Windows a MacIntel-eken az Apple segítségével

 ( bacsa81 | 2006. április 6., csütörtök - 10:01 )

Az Apple kiadott egy szoftvert Boot Camp néven, amelynek segítségével Windows futtatható a MacIntel gépeken. Próbaverzió letölthető, azonban a későbbiekben ez része lesz majd az OS X-nek.

Az Apple tagadja, hogy Winodwsal is fog Mac gépeket árulni vagy a jövőben hivatalosan támogatni fogja azt.

Forrás itt.

(Hivatalos Apple linkek itt és itt. -- trey)

(A hírt többen is beküldték (pete, tr3w). Köszönet érte!)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hova jutott az apple..

IMHO:

Hivatalosan (az Apple által) Windows az Apple gépeken = Game Over Mac OS X

--
trey @ gépház

ez az amikor az ubermensch apple felhasznalok rajonnek h a penz beszel a kutya ugat
:)

nah egen...

Life is a beauty but smells like shit....

Ne mar... mi kulonbseg, hogy hivatalosan, vagy nem. Akkor mar inkabb hivatalosan - az Apple szemszogebol. A game over szvsz meg nincs itt, ha a ket oprendszert vki (akar egy mezei felhasz) egymas melle teszi, nem kerdes, hogy az OSXet fogja hasznalni. Mindenben veri a Wint. Gyakorlatilag az Apple kiadott egy jatekmodult az OSX-hez :)

No igen de ilyen alapon a sok linux-szal vasarolt gepen sem cserelnek le a linuxot win-re de megsem igy van.
1. warez game szinte csakis win-re van -> marpedig nem office-ra akarjak az emberek a gepet hasznalni
2. abban tudnak segiteni -> szomszed pistuka megmondja a frankot hogy mi a jo...

Ez az én szerény véleményem volt (IMHO).

Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy mi lenne akkor, ha az Apple vezetése észrevenné, hogy a hivatalosan Windows-zal szerelt gépeiből 98-at adna el, OS X-esből meg 2-t 100 eladott gép esetén. Kíváncsi lennék arra, hogy ebben az esetben amikor felmerülne a kérdés a tulajdonosok közt a kölségcsökkentés lehetséges módjairól, akkor mi jutna nekik először eszükbe. Tippem a következő:

"Megéri nekünk 2%-ért eltartani egy rakás OS X fejlestőt? Amikor a Microsoft megfejleszti nekünk a Windows-t?"

Mivel elég sok pénzügyi megbeszélésen veszek részt, és ismerem a nem szakmabeli befektetők gondolkodásmódját, elég nagy esélyt látok ilyen döntésre.

--
trey @ gépház

Igen, a szereny velemenyunk abban kulonbozik, hogy en azt hiszem, hogy a felhasznalok az OSX-et fogjak jobbnak tartani, te meg azt, hogy a Wint. Utobbi esetben szerintem is felhagyna az Apple a kereskedelmi OS keszitessel. De azert az Applenek (nem veletlenul) van egy hatalmas rajongotabora, ami mondjuk Magyarorszagon majdnem teljesen hianyzik, de pl Nagy-Britanniaban elegge nepes. Ok _tuti_ nem fognak Win-re valtani. Viszta ide vagy oda. Sot, az OSX konnyu kezelhetosege, es tetszetos kulseje szvsz meg tobb felhasznalot fog vonzani a Vista megjelenese elott legalabbis. Ami pedig ki tudja mikor fog megtortenni. Lehet, hogy vannak userek, akik nem mertek macet venni, mert attol feltek, hogy nem tudjