A HUP szociális hálózata *nem* kicsi

Címkék

Novák Áron azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Google SoC 2006 keretén belül egy szociális hálózati modult készít a Drupal számára. A Drupal zöld jelzést adott a jelentkezésére, így létrejött a Social Network Tool (SNA) projekt, amelyet hivatalos Drupal fejleszők felügyelnek.

Nyilván nincs rendes fejlesztés tesztelés nélkül. Tesztelni pedig akkor jó, ha valaki nagyobb mennyiségű, változatos adattal rendelkezik. Talán szerénytelenség nélkül mondható, hogy a HUP a legnagyobb Drupal-alapú oldalak közé tartozik a maga 8 000 körüli regisztrált olvasójával, több mint 25 000 cikkével, szavazásával és majd 210 000 hozzászólásával*.

A HUP azzal járult hozzá a SNA projekthez, hogy a fejlesztő rendelkezésére bocsátotta a meglevő adatbázisának azon részeit, amelyek nem tartalmaznak semmilyen érzékeny információt, magyarul azokat, amelyeket a weboldalról is összeszedhet bárki (name, id, cikkek, kommentek).

Áron munkáját nyomon lehet követni a projekt honlapján. A SNA célja: ábrázolni a felhasználók interaktivitását egy adott site-on az alábbi adatforrások felhasználásával:

  • az egyes node-okra történt válaszok alapján
  • az egyes hozzászólásokra történt válaszok alapján
  • felhasználó említése kommentekben (valószínűleg csak később lesz implementálva)

A munka során a fejlesztő ismert algoritmusokra, például a Dijkstra-féle shortest path algoritmusra (amelynek egyik valós életben is használt implementációja az OSPF algoritmus, amelyet router-ekben használnak előszeretettel) támaszkodik. A fenti algoritmus lehetővé teszi, hogy elkészítsük egy személy szociális hálózatát, és megkeressük a legrövidebb utat két személy közt.

Szóval a fejlesztő elkezdte a munkát, amelynek eredményeképpen megszületett néhány, a HUP szociális hálózatát ábrázoló kimenet, eredmény. A fejlesztő szembesült azzal, hogy ekkora site összes kapcsolati adatát nem is olyan egyszerű feldolgozni, ábrázolni. Amikor megpróbálta, az általa használt eszköz felemésztette gépének összes memóriáját, 2 GB-nyi swap területét, mielőtt a programot lelőtte. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy csak a legfontosabb kapcsolatokat kellene feldolgozni. Azt viszont nehéz eldönteni, hogy mi fontos és mi kevésbé. Az eredménye az lett a dolognak, hogy Áron különböző súlyozással elkészítette a HUP szociális hálózatának ábrázolását. Ezek SVG file-ok formájában elérhetők itt. Inkscape-pel vagy Sodipodi-val megnyithatók (nem lesz egyszerű minden gépen).

Én a legelnagyoltabb hálózatról készítettem egy .png file-t (kb. ~ 2 MB):


Részlet a HUP social network-jéből

A fejlesztés folyik tovább. Reméljük, hogy a SoC végére egy nagyszerűen használható eszközhöz jutnak majd a Drupal felhasználók!

* A cikk írásának pillanatában 7 990 user, 25 792 node, és 208 692 comment található az adatbázisban.

Hozzászólások

Ugyes. :-)
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Akkor most már végre a HUP is megfelel a web2.0 elvárásainak? :))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Nem tudom en csak azokat igazolom vissza akiket tenleg ismerek eloben vagy virtualisan, a tobbieket meg nem. En tenleg nem ertem miert nehez ezt masoknak:). Engem nem zavar az hogy valaki menozik azzal, hogy van 700 ismerose.

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

Én még mindig nem értem mi a jó ebben az iwiw, myvip cuccokban. Nővérem mostanában akar felhagyni vele, de pl. az osztályunkban, akinek van nete, az fent van mindkettőn, szerintem csak én vagyok kivétel. Mondják itt, hogy régi ismerősöket lehet találni meg minden anyám tyúkja, de zömmel olyanokat vesznek fel ismerősnek, akivel nem is beszélnek. Barátnőm még olyan személyt is vett fel, akivel rosszban van, de ez nem egyedi eset a környezetemben. Szóval miért terjed, mint a vírus? Nekem van valami baj a fejemmel, hogy nem látom az értelmét?

Ez olyan, mint az ePenis lóbálás. Megyek az utcán, ezt hallom:

- Neked mennyi iwiw ismerősöd van?
- 370.
- Szép. Nekem 720.

Ugyan már. Én a közeli és igazán fontos ismerőseimet meg tudom számolni a két kezemen. Annak nem sok értelmét láttam, hogy olyanok is bejelöltek ismerősnek, akik ismertek innen-onnan, de nekem fogalmam se volt, hogy ki az illető. Amikor visszajeleztem, hogy nem ismerem (mert így is volt), akkor meg sértődött hangú üzenetet küldött, hogy "mi az, hogy nem ismersz, én vagyok a Gipsz Jakab."

Továbbá, vannak ismerőseim, akinek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással (: (hogy finoman fejezzem ki magam), ezért nem hiányzik az, hogy mivel ismerem őket, engem is zaklassanak a rend őrei. Állítólag a magyar rendőrség sem mellőzi az említett műintézmény látogatását.

