Rendszer építés Ghostal

Hello, sziasztok !

Egy kis segítségre (tanácsra) lenne szükségem. Van egy internet kávézó egy pár kisteljesítményű PII-es géppel, win98al. Azt szeretném megoldani hogy valamilyen ghost megoldással nap elején minden gépet steril állapotra lehessen hozni. Valamilyen linuxos megoldáson gondolkoztam ( Mondjuk grubba egy olyan választási lehetőséget hogy vagy 98 vagy egy teljesen system restore töltsön be ) A ghostolási folyamat pedig automatizálva legyen. Kérdésem, van-e olyan "distribució" ami kifejezetten erre a célra lett kitalálva ( ha van melyik az ;) ) hogyan valósítsam meg (particók külön, vagy csak egy tömörítésből rakjam vissza ... stb). Ha van bármilyen más bevált módszer azt is szívesen veszem . Kösz előre is. .PereZ.

Hozzászólások

Lehet en nem ertem a problema lenyeget, de hogy akarsz ghostolni ha linuxos megoldast keresel?
Akarmelyik terjesztessel lehet menteseket kesziteni es automatizalni.

--------------------------
Debian etch, 2.6.18-3

Vannak itt nalam okosabb emberek, ok tobbet fognak tudni segiteni. Csak azt nem ertettem, h hogyan akarod a ghostot futtatni ha linuxot akarsz hasznalni.

Egyebkent ket particio biztosan kell. A rendszergazdank szerencsetlenkedett egy particioval a gepemen. Mentest akart csinalni (ghost) arra az egy particiora ami volt, aztan elszallt az egesz. Ezutan csinaltam neki egy masik particiot :)

--------------------------
Debian etch, 2.6.18-3

dd a te barátod :)
dd if=/dev/hdxx of=/ahova/mented/az/imaget.img
Aztán ha kell megfordítod
dd if=ahova/mented/az/imaget.img of=/dev/hdxx

Pl.:
A win a primary master vinyó első particióján csücsül. Indítod a linuxot, majd:
mkdir /mnt/mentes
dd if=/dev/hda1 of=/mnt/mentes/win98.img
Ha kell visszaírod... ;)
Script-tel simán automatizálható :)
Ha vmi-t elszabtam, majd javítanak...
üdv: pomm

igen, kb ennyi win98 eseten, siman lehet masolgatni
irsz egy scriptet, ami magatol megcsinalja es ujraindul, aztan mar csak grub-ban ki kell valasztani es magatol megcsinalja, majd visszabootol win98-ba

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

A dd-vel csak annyi baj van, hogy iszonyat lassú tud lenni. Bár például MBR lementésére tökéletes.
Én inkább a partimage szoftvert ajánlanám, a sysrescuecd-n is megtalálható, egyszerűen paraméterezhető -> automatizálható és komplett partíciókat ment le.

http://www.partimage.org/
http://www.sysresccd.org/

A win98 elvileg teljesen simán összetömöríthető és kicsomagolható. Ha letörölsz mindent és a c:-re kitömöríted az eltárolt rendszert mondjuk egy pendrive-ról vagy cd-ről, akkor működni fog.
Én Win Milleniummal csináltam, hogy installálás után letömörítettem a fő könyvtárakat, rátettem egy másik partícióra és egy rescue cd-re is. Bármelyikről vissza lehetett állítani pár perc alatt, ha szétesett a rendszer.

Na azért ez csak részben igaz... Főleg, mivel Win 9x-nek és tudtommal ME-nek is megvolt még az a betegsége, hogy a DOS-ban meglévő fő file-ok ( Io.sys, Msdos.sys, Command.com ) helye a merevlemezen előre megvolt szabva, és azt mindig mocskos módon ott kereste..
Ergo, ha te 1 frissen formázott vinyóra még a normális MBR-t is a helyére pakolod, és utána kicsomagolod a tömörítvényt akkor se fog működni, mivel nagy esélyel a fő file-ok nem oda fognak kiíródni, ahol azoknak lenniük kéne ( format /S ; sysc c: ? :) )
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

A valamikori root.hu oldalon volt egy leírás.
Linux alaprendszer és win.

A steril winről másolatot készítesz.

Bootkor linux indul dd-vel vissza teszi a steril wint, majd rebootol
és indul a win.
valamit matatni kell az autoexec.bat-ban is, de már nem emléxem.

Így minden reboot default állapotba hozza a wint.
----------------------------------------------------------------
"Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja!?

Sztem ehhez nem kell az autoexec.bat-ban matatni, hanem default indulásnak a linuxot adod meg, majd a /etc/init.d könyvtárba beteszed a lefuttatandó scriptet ( linkeled a megfelelő rc könyvtárba ) és a végére megadod, hogy a grub a a következő restartkor a win-t indítsa és természetesen egy restart parancs zárónak. A grub paraméterezhető így, vhol olvastam, de már jó régen...Majd utánanéz a kérdező :)
Így - tulajdonképpen - minden induláskor elindul a linux áttolja dd-vel a mentést, majd utasítja a grubot, hogy következő indításnál a win-t indítsa és restartol. Sztem ez a legkényelmesebb.
Esetleg 10 sec-et adni a grubnak, hogyha a lefagyott win98 és restartolnod kell, legyen lehetőséged választani :)

Közben utána néztem :)
Vmi ilyesmi kell:
grub> savedefault --default=1 --once
Persze a default értéke a megfelelő legyen...
üdv: pomm

OFF
Nem szokott a bolt előtt parkolni egy Suzuki SV 1000-es fekete vas? :)
/OFF
Ha interbet kofi, akkor gondolom brózolnak a delikvensek, netán video, vagy hang fájlokat játszanak le, esetleg szövegszerkesztenek. Erre Linux jó megoldás lehet. Én a rendszer nagy részét nem engedném írni a gép előtt ülő usernek. Azt nem is kell visszaállítani. Mehet CD-ről is. Írható partíció lehet pendrájv is. Az pedig lehet sikálgatni scriptből is. Partíció visszaállításra a partimage tuti jó. De egy pen újra inicializáslása se nagy feladat cp paranccsal pölö.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal