Szerverszobák tűzvédelmi előírásai

 ( tepsi | 2006. augusztus 1., kedd - 17:37 )

Sziasztok!

Tudtok olyan tűzvédelmi előírásról (magyar szabványról elsősorban) amiben a szerver szobákról van szó?

Kiiktathatom a szerver szobáinkban a Spinkler rendszert? A fal nem tűzbiztos, nincs tűz záró ajtó és nem lehetséges az Inergennel való elárasztás. (nem szigetelt a szoba)

Mi a jobb? Ha térdig uszik a szerver esetleg a vízben vagy ha elég???
(igaz asztalon van kb. 1m magasan, de az a routerek, switchek azok a földön vannak)

Köszi a válaszokat...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A víz semmiképpen sem jó, mert rövidzárt okoz és lehet adatvesztést ÉS ami fontos, hogy a víz lefolyik majd valaho, amit biztosan nem akarsz. A porral meg habbal oltó cuccokból kéne 1-2 a falra és valami értelmes füst ÉS tűzjelző, ha van 24 órás porta vagy egyéb szolgálat az épületben. A kábelcsatornázást és egyebeket lehet halogenmentes időszakosan tűzálló anyagokból építeni. Ezen felül a lámpatestek is időszakosan tűzállóra cserélhetők. Szintén fontos lehet egy főkapcsoló is, jól látható helyen és megjelölve.

Egy helyiség tűzveszélyességi osztályba sorolásáról (elektromos helyiségek) pontosan nyilatkoznak a hazai és nemzetközi vonatkozó szabványok. A szoba/terem mérete pedig alapvetően befolyásolja a dolgokat és az is, hogy mekkora a védendő érték (anyagi és eszmei), ez kb. ua. elven megy, amit egy szerver biztonságánál figyelembe veszünk. Ha már vannak elképzelések, akkor pedig érdemes megkérdezni a tűzoltóságot, segítenek szívesen (sőt sokszor van kötelező felülvizsgálat is, amit hatóságilag intéznek).

a szobák jelenleg nem szerver szoba ként vannak megjelölve és annak idején az építkezésnél nem úgy kerültek kialakításra...

tehát az átalakítások lehetősége minimális, beszéltünk a Tűzoltósággal azt mondták, hogy nincs különleges előírásuk szerver szobákra. Ellenben esetleg ha valakinek mégis azt mondták, hogy van annak megköszönném ha megmondaná, hogy hogy is néz ki... :S

Nem ismerem milyen szabályok vonatkoznak egy szerverszobára, de a Sprinklernek van száraz verziója, ami nitrogénnel működik.

http://www.meldetechnik.hu/ikreator/mdt/cms_pub/content_30-hu.html

"Tiszteljük barátaink agybaját" - Senki Alfonz.

http://www.ventor.hu/content/index.php?menu_id=3
A viz vizkod formajaban elfogadhato allitjak ok.

Hát egy biztos, munka- és életvédelmi szempontból elektromos berendezések vízzel való oltása tilos, így a szerverteremben a használata kifejezetten ellenjavallt.

--
trey @ gépház

ezellen biztosan teszünk valamit, ha minden igaz legkésőbb a hét végéig lezárják az ottani splinkler csonkot és beketül 2 halonnal oltó.

"Nem ismerem milyen szabályok vonatkoznak egy szerverszobára, de a Sprinklernek van száraz verziója, ami nitrogénnel működik."

Ezzel az a probléma, hogy 4 körös a rendszerünk és plusz kör kiépítésére a 2 szerver szoba miatt nem menne bele a vezetőség...

köszönöm a gyors segítséget mindenkitől!

A halon már évek óta tiltott, széndioxidos kézi tűzoltókészülék, vagy más, hasonló, égésgátló gázos berendezés javasolt.

A szerverszobában, ha bármilyen (fűtés, használati- vagy szennyvíz) vizes csőhálózat átmegy rajta, álpadló, alatta vízérzékelő telepítése (hang- és fényjelzéssel) szükséges.

2 szerverszoba, felügyelet nélkül -- mindenképp célszerű valamilyen automatizált oltó- illetve tűzjelzőrendszert kiépíteni. (felügyelet nélkül, 24 órában működő villamos berendezések ugye...) A füstérzékelők ionizációs és optikai érzékelést vegyesen kell alkalmazzák, és minden zárt térben a megfelelő sűrűségben telepítendők (álpadló alá, álmenyezet fölé, szellőzés légcsatornája, stb.).

