Utoljára erről: MP3 támogatása SUSE-n (Összegzés)

Fórumok

Kitolás a felhasználókkal hogy a suséban alapból nincs már mp3 támogatás. Úgy kell összehegeszteni a rendszert hogy működjön minden.
Már biztos számtalanszor feltették a kérdést, hogy mint kell megoldani hogy menjen az mp3 a susén. A sok különböző válasz ("erről az ftpről ezt tölsd le", "csak ezt a pár csomagot tedd fel", "elég csak egy csomag...") eredményeként már magam sem tudom mit telepítek csak hogy már tudjak végre zenét hallgatni!
Minden "kdemultimedia" csomagot felrakok amit lehet, meg minden mad, lame, csomagot is, csak szóljon már, és ha el is indul, akkor is csak a probléma: az XMMS szól, az AMAROK meg meg se nyikkan. De miért??? (Még jó hogy van az MPlayer az legalább enyhíti a problémát) :)

Utoljára, foglaljuk össze mi kell ahhoz, hogy szóljon a susén az mp3, és ha számít ez: akkor az újabb verzióra (10.1) meséljétek el, úgy is mindenkinek ez kell majd. Mit töltsek le? Külön kell csomag az Amaroknak, és külön az XMMS meg a többi alkalmazásnak? És honnan? Segítsetek please...

Csak tanácsolni tudom, hogy mentsétek el a fórumot otthon magatoknak ha megvannak az infók. Még az is lehet, hogy egy uw-s oldalra felrakom: susemp3.egyszeruen.uw.hu :) Szóval, mit és hogy? Utoljára.

Hozzászólások

Pedig tényleg nem egy bonyolult dolog. Yast-> Online frissítés ->kiválasztasz egy szervert (lehetőleg németet, úgy általában több minden van rajta), és amikor behozta a frissítési oldalt, akkor megkeresed a multimedia option pack 1-4 nevű csomagokat kipipálod, leokézod. Ennyi. Szvsz így fog menni 10.1-ben is. Üdv.

Igen. Ez szoktam csinálni. De amikor letöltöm a multimedia csomagokat, valóban szól az XMSS, de nem szól az Amarok. Szól a Noatun, de nem szól a Kaffeine. Most mondjátok azt, én basztam el vmit és nálam a hiba. De mi? Nincs valakinek vmi 5lete? Milyen hibát keressek, még azt sem tudom.

Nem az adott problémát oldod meg ezzel. A 10.0-ban nincsenek multimedia option pack-ek. Az a 9.3-ban volt.
Ne vezesd félre a júzereket, mert szvsz a 10.1-ben SEM így lesz.

A legegyszerűbb: a telepítési forrásokat bővíted az opensuse oldalán leírtak alapján. Multimédia szempontjából a packman a legjobb - elsőnek ez is van megjelölve.
Bejelölöd az mplayert telepítésre, ez magával rántja az összes függőséget, és máris működik az mp3.
De: vagy az amarokot használod, vagy az xmms-t.

Nincs itt semmi ördöngőség. A 10.0-ás SUSE-hez nincs YOU-val felrakható "Multimedia Pack", de a YaST forrás-listájához adva egy Packman mirror-t ( http://blogger.xs4all.nl/mpepping/articles/60391.aspx ), gyakorlatilag megoldódik minden multimádiás probléma. Én most épp a 10.0-ról írok, és az mp3 lejátszható mindegyik programmal: xmms, amarok, kaffeine, mplayer, vlc. Persze a Packman-nak frissített verziója van az összes kdemultimedia csomagból, valamint az xmms-ből és a xine-lib-ből is (amit itt libxine1-nek neveznek).

Szerintem is a problémás progik lehetnek nagyon félre állítva. MP3-hoz nekem a JuKból tökéletesen szól a hang SuSE/Gentoo/Debian/UHU/Ubuntu/Red6(Fedora Core) Linuxok alatt. Slackware/LFS nem próbált.

A konfig ide vágó része:
Egy Mercury CMI-8738-as chippű kártya, a megfelelő kernel modul, és mindenütt alsa/esound kérve mint kimeneti eszköz. Nekem a legtöbb linuxon ment az ArtsD és az Alsa-n is.

Örülök neki hogy neked még a juKból is a hang szól! :)) Ezek a Linuxos nevek, már kínomban röhögök rajtuk - értem én hogy ez egy hangrendszer, de az én Suse 10.1-ben nem találok ilyet. Nekem az XMMSben szól az mp3 és megnéztem, hogy a kimeneti modul "automatikus felderítés"re van állítva, így én még ebből nem tudom, hogy melyik hangrendszerrel szól. Az Amarokban az output pluginnál nekem 3 féle rendszert lehet választani: alsa, oss, file. Most autodetecten van. Van egy másik legördíthető menü, a hangrendszer, ezt ha legördítem csak a xine van benne. Az Amarokban nem működik az MP3. Akkor most hol a gond?

