Grub help Need!!!

Fórumok

Üdv mindenkinek!

Kellene gy kicsiny help a google- én már túl vagyok .:((

Egy cégnél dulálos gépeket akarnak használni (a cég videóvágással is foglalkozik többek között) így néz ki a konfig :

2db 400GB-os Samsung HDD a pirimari IDE-n, 2 db LG DVD-RAM a secondary IDE-n, van mind a 4 gépben egy Sil680a-s IDE kártya a mobil cuccnak, nomost a rackban a Sil680 -on mindenhol egy 300GB -os Samsung vinyó van.
Fel van telepítve Egy Vista Ultimate, a gépekre e mellé szertnénk linuxot is, A Suse 10.2 -es mind 32 mind 64 bites verzióban a telepítés utáni reboot-kor ezt mondja:

GRUB Loading stage 1.5

GRUB loading, please wait...
Error 22

Az viszont érdekes hogy ha benne van a DVD a meghajtóban és be-boot-ol róla a SuSe akkor a DVD boot menűjéből a boot from hard disk opciót választom símán műxik a dolog.Boot -ol a Grub.
Tudnátok erre valami segélyt nyújtani ??

Hozzászólások

Ha jól emléxem az error 22 azt jelenti, hogy az mbr-be beírt grub megpróbálja meghívni a vinyón található grub.conf-ot meg a menu.lst-t, de 1iket se találja.. (Általában mert olyan filerendszeren van amit alapból nem támogat )

Én azt tudom javasolni, hogy csináljátok meg a SUSE-kat úgy, hogy a telepítéskor particionáljátok a vinyót úgy, hogy legyen mondjuk egy 50-100 MB boot partició ext2-vel, a többit meg kedvetek szerint osszátok szét ( persze SWAP kell ). Elméletileg ennek meg kéne oldania a problémát, márha jó fele tapogatódzok..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

"Kellene gy kicsiny help a google- én már túl vagyok .:(("
ho"?
http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html
22 : No such partition
This error is returned if a partition is requested in the device part of a device- or full file name which isn't on the selected disk.

jo lenne annak a /boot nak egy kis particijo

mondjuk, hogy ha angolul irod a cimet, akkor legalabb helyesen ird ;)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Ez nekem is felb@szta az agyamat igy koran reggel. Francnak kell egy magyar nyelvu portalon hibas angol cimmel topicot nyitni? Egyreszt: Aki nem tud arabusul ne beszeljen arabusul. Masreszt: szerintem mindenki ert magyarul aki ezt a portalt olvassa, ha meg nem akkor ugyse megy az angol topic utani magyar reszletezessel semmire.

Üdv mindnekinek!
Meghalt a grub a gépemen eddig úgy 1.5 hónapja ment egymás melett suse 10.1 és xp egymás melett de ma reggel csak ezt látom:
GRUB Loading stage 1.5

GRUB loading, please wait...
Error 15

Sehogy sem tudok vele dűlöre jutni se live xp, se a telepített suse visszaállítása. Inkább az xp lenne a fontos, mert még főleg ott dolgozagtok. Hogy tudnám rávenni a bootolásra?

Sziasztok!

Eddig a SUSE 10.3 és a WinXP két külön hdd-n lakott amiket cserélgettem ha kellett.
Most egyszerre vannak a gépben úgy, hogy az XP maradt az eredeti kábel helyen a Linuxos költözött másik helyre. A BIOS matatásával sikerült hol egyiket hol másikat inditani, de ez eléggé gáz. Szivesen feltennék egygrub-ot a windows -os hdd mbr-jébe. NINCS live linux cd-m és nincs floppy a gépben. :) A hülye yast-os bootloader settingsben nem tudom megmondani, hogy iirjon már egy grub-ot a sda wincsi mbr-jébe. a suse az sdb-n lakik. Ami installkor sda-volt ugye...a SUSE dvd menüjében meg nem találtam erre megoldást. a rescue system pediig "hiba történt" üzenettel leáll... :(

hogy tudnám erre rábeszélni? nem vagyok profi linux-ban idegenkedem a konzolos matatástól...

másik probléma, hogy az eredeti linux partició (a hdd matatás előtt) az sda5-volt, a jelenlegi kosztásban ez most az sdb5 lett. Hogy tudnám lbeszélni a rendszert arról, hogy az sda5-ös particiót felmountolja "/" -nak? Mikor a yast-al megpróbálom lebszélni egy hibaüzenettel (3002) leáll. Nem taléltam még meg ennek a hibakódnak a magyarázatát...

Köszi

lexx

Probald meg ugy hogy bootolsz a DVD-rol es kivalasztod a Rescue System-t. Felcsatolod a root particiodat (ha a /boot kulon van akkor azt is). A /booot/grub konyvtarban van a menu.lst, atszerkezted hogy jo legyen neked, aztan setup (sda0) (ezt most fejbol mondom, megtortenhet hogy nem setup hanem install). Ez felrakja a Grub-ot az sda lemez MBR-be.

Az hogy melyik particiod hova csatolodik megtalalod az /etc/fstab allomanyban. Ird at hogy jo legyen neked. Reboot, es ha minden igaz lehet orvendeni.