A hallonal oltó a montreálí jegyzőkönyv értelmében tiltot. Használata ma 3-5 évig terjedő szabadságvesztésel díjazandó. (A halon nem más mint a Freon) Halogénezet szénhidrogén ami azt jelenti a hidrogén atomokat Clor atomokra cserélték.

kiveve ha ioncserelt vizrol van szo, mert az jol nem vezeti az aramot. 1x dolgoztunk egy helyen, ott mondta a szaki, hogy latott szerverszobat tuzoltas utan. Mindenbol folyt a viz kifele, de mentek a vasak...mas kerdes, hogy hova teszik a vizet utana.

masreszt van nitrogen (nitrogen-dioxid?) oltogazas cucc, azzal meg ember is maradhat a helyisegben, ha elkuldik. Ellentetben mondjuk a vizkodos megoldassal, ahol azert van eselye a megfulladasnak.

szerintem keress egy tuzvedelmis ceget, akik valami penzert adnak valami szakvelemenyt...nyilvan sokmindentol fugg a dolog (m2, stb.)

Csak gondolkodom: Az inocserélt víz vajon jót tesz a szerverek belső felépítésének? Mondjuk merevlemezek belsejében kifejezetten? :)

--
trey @ gépház

Asszem egyszer a Kurt irt epp errol. Valami alagsorban befolyt a szennyviz. A winyok is kaptak belole, de allitolag a winyo belsejeben tiszta volt a viz, hala a legszuroknek... ;-)

Kerámia mint olyan szűrőként viselkedet a korongok körűl. (én is olvastam a ciket, jó régi)

ja, meg hogy rozsdasodik-e tole a sok mindenfele vas/acelszerkezet...

hat azert az ioncserelt vizzel valo oltas eleg meredek dolog..kiveve ha steril a szerverszoba es a benne levo cuccok is amit azert ketlek :)
amugy elektromos berendezeseket vizzel oltani max akkor lehet ha levan valasztva az elektromos halozatrol. ha jol tudom

Na jó, kötekedjünk kicsit. Az ioncserélt viz emlitésére megmozdult a lelkem mélyén elrejtőzött vegyész. Az ioncserélt vizben a Ca^2+ és a Mg^2+ ionokat cserélik ki Na^+ és/vagy K^+ ionokkal, tehát az ioncserélt vizben ugyanúgy jelen vannak az elektromos áram vezetéséért felelős ionok, ezért kétlem hogy a bekapcsolt elektromos eszközöknek jót tenne az ioncserélt viz. Az leginkább vasalóba és akkumulátorba való. A desztillált viz az más tészta, az tényleg kevéssé vezeti az áramot, persze abban is vannak ionok de csak H3O^+ és OH^-, és ezekből is csak "kevés".
Ennyi voltam.

__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Ez itt a reklám helye:

www.ifextuz.hu

Keresd meg őket, elég profik a kérdésben.

Egyébként szerintem a gáz a legjobb megoldás.

A gázzal az az egyetlen baj, hogy a tűz visszagyulladhat ha újra oxigént kap. Egyébként egy szerverteremben természetesen csak ez az elfogadható oltóberendezés, egészen addig, amíg nem akkora a tűz, hogy már mindegy, csak elaludjon mielőtt leég az egész kóceráj.
Vízzel is lehet oltani, ha áramtalanítva van a helyiség. Természetesen a gépek nem biztos, hogy túlélik.
A szünetmentesről azonban nem szabad megfeledkezni! Előtte, utána főkapcsoló vagy megszakító, plusz UPS kikapcs.

www.ifextuz.hu
Magyarországon az IFEX Tűzőr Kft. vitelezi ki az
Európai Unió védjeggyel ellátott INERGEN® oltórendszert.

Ez a mondat nekem egy kicsit durva. Van ilyen, hogy vitelezni ki?
Mármint a magyar nyelvben.

Ja, most találtad meg az egyik példát rá. Bár inkáb kivitelezi lenne a helyes. Bár direkt szoktak teni egy két híbát a reklámokba mert akkor az agy hatványozottan scenel és memorizál mert eltér a megszokottól. Te még rá is kérdeztél és ezáltal mások fígyelmét is a felíratra irányítottad.
Tehát növelted a reklám hatékonyságát.

bocs az aq halonal oltó nem az akart leni ami, csak egy kicsit kivoltam már amikor 3órája kóreai windowsra telepítettem SAP-ot...

porral oltóra gondoltam :)

Nálunk a szerverben szén-dioxiddal oltó készülékek vannak.

--
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz, 512 MB ram, 2.6.17.6-dell-cvk

Hmm szerelnek szervert, beepitett tuzolto keszulekkel? :) Linux tudja vezerelni? :)

Mi gazzal oltunk. Van egy marha nagy tartaly, amibol nehany tized vagy szazad masodperc alatt kiomlik a gaz. Pontosan nem tudom milyen, de a lenyege, hogy megeszi az oxigent. A riasztastol kezdve van 10 masodperced, hogy elhagyd a szobat, kulonben megfulladsz. Allitolag a tuzoltosagtol jottek es helyeztek uzembe. Ennel tobbet nem tudok rola, szerintem erdeklodj naluk, hogy mi kell hozza (szigeteles stb.)