Az ismerőseit nem válogathatja meg az ember. A barátait igen. A bartaimmal meg amúgy sem ott tartom a kapcsolatot.

Szóval semmiképpen sem látom sok értelmét.

--
trey @ gépház

ha mar egyszer benne voltal, benne is maradsz. azota h a t-akarmi megvette az iwiwet gyakorlatilag a titkosszolgalat vette meg. senki ne eljen abban az illuzioban, hogy ha lejelentkezik, akkor eltunnek a nyomai.. ugyanezek annak idejen minden telefonkozpontban az itthoni tavebsezelorendeszeren a titkosszolgalattal egyuttmukodve elehelyeztek lehallgato technikakat. a baratsag most is tart gondolom.

"Én nem vagyok paranoiás, de mit keres az a troli az utcánkban?"

(Előadó megjegyzése a security specin a monitor és a billentyűzet elektromos jeleinek távolról történő lehalgatása kapcsán...)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Milyen lehallgató technikákat kéne nekik elhelyezni, mikor ők ülnek a központban a kábel mellett?

Semmi barátság, vagy összeesküvés, a világ majd minden országában törvény van erre.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Def:
A wep2.0 az egy olyan izé, amiben van ilyen közösségi dolog, meg, ajax, meg portál, meg blog, meg ilyen paszteles színátmenetes kinézet stílus és lekerekített sarkok meg ilyenek.

Szóval a hup egyelőre még távol van ettől, mert szögletesek a sarkok, nincsenek se színátmenetek se pedig ajax.

:)
(:
---
Apparently the human mind is not unlike cookie dough.

Hát hozzátartozni hozzátartozik, de hogy mitől web2.0 valami, meg mitől nem, azt igazából senki nem tudja megmondani, mert a web2.0 egy ilyen pontosan meghatározhatatlan puha divatfogalom. Erre próbáltam rámutatni a fenti viccel.
Pl ott van a myspace, amit szintén ide sorolnak, pedig a kezelőfelülete finoman szólva is használhatatlan, tehát a web2.0-s kezelőfelület divatot egyáltalán nem követi. Úgy is hívják, hogy a legkevésbé web2.0-ás web2.0 oldal.
---
A hülyeség igenis fáj. Csak nem annak aki hülye, hanem annak akinek hallgatnia kell.

Kinaban mennyit erhet egy ilyen? :-D

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Valaki el tudja nekem mondani, hogy ez mire lesz jo? (Csak mert a Google gondolom nem veletlenul hajlando ezt a fejlesztest penzzel megtamogatni.)

Ezt azert tartom hulyesegnek mert altalaban egy temahoz szolunk hozza nem pedig magahoz az illetohoz. Vagy ha megis, akkor annak a velemenyehez.

Az jól látszik, hogy trey a lelke mindennek.
AVAGY minden út trey-hez vezet.

Arra vigyázzatok, hogy a főnökök ne nagyon lássák meg ezt a hálót, mert remekül látszik, hogy ki ér rá hup-ot olvasni nap közben. :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

"A fejlesztő szembesült azzal, hogy ekkora site összes kapcsolati adatát nem is olyan egyszerű feldolgozni, ábrázolni. Amikor megpróbálta, az általa használt eszköz felemésztette gépének összes memóriáját, 2 GB-nyi swap területét, mielőtt a programot lelőtte. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy csak a legfontosabb kapcsolatokat kellene feldolgozni."

"Én a legelnagyoltabb hálózatról készítettem egy .png file-t (kb. ~ 2 MB)"

--
trey @ gépház

az nem semmi, de...
Már bocsi, h beleugatok a szentenciába, de vektor grafikusan nem jobb lenne mindezt valahogy felvezetni? Alig néhány érték megjelölésével(kevesebb adattal felírhatóbb mint 1 kép) csodálatos és értelmezhető lenne a rajz. Az adott vektor vonalra kattintva, pedig látszana, hol az eleje hol a vége. Vagy a-b közötti legrövidebb útvonal... Így simán, képben megfogalmazva alig lekövethető, zavaros játékszer. ...hogyan jutsz ki ebből a labirintusból címmel ;)
Vektorosan viszont asszem kicsit előremutató eszközzé fejleszthető lenne. Nem tudom miként, de van benne valami... amit most még nem látni.

Ok, ez mind szép, de mi közöm van nekem Trey-hez? :)

Nagyon szép....De mire jó ?

"A HUP azzal járult hozzá a SNA projekthez, hogy a fejlesztő rendelkezésére bocsátotta a meglevő adatbázisának azon részeit, amelyek nem tartalmaznak semmilyen érzékeny információt,.."

Azért ez elszomorító :-(

Afene ... nem vagyok benne ... ezek szerint keveset postolok??? :)

Hát ennek úgy lenne értelme ha rákatintok az user ikonjára és "világitanának" a kapcsolatai atol fűggően ki milyen távól vagy privát esetleg blog bejegyzés, vagy fórumbejegyzés szerinti. Azt jó lenne tudni a felső peremvidékiek miért kerűltek oda és a krix (nem becenév) - krax ba tetek miért pont oda?

subscribe

--------------------------------------------------------------------------
színes