünk (SzSzI) 25 000 kellet fizetni. Kifizettük, számlát is kaptunk

hup.hu látogatói is összedobhatnák ezt a pénzt, itt megszavaznánk és egy képviselőnk szavazna a biztoságban.

25 ember összedobja a pénzt, és aki ráér, elmegy pénteken egy karnyújtóztatásra...
Egyébként tényleg félelmetes, hogy ennyiből áll a dolog.

Szerk.: de ha jók vagyunk, akár több csoportot is delegálhatunk :))

Pont egy szavazat kell még a nem táborba, komolyan gondoltam. Időben vagyunk még ?

Honnan tudod? Van valami naprakész infód a résztvevőkről?
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

1/3 tol több "nem" kell.
8:3 volt legutóbb.
SzSzI beszál vélhetőleg
8:4 lesz.

A kérdés az, hogy szavazásig tagok lehetünk -e. (Meg kell érkeznie pénznek a számlára)

Ha ráfizeted a bak számlára, az adott bankba, az azonnal megjelenik és igazolásod is van róla.

Nem csak sz SzSzI szállt be, hanem sok MS függő cég is, (állítólag 20 körül)

Ok, felőlem mehet. Ha csak ennyi kell a közösség segítéséhez, nem bánom :)

IRC-n kéne ezt megbeszélni sztem, az mégiscsak gyorsabb.

IRC azon tanakodunk, hogy mennyi idő alatt lehet belépni. Valaki tudna erröl valami közelebbit ?

Nem tudom, de ha el tudjuk érni én támogatom... egy kisebb összeggel is. ;o)

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

http://www.mszt.hu/honosit/taglista.asp -- vagy nekik kéne levelet írni, hogy nem szavazattal jelenjenek meg
KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Átnéztem a céglistát. Elég érdekes cégeknek kellene dönteni technikai kérdésben.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Más szabványok is vannak... Nyilván ők azért vannak ott...

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Hmm. Ezne tobb foiskola es egyetem is rajta van. Oket lenne esely meggyozni... lepek is BMF ugyben.

A'rpi

-torolve-

Javaslom gyűjtsük a listán található tagok e-mailcínmet, s közben fogalmazzunk meg egy levelet, ameléyben leírjuk a jelenlegi helyzetet, miért fontos hogy nemmel szavazzanak...

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Ez elég jó levél alap:ooxml gondolatok
Kitűnő megjegyzéseknek valók vannak benne :)

Gyűjtsük, ez ugye nem minősül spamnek ?

Fene se tudja. A levél kéretlen, de melyik levél nem az? Viszont nem reklám, csak egy kérés...

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

A betű kész (nem mindegyiket mondta meg google)

Én meg a listá végét kezdem -> ODS-be.

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

kb. első 200 resolváltam, amihez volt e-mail. Most mi legyen ?
Többség valószínüleg nem bizotsági tag.
Ha valaki felhívja az MSzT -t megmodják neki kik azok ?

(#hup-ooxml freenode -on , akit érdekel a téma.)

Legrosszabb esetben küld el a neveddel, vagy az enyémmel vagy mindkettővel...

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Beirhatod a Zöld Pók Alapítványt is

Ha te küldöd, az sosem spam, hanem fontos körlevél, legyen szó Bill Gates elosztogatandó vagyonáról, vérátömlesztésre váró gyerekről, szerencsehozó doc fájlról... vagy egy megtorpedózandó szabványról :).

A vicces vagy közhelyes idézeteket tartalmazó ppt fileokat kihagytad! :))

Office Open XML szabványosítása

A Magyar Szabványügyi Testület munkájában részvevő kolléga részére!

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Az Office Open XML ISO szabványba foglalásának ügyében kerestem meg Önt. Mint bizonyára Ön is tudja, a nemzeti álláspontot meghatározó döntésre a holnapi nap (2007. augusztus 31.) folyamán kerül sor. A Magyar Szabványügyi Testület szavazó tagjaként arra kérem Önt, hogy képviseltessék magukat a holnap 10 órakor kezdődő szavazáson és voksoljanak „NEM”-mel erre a szabványtervezetre. Az Office Open XML dokumentumformátum-leírással számos technikai probléma van, ráadásul jó néhány eddig elfogadott ISO szabványt is felrúg. Már a neve is megtévesztő hiszen a nevével ellentétben egyáltalán nem nyílt és szabad – számos olyan részt tartalmaz amely megvalósításához ismerni kell zárt szoftverek, egyáltalán nem hozzáférhető működési mechanizmusát.
Tisztában vagyok vele, hogy a jövő szempontjából fontos, hogy rendelkezésre álljon egy szabványos, nyílt és mindenki számára elérhető dokumentumformátum, amelyben adatait tárolhatja és elérheti hosszú évek múltán is. Szerencsére az ISO már rendelkezik ilyen szabványos dokumentumformátummal, ez az Open Document Format, továbbiakban ODF, vagy ISO 26300. Ezt az ISO által szabványosított formátumot az Európai Unió is elsődlegesen ajánlja és a szoftverfejlesztők széles körben kínálnak ODF fájlformátumot használó programokat.
Tehát arra kérem, hogy NEM szavazatával utasítsa el az Office Open XML dokumentumformátum, amely felesleges, nehezen alkalmazható és legfőképpen az eddigi szabványokkal is összeütközésben van. Megjelenésére mindenképpen számítunk!

