A Mandrake a csőd felé halad

 ( trey | 2003. január 15., szerda - 19:00 )

Hát úgy látszik, hogy a felhasználók ezúttal nem nyúltak mélyen a zsebükbe. A MandrakeSoft pézügyi nehézségei nem újkeletűek. A MandrakeSoft többször a felhasználókhoz folyamodott kéréssel az ügyben, hogy húzzák ki bajból a francia Linux céget. Egy időre úgy tűnt, mintha összeszedték volna magukat, bekerültek a tőzsdére, mindenki bizakodó volt. Sajnos a bizakodás kevésnek bizonyult, a MandrakeSoft részvényei több napja a 2.15$-on állnak, a kutya nem veszi őket. Úgy tűnik, hogy nem tudnak kilábalni a bajból. Márpedig ha nem tesznek sürgősen valamit, akkor a csőd elkerülhetetlen lesz. Egyébként a MandrakeSoft egyre lejjebb adja a szakmai színvonalat, már ott tart, hogy a MandrakeClub tagokkal szavaztatja meg, hogy milyen csomagok kerüljenek a disztribúciós CD-jére. A MandrakeSoft ma kiadott egy pénzügyi állásfoglalást ez ügyben.

Kapcsolódó linkek:
Bajban van a Mandrake és a MandrakeSoft
A felhasználók segítik a Mandrake-t
A MandrakeSoft megint adományokat gyűjt
LWN.net: A Mandrake a csőd felé halad

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hi,
mókás, hogy ott van még a plex86 is, amit valóban megvett a mandrake még 99-ben és szabaddá tett (bochs-nak hívták), alkalmazásba vette kevin lawtont, a fejlesztő srácot, majd egy pár éve kirúgta.
azért pozitív, hogy GPL-esítette, mert így a plex86 mellett folytatódhatott a bochs, amiből úgy néz ki, lesz is valami.
üdv
gaboro

Imho ezt eljatszottak Francisco Burzival is, aki a phpNuke szerzoje. Ot is nakialltak tamogatni, aztan megvontak tole a tamogatast. 2001. januarjatol 2002. januarig tamogattak, majd anyagi okokra hivatkozva megvontak a tamogatast. Akkor egy kis keseruseget ereztem Burzi szavaiban. Mar nem tamogatjak (legalabbis en igy tudom) a phpNuke-ot. Ugyhogy ezt is lehuzhatjuk a listarol.

Szerintem az IT ipar problámáit csak ˇ2ˇ esetben lehet túlélni. 1 Ha a vállati szféra felé megy el a disztribució.
2 Ha olyan kis lokális szinten müködik mint pld az Uhu.
És persze van egy az elöző kettőbe sehogy sem beleillő eset ez pedig a DEBIAN ami: amíg a világ a világ az mindíg lesz.............
A Mandrake legnagyobb problémája,hogy a programok összedobálva voltak benne.Énmagam is találkoztam pld. olyan hibával,hogy egy nem rendes leállítás után a rendszert nemlehetett elindítani. Semmi sem segített rajta csak az újratelepítés.No cemment...
A linuxot kiadó cégek ha nem a vállalati szféra felé nyitnak akkor halálra vannak ítélve. A Red-hat az Oracle -l közösen dolgozik a következő kiadáson,ez a vállalatok számára bíztató párosítás lehet. Igazi kézzelfogható pénzt csak ebből a szegmensből várhatnak a Linuxos cégek. Ebből a szempontból kicsit féltem az Uhu-t is,de majd meglátjuk................

A Debian sem fenékig tejfel, elég lassan fejlesztik. Az egyik Linux kiadás ilyen, a másik olyan. Egyik sem jobb egyértelműen a másiknál. Mindegyik Linux. Minden programot fel lehet telepíteni mindenhová. A Mandrakenek nem megy. Ennyi. Szomorú, de siratni azért nem fogom. Szép volt, jó volt, de nem ő volt "a Linux". Mint ahogy egyik Linux kiadás sem az. A lényeg az, hogy a rendszermagot és a programokat frissítsék.

Ha rajtad mulna, meg mindig VAX es VMS lenne. A titkarnok meg rovid idon belul ongyilkosok lennenek. WYSIWYG szerintem pedig igenis jo dolog.

először is
# apt-get install magicfilter

önmagáról:
magicfilter - automatic printer filter.

Magicfilter is a customizable, extensible automatic printer filter. It uses
its own magic database (ŕ la file(1)) to decide how to print out a given
print job.

Szóval beszúrja magát az lpr és a nyomtató port közé... :)
pl: pdf, TeX, ascii, PNG, JPEG, TIFF stb. közvetlen nyomtatás

hirtelen ennyi

> A Debian sem fenékig tejfel, elég lassan fejlesztik.

ott a sid
ha meg stabil kell woody.

De ez nem változtat a lassú fejlesztésen. Sajnos...

Mért jelentené a színvonal csökkenését, ha kíváncsi a felhasználók véleményére?

Ettől csak jobb lesz, már persze ha emiatt az általa fontosnak tartott csomagokat nem hagyja ki.

Én is sok olyan progit találtam a disztribben, ami szerintem felesleges, viszont egy rakás (szerintem) hasznos dolog csak a cooker-ben van meg. Vagy ott se.

Van egy cég, amelyik megmondja mi kell a felhasználóknak (lásd gémkapocs). Az csak jó, ha a mandrake nem így gondolkozik.

Sőt, telepítés után is könnyű karbantartani.

Nem mindig van az embernek energiája 10 howto-t átolvasni, csak azért, hogy pl egy nyomtatót használni lehessen, neadjisten hálózaton keresztül.

Nem tudom mi a bonyolult a magicfilterconfig használatában...

4+2 db kérdés
-printer neve
-spooldir neve
-nyomtatóport v. remotehost-name
-nyomtatótípus
+1 még egyet?
+1 rendben?

Ennél egyszerűbben nehéz...

[privat velemeny]Azt hiszem, es azt ereztem mindig a Mandrake-kel kapcsolatban, hogy egy olyan ceg aki erezve a Linux felszallo-agban valo voltat megprobalja annak novekvo nepszeruseget kihasznalni, es anyagi formara hozni. Sajnos semmi jot nem tudok a Mandrake mellett felsorolni. Kezdve onnan, hogy a Red Hat oldalvizein tort be a Linux vilagaba, i586-ra optimalizalt, allandoan bleeding edge kiadasokkal operalo terjesztes. Ennek megfeleloen kelloen instabil egy valami. Celkozonseguk a Windows és Linux kozott lebego felhasznalok. Nem tudok elmondani, hogy barmit pluszt is adtak volna a Linux kozossegnek. Nem ugy a SuSE, Red Hat, akik szinten kereskedelmi disztribuciot forgalmaznak, de rengeteket vissza is forgatnak a fejlesztesbe. Olyan neveket foglalkoztatva, mint Alan Cox, Molnár Ingó, Dave Jones, stb. En ugy erzem nem veletlen ez az elfordulas a Mandrake-tol.[/privat velemeny]

Hat ennek a fele ROTFL kategoria. Talan csak Jeff Garzik es az FSF-es 2500 (mennyi ez 700 ezer forint?) euros felajanlast neveznem valaminek. De nem egy ekkora ceg eseteben.