Alapvető programok forráskódja

 ( zither | 2006. november 15., szerda - 11:38 )

Nem vagyok biztos benne, hogy ebbe a fórumba kell beküldenem, de remélem megbocsájtotok nekem.
A következőre lenne szükségem: alapvető gnu/linux programok (úgy mint például: more, fdisk, less, nano, stb...) forráskódjait keresem. Arra lennék kíváncsi, hogy ezeknek a forráskódját le lehet-e tölteni valami központi forrásból, vagy végig kell túrni értük a netet?
Egyébként egy beágyazott teszt rendszert szeretnék kicsit "otthonosabbá" tenni (sajna még a filesystem hierarchy standardnak sem felel meg ami alapból benne van, annyira sovány).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ajanlom pl a busybox-ot abba eleg sok minden benne van egyben.

Debian, Ubuntu:
apt-get source csomagnév
és szedi le a csomagot az aktuális könyvtárba, pl:
apt-get source less

A fenti 'apt-get source csomagnév' módszert ajánlanám én is, a következő kiegészítésekkel:
- Ehhez az apt-nak tudnia kell, hogy honnan szedje a forrás-csomagokat, azaz a /etc/apt/sources.list file-ban kell lennie 'deb-src'-vel kezdődő sor(ok)nak is. Általánosságban véve jó eséllyel indulsz, ha minden 'deb'-bel kezdődő sort lemásolsz, és a másolatban a 'deb' mögé odaírod a '-src'-t. Ja, és mindezek után ne felejts el kiadni egy 'apt-get update'-et, hogy ezen módosításaid érvénybe is lépjenek.
- A fentiekhez tudnod kell, hogy az általad keresett file milyen nevű csomagban található, mert ugyan pl. a /usr/bin/less a 'less' nevű csomagban van, de pl. a /bin/dd a 'coreutils' nevűben (pár más hasonszőrű paranccsal egyetemben). Ezt legkönnyebben a 'dpkg -S filenév' paranccsal tudhatod meg, csak vigyázz vele, mert az itt megadott filenevet mint illesztési mintát fogja használni, azaz pl. a 'dpkg -S dd' megad minden 'csomag: file' párost, ahol a filenévben szerepel a 'dd', azaz pl. az 'adduser' parancsot is. Ezt elkerülendő inkább írd ki a teljes útvonalat, azaz pl. 'dpkg -S /bin/dd', vagy ha lusta vagy megkeresni, hogy az xxx parancs hol is van, akkor segítségül hívhatod a 'which'-et: 'dpkg -S `which parancsnév`'. (Vigyázz, a which-es rész körül fordított aposztróf van!)

Tehát:

fules@chaos:/tmp/q$ dpkg -S `which dd`
coreutils: /bin/dd

fules@chaos:/tmp/q$ apt-get source coreutils
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
Need to get 4288kB of source archives.
Get:1 http://mirror.intranet sarge/main coreutils 5.2.1-2 (dsc) [923B]
Get:2 http://mirror.intranet sarge/main coreutils 5.2.1-2 (tar) [4259kB]
Get:3 http://mirror.intranet sarge/main coreutils 5.2.1-2 (diff) [27.7kB]
Fetched 4288kB in 0s (10.0MB/s)
dpkg-source: extracting coreutils in coreutils-5.2.1

Megj.: Ha már eljutottál a lustaságnak a zen-mesterekre jellemző szintjére :), és a csomagnevet sem szeretnéd másolni, akkor ezt is rábízhatod a shell mechanizmusára:
apt-get source `dpkg -S \`which dd\` | cut -d : -f 1`

Sziasztok nekem is lenne akkor egy kérdésem bár ez még kicsit ide is vágott de az enyém nem annyira fog szerintem!:DUgyan ez hogy hol találok forrást de nekem pascalos kellene,mindegy milyen programnak lehet bármilyen progi!Nem muszály Linux alá sőtt lehet jobb win alá ha tudtok akkor plz.

próbálkozz ezzel:
www.google.com/codesearch
lang:pascal