További információk:
http://www.szszi.hu/kozlemenyek/sajto/2007/08/28/ooxml_gondolatok/

Köszönettel,

(esetleg ide beidézve az eredeti meghívót is)
----

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Nezd at ezt is, vannak benne erdekes dolgok:
http://ooxmlisdefectivebydesign.blogspot.com/

Nos, a BMF-t ugyan támogatja az MS, szóval jó kérdés..

Azért hajrá.

_____
Legyél egyéniség! Ne köve$d a divatot! Használj te is Ubuntut! -- Nem vagyok egyéniség. :)

ezen cégek nem elhanyagolható része állami pénzektől függ, tehát a nem szavazat ezen cégeknél nagyjából esélytelen

szakmai hozzaertes nelkul, pusztan erzelmi alapon szavazni valamirol?

--
I think the major good idea in Unix was its clean and simple interface: open, close, read, and write.

attol, hogy ezt elolvasom meg nem ertek hozza, ezert nem is mondok rola velemenyt

--
I think the major good idea in Unix was its clean and simple interface: open, close, read, and write.

Ha már véleményed sincs ...
---
otom sprau kana ticuana sanduo pagnoseresmee

Viszont ha bejutnának a tagság közé a pénteki szavazásig, az remekül demonstrálná, hogy mekkora sóhivatal az mszt :)

ez teny

--
I think the major good idea in Unix was its clean and simple interface: open, close, read, and write.

Nem értem, segítsetek!

http://www.mszt.hu/dokument/MSZTALAPSZABALY.pdf
http://www.mszt.hu/dokument/tagdijrendszer.pdf

Mind a kettő írja:
A tagdíjat a tárgyi év február 28-ig egyösszegben kell befizetni.*57

*57 Módosította 4/2005. (III. 07.) SZT határozat.
[...]
Készült egységes szerkezetben:
Budapest, 2005. december 6.

Most akkor ez a dokumentum már tartalmazza a határozat változtatását? Csak a 2006-os határozatok találhatóak az oldalukon. Ki tudja valahonnan kideríteni, mi a helyzet? Talán fel tudnánk használni...

Ugyes! Esetleg probald meg valamelyik taggal felvenni a kapcsolatot - ez a szavazas eredmenyet dontheti el!

Itt az SZSZI. Nem kell messze menni.

--
trey @ gépház

Vagyunk

Akkor a következő torpedó az, hogy kiszórjuk azokat akik nem fizették be addig a díjat?

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Ha van rá lehetőség, akkor érdemes volna.

Ige, de jövő héten lesz az ISO szavazás :O

Egy kis ideig él a #hup-OOXML csatorna, ha érdekel valakit, jöjjön.

Azért ez mégis a legkeményebb :)

"Több alkalommal merült föl, hogy az esetleges hibákat majd a következő fázisban (BRM) kijavítják, nyugodtan lehet „Igen, megjegyzésekkel” szavazatot adni a problémáktól függetlenül. Pedig nem lehet. Az ISO/IEC JTC1 szabályzata szerint háromféleképpen lehet szavazni: xv

* Elfogadás: ez esetben technikai megjegyzéseket nem lehet fűzni a szabványhoz.
* Elutasítás, a technikai okok felsorolásával. Fel kell sorolni megoldási javaslatokat is minden problémára. A problémák javítását a szavazó országnak vissza kell igazolnia, és így a javítások után a szavazat megváltoztatható elfogadásra, ha a javítások jók voltak.
* Tartózkodás.

Tehát „Igen, (technikai) megjegyzésekkel” szavazat nincs. Azaz, ha vannak technikai problémák (és elég egyértelműen vannak), akkor nemmel kell szavazni."

ehhez képest mindenhol "igen, megjegyzésekkel" szavazot vert át az MS...

