Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re

 ( trey | 2006. április 22., szombat - 12:08 )

Egyre nagyobb a mozgolódás az Ubuntu projekt körül, ahogy közeledünk a következő nagy kiadáshoz. Az ubuntus srácok azt sütötték ki, hogy kicsit eltolják a Dapper Drake kiadását annak érdekében, hogy az sokkal csiszoltabban, és lokalizáltabban kerülhessen a végfelhasználók elé.
Ennek megfelelően a kiadás verziószáma (200)6.04-ről (200)6.06-ra változott. Sebaj, amondó vagyok, hogy inkább késsen valami egy kicsit, mint összecsapva kerüljön elénk.
Szóval júniusban itt a Dapper. Közeledtét nem is jelezheti jobban más, mint az, hogy az alpha állapotú Flight-ok után a héten megérkezett az első beta kiadás az Ubuntu 6.06 LTS beta személyében. Nagy várakozással tekintek a kiadás elé, mert amióta átálltam Debian Sarge-ról Ubuntu Breezy-re, csak erősödött bennem az az érzés, hogy profik rakják össze ezt a disztribúciót. Az meg igazán jó érzéssel tölt el, hogy a Dapper-t desktop-on három, szerveren pedig öt évig támogatja majd a fejlesztőgárda (erre utal a LTS jelzés, amely a Long Term Support rövidítése).

Régen verzióbuzi voltam, de újabban - talán a szabadidő hiánya miatt - ritkábban esek neki egy nagyobb frissítésnek. Most viszont a beta jelzésen felbátorodva úgy döntöttem, hogy letesztelem az Ubuntu dev csapat munkáját, és frissítem az éles notebook-omon levő Breezy-t. Ez a gép kritikus számomra, mert minden fontos dolgom ezen van. Ez azt jelenti, hogy nélküle béna vagyok, se dolgozni, se kommunikálni nem tudok a külvilággal.
Ezért egy egészen picit aggódva álltam neki a dist-upgrade-nek, de titokban bíztam abban, hogy a fejlesztők körültekintően és jól végezték munkájukat. Abban is bíztam, hogy nem csak a friss (from scratch) telepítést tesztelték le az elmúlt időszakban, hanem az éles rendszer interneten keresztüli frissítésére is képes már probléma nélkül a beta.

Nekiálltam, és megszerkesztettem a /etc/apt/sources.list file-t, amelyben az összes breezy szót kicseréltem dapper-re. Nyomtam egy apt-get update, apt-get dist-upgrade párost, majd vártam. A csomagkezelő kiköpte, hogy 1066 csomag fog frissülni, 185 fog újonan települni, 57 került eltávolításra és 2 nem fog frissülni. Jó. A beavatkozáshoz 527 MB-nyi anyagot kell letölteni, a kibontás után 97.5 MB-nyi további diszkterületet kell feláldoznom, ha nekem annyira kellenek az új dolgok. Akarom-e folytatni. Akartam.

Szépen elkezdtek lecsorogni a csomagok, ADSL-en egy kicsit tovább tartott, mint egy óra. Amikor az utolsó is letöltődött, a csomagkezelő feltett egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy akarom-e ellenőrizni, hogy van-e frissebb flash plug-in a neten. Akartam.
Ezután megkezdődött a csomagok kibontása, ami munka és böngészés mellett az amúgy nem egy kapkodó idegbeteg notebook vinyómon körülbelül 1 órát vett igénybe. A kibontás után következett a Debian környezetben elengedhetetlen csomagkonfiguráció. Eközben összesen három kérdésre kellett válaszolnom. Az egyikre emlékszem, azt kérdezte, hogy szeretném-e a gdm konfigját az újra cserélni. Szerettem. A másik kérdésnél is szerettem volna, kivéve a jól belőtt hdparm konfig file-omhoz nem engedtem hozzányúlni.
Ezután molyolt egy kicsit, én mit sem törődve vele böngészgettem, és csak azt vettem néha észre, hogy átrendezi az asztalt. Néha újraindította a panelt az engedélyemmel, majd a végén közölte a maga módján, hogy kész (hiba nélkül visszaadva a prompt-ot).