Hmmm... KDE alatt általában az ArtsD és a alsa szokott bejönni, ebből ha a KDE rendszer maga is használ hangot, akkor az alsa kiesik, mert összekakdsz a rendszereddel. A kdemultimedia csomag hasznos része, bár nem emléxem SuSE alatt hogy híjják a KDE-s csomagokat(régen SuSE-ztam már).

A JuK pedig a JukeBox szóból ered és egy ultraegyszerű mp3 player, némi ID3 tageditor funkcióval ellátva.

Én első körben elfelejteném az Autodetectet, és alsa, arts körül ólálkodnék. asszem van az alsa-nak valami démonja, rá kéne nézni elindul-e.

ArtsD nem tudom, hova logol, nézd meg talán a /var/log/messages fájlt , hátha van valami alsa/artsd sirám.

Azt még megnézném, hogy a KMix nem tilt-e le valamit, ha az ki van lőve akkor mi van, meg ilyenek.

Hát úgy kell összecsipegetni az információkat hogy 1 egyszerű feladatot megtudjak oldani - mp3at akarok hallgatni suse 10.1-en és csak a macera van vele. Direkt nyitottam egy másik topicot, ahol telepítési forrás címeket kértem, hogy végre egy helyen meglegyen minden, ne kelljen már mindig a forráshelyek után kutagatnom. És tessék! Erre most itt van egy újabb link ( http://blogger.xs4all.nl/mpepping/articles/60391.aspx ), ami egy olyan oldalra vezet ahol egy csomó további link van. Na de most nelyiket??? Ne értsetek félre, nagyon köszönöm a linket (mikebela777-nek), de hát tényleg jó lenne már olyan konkrétum, hogy nnnnaa: mp3-hoz ezt a linket írd be az online frissítéshez, ezt a csomagot tölsd le és akkor szól majd minden...
Én most kezdtem el Linuxxal foglalkozni, nem adom fel, de az ilyen egyszerű dolgok megoldása is egy csomó utánajárással jár, elmegy tőle az ember kedve. De mint mondtam, nem adom fel. :)

Juj.
Honnan van süsü 10.1-ed? 25-én fog megjelenni. Nálam április 22. van.
Amit letöltöttél, NEM a végleges verzió, NINCS integrálva minden telepítési forráshoz.

AZ IDŐUTAZÁSNAK NINCS JÖVŐJE.....

Más: nincs kedved felkeresni az opensuse.org oldalát?
Ilyet (is) találhatsz ott:
http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Package_Repositories

Oké. Lehet, hogy mindent jól csináltam, mert hozzáadtam a packmanes telepítési forrásokat, letöltöttem a multimedia csomagokat. Mivel türelmes vagyok, hagyom az egészet a francba és betudom a beta verzió hibájának. Ha pont ma jelenik meg a végleges verzió, akkor addig várok amíg kipróbálom azzal De ha stabil verzióval sem tudom majd megoldani, akkor átmegyek a Mandrivára punktum!!! :)) (Pedig én Suse párti vagyok) Addig is teleírkálom a fórumot a többi kérdésemmel... :)

Mikor először olvastam hogy 25-én jelenik meg a végleges suse, akkor írtam egy választ "hogy jó akkor 25-ig várok és majd akkor letöltöm a frisset", aztán újra elolvastam a Macskajancsi hozzászólását és akkor átszerkesztettem a már beküldött hozzászólásomat arra, "hogy ma jelenik meg a suse 22-én"... Na, sztem már meghülyültem a sok fórum olvasás/írás, google keresés közben, de annyi kérdésem van a suséval kapcsolatosan, hogy egy idő után már felületes leszek az olvasással. :)

Az ajánlott oldalon található linkek mindegyike tulajdonképpen ugyanazt a repozitóriumot tartalmazza. Ettől tükörszerverek. Tehát elvileg bármelyiket választhatod, bár érdemesebb azt, ami közelebb van. És természetesen nem az online frissítéshez kell beírnod, hanem kiegészítő YaST forrásként. Nálam így néz ki: Server Name: packman.inode.at, Directory on server: suse/10.0 (persze a 10.0-t használom).

Én ma fölraktam a Suse 10.1-et.
Ahogy olvasgattam küldöldi oldalakon, a Novell licenszelési problémák miatt nem rakta bele az xmms-be az mp3 támogatást.
A http://en.opensuse.org/User:Xenmaster#MP3_support_for_XMMS oldalon részletesen leírták, mit kell tenni, hogy az xmms lejátszhassa ezeket az audiófájlokat.
Röviden:
1. Letöltöd és kicsomagolod a http://www.osnews.com/files/xmms-mp3-fc1.tar.gz fájlt, majd
2. Bemásolod a libmp123.so fájlt a /usr/lib/xmms/Input könyvtárba.
Nem kell semmilyen pluszcsomag (az xmms-éin kívül), semmi option pack stb.