húdejó, még 1 notis blog

nno, látom, megszaladt a notis blogok népszerűsége, úgyhogy most én is fényezem picit magam hogy lássátok feleim szemtekkel mim van... hát lássuk, mit tudok produkálni a dologban... olyan nagyon nem ástam bele magam a dolgokba, de ez talán látszik majd:D

maga a ketyere tegnapelőtt került a kezembe, a köv. paraméterei vannak:
thinkpad r50e
proci: pentium m 1700 mhz
memória: 512 mega
merevlemez: 60gb ide
videjókari: bizony, van olyanja is... integrált intel 82855 cucc, max. 64 megát lejmol a ramból
akku: 4,4 Ah
akad hálókarija 10/100, wlanja, modemje, mi1más.
dvdírója akad, dvdramot is írogat, innentől már jó:)
2 usb, 1 pcmcia, 1 parport, monitorkimenet... meg modem. más lyuk nemnagyon van rajta.
ja és szép fekete.

nem egy erőgép, de jólesz az falura (egyetemre)... a választásnál a fő irányvonal az volt, hogy legyen benne minden, amire az elkövetkezendő években szükségem lehet (=billentyűzet, monitor, net?)...
gép hazajött, néztem hát mit tud... a kevéssé reprezentatív bencsmárk program jelen esetben a kororaa volt, ennek több oka van. egyrészt megnézni, működik, működhet-e a hardveres gyorsítás... mert az asztaligépen nemnagyon tette:D. másrészt, még nemnagyon láttam úgy egyáltalán xgl-t. harmadrészt a családnak mutogatni, mire képesek a mai VPS rendszerek. :) a teszt pozitív eredménnyel zárult, ment a dolog viszonylag akadozásmentesen.
miután koijátszottam magam ezzel, elkezdtem átszabni a rendszert.
jött hozzá magyar winikszpé hóm. a szokásostól eltérően nem gyalultam le mindjárt az egészet, jó lesz az még valamire biztoss... viszont a partícióját összerántottam 10gigára, meg még ott van az 5 giga recovery partíció vagy hogyishíjják.
szokásos boot, swap, rendszer, miegyéb partíciók amúgy...
első körben suse 10.0 került rá, mert az volt kiírva cdre, és mivel bő két éve is suséval kezdtem a linuxot, a 8.2-vel, nosztalgiáztam picit... hát, két éve tetszett volna, de mostanra valahogy nem... szép, meg ott van cd-n minden nyű hozzá, de azértsem:) talán ha annak idején nem nyúlok hozzá minden apró linuxos problémámhoz ecetes balta precizitású és hatékonyságú eszközökkel, jobban megkedvelem.
a második körben rátettem egy ubuntut. az most meg is maradt, az eddigi gépen is az volt. újabban az asztali gépen gentooval is próbálkozom, de azt egyelőre erre nem rakom.

ami az összbenyomást illeti, kellemesen csalódtam. annak ellenére, hogy nem egy nagyon highend gép, és az asztali gépnél (celeron2ghz,256mb)valamivel szolidabb a proci teljesítménye, inkább gyorsabbnak érzem, mondjuk ennek a dupla mennyiségű ramnak is lehet némi szerepe:D

ja, és a neve.... picurnak lett elnevezve, az asztali gép pompom...

Hozzászólások

Gratula hozzá :)
Kérdeznék pár dolgot, ha nem bánod:
- Az NTFS átméretezést, partícionálást mivel csináltad? Linuxos parted-el? Nem volt gond?
- Ha jól tudom hda1 (vagy sda1) a Win, és hda2 (sda2) a szervíz partíció.
Hogy osztottad fel sorrendben a Win és linuxos partíciókat, hogy jól boot-oljon?