Na, akkor indítsuk újra a gépet, és nézzük meg utána, hogy mi nem működik. Reboot. Grub-ban megmaradt a 2.6.16-os kernelem, cool. Kiválaszt, elindul. Filerendszer OK, init scriptek (kicsit átrendeződve) OK, hálózat indul, Wi-Fi látszólag éled, gdm fogad, hang van. Hmm, nem rossz. Lépjünk be. Belépek, azanyját!, minden gyorsabban indul, asztalom csont ugyanúgy néz ki, mint előtte, picivel másabb ikonokkal itt-ott.


Régi (Breezy) asztal


Új (Dapper) asztal

Belépéskor egy buborék figyelmeztet, hogy 98%-os a / filrendszer telítettsége, jó lesz vigyázni. Köszi. Gdesklet-s elindul, Evolution indul, kapcsolatba lép a kiszolgálókkal. Király, ezt egyben azt is jelenti, hogy működik a Wi-Fi és a hálózat is. Elindul a Mozilla Firefox 1.5.0.1, közli, hogy van három nem frissített extension-öm. Akarom-e... Akarom. Egynek nincs új verziója, sebaj, sose használtam. A többi OK.
Na jó, eddig nem találtam semmi kivetnivalót, de most majd... Elindítom a VmWare-t. Elindul. Jó pont, a modulok a helyükön. Abban elindítok egy OpenBSD image-et. Elindul, ping-elem a világhálót, működik. Hihetetlen a technika... :-)
Akkor, akkooor biztos, hogy a mütyűrök nem fognak jól működni! De bizony, azok is működnek.

Nézzük a sokat emlegetett Beagle keresőt. Az milyen? Milyen lenne, frankón működik, teszi a dolgát. Az elején azért érezhetően fogja a gépet, amíg a home könyvtáram nyálazza, de utána megállapodik. Nagyszerű.

Kerestem a hibákat, de nem találtam egyet sem. A végén azt kellett megállapítanom, hogy az Ubuntu csapat kiváló munkát végzett ismét. Másfél-két óra alatt a Breezy-ből úgy csináltam Dapper-t, hogy közben egy percig sem hagytam abba a munkát, majd a reboot után azonnal (na jó, öt perc múlva) ott folytattam, ahol abbahagytam.

Gratulálok az Ubuntu fejlesztőinek, és azoknak akik közreműköd(n)(t)ek abban, hogy ez a terjesztés majd júniusban megjelenhessen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

akkor azt hiszem ezek után én is nekivágok frissíteni, kíváncsi vagyok már :)

En is, holnap este odateszem. A laptopomra lehet, hogy ujra fogom tenni, mert szet van mar ganyolva, az elso probalkozasok miatt, szep lett az uj Xubuntu is, oda az fog kerulni.
---
Hey! Where'd my terminal go?

Mostmár egyre kíváncsibb vagyok, hogy milyen lehet ez a gnome-os környezet ebben a csudajó ubuntuban. asszem én is ki kéne próbáljam, hátha bejön.

Én az egyik gépemen a kubuntu-t húztam fel dapper-re, amikor kijött a beta pár napja. Egyenlőre jók a tapasztalataim. A notebook-omon majd csak akkor fogom, ha kijön a végleges. Azért nyúl vagyok egy kicsit. ;-)

Totya

egyelőre semmi problémát sem tapasztaltam :-)

--
trey @ gépház

december óta használok dappert a laptopomon, és egyszer sem fordult elő, hogy használhatatlan lett volna a rendszer. pedig akkor még alpha stádiumban se volt :)
--
ubuntu linux member

Én is kb január óta kubuntu dappert használok, nekem ez jobban bejön, mint a Gnome. Apróbb hibákon kívül nem volt vele soha gondom, de ezek mára teljesen megszüntek. Ma már nem is találok semmi hibát benne, használat közben.
Jó volt látni, ahogy alakítják, szépítik a rendszert.
Én bátran ajánlom mindenkinek.