Van rá esély, hogy ezeket úgy kezelik majd, hogy "Ó, technikai megjegyzés? akkor ez elírás volt, és "nem"-nek számít". Ez ugyanis most nem feltűnő, de ebben a fázisban nem szavazgatni kellene, hanem hibákat keresni (a többi résztvevő által) és a talált hibákat kijavítani (A szabvány gazdája által). Ehelyett za MS szavazósdivá alakította.

Friss hir svedorszagrol:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20070829070630660

itt leirjak, hogyan leptette be a microsoft a partnereit a sved szabvany tanacsba. lehet, hogy itthon is (es meg sok mas helyen) hasonlo tortent.

- Use the Source Luke ! -

A Slashdotra fordítás hogy halad?

Még várok b_e-ra.

--
trey @ gépház

Küldtem egy nyers fordítást az emailedre. Megkaptad?
Csaba

Igen, köszi.

--
trey @ gépház

No, akkor ez menne a külföldnek:

Hungarian Standards Institution reconsider its vote on OOXML

Mr János Kóka, Minister of Economy and Transport, has sent a mail to György Pónyai, General Director of Hungarian Standards Institution (HSI), about its the hungarian vote on OOXML issue. In this mail the minister informed the director, that the IBM Magyarországi Kft (the Hungarian subsidiary of IBM) signed concerns about the way how the Hungarian vote was decided on the OOXML issue (draft of ISO/IEC DIS 25900 standard) on the meeting of the Committee on 25th June 2007. As known, the meeting was organized breaking the internal rules of HSI on decisive meetings. The invitations for the meeting were not sent to the parties in time, then the voting rules were changed by the secretary of the Committee so that only the 50% of the votes is enough for a decision instead of the 2/3 lied down in the original rules. Because of these bribes, the counterinterested parties were not able to vote on the meeting, therefore the official Hungarian opinion on the issue is “yes” for OOXML as ISO standard. However because of these anomalies, the minister has ordered HSI to restore the juridical situation, and repeat the vote on 31th August 2007.
It is also known, that since that new members are inaugurated to the committee of HSI, where tho only requirement for the membership is the payment of a fee between 100 and 200 euros. Many of the new members seems to have tight relationships with Microsoft.

Vélemények?

--
trey @ gépház

HSI reconsider its vote -> HSI to reconsider its vote vagy HSI reconsiders its vote

'because of these bribes': nekem kétszer kellett elolvasnom hogy megértsem, addig a pontig konkrétan vesztegetés nem volt említve.

Utolsó bekezdés nagyon elhamarkodott:
It is also known that since then, new members have been inaugurated to the committee of the HSI, where the only requirement of membership is a fee of 100-200 euros. Many of the new members seem to have tight relationships with Microsoft.

szerk:
Sőt, szerintem nagyobbat ütne ha mellőzné az olyan fordulatokat, hogy 'it is also known that' és 'seems to have'.

OK, a bribes -t lehetne enyhíteni tricks -re.

A második részt nem értem. Szerinted jobb lenne az utolsó bekezdés nélkül? De hát pont az, ami felhívja a figyelmet, hogy a Svédországban alkalmazott trükköt fogják megismételni (MS párti tagok hirtelen behozatala a döntéshozatalba). Viszont mivel erről nincs konkrét info, így nem kockáztatnék egyenes kijelentést (amit esetleg rágalmazásnak is fel lehet fogni). Így helyénvalónak találom a 'it is also known that' és 'seems to have' kifejezéseket.

Csaba

Nem, az utolsó bekezdést áfogalmaztam. Nem kell tricks, inkább 'underhanded tactics implying bribery'. ;)

SZERK: A seems-ben igazad van, de az 'it is known' az tulképpen tudvalevőt jelent, ami nem finomabb mintha leírod nélküle.

Az igaz, viszont az valóban ismert, hogy lesznek új tagok a bizottságban. Ha más nem, akkor a sziszi :-)

A következő mondat a ködösítés: 'it seems'. Persze, ha lesz jobb megfogalmazás, az még jobb, csak ez a rész se sikkadjon el.

Csaba

Sorry, közben kajáltam.

Tehát akkor valaki összefoglalná ide a végleges szöveget?

