wifi antenna hand make

Fórumok

Hi!
Azon rágom magam, hogy csinálok egy saját wifi antennát(2.4GHz).Igazából ami hiányzik, az a számításokhoz szükséges táblázatok.Tehát ha CanTennát akarok akkor ugye nagyon nem mindegy a cső hossza, illetve az átmérője sem.Ha valakinek van ilyen anyaga azt megköszönném, ha át tudná küldeni [pazar at hungary dot org]
köszi!peep

Hozzászólások

Huu, mar nem emlexem igazan eleg reg volt, de ha akarod szivesen lemerem milyen hosszu, atmero meg ilyesmi... de az tuti, hogy valamilyen terv alapjan csinaltam csak nem tudom mar, hogy honnan toltottem le... elotte volt egyszeru antennam konzervdobozbol majd csinaltam biquad-ot es vegul ezt ami eleg szepen mukodik, kb 1 km tavolsagig okes a dolog egy dlink 520+ kartyaval.

csinalna a f.szom. 110cm-es yagi szepen bemuanyagolva 10k huf a nagykerbe.

nekem ilyen ( http://wireless.gumph.org/articles/homemadeomni.html ) omni antennám van, kb. 1 km-t "hidalok" át vele. Az antenna egy asus wl300g access pointtal a ház tetején van, az access point kliens módban müködik, etherneten hozom le a netet. Nagyon stabil.
Szóval annak ellenére, hogy homemade, omni antenna és másfél méter koax kábelből készült, nagyon stabilan megy.

Hali

Nekem is van saját készítésű antennám.Ilyet is próbáltam csinálni 2x is de nem sikerült, pedig én is erről a rajzról csináltam. Azért kellett volna ilyen mert elvileg körsugárzó. Nekünk 4 router van összekötve így és szétdobjuk a netet is. Nekem cd dobozból van az antennám tehát irányított de így is tudja hátulról venni a jelet 500-600 a sebesség akire ránéz arról 2000-el is tudok másolni.

amúgy... ajánlom ezt a könyvet, hogy Oreilly, Rob Flickenger: Wireless Hacks, 2nd edition.
e-donkey hálózatokon meg lehet találni mintha...

Wireless Networking in
the Developing World

A practical guide to planning and building low-cost
telecommunications infrastructure

Kezdőknek és profiknak egyaránt hasznos lehet. 254 oldal. Az antennákkal külön fejezet foglalkozik.

http://wndw.net/

http://www.dancsokzoltan.com/index.php?op=msys&ka=9
Ez egy saját, tesztelésre keészült darab. ami azt illeti a hengeres megoldást fogom kivitelezni, de fix helyre ez is több mint tökéletes.
Nagyon jó értékeket mértem vele, több mint 1 km-es távolságból. Optikai rálátás nagyon sokat dob rajta ;)))

Most előszőr úgyis azt a megoldást dolgozom ki, hogy a laptopba hogy "integrálom" bele az 5 rugós BT, és wireless csatolókat:)) Aztán réheggesztek egy feltehető/levehető hordozható antennát.

:: strogg ::

Sziasztok.

Nem akartam már új témát nyitni, mert a kérdésem idevág, van egy 3com router-em ( http://www.3com.com/products/en_US/detail.jsp?tab=features&sku=3CRWE554… ), de érdekes módon 2 antenna van rajta! A kérdésem az lenne, hogy miért van kettő, ill, ha csinálok egy sajátot, akkor elég, vagy abból is kettő kell? Másik kérdésem, a jelenlegi antenna fix, ha szétszedem, és egy bnc aljzatot szerelek rá, a leendő antennára/antennákra meg bnc dugót, az úgy jó-e, vagy N csatlakozó kell mindenképpen?

köszi

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

De vigyázat! Ha az egyik antennát leszereled róla, akkor szoftverben be is kell konfigurálni (már ahol lehet), hogy csak a másik antennakimenetet használja. Ellenkező esetben az üres terheletlenül hagyott kimenetet megpróbálhatja meghajtani a végfok és ezzel tökre is megy. Ugyanis a kiadott energia, antenna híján visszaverődik a kábelben és teljes egészében visszajut a végfokra, ami így túlterhelődhet, ha kellően nagy teljesítményre van állítva. Az, hogy általában mégis miért nem megy tönkre azonnal a cucc, az azért van, mert a diverzitás kapcsoló (ami kiválasztja, hogy a 2 közül melyik antennát használja) azt az antennát választja adásra, amelyiken előtte erősebb jelet vett. Tehát ha nincs antenna, akkor nem jön jel, és ezért nem fogja preferálni az üresen hagyott kimenetet. De pl az AP a beacon jeleket folyamatosan sugározza, akkor is, ha nincs kliens a közelben, tehát ilyenkor nincs mi alapján választani antennát, így használni fogja az üresen hagyott kimenetet is, és szép fokozatosan túlmelegszik a rádió.