Hát nekem nem túl jók a tapasztalataim...

dist-upgrade után kiléptem a KDE-ből, aztán vártam úgy 3-4 percet, amíg a Kubuntu splash-screenje 100%-on álló prograss bar-ral nézett rám, aztán újraindult a rendszer (nem kérdezte a KDE, hogy mit akarok csinálni, magától rebootolt)
Az újraindulás után nem indult el a kdm.
Próbáltam egy startx-et, erre kiderült, hogy az fglrx drivert nem rakta fel!
Felraktam kézzel, majd kdm restart, semmi.
Ekkor jött a meglepetés: a gépen egy fia KDE-hez tartozó fájl sem volt!
No, hát akkor apt-get install kubuntu-desktop. 20 perc várakozás a letöltésre, 2 perc alatt felment, kdm restart.
No, innentől bánom a dolgot. Fél éve két óra szenvedés után sikerült rábírnom az X-et, hogy a két monitort normálisan kezelje, de most már hiába teszem vissza az akkor xorg.conf fájlt, clone módban megy a két monitor. Próbálkoztam a System settings Display ablakában, de hiába állítok be bármit, a legjobb eset a clone, néha még az 1600x1200 sem akart menni.

Úgyhogy ha van valakinek Dapper alatt ATI kártyán két monitora, és működik is neki, az megdobhatna egy xorg.conf fájllal...

"Hát nekem nem túl jók a tapasztalataim...

dist-upgrade után kiléptem a KDE-ből,"

Na idáig olvastam :-)

(tekintve, hogy az Ubuntu =! Kubuntu, tehát nem sok köze van a cikkhez :-)

--
trey @ gépház

Ja, látom. Totya is Kubuntu-t használ. Hát nem tudom, hogy ez a Kubuntu mire jó. Az Ubuntu fő desktopja kimondva kimondatlanul a GNOME. Nem hiszem, hogy ugyanannyi energiát fektetnének az Ubuntu-ba mint a Kubuntu-ba. Akkor meg mi értelme van?

--
trey @ gépház

Azt azért nem hiszem, hogy a KDE lenne az oka annak, hogy elszállt a dual-screen-em az X alatt...

(Mellesleg vannak a KDE-nek olyan dolgai, ami a Gnome-ban sajna nincs meg, és erősen kötődök hozzá...)

Nem a KDE az oka, hanem az, hogy sokkal kevesebben dolgoznak a Kubuntu-n, mint az Ubuntu-n. Ha figyelemmel kísérted az Ubuntu kialakulását, akkor láthattad, hogy a legelején szó se volt KDE támogatásról. Az csak később jött, de nekem most is az az érzésem, hogy nem teljesen frankó.

--
trey @ gépház

> Nem a KDE az oka, hanem az, hogy sokkal kevesebben dolgoznak a Kubuntu-n, mint az Ubuntu-n.

A KDE-hez kevesebb fejlesztő is elég, mert alapból nincs annyira szétzuhanva ;)

[csak viccelek, na]

Nem tudom, hogy a nem teljesen frankó mint jelent, de nekem tényleg szépen működik. Ez nem jelenti azt, hogy másnak is így fog tenni. Azért használók KDE-t, mert ez jön be jobban (most). Nem érdekel, hogy a gnome az elsődleges felület, és nem érdekel, hogy (ABCDEFGHIJK...Z)ubuntu-nak hívják-e. Tényleg. Alapvetően tojok rá, hogy hány fizette fejlesztő van itt, vagy ott. A lényeg, hogy az ubi nekem megfelel KDE-vel, és elégedetten használom. Korábban Debian-t használtam desktop-nak, most *ubuntu van a gépemen. Van egy csomó választási lehetőség. Ha valami olyan irányt vesz, ami nem tetszik, használok mást. Nem ragaszkodom sem egy desktop környezethez, sem egy disztróhoz.

Totya

Jójójó. Én csak arra a panaszáradatra reagáltam, amit itt olvastam, és úgy kezdődött, hogy "amikor a KDE..."

:-)

--
trey @ gépház

Ok, semmi harag nem volt bennem. Úgy nem is szabad reagálni. Csak egyszerűen leírtam mi az én személyes véleményem/tapasztalatom. Ezek pedig nyugodtan eltérőek lehetnek másétól. ;-)

Totya

sajnos tényleg kicsit mostoha gyermeknek tűnik ez a kubuntu :( biztos vagyok benne, hogyha nem csak egy fizetett fejlesztője lenne, akkor könnyen felzárkózna az ubuntuhoz. ha jól tudom most épp a kubuntu live telepítőjével vannak problémák - ubuntuban 2-3 ember is foglalkozik ezzel, míg kubuntuban az az egyetlen egy, akinek még ezer más dolga is van...
--
ubuntu linux member

> Akkor meg mi értelme van?