--
trey @ gépház

Hungarian Standards Institution to reconsider its vote on OOXML

Mr János Kóka, Minister of Economy and Transport, has sent a mail to György Pónyai, General Director of Hungarian Standards Institution (HSI), about its the Hungarian vote on OOXML issue. In this mail the minister informed the director, that the IBM Magyarországi Kft (the Hungarian subsidiary of IBM) signed concerns about the way how the Hungarian vote was decided on the OOXML issue (draft of ISO/IEC DIS 25900 standard) on the meeting of the Committee on 25th June 2007. As known, the meeting was organized breaking the internal rules of HSI on decisive meetings. The invitations for the meeting were not sent to the parties in time, then the voting rules were changed by the secretary of the Committee so that only the 50% of the votes is enough for a decision instead of the 2/3 lied down in the original rules. Because of these underhanded tactics implying bribery, the counterinterested parties were not able to vote on the meeting, therefore the official Hungarian opinion on the issue is “yes” for OOXML as ISO standard. However because of these anomalies, the minister has ordered HSI to restore the juridical situation, and repeat the vote on 31th August 2007.
Since then, new members have been inaugurated to the committee of the HSI, where the only requirement of membership is a fee of 100-200 euros. Many of the new members seem to have tight relationships with Microsoft.

Csaba

"Because of these underhanded tactics implying bribery"

Ezen nem kéne finomítani? Mert ha túlbuzgó a szöveg akkor nem biztos, hogy komolyan veszik. Egyébként nekem jónak tűnik.

--
trey @ gépház

Szerintem jobb lenne "Because of these tricks".

Csaba

Korábbi fogadalmam ellenére beleugatok: a circumstance is elég, bízz az olvasóra is valamit.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

OK, kösz.
Csaba

Jah, én is valam ilyesmire gondoltam.

Akkor a final:

Hungarian Standards Institution to reconsider its vote on OOXML

Mr János Kóka, Minister of Economy and Transport, has sent a mail to György Pónyai, General Director of Hungarian Standards Institution (HSI), about its the Hungarian vote on OOXML issue. In this mail the minister informed the director, that the IBM Magyarországi Kft (the Hungarian subsidiary of IBM) signed concerns about the way how the Hungarian vote was decided on the OOXML issue (draft of ISO/IEC DIS 25900 standard) on the meeting of the Committee on 25th June 2007. As known, the meeting was organized breaking the internal rules of HSI on decisive meetings. The invitations for the meeting were not sent to the parties in time, then the voting rules were changed by the secretary of the Committee so that only the 50% of the votes is enough for a decision instead of the 2/3 lied down in the original rules. Because of these circumstances, the counterinterested parties were not able to vote on the meeting, therefore the official Hungarian opinion on the issue is “yes” for OOXML as ISO standard. However because of these anomalies, the minister has ordered HSI to restore the juridical situation, and repeat the vote on 31th August 2007.
Since then, new members have been inaugurated to the committee of the HSI, where the only requirement of membership is a fee of 100-200 euros. Many of the new members seem to have tight relationships with Microsoft.

Egyéb?

--
trey @ gépház

Szerintem korrekt. +1

orulok, hogy a bribe szo nem kerult bele, szerintem igy mar teljesen korrekt a szoveg
sok sikert a nemzetkozi publikalashoz

--
I think the major good idea in Unix was its clean and simple interface: open, close, read, and write.

szerintem "so that only the 50% of the votes is enough for a decision" -ben
az "is" helyett "was" vagy "would have been" (de a "was" jobb) kene, mert igy bena.

- Use the Source Luke ! -

megvan, azert bena mert ez fuggo beszed (reported speech). de latom nem javitottatok ki. mindegy legalabb latszik, hogy echte magyarok irtak a cikket :)

- Use the Source Luke ! -

Későn szóltál. Gyakrabban kéne sasolni az oldalt. :)

--
trey @ gépház

No, akkor:

- noooxml
- linuxtoday (beküldve, egyelőre pending)
- groklaw (mail)
- slashdot (beküldve, egyelőre pending)
- standardsblog adminnak mail
- digg (lehet digg-elni)
- lxer

Majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

--
trey @ gépház

Tedd ki a HUP-ra.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

A magyar verzió az Index-nek..?
Ők mindenre ugranak, amiben Kóka van :)

szvsz javítsd a linket http://hup.hu/node/44019#comment-423762-re hogy az angol szöveg jöjjön be
---
otom sprau kana ticuana sanduo pagnoseresmee

A LinuxToday roundup-ba bekerült:

http://www.linuxtoday.com/infrastructure/2007083001526NWSWPB

Slashdot:

2007-08-30 10:39:19 HSI to reconsider its vote on OOXML (Index,Microsoft) (accepted) - még nincs kinn, vagy csak én nem látom - update: már kinn van összefoglalóban

LXer:

HU: Hungarian Standards Institution to reconsider its vote on OOXML

NOOOXML.og:

Hungarian Standards Institution to reconsider its vote!

