Aspect változtatás - MPlayer

Egy elég speckó problémám lenne. Adott egy Radeon Mobility 7500 videokártya és két monitor. A laptop LCD-je, és egy Sony. Sajna nem sikerült beállítanom, hogy a kettőt külön kezelje (talán nem is lehet), így simán ugyanazt mutatja a két képernyő. Az LCD 4:3-as, a CRT viszont érdekes 16:10-es képaránnyal rendelkezik.

Ha filmet szeretnék nézni, akkor emiatt a -aspect opcióval át szoktam állítani az arányt, a CRT-n meg széthúzom a képet, így pont jó, és használja is a teljes felületet. Eleinte kézzel számolgattam az aspecteket, aztán meguntam, és írtam rá egy scriptet. Lehet, hogy nem a legelegánsabb megoldás, de a midentify kimenetét használja, ha van benne aspect, akkor azt, ha nincs, akkor meg az x y-ból számolja. Ez jól is muxik, kivéve, ha DVD-t játszok le. Biztos van valami specifikáció, hogy milyen arányai lehetnek egy DVD-nek, és automatikusan olyanra állítja az mplayer. Ez viszont nem jelenik meg a midentify kimenetében, és ezért a scriptem nem működik.

A kérdés: meg-e lehet-e ezt oldani a midentify-jal? Ha nem, akkor van-e az mplayerben olyan (esetleg rejtett) opció, ami pont azt csinálja, amivel én szenvedtem egy csomót. Ilyenre gondolok, hogy pl stretch, vagy -vf stretch. manpageben nem talaltam, de attól még lehet. Vagy egyéb ötlet?

Hozzászólások

Nemigazan ertem mire gondolsz... esetleg egy -vf expand=::::4/3 ? vagy -vf expand=1024:768 ?

---
Apple iMac 20" CTO / Core Duo 2GHz

Lehet, hogy túl tömör voltam. Minden filmnek van egy aspect aránya. Mivel én a képet fizikailag (monitoron levő gombbal) széthúzom, ezért az mplayer -aspect opciójával utána kell állítanom. (16:10):(4:3)=16:10:4*3=6:5 Tehát az eredeti aspect arányt 5/6-od részére kell csökkentenem (osztom 1.2-vel). Így jól jelenik meg a CRTn. Tehát jó lenne egy olyan opció, hogy mondjuk -vf stretch=1.2.

Nem tom, de én most megnéztem 3 DVD-vel, és működik a -aspect kapcsoló mindnél.

Esetleg csinálj egy másik scriptet, ami az mplayer outputjából szedi ki a VDec és Movie-Aspect adatokat. :)

________________________
Magyar égre, magyar UFO-t!

http://tompik.tvn.hu/ufo.jpg