Erről esett már szó. A dependency hellbe zuhant sid óta nem nagyon van másik viszonylag naprakész, nem kocka felhasználóknak szánt KDE-t használó terjesztés.

(a kedves fórumozók szerint a suse most már az, de ezt én persze nem hiszem el ;)

1) A KDE integrálása egy disztróhoz jelentősen egyszerübb, mint a GNOME-é. (Ezt mondja Patrick Volkedring is.)
2) A KDE is része az Ubuntu hivatalosan támogatott "main" részének.

--> Ergo: ugyanúgy jól kellene, hogy teljesítsen. Ellenkező esetben a nagy dérrel-dúrral bejelentett "Long Term Support"-nak nem sok értelme van. (Vagy pedig osszák fel két részre a main-t egy kiválóan támogatott GNOME-os és egy egy mostohán támogatott KDE-s részre.)

"2) A KDE is része az Ubuntu hivatalosan támogatott "main" részének."

Így van. A maga egy fizetett fejlesztőjével.

--
trey @ gépház

Azt mindenképp elismerem, hogy a Dapper Drake-nek még béta állapotban is nagyszerű a GNOME deszktopja. Jobbnak tűnik, mint bármelyik más GNOME deszktop, amit valaha láttam (a CentOS-t, a Dropline-t és a Breezy-t is is beleértve). Kár, hogy KDE-s vagyok :-)

kiszerkesztve. en kerek bocsanatot...

Ha kicsit izmosabb netem lenne, odatenném Breezykét frissülni...
Amúgy tényleg nagyon atom, amit ez a csapat csinál, alig várom már a júniust. Az év hónapja lesz :)

Te trey! Meg kell hagyni, jól cscsinálod! Először elérted, hogy szinte csak a hup-ot olvassam, aztán rávettél, hogy drupalozzak, most meg arra akarsz rávenni, hogy ubuntuzzak? Mi a következő? ;-)
És ezt mind úgy, hogy végig azt higgyem, hogy én akarom így a dolgokat... ;-)))

bizony, nem hiaba hord chuck norris is trey pizsamat :-)
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

:)
--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

Pl szavazz rá majd 4 év múlva az új H U P(árt)-ra :D

írásodon felbuzdúlva (kis alkesz közre játszott na :p) én is megpróbáltam:
dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/libresid-builder0c2a_2.1.1-3.1_i386.deb (--unpack):
kísérlet `/usr/lib/libresid-builder.so.0.0.1' felülírására, amely a(z) libresid-builder0c2 csomagban is megtalálható
Errors were encountered while processing:
/var/cache/apt/archives/libresid-builder0c2a_2.1.1-3.1_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

ilyen bőbeszédű hibaüzivel megáll a dolog... lámaság vagy sem, nem értem mi van... ezért bukik az egész (különben működik minden :D)
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

dpkg -i --forece-overwrite /var/cache/apt/archives/libresid-builder0c2a_2.1.1-3.1_i386.deb

probáltam: ua. az az eredmény... visszírtam mindent breezy-re és így működött... érdekes, sebaj, tényleg gyorsabb ;-)
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

Töröld le az állományt:
rm /var/cache/apt/archives/libresid-builder0c2a_2.1.1-3.1_i386.deb

lehet letöltéskor megsérül, és most a crc ellenörzésen megbukott.

Megpróbáltam frissíteni a Kubuntumat, eredmény:

dist upgrade:

letölti a csomagokat, utána:

Nem sikerült letölteni a következőt: ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/pool/main/i/initramfs-tools/initramfs-tools_0.40ubuntu29_all.deb Nem lehet letölteni a fájlt, a kiszolgáló azt mondta '/pub/linux/distributions/ubuntu/pool/main/i/initramfs-tools/initramfs-tools_0.40ubuntu29_all.deb: No such file or directory. '
W: Nem lehet a(z) http://packages.freecontrib.org dapper/free Packages (/var/lib/apt/lists/packages.freecontrib.org_ubuntu_plf_dists_dapper_free_binary-i386_Packages) forrás csomaglistáját elérni - stat (2 Nincs ilyen fájl vagy könyvtár)
W: Nem lehet a(z) http://packages.freecontrib.org dapper/non-free Packages (/var/lib/apt/lists/packages.freecontrib.org_ubuntu_plf_dists_dapper_non-free_binary-i386_Packages) forrás csomaglistáját elérni - stat (2 Nincs ilyen fájl vagy könyvtár)
W: Próbáld futtatni az apt-get update -et, hogy javítsd ezeket a problémákat
E: Nem lehet letölteni néhány archívot, talán próbáld az apt-get update -et vagy a --fix-missing -et.