Köszi. (Most vettem egy IBM T43-at, szintén dual-boot-osra akarom, de félek, hogy szétcseszem :)

Hogy ne csak kérdezzek, remélem - ha még nem ismerted - hasznosnak találod: www.thinkwiki.org

dehogy bánom:)
1. nem, nem vagyok olyan geek, hogy azzal csináljam, ellenben a suse telepítőjének nagyon szép meg okos a partícionálója:) azzal gyakorlatilag gond nélkül át lehetett méretezni, nem tudom, mi a backendje, de ügyesen csinálja:)
2. a sorrend valahogy így néz ki:
hda1 ntfs, /media/hda1-re mountolva
hda3 ext2 /boot
hda4 extended vagy nem jut eszembe hogyishívják:), benne:
hda5 ext3 gyökér
hda6 ext3, /media/hda6-on ide jön majd zene meg film
hda7 swap
hda2 vfat, szervíz, ezt nem csatlakoztattam sehova

hát nálunk itt vidéken vhogy így megy, a grubot ugye berakta mbr-be, rendesen bootol a windows, a szervíz az biosból indítható, de elvben grubból is, de fontos megjegyezni, hogy azt még nem bootoltam a partícionálás óta. ennek ellenére nem hiszem, hogy komolyabb gondba ütköznék, sőt talán a recovery nem is cseszné szét a partíciós táblát... de ha gond lenne, úgy is lanon áttolnám asztali gépre a fontosat.

a címet köszönöm, nem ismertem:)

_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.

Hát, én azért kipróbálnám a szervíz partíciót boot-olni.
Sajnos elég valószínű, hogy nem fog menni. Lásd: http://www.thinkwiki.org/wiki/Rescue_and_Recovery

Pont ezért kérdeztem, hogy hogyan csináltad, és ezért nem vágtam még neki én se. Szóval a szervíz partíció az rejtett, a Linux meg unhide-olja, ha jól tudom. Ezért kell túrni a grub config-jában.

Báadásul az írják, hogy a /boot partícióba telepítsd a Grub-ot, ne az MBR-be. Majd számolj be, hogy mi volt, remélem csak károgok és jól megy :)

Nem tudom mi van az IBM szerviz particiojan, de nekem HP gepem van, ott win install, driverek, programok, doksik voltak (persze rejtett konyvtarban). Kiirtam a cuccost egy DVDre, a particiot meg lezuztam.
A cucc az 1.0 usereknek keszult, ha besz@rik a win, akkor csak fel ora alatt ujrahuzzak innen, es kesz. Na nekem ilyen nemkell.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hát az IBM-én szerintem igen frankó dolgok vannak. Boot közben megnyomod az "IBM Access"-t és egy igen funkciógazdag menübe jutsz. Oprendszer boot-olás nélkül tudsz menteni, visszaállítani (akár csak egyes sw komponenseket) külső USB-s meghajtókról(ra) is akár. Vagy ha szétbarmoltad a Win-t, akkor pár mozdulattal gyári install állapotba hozhatod.

cicc
Egyreszt az a particio szerintem tul nagy (~4GB talan), masreszt ugye nem gondolod komolyan, hogy 'nem bootolsz oprendszert'? Erre talaltak fel a Symantec Ghost-ot meg az image-et. Barmilyen particionalo programmal at lehet allitani a particio tipusat FAT32-re (ha jol emlekszem), utana lehet nezegetni a tartalmat.

Ismerem a Ghost-ot, de szerintem ez jóval többet nyújt.
"Nem bootolsz oprendszert": ok, akkor értsd így: egy saját minimál oprendszert boot-ol és abból indítja a Recovery menüt, de nem kell Wint indítanod, sőt az teljesen szétesett állapotban is lehet.
De ha te nem szereted, ne használd.

lehet... mondjuk ezt tényleg nem az opcionálisan linux-only póverjúzereknek találták ki, ha valaki elvan nélküle, az sem kötelező... de mégis jó feature.... ha nem használom ki a teljes ramot, akkor is jó, ha van sok:)
_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.

Azt azert elarulom, hogy az asztali 2 Ghz-es cerka es a mobil 1,7-es pentium kozott nem kicsi a kulonbseg a mobil javara :)

köszönöm a kiigazítást, mindig tanulok...:D a bótba aszonták, hogy egy pentium úgy 10-20%kal jobb azonos órajelen, ezért gondoltam, hogy kb. uyanaz lesz:)

_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.

hali

nekem ilyen notim van igaz gyengébb proci, több ram :D és nincsen wireless. viszont nagyon jól meg még enkódolok is néha :D
ráadásul mindent lehet állítani :D akár venti fordulatszámát.
van jófajta osd ami jelzi mekkora a fényerő, hangerő stb :D
megy a frekiszabályzás, S3, szóval minden aminek mennie kell :D

nagyon elégedett vagyok vele

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.17