Efika nagyuzem

Tegnap vegre alkalmam volt beszerezni egy hazikot az Efikanak, meg egy Radeon 9250-et, igy nemi haz hackolas utan (semmivel nemkompatibilisnek lenni jo), eloallt a tokeletes minigep. :)

Az ejszaka folyaman bekapcsolva hagytam, megterhelve a procit es a winyot, de stabilnak bizonyult, igy ma reggel toltam ra X11-et.

Elso benyomas: _MEGLEPOEN_ furge, az OldWorld G3/500-as Macem beeri, es nehol le is hagyja, de a 128MB RAM sajnos meg XFCE-vel is eleg keves. Persze meg a gyari kernel van rajta, amiben nincs IDE DMA, csak PIO, igy ez is visszafogja, tehat tovabbi fureszelesek kovetkeznek... :) Amugy, teljes feeling, hogy totalis kussban van a gep melletted, csak a winyo reszel halkan ha szukseges. Bejon. Ja es termesztesen ez a blogpost, Efikan keszult, Debian PowerPC alol, Iceweasel(tm)(c)(r)-ben. :)

Viszont kell egy uj billentyuzet, mert ettol a Kolink tip. borzalomtol elfog az undor, de egyelore csak ez van USB-sben itthon.

Hozzászólások

Charlie: Figy, mennyi volt ez a morex haz? Meg milyen tapja van nekije? Jar hozza kulso tap is? :)
Az a billencs meg telleg eleg fos, en sem szerettem. :)

Az, hogy az Efika nem kovet semmilyen megszokott mini-formfactort (pl. ITX, nano-ITX, pico-ITX, stb) hanem sajat "szabvanya" van. :) Gyakorlatilag kellett csinalnom egy 'formfactor-illesztot'. Nem tul nehez, egy kartonlap, es 8 lyuk. Marmint a jelenlegi beta verzio van kemeny kartonbol. A vegso verzio majd muanyagbol lesz. Hatlapot hasonlokeppen sajat magamnak kellett csinalni. Par ora szoszoles, akit nem buktattak meg technikaoran altalanosban, annak siman abszolvalnia kell a temat. :) En meg arra is gondoltam, hogy gyartatni par ilyet, aztan arulni Efikaval juzereknek... :)

Elektronikailag viszont tokeletesen illett a gep a hazba (ATX tapcsati, power/hdd stb. ledek/switchek, etc), szoval azzal nem volt problema.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-