WiFi driver-en keresztül törik fel a notebook-okat

Címkék

Biztonsági szakemberek rájöttek, hogy vezetéknélküli eszközök meghajtó-programjaiban levő bugos kódot kihasználva átvehetik az ellenőrzést notebook-ok felett. Hogy igazolják, hogy nem csak a levegőbe beszélnek, demózni is fogják ezt a nemsokára megrendezésre kerülő Black Hat USA 2006 konferencián.

A bemutatót David Maynor, az Internet Security Systems (ISS) egyik kutatója, és Jon Ellch tanuló fogja bemutatni. Az utóbbi az amerikai tengerészet (U.S. Naval) egyik Monterey-beli (Kalifornia) iskolájának tanulója.
A mutatványhoz a nyílt forrású, LORCON (Loss Of Radio CONnectivity) névre hallgató, 802.11 környezetben használható "hacking tool"-t fogják felhasználni. A segédprogrammal extrém sok wireless csomagot nyomnak ki a wireless eszközök felé, majd megfigyelik, hogy melyik hibázik. Ezzel felmérik, hogy melyik gépet érdemes támadni. A biztonsági szakemberek ezt a technikát "fuzzing"-nek nevezik.

Konkrét részleteket nem voltak hajlandóak elárulni a támadásról a konferenciáig, amely augusztus 2-án lesz, de felismerésből származó fenyegetést komolynak jellemzték.

Bővebben itt.

Hozzászólások

Fuuu... sok esz kellett rajonni hogy szarok a driverek.

Anno szep moka volt w98-at kinyirni egy "cat /dev/random | nc ip 139"-cel... Bar ez nem w32 TCP/IP stack bug volt, a hasonlosag erosen kiserteties...

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ezt a lorcon stuffot le tudom tölteni az oldalról, de a többit miért nem?

mar az ISS-nel is script kiddiek jaccanak? :D

Na most a hajukra kenhetik a zárt meghajtó-programjaikat.
Nem az volt eddig a mindent elsöprő indok a zárt forrás mellett, hogy "ne lehessen vele visszaélni"?

--
TheReplaced, Argh! ><

Nyilvan egy nyiltforrasu projektet patchelhet barki

... aki megfelelő hozzáértéssel _és_ idővel rendelkezik.

es gyorsan szokas is.

A "szokás"ra való hivatkozás eléggé megfoghatatlan, kb. mint az "általában", a "legtöbbször" és a "jobbára". :)

Zart forrasuaknal nem biztos hogy lesz aki megtegye

Zárt forrású programoknál is van bug tracking, ha nem halott fejlesztésről van szó. Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy nem érdemes használni... ;)

Mellesleg nyílt forrású halott projektek is léteznek szép számmal (érdemes megnézni a SourceForge statisztikáját, hogy hány halott projektre esik egy túlélő ;), pedig ott ugye akkor a feltételezés alapján azt gondolhatnánk, hogy úgyis lesz aki javítja a hibákat és folytatja a fejlesztést.

vagy hogy mikor jon ki.

Mint azt már többször is írtam, nyílt forrásnál sincs semmiféle garancia arra, hogy ha egy súlyos hibát javítanak, akkor arra valaki felhívja a figyelmet, illetve hogy a fejlesztői forrásfában javításra került kódot a lehető leggyorsabban kiadják a stabil ághoz is (és azt gyorsan be is építi minden projekt aki az adott kódot felhasználja).

Nyilt forras ellenorizheto, zart nehezen

Mindegyik ellenőrízhető, de mindkettő nehezen. Az viszont tény, hogy nyílt forrás esetén több ember képes rá.

lehet kotekedni. :)

Nem kötekedés, a tisztán látás elősegítése a cél. :)

Tévedés ne essék, a nyílt forrás valóban nagyszerű dolog és tényleg mindenképp jobb, ha egy javítás forrása elérhető, de nem lehet vakon megbízni benne sem és naívság azt hinni, hogy könnyen kiderülnek a problémák, ha bárki belenézhet a forráskódokba...

Azért abban még csatlakoznék a fentiekhez, hogy nekem Linux még nem halt meg amiatt, hogy egy rendszerkomponenst frissítettem (még a kernelfordítást is csak az első néhány alkalommal csesztem el úgy, hogy újra kellett telepíteni). Ellenben a Windows -hoz és annak alkotóelemeihez kiadott SP -k nyomán már számtalanszor láttam újratelepítendő rendszert (egyszerűen nem volt más megoldás).
Ez pedig a mikrokerneles nyavajából, meg a programok közötti DLL-kötélhúzásokból fakadó örök probléma.

Érdekes...ugyanakkor az olyan csapatok mint az OpenBSD, aminek a fejlesztői maguk írnak minden drivert az oprendszerhez, szinte könyörögniük kell a gyártóknak a műszaki specifikációért. Pedig az őáltaluk írt driverekben ritkán van biztonsági hiba...
Nagyon is érthető a blobok elleni harcuk.

Ne legyen má kijavítva :(