HUP Readers' Choice 2006 - Kedvenc adatbázis-kezelő

 ( trey | 2006. november 20., hétfő - 20:27 )
berkeleydb
1% (6 szavazat)
db2
1% (6 szavazat)
firebird
3% (23 szavazat)
informix
0% (0 szavazat)
interbase
0% (4 szavazat)
mysql
57% (487 szavazat)
oracle
8% (65 szavazat)
postgresql
28% (239 szavazat)
sqlite
2% (18 szavazat)
sybase
0% (1 szavazat)
Összes szavazat: 849

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Itt azért sikerült összekeverni a ultra könnyű (FireBird - 15-20 MB) és az UltraBrutál dolgokat (Oracle 600-800 MB)... Azt hiszem a "Szolgáltatás hihasználtság"/"Méret" arányt kéne figyelni.

Mindenki figyeljen arra, ami NEKI fontos.

kivancsi lennek, hogy a "mysql azert, mert a php-m azt tamogatja", vagy mert "olyan nagyon feature-rich" ... tudom, a rosszindulat. ("postgres? ammegmi?")

Naja, én is nemrég beszéltem valakivel, kérdezte, hogy melyik adatbáziskezelőt választanám egy xyz jellegű projecthez, mondja, ott a MySQL, arról ezt meg azt hallotta stabilitás téren, de Oracle-t meg nem szretne venni, stb. stb. Kérdezem tőle, hogy PostgreSQL esetleg nem jó? "Amegmi?"

Egyébként igen, a MySQL szerintem is azért vezet, mert szinte mindenhol az van. Mondjuk be lehetne majd dobni szavazásnak.

Szerintem mysql weblapok moge, minden mas esetben inkabb postgres.
Embedded rendszereknel sqlite, nagypenzes cegekhez oracle.
Nagysebesseg viszonylag egyszeru adatbazis db2 v. berkeleydb.
stb..

Szerintem az adott szituacio donti el, melyik a jobb, es erdemes minden esetben, kulon merlegelni.

mysql -t hasznaltam tobbet, ezert erre szavaztam.

postgres az nagyon jó.

Idézet:
Nagysebesseg viszonylag egyszeru adatbazis db2 v. berkeleydb.

Szerintem db2 alatt nem arra gondolsz, mint a többiek (ibm db2)... ;)

Valoban :), beneztem.
Pedig van a IBM db2 -stuffhoz is hozzaferesem, csak meg nem ertem ra megvizslatni.

heh, az oldalam nem megy mysql 4.1-gyel, ezért postgresql alapú. Az 5ös verziót már nem nézem meg, nem vagyok hajlandó visszaportolni az AB-t (meg a foreign key + check constraints támogatottságot megnézni) :)

egyetertek. a mysql 4 nagyon buta volt, a postgres mar akkor sokmindenben elotte jart. most a mysql 5-ben egy csomo ficsort bevezettek, amik szinte 'alapnak' szamitanak, es talan elmondhatjuk, hogy ma mar komplexebb dolgokra is hasznalhato, mint egy weblap kiszolgalasa.

azt viszont nem tudom, hogy miert nepszerubb, mint mondjuk a postgres. esetleg a felhasznalobaratabb kezelhetoseg miatt? (pl van postgreshez jol hasznalhato webes adminfelulet? vagy mennyire konnyu a mindennapi adminisztracio?)

hogy most melyiket hasznalom a php-mbe, az kb annyi, hogy mysql_query helyett pg_query-t irok. sot ha kicsit tovabb gondolkodom, akkor irok egy marek aliasfuggvenyt, aztan csat at kell irnom a 'mysql'-t 'postgres'-re, ha epp az van, a fuggvenyek meg majd eldontik a konstans alapjan, hogy mit hajtanak vegre.

(btw, regen perl+postgres parost hasznaltam, ma php5+mysql5-ot)

sqlite talan(?) csak replikaciohoz hasznalhato, leven nem tul konkurens (bar mar hallottam olyan valtozatrol, ami nemileg az), csomo felhasznalasi teruletet kizar.

az oracle egy boszme joszag, es noha az elejen meg azt hittem, hogy lomha, hasznalat soran rajottem, hogy nem annyira, es csupan a programozon mulik, hogy hogyan hasznalja ki, akkor viszont villamgyors. sajnalom, hogy annyira ossze van integralva a JAVA-val, mert x86 PC-n kb. katasztrofa. (btw, a 600-800 mega egy eleg karcsu becsles oracle-nek, 2-2.5 g mar realisabb :)

deejayy DOT hu

PhpPgAdmin: http://phppgadmin.sourceforge.net/. Hogy mennyire jól használható, azt nem tudom, pgAdmin III -mal túrom a postgresemet.

Egyébként tény, hogy talán valamivel nehezebb a kezelése és kicsit többet kell tanulni, viszont megéri megismerkedni vele. Nekem nagyon megtetszett.

Egyébként írj egy SQL réteget. Én azt csináltam. Most is készítek egy oldalt, postgresql alapokon, viszont ameddig a formkezelőt teszteltem, MySQL-ből volt meghajtva. Most viszont már a lényegesebb dolgokat készítem az oldalban, csak a réteget kellett kicserélni, azon kívül ment minden ugyanúgy.

Ha érdekel az enyim a muPortal-ból szedd kil.

Én bevallom nektek őszintén, hogy eddíg csak weboldalra kellett, úgyhogy nem használtam mást. És amúgy is a kedvenc kell és nem a legjobb...

Az enyem kedvenc nincs kozotte: pklite rulez :D

A kétkedőknek:

Idézet:
Tweakers.net, a dutch community of online tweakers, benchmarked their potential new server with PostgreSQL 8.2 vs several versions of MySQL 4.1.20 and MySQL 5.1.20a.

Cikk itt, grafikonnal itt