Fényképezőről fényképek letöltése dátum szerint

 ( csontika | 2007. május 14., hétfő - 16:54 )

Fényképezőt biggyesztetem tuti kis rendszeremhez, s a következő akadályokba ütköztem, körbenéztem pár helyen, de nem jártam nagy sikerrel.
(ubuntu feisty)
Következőt szeretném megoldani:

-ha a fényképezőgépemrő letöltöm a fényképeket, akkor a fénykép exponálásának ideje alapján rendezze mappákba, ne pedig a letöltés időpontja szerint.

Sajnos nem sikerült rávennem a gthumbot, tudtok valmit ajánlani ahol elindulhatnék?
Sajnos a manualja is elég szűkszavú...

Nem ragaszkodok ehhez a programhoz, de valami könnyen kezelhetőre lenne szükségem.

Köszi a segítséget!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én nem szoktam exportálgatni. Kirakja az ikonját az asztalra és kezelem, mint pl. egy usb -s pendrive -ot. Mivel nekem a fájlnevetek a gép adja automatikusan növekvő sorrendben, így ez így időbeli sorrendet is megoldja.
___________________________________________________________________
Lógnak a pálmafán a kókuszok .... :)
http://laszlo.co.hu/

Nekem mappaszinten van szükségem időrendre. Nem szoktam a memkártyáról aznap letölteni a dolgokat, csak havonta. Eddig úgy ment ez a művelet a Canon progijával, hugy szétosztotta a fényképeket exponálás szerint, azonos napon készült fényképek külön mappába kerültek. Valami hasonlót szeretnék itt is.

Az F-Spot pl. és a Picassa is tudja időrendbe rendezni a képeket, független attól, hogy nincsenek külön mappában, de mikor a programmal nézed a gyűjteményt tudsz az időpontokra szűkíteni. De ha külön mappá akarod rendezni, hogy mikor készült a kép (szerintem EXIF infóból ki lehet olvasni), akkor barátkozzál össze az imagemagick programmal, a find -al és hasonló konzolos barátaival.

___________________________________________________________________
Lógnak a pálmafán a kókuszok .... :)
http://laszlo.co.hu/

Gondoltam van egyszerű megoldás, akkor marad öcsém wines gépén a letöltés. Ha nem hát nem, majd egy év mulva visszatérek a problémára:D sokszor megoldás kulcsa lehet egy kis idő...:D Még keresgélek, meg összütök valamit, de ha nagyon nem megy jön az idő:D

Olyan kell neked, ami támogatja az exif-et és az abban levő adatok alapján a rendezést. Ezt meg elég sok minden támogatja már. Bár én csak a digiKam-ot használom, mert az tényleg mindent tud. Szerintem mielőtt visszamész a win-re, próbáld ki.

gtkamot nézd esetleg meg. Nem tudom, hogy tud-e ilyet, de megnézem neked. Én azt használom, de én mindig ránézésre osztottam szét a fotóimat, meg letöltéskor át szoktam nevezni és akkor adok neki dátumot.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

A digikamnak van ilyen opciója.

Amikor letöltöd a kameráról a képeket, akkor az advanced részben vannak mindenféle lehetőségek (pl file átnevezés is), és közöttük pontosan ez is, azaz a képek almappákba rendezése a készítési dátum szerint.

Csaba

rename_images:

#!/bin/bash
PRE=$1
shift
umask 0002

function get_image_date {
 exiftran -d $1 |grep 0x9003|cut -d\) -f2| sed -e 's/[ :]//g'
}

for fn in "$@"; do
 DT=`get_image_date ${fn}`
 if [ -z "${DT}" ]; then
  echo "${fn}-nek nincs dátuma!"
  continue
 fi

 uj_nev=${PRE}-${DT}.jpg
 echo -n "${fn} -> ${uj_nev}"
 if [ "${uj_nev}" == ${fn} ]; then
  exiftran -apbi ${fn}
 else
  exiftran -ap ${fn} -o ${uj_nev}
  mv ${fn} ${fn}~
 fi
 touch -t ${DT:0:12} ${uj_nev}
 echo ' OK'
done

Ez azt csinálja, hogy a megadott képeket átnevezi PRE-YYYYMMDDHHMISS.jpg formátumba (előtag-dátumórapercmásodperc).

Kell hozzá exiftran és kész.

Lehetne még csinosítani (szedje le a fájl kiterjesztészt, és azt adja a végére - de EXIF info úgyis csak jpeg-nek van...).

Én is egy 5 soros szkripttel oldom meg ezt, csak nem exif-ből, hanem az állomány létrehozásának idejéből veszem az elnevezéshez szükséges dátumot. Nem érdemes túlbonyolítani, a fenti teljesen elég, szerintem...

Üdv

Lehet rá szkriptet is írni, de minek. man jhead.

Ha PTP/IP módban megy csak (pl a legtöbb kodak, sajna én is csak így érem el a gépem) akkor a digikam a te barátod, gtkam-ban nem találtam ilyesmi lehetőséget. Ha usb drive-ként látszik, akkor meg lehet scriptet írni rá (vagy keresni guglival és azt átszabni :-) ), bár végülis a digikamnak mindegy, hogy milyen formában megy. Tud a gtkam is file előtaggal átnevezést, csak nem olyan rugalmas, változók nem adhatók meg.

