Lapszemle: Linuxvilág - májusi szám

 ( trey | 2006. április 28., péntek - 15:24 )

Megérkezett a Linuxvilág májusi száma. A címlapjáról ítélve a hónap témája a névfeloldás (tudod, névből IP cím, vagy IP címből név). Szóba kerül az e-Learning (divatos mostanában), a biztonság, és a videók encode-olása is.

Hírek
A Beköszöntő után a Hírek rovatban olvashatunk csuklóra rögzíthető PDA-ról, Kínából származó 146 dolláros PC-ről, amely Linuxot futtat, a koreai, Cowon névre hallgató, szintén linuxos médialejátszóról, vagy éppen arról, hogy a Google AMD-re vált.

Mi újság a rendszermag fejlesztése körül
A cikkben Zack Brown jelent a Linux kernel fejlesztéséről, és arról, hogy Linus - mint már annyiszor - hangot adott CVS-ellenességének.

A Novell újgenerációs Linux desktop megoldása átrendezi az asztali munkaállomások piacát
A Novell által forgalmazott SUSE Linux Enterprise Desktop előnyeiről, újdonságairól olvashatunk.

Itt az idő, hogy mindent újragondolj! Az EFL alapjai
A fejlesztői sarok első cikkében az Enlightenment DR17 (E17) alapjául szolgáló EFL függvénykönyvtárral ismerkedhetünk meg közelebbről (hosszan). Az EFL az az Enlightenment-nek, mint ami a GTK a GNOME-nak, vagy a QT a KDE-nek.

Twisted és Python alapú eseményvezérelt programozás
A cikkben egy olyan programozási megoldással ismerkedhetünk meg, amelynek segítségével akár 600 soros programmal proxy kiszolgáló funkciót valósíthatunk meg (a HUP newsgw v2 is Python + Twisted alapú volt, R.I.P.).

SDL - Multimédiás programozói könyvtár
Ugorhatunk egyet a következő írásra. Benne azzal az SDL-lel ismerkedhetünk, amellyel minden bizonnynal összefutott már az, aki Linux alatt valamilyen multimédiával kapcsolatos fejlesztésebe kezdett, mivel az SDL ehhez nyújt segítséget.

Dobd fel a desktopod - Gdesklets
Akinek fontos, hogy a desktopján "üveggyöngyök" csillogjanak, és ezért nem sajnál néhány órajel ciklust feláldozni, annak minden bizonnyal tetszeni fog ez a cikk, amely a Gdesklest bemutatását tűzte ki céljául.

Kettőslátás 1. - Kétpanales fájlkezelők
Más operációs rendszerekről áttérőknél tapasztalható az, hogy problémát okoz nekik egy igazán kiforrott, kétpanales filekezelő hiánya Linuxon. Aki WindoH^H^Total Commander-en nőtt fel, annak hasznos lehet Szabolcsi Csaba cikkje, amely ebben a témában segít tájékozódni.

IskolaPortál - Moodle harmadszor
Ha azt mondja a főnököd, hogy nektek e-Learning-re van szükségetek (nekem mondta), akkor az első ami eszedbe juthat, az a Moodle. Akik használják, azok dícsérik.

Munin
Ha kiszolgálót üzemeltetsz, és tisztában szeretnél lenni annak minden rezdülésével, akkor a Munin a barátod. Pláne, ha vizuális típus vagy. A Munin-t mutatja be Horváth Ernő cikke.

DJBDNS - Élet a Bind-en túl
Linux környezetben ha azt mondom, hogy DNS szerver, akkor a 10 emberből 8-nak biztos, hogy a Bind jut eszébe. De mi jut eszébe a maradék kettőnek? Nagy eséllyel D.J. Bernstein extra biztonságos djbdns szervere.

Hollywood parancssorból - mencoder
Aki ismeri az MPlayer-t, az nagy eséllyel ismeri annak testvérét is, a nem kevésébé híres Mencoder-t. Aki nem ismeri, annak itt az ideje megismerkedni vele. Ha egyszerűen és gyorsan szeretne valaki sérült indexű video file-okat javítani, filmeket vágni, átméretezni, összefűzni, DVD-t rippelni, TV műsort rögzíteni, annak nem is kell tovább keresgélnie.

Az általam kiemelt cikkeken kívül számos más írást találsz az LV jövőhavi számában.

Jó szórakozást!

A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudjátok, hogy a www.linuxvilag.hu miért nem frissül március eleje óta? Most újítottam meg az előfizetésemet 12 hónapra.
A honlap hanyagolása remélem nem jelen semmi agódásra valót.
(PS: A Magyar PC-Magazin is úgy szűnt meg, hogy befizettem 12 havi előfizetési díjat, de már egyetlen számot sem kaptam meg belőle.)

ezt mar a linux.hu-n is kerdezted :DD
amugy Büki András elő szokott fordulni errefelé, ha benéz biztos ad valami megnyugtató választ

De ott nem mondott rá senki semmit.

ez minden ketseget kizaroan a veg kezdete...
az utolso elonezetet azert meg bekuldtek ide ;-)

A májusi számot én is rendesen megkaptam. A linuxvilag.hu-val korábban is előfordultak anomáliák. Volt, hogy napokig talán hetekig is elérhetetlen volt.
Direkt én is a lehető leghosszabb időre (1 év) előfizettem jan 1-től, nem a lapterjesztőknél veszem meg, hogy a kiadó tudjon gazdálkodni a bevétellel. Nem számoltam össze, de a Kiskapu kiadó könyveiből 1998-tól kezdve könnyen lehet, hogy már több 100 ezer Ft értékben vásároltam. Szóval rajtam a szaldójuk biztos pozitív.

Ami kicsit zavar, hogy az előző havi szám "előzetes"-ében írtak nincsenek benne a mostani számban. Bár lehet, hogy 2 hónap múlvai előzetesekre gondolnak az utolsó oldalon. Erre még nem figyeltem fel.

technikai probléma. javítás alatt.
én így tudom.

Ezt sejtettem, mert pár hete hozzászóltam ott a "Linuxvilág honlap" témához és több mint ezerszer bekerült a hozzászólásom a fórumba. Azóta más témáknál mással is előfordult már ugyanez.

Idézet:
Linus - mint már annyiszor - hangot adott CVS-ellenességének.

Na, ebben egyetértek Linussal.