Amit lehetett, azt megtettük. Már ezért a kommentért megérte. Legalább nem úgy emlékeznek ránk, mint valami balfaszokra.

--
trey @ gépház

nem volt bribery. Bűncselekményekkel való vádaskodással óvatosan.

Mehetne a groklaw-ra is, nem csak a slashdot-ra.

Megy, nyugi.

Sajnálom, hogy nem tudtam megcsinálni, de közbejött valami, reggel 6-ig szereltem, 9-kor meg már kelni kellett. Vezeklésképpen nem ugatok bnele a fordításba. :-)


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Valahogy el kellene tolni ezt a szavazást, újabb két hét már nem lenne az újabbig, és nem tudnák 2-áig megszavaztatni...

Stephane Rodriguez ( reengineering specialist, aki az alabbi cikkel valt ismertte klikk ) uj blog-ot inditott az ooxml-rol, es arrol miert lehetetlen kuldetes mindenki masnak megvalositani az ooxml-t:

http://ooxmlisdefectivebydesign.blogspot.com/

A "legjobb", hogy meg mindig ott a sok binaris formatum benne.

(Javítva)

De vak vagyok. Nekialltam irni angolul az ugyrol, es most latom, hogy Trey mar feltette angolul is :O

itt

--
trey @ gépház

A fentiek alapján, tekintettel a magyar álláspont kialakításának 2007. szeptember 2-i határidejére kérem, hogy a törvényes működés helyreállítása érdekében szükséges intézkedések megtételére történő intézkedéseket haladéktalanul szíveskedjen megtenni

Eletkep innen, Abszurdisztanbol. Megtervezzuk, hogy mikepp intezkedjunk, hogy utana megfeleloen intezkedhessunk, hogy megtervezzuk a vegleges intezkedeseket.
Burokracio : Ertelem 1000000000000000000:0

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez éppen ugyanolyan befolyásolás, mint ami ellen küzdötök, gyerekek.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Akkor lemondok! De tegyék meg a többiek is :D

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Azzal az apró különbséggel, hogy a levélben szereplő állítások megalapozottak és megvédhetők. Továbbá a levél nyílt, tehát nem egy suttyomban, háttérben zajló folyamatról van szó. Még továbbá, ez nem szavazat vásárlás, csupán figyelemfelhívás valamire. A döntést végül az hozza meg, aki a levelet megkapja. Akár úgy, hogy nem is megy el, akár úgy, hogy igen-el szavaz, akár úgy, hogy megfogadja a felhívást és nem-el szavaz. Ezért anyagi ellenszolgáltatást nem kap.

Szeretném én ugyanezt látni a túloldalról is.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Az APC.Forum listan irta egy brazil srac:

ABNT (the equivalent of HSI in this case, although Brazil also has INMETRO as the government authority in charge of standards) was clearly influenced by Microsoft, and when this went public (thanks to the many people of the free software movement within and outside government) they had to back off. This is a private organization which enjoys a unique
status in which its decisions are recognized by the State, but in this case they were going against established official policy regarding open
standards and interoperability -- which would jeopardize their privileged status. So, even though M$ injected money in the process to tilt it in its favor, at least here it did not work.

Kérdés, hogy tudunk-e még zajt csapni a holnapi szavazásig?

Álltóla a szavazason csak a bizottsag tagjai vehetnek reszt, sima MSZT tagok nem.
(elotte jelezni kellett hogy vki tagja akar lenni a bizotsagnak)
Sőt, álítólag csak azok, akik már korábban részt vettek a bizottság munkájában.

Erről mit tudtok? Utána tudna valaki nézni?

Igen azt én is olvastam, hogy BT tagnak kell lenni.

Ennek tükrében kik a tagok ott?

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Ilyen tempóban sose kerül ki a főoldalra a diggen :( 9 digg/ 75 perc

tulsagosan igenyesre sikerult, azert

--
I think the major good idea in Unix was its clean and simple interface: open, close, read, and write.

link ?
---
otom sprau kana ticuana sanduo pagnoseresmee

(dupla)

Magyarország nem szavaz. Nem is volt ülés, a GKM írt egy levelet tgenap délután, hogy a mai ülés sem lesz jogszerű, és hogy za MSZTnek tessék rendes szmszt csinálni. Volt némi jogászkodás a Microsoft részéről, de ennyi.

Azt hiszem a jelenlegi helyzetben ez egy jó eredmény. A fix egyet kihoztuk döntetlenre... A svédeknél is ez történik :o)

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

"Great Success!" :)
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...