Majd visszakapom a promptot.

Ez mitől lehet?

Petya

Nem vagyok benne biztos, hogy szinkronban van a mirror. Én ilyenkor (a kiadáshoz ilyen közeli időben) mindig a fő szervert használom a meglepetéseket elkerülendő.

--
trey @ gépház

Köszönöm a segítséget! Esetleg be tudnád copyzni ide a sources.list-edet?

Petya

## Breezy main, restricted
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted
#deb-src http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted

## dapper updates
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted
#deb-src http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted

## Universe, Multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper universe multiverse
#deb-src http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper universe multiverse

# Security
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted
#deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security universe multiverse
#deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security universe

--
trey @ gépház

Eddig a pontig sikerült ellenállni a kísértésnek :) Kösz trey!

Köszönöm, sikerült, bár kellett egy apt-get dist-upgrade --ignore-hold is....

Petya

Kevesebb memóriat eszik?

http://nsuperbus.blogspot.com

Ma gyorsfrissitettem es az egyetlen komolyabb gondom az, hogy az xfce-panel menurendszer xml strukturaja valtozott es ezaltal az osszes menubeallitasomat ujra kellett elkeszitenem. De amugy tettszik a dapper bar talan hianyolom az Aqua gombokat az ablakaim korul.

GNOME sucks ass! :))))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

GNOME rocks!!!111 :-)))

--
trey @ gépház

Éjjel lefordul 2.14 , oszt' meglássuk mit tud :]
addig is roxx :P

_______________
"Óra nélkül halottak vagytok! Stimmel?!" (szivatógép rlz)

Azért sajnos még elég sok zavaró bug van a Dapperben pl. automatikus mount kezelés terén, az egyik Dapperből telepíthető bináris kernel pedig még pár napja segfault-olt.

"automatikus mount kezelés terén"

Kipróbáltam pendrive-val, fényképezővel. Automatikusan mount-olja, ikon-t teszi az asztalra. Eject-re "kiadja".

CD-ROM-ra detto.

"Dapperből telepíthető bináris kernel pedig még pár napja segfault-olt."

Ezt nem próbáltam, de nem is érint, mert magam pörgetek kernel.org-os kernelt. Amit a Breezy alá pörgettem, az simán jó ez alá is. Minden működik.

--
trey @ gépház

Nekem is problémás az automount, pen drive-okkal nagyon szarakodik (csak ro-ban hajlandó mountolni, vagy nem is látja), a cd-t se mountolja fel; de ez csak kb. egy hete van, előtte jól ment (már vagy másfél hónapja felraktam a dappert). Majd javítják. Nem szidom, hiszen béta.

Még egy "óriási hiba" van: theme karbantartásnál, ha ikon témát vagy window border témát váltok, akkor összeomlik a theme manager. :-) Ez utóbbi hiba inkább vicces.

Egyiket sem tapasztalom.

--
trey @ gépház

Még egy "óriási hiba" van: theme karbantartásnál, ha ikon témát vagy window border témát váltok, akkor összeomlik a theme manager. :-) Ez utóbbi hiba inkább vicces.

Nekem is, de csak 1 gépemen a többin jó. A problémás gép egy 64 bites AMD prockós gép, de csak az i386-ot raktam fel rá.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

A hal és a dbus megmaradt a frissítés után?

Mert nekem biza le szeretné kapni őket, és ez így hirtelen nem tűnik túl jó ötletnek ebből a szempontból.

amint frissült sikeresen, mentem is battlenetre, starcraft cd-be, automount semmi, parancsal ment csak...
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

Starcraftozol? Mikor játszunk? :-)

esténként ráérek, de figyelmeztetlek naon béna vok :p
---
"A legjobb dolgok az életben nem dolgok."

https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/kubuntu-meta/+bug/36356

Egyebkent nalam sem megy az automount.

Petya

Kicsit mást próbáltam ki, a Kubuntu Live CD-ről telepítettem volna Kubuntut. CD be, boot OK. Desktopon itt az install ikon, rákattint.