Ez nekem eleg eletveszelyesnek hangzik. Ha van egy kicsi tuz, 10 masodpercnel joval tovabb is bent lehet tartozkodni. Sot, meg kezi oltoval is el lehet oltani egy kisebb tuzet.

Megeri egy apro tuzecskeert is eletveszelyes gazzal elarasztani egy helyiseget?

Ezt nagyon nem gondoltak vegig. Ennyit nem er egy szerver/szolgaltatas sem.

--------------------
Minnél korszakalkotóbb ötlettel állsz elő, annál több hülyén kell átverekedned magadat.

Az attol fugg, hogy mennyibe van a geppark, mennyit ernek az adatok, es azokat ki tudja meg rajtam kivul a rendelkezsre allo informaciokbol eloallitani. Szerintem nalunk megeri, de lehet, hogy egy kisebb (nagyobb, esetleg megnagyobb) cegnel nem. Erdekesseg keppen hoztam fel, hogy van ilyen is.

A riasztást követően x időd van elhagyni a a szobát, vagy az oltás tiltás gombot megnyomni. Ezt a bejárat mellé szokták belülre telepíteni. A 10-15s akkortól ketyeg, amikor a rendszer már benyomta az oltógázt, akkor tényleg gyorsan dolgozik, ezért kell nagyon észnél lenni ilyen terekben dolgozva.

Leírta, hogy Inergen és hasonló rendszerűek nem jók. Ez meg kb. az.

--
trey @ gépház

Akkor marad az, hogy gázos kézi oltókészülék plusz a tűzjelzőrenszer kiépítése és 7*24 óra portaszolgálat, a szerverszobába vész esetére gyors bejutási lehetőséggel.

Nem tudtam, hogy milyen gaz, de akkor most mar kepben vagyok.

Eddigi tapasztalataim szerint nagy értékű műszaki berendezéseknél a legnagyobb százalékban valamilyen gázzal oltó berendezést használnak. Ez volt régen a halon, később az NASF (vagy NAFS) és az Inergen. Ezek lényege, hogy a levegőből kiszorítják az oxigént, így a tűz elalszik. Akkor mi is gyulladna vissza?
A rendszereket úgy építik ki, hogy az automatán kívül van egy kézi indító is, ami a helyiségen kívül helyeznek el. Így ha az automata besz@rik, akkor is lehet oltani. A mai oltásvezérlő központok már fogadnak nyitásérzékelő jelzést is, így nyitott ajtónál nem nyomják ki a gázt. Az riasztási folyamat akkor indul el, ha a helyiségben elhelyezett érzékelők közül legalább kettő jelez, ezeknek ráadásul külön érzékelő körön kell lenni. Ha ez megtörténik, még mindig van kb. 20 másodperc, ami alatt el lehet hagyni a helyiséget, vagy a bent lévő kapcsolóval (nyomógombbal) meg lehet szakítani a folyamatot. Ha nincs leállítva a folyamat, megy a gáz és akkor már nincs visszaút, mert a palackban akkora a nyomás, hogy kb. 20 másodperc alatt kiürül egy 180cm magas, 40cm átmérőjű palack. Bár látni még nem láttam, de mesélnek már olyan oltógázról, ami nem szorítja ki az összes oxigént, csak annyit, amennyi az égéshez kell. Így (állítólag) az emberre nem veszélyes. Ezt kéretik nem 100%-nak venni.

Hogy visszatérjek az eredeti felvetéshez. Ha a helyiség nem szigetelt teljesen, akkor szerintem a következő megoldás kínálkozik. Fel kell szerelni ún. aspirációs füstérzékelőt. Ennek lényege, hogy minden védendő berendezéshez csővezetéket építenek ki, melyen keresztül levegőmintákat "szippant" az érzékelő a berendezésből. Így a füst már olyan korai szakaszában is észlelhető, amit szemmel még nem is látunk. Ilyenkor elég egy szirénát megszólaltatni és a személyzetnek elegendő ideje van a helyzet felmérésére és az intézkedésre (berendezés lekapcsolása, oltás kézi palackkal stb.) Igaz, hogy ezt a rendszert főleg nagyméretű berendezésekre szokták kiépíteni (jellemzően rack szekrények szellőzőjén keresztül), de talán kisebb méretben is kivitelezhető.
Hangsúlyozom, ezek az én tapasztalataim. Nem ebben a témában mozgok, de alvállalkozóként és üzemeltetőként dolgoztam már ilyen rendszerekkel. Érdemes konzultálni tűzvédelemmel foglalkozó cégekkel a lehetőségekről.