BNC dugóval az a helyzet, hogy nem a legjobb a frekvencia átvitele. Jóminőségű, műszerhez való BNC-nél 2.4GHz még belefér, de a 10MBit-es koaxos ethernethez (aminek csak ~20MHz kell) elég sok trágya minőségű BNC-t gyártottak, aminek már 1GHz-nél is elég rosszak az átviteli tulajdonságai, ráadásul mechanikailag is rosszak, könnyen kontakthibásak lesznek. Márpedig többnyire az ethernethez gyártott ócska fajtát lehet nagy tömegben olcsón találni. Összehasonlítás képpen az N csatlakozóknak asszem ~18GHz-ig garantált a frekvenciaátvitele.
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Köszi a kiemrítő választ! Akkor marad az N csati! Szóval, ha jól veszem ki a szavaidból, nem feltétlenül van egy kimenetre kötve a két antenna, lehet, hogy két különböző kimetről megy. Ebben az esetben (letiltani nem lehet), érdemes két külső antennát csinálni hozzá, mindkét kimenetre?

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Egy rádió erősítő végfok van összesen, de utána van kapcsolva egy irányválasztó áramkör, amelyik vagy az egyik vagy a másik antennára irányítja az adást. A nem használt kimenetet legjobb, ha lezárod egy ellenállással. Nem vagyok 100%-ig biztos benne, de talán 50 ohm kell neki. Ha a gyári antennát rajta hagyod az üresnek szánt kimeneten, akkor az zajt fog felszedni a környezetéből, ezért jobb az ellenállás. Két irányított antennát akkor tegyél rá, ha van értelme.
- pl nem egy, hanem két egymástól viszonylag távol eső végponttal akarod összekötni az AP-t
- valami hülye alakú lefedettséget akarsz (több különálló foltot, eltérő méretben, eltérő távolságban), amit nem triviális egy antennával megoldani
- valami mozgó akadály útban van (pl fa, ami a szél miatt néha takarja jelet), ilyenkor lehet két antennával pár m távolságra párhuzamos nyalábokat csinálni, és az AP mindig azt fogja használni, amelyik éppen kevésbé van takarásban.

Milyen fajta az AP egyébként? Eredeti firmware van rajta? Ha pl Openwrt-t tudsz rátenni (és teszel is rá :) ) akkor hozzá tudsz férni az antennabeállításokhoz is.
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Ja :(, de végülis nem fontos, nem akarom tuningolni, csak, egy másik antennát rá... Köszi az infókat!
Amúgy szerintetek érdemes lenne inkább a server-be betennem vmi wifi hálókártyát, és azt belőni tutira? Egyáltalán a titkosítás stb, megoldható olyan szinten, mint a router-ben?

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Látom ismét jót kérdeztem, mert nem sok válasz jött még :(

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Ezen a frekvencián (2.4GHz) egy sima fémréteg ellenállás szakadásként viselkedik (miután úgy készül, hogy kerámiatestre gőzölt fémrétegbe csavarvonalat köszörülnek, ezért az ellenállás egyben URH fojtó is).
A két antenna a diversity miatt van, mivel az adott frekvencián a kb. 20 cm antennatávolság számottevőnek mondható (12.5 cm a hullámhossz). A vevő mindig a nagyobb antennajelet használja, és megoldástól függően az adó is ugyanazt.
Ha csak egy antennát építesz, a másikat nyugodtan hagyd a helyén! Semmi problémát nem fog okozni, miután a jelerősség a másikon úgyis sokkal nagyobb lesz.

A két antenna közül azt használja, amelyikről nagyobb a vételi jelszint. Az eltérés például reflexiók miatti kioltásból eredhet az egyik antennánál, de a pár centiméterrel arrébb levő antennán már jelmaximum lehet. Mindez időben változhat, pl. elhaladó jármű, mozgatás miatt. Az egy antennás cuccot fixen be kell lőni. Gondolom, spórolásból csinálnak egy antennás változatot.

Ha már van ez a topik, nem nyitok újat.

Netet szeretnék megosztani wlanon kersztül. A következő a helyzet:
2 megabites kábelmodel + wireless router -> 30 méter távolságra + 3 fal -> wlan kártya.

Hogyan viteleznétek ezt ki?:) Szal, hogy csinálnátok?