Innen a tapasztalatok:
1. A Konsole használt default fontkészlete igencsak randa.
2. Az installnál, ahol a városodat kell kiválasztani én elsőre megszívtam, ugyanis kontinensek szerint vannak rendezve a városok.
3. A kérdések végén feldobott egy ablakot, amit nem tudtam elolvasni, mert eltűnt, az egyetlen szó, amit kivettem, az az autopartition volt. Ezek után ledarálta a windowsos diszkemet, legalábbis a partíciós táblát kinyírta. Mondjuk ügyes fiú vagyok:
- van backupom
- http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
de ez azért még elég csúnya dolog volt a részéről.

Egyébként tetszik a dolog :-)

Na, én is feltettem

Ahhoz képest, hogy gnome, nagyon tetszik, az egyetlen, amire finnyás vagyok, hogy ablakátméretezéskor szaggat a kép, újratölt, stb.... nahát ilyen kwin+qt-vel nincsen. Az automatikus frissítés, stb. nagyon tetszik, ugye ilyet win alatt lehet látni, meg az is, hogy egy elég lámáknak szóló progi is van, ami mindenféle szoftvereket telepít.

Ami viszont nem jött be: a Totem. ALSA-m van dmix-szel, és a gentoom alatt is 23 századmásodpercet késik a hang. Ezt mplayerrel elég könnyen ki tudtam küszöbölni. Totemmel viszont nem tudom. Egyáltalán: hogy lehet az, hogy totem-gstreamer backend le tudja játszani a divX avimat, a totem-xine meg nem?

Ez a hercehurca itt a csomagok telepítése körül a jogi problémákkal... hát igencsak rontja a könnyű használhatóságot. Csak találnak erre valami jobb megoldást, minthogy howtok olvasása, meg újabb repositoryk hozzáadása nélkül is menjenek a ilyen tartalmak.

Amúgy összességében: szép, és jó. Grat. a srácoknek!

ahhoz hogy a gstreamer backend-et használó dolgok normálisan menjenek fel kell tenni a következőket:

gstreamer0.10-plugins-ugly
gstreamer0.10-plugins-bad

gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse
gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse

Innentől mi szem szájnak ingere.....

Üdv
Godot

Egy kérdés: a 6.06-ban lesz xgl?

úgy tudom, hogy csomag lesz, de hivatalosan még nem támogatott (ez talán érthető is, mert rengeteg foltoznivaló van még rajta). a következő kiadásban azonban már biztos benne lesz...
--
ubuntu linux member

A csomag benne van, fel lehet tenni utólag a szükséges dolgokkal együtt és be is lehet izzítani. Pl én is megcsináltam dapper 6.06 béta alatt.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

ubuntuforums.org-on van howto breezyre is, szepen muxott a dolog.

[update]
itt van: Xgl and Compiz under Breezy

Már most is felrakhatod:

https://wiki.ubuntu.com/XglHowto

nekem is bejon a dapper, egy dolog aggaszt csak. nevezetesen, hogy ha akksirol megy a notim, a vinyo idonkent "porog" egyet. mintha keresgelne.
valaki talalkozott esetleg ezzel? ha lesz egy kis idom, utananezek.
acer aspire 1362LMi egyebkent, es breezy-vel nem csinalta.

Laptop Mode a stabil (2.4) kernelben

/etc/init.d/laptop-mode status

cat /proc/sys/vm/laptop_mode

echo "0" > /proc/sys/vm/laptop_mode

stb.

--
trey @ gépház

kosz!
laptop_mode ment eddig is, cat-re 2-t adott vissza.
echo "0" > /proc/sys/vm/laptop_mode utan ugy tunik rendben volt. most visszaraktam halozatra, majd meg nezegetem.

nem tartott soka a dolog...
viszont ratalaltam erre [ubuntuforums.org]
igy mar jo ;-)

Na nálam nvidia-glx enable után nem indult el az x...
De simán megy nélküle:)
Valakinek valami hasonló tapasztalat?
(geforce fx 5600xt)

arulja mar el vki hogy kene gnome-ban beallitani, h pl gaim induljon el ha belepek. koszi :)

rendszer menü -> beállítások -> munkamenetek, automatikusan elinduló programok fül

esetleges további kérdéseidet inkább az itteni, vagy az ubuntu.hu-n található fórumban tedd fel...
--
ubuntu linux member

koszi

Néhány napja én is elkövettem auz a csúnya hibát, hogy Kubuntut dist-upgradeltem dapperre...
Sz@rszemétsz@rrá csúszott az egész. Nem baj, azóta Xubuntu van. :)

--
TheReplaced, Argh! ><

Szia

En kubuntut drapper f3-4 ota hasznalom napi rendszeresseggel dist-upgrade, es koszoni szepen jol van a kde...