Javaslom a gqview-t.
Igy nez ki:
http://gqview.sourceforge.net/view-shot.html

Az a jo benne, hogy egyszeru kezelni, de rengeteg dolog elerheto belole (helyben forgatas, kepszerkeszto programban megnyitas, tomeges atnevezes), ami tipikusan a fotok kezelesehez szukseges.

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, mindig elfelejtem hogy KDE-s progik kezesebbek:D.

Meg soha nem volt dolgom digitalis fenykepezogeppel.
Kerdes UNIX-szeru szempontbol a memoriakartyat tekintve:
Szembe kell-e nezni valamilyen korlattal, ha azt egy tetszoleges UNIX-szeru (nem csak LINUX!) rendsz
errel hasznalom?
Nemi hazi feladatot csinaltam mar, de nem latom sehol rendesen leirva, hogy le tudom-e olvasni
a keszitett fenykepeket.
Mintha fat es ext2 allomanyrendszereket illetve SCSI elnevezesei semat hasznalnanak ezeken a memoria
kartyakon, ugye igy van? Ha ezeket kezeli a rendszer, akkor a kartyat is?
Eddig SD kartyat lattam a kinalatban, pl ezt hogy kezelik?
Es a tobbi kartyat, amit meg forgalmaznak? Van-e ajanlott tipus?
Egy ismertetoben kb 20 fajta tipust irtak le.
Mitol fugg a tamogatas szintje?

Roviden: Milyen kartyakat tudok kezelni teljes koruen egy UNIX-szeru rendszerrel?

Ha valakinek kozolnivaloja van a temaval kapcsolatban (UNIX-szeru OS, digitalis fenykepezogep, memor
iakartya), kerem ne tartsa magaban.
Hivatkozast is halasan fogadok.
Koszonom a valaszokat.

az tok mindegy milyen kartya, sd, cf, stb, az a lenyeg hogy a kartya olvaso mit tud olvas, a kartya olvaso meg scsi nek latszik mass storage segitsegevel, a filerendszer meg fat

A kartyaolvaso csak ahhoz kell, hogy masolas kozben ne a fenykepezogep akkumulatorat meritsem, vagy nelkulozhetetlen a masolashoz?
Kozvetlenul USB kabellel is lehet masolni ide-oda, kartyaolvaso nelkul?

A mimi.hu oldal nagyon jo, ha nem tudsz semmit egy temarol, de a kerdesre ott sincs egyertelmu valasz. Ugyanis ugy nez ki, hogy kartyaolvaso nelkul is lehet masolni fenykepeket szamitogepre.
Mi a celja a kartyaolvasonak?
- tartosabb a csatlakozasi felulete, mint a fenykepezogepe?
- fenykezogep akkumulator kimeles ?
- altalanos csatolofelulet, reteges felepites, csak egy helyen kell tamogatast nyujtani?
Mi a hatranya, elonye?

Ha olyan a fenykepezod, ami win alatt is usb drive-kent latszik, azt ugyanugy linux alatt is tudod hasznalni, es ide-oda masolni ra kabelen keresztul. Nekem regebbi Canon van, ez nem nem latszik kulon drivekent, de a linuxos fenykepezokezelo porgik is gond nelkul le tudjak szedni rola a kepeket kabelen.

Szóval ha olyan fényképeződ van, amihez van USB kábel (létezik egyáltalán olyan, ami nem ilyen?), akkor alapvetően két eset van:

1- Összekapcsolod a kábellel a gépedet, és ekkor megjelenik a kamera mint SCSI harddisk (esetleg magától felmountolódik, de ez konkrét disztró függvénye), mint pendrive, vagy USB csatlakoztatású mass storage, ez esetben bármilyen szabvány fileműveletet megcsinálhatsz a szabvány eszközökkel. (A HP fotógépek ált. ilyenek.)

2- A fényképezód PTP szabvány szerint szereti a képeket megosztani. Erre is létezik PTP lib (legalábbis linux alá), amivel írhatsz saját scriptet ha nem jó a szokásos megoldás. (A Canon gépek ált. ilyenek.)

Léteznek programok, amik kezelik mindkét típust, ilyen a digikam, ami direkt fotókezelésre van, letölt, átnevez, címkéz, albumokba rendez, szóval mindenfélét tud, ami egy átlag otthoni amatőrnek kell.

A kártyaolvasónak szerintem akkor van értelme, ha sokféle kártyát használsz otthon, pl. mert a fotógéped, videókamerád, mobilod, pdad más típusú kártyákat használ, de ha csak az a cél, hogy a fotógépedről leszedd a képeket, ahhoz szerintem fölösleges. Nekem a nyomtatómban van egy beépített "sok in one" leolvasó, mükszik is rendesen, de sosem használom, mert egyszerűbb az élet az USB kábellel.

Csaba

Koszonom mindenkinek a valaszt.
Ma megvettem: Samsung D60.
A belso memoriajat probaltam ki, a memoriakartyahoz meg nem nyultam.
Kartyaolvasot nem vettem, kozvetlenul USB kabelen kotottem ossze a szamitogeppel.
Mivel a gepen meg nem hasznaltam USB eszkozt, egy csapasra azt is kiprobaltam.
sd0c-kent lehet felcsatolni, bar elobb kellett egy MAKEDEV sd0 parancs is annak ellenere, hogy a /dev konyvtarban volt sd0[a-p] allomany.
Ezutan a mount_msdos parancs szepen felcsatolta.