York.

------------------------------------------------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

Akkor csak én voltam ügyes. :)

--
TheReplaced, Argh! ><

Szia

En csak azt mondtam nalam, jo...
Mivel beta alapotban van igy minden megeshet.

York.

------------------------------------------------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

Kipróbáltam, nagyon szép.

Nomármost, azt szeretném kérdezni, h hogyan lehet:
- az ablakokat a tálca illetve a fölső panel fölé helyezni?
- hogyan lehet egérgörgővel desktopot váltani?
- (és ami a legcikibb, h nem találtam meg) hogyan lehet programot futtatni? (amolyan parancs végrehajtása, vagymi kellene)

Köszi.

(nem kapcsolódik, de miért van az, h nekem a breezy-kubuntuban egyik pillanatról a másikra (xine fagyás után, amint az szokásos), meghalt a hangkártya (sblive) digitális kimenete? Windows alatt megy, dapper alatt megy (de a hangerőszabályzás nem igazán). Ezt csak úgy érdekességképpen vetettem fel, elnézést az offtopicért).

- (és ami a legcikibb, h nem találtam meg) hogyan lehet programot futtatni? (amolyan parancs végrehajtása, vagymi kellene)

Alt + F2

:)
covek@covek.hu

köszönöm, mitagadás, én a menüpontok között kerestem, régi reflex.

:)

Ugyanez KDE alatt is :P
_______________
"Óra nélkül halottak vagytok! Stimmel?!" (szivatógép rlz)

> Ugyanez KDE alatt is :P

lehet, h az alap kde-ben az, de nálam biztos nem. De tulajdonképpen mindegy is, mert erősen úgy fest, h breezy+kde 3.5-re nem lehet a dappert felhúzni egészségben, szóval egy livecd-n túl esélyem sincs megismerkedni a legújabb ubuntu desktop gyöngyszemével.

"- az ablakokat a tálca illetve a fölső panel fölé helyezni?"

Isten mentsen meg tőle :-)

"- hogyan lehet egérgörgővel desktopot váltani?"

google://gnome switch between desktops

--
trey @ gépház

> Isten mentsen meg tőle :-)

ezt majd én eldönteném ;)

> google://gnome switch between desktops

ez pedig különösen gonosz; eszerint a gnome nem az én desktop rendszerem :(

>> google://gnome switch between desktops

>ez pedig különösen gonosz; eszerint a gnome nem az én desktop rendszerem :(

Ejj, ezek az interfész nácik! :-)

csak nem azt akarod mondani, h ez fícsör és nem bug?

Nekem jelenleg a videókártyámmal vannak gondok, a monitorom csak 70hz-re tudom beállítani. Jelenleg dolgozok az ügyön, nvidia glx-et újraraktam, nem t'om mi lehet a probléma.

Update: már a konfigot is újraírtam nulláról, és most se jó...

Azért vannak érdekes dolgok:

A kernelt (és a hozzá kapcsolódóakat) frissítettem (mert meghalt a digit out az alsa-ban, ahogy már írtam) a dapperből, erre a rettegett:

hdparm -d 1 /dev/hda

/dev/hda:
setting using_dma to 1 (on)
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
using_dma = 0 (off)

kaptam :(

Visszatettem a régi kernelt és ezeket (initramfs-tools, module-init-tools), de minden maradt a régiben.

a régi kernel (a frissítés előtt jó volt): linux-image-2.6.12-10-k7
az új kernel: linux-image-2.6.15-21-k7

lsmod |grep ide
ide_cd 41732 0
cdrom 39904 1 ide_cd
ide_disk 18560 5
ide_generic 1472 0
ide_core 139028 5 ide_cd,via82cxxx,usb_storage,ide_disk,ide_generic

pedig csak digitout-t szerettem volna újra működésre bírni (ez egyébként működik már)

a google persze azt mondja, forgassak kernelt, de a régi kernel pompásan működött a frissítés előtt, szóval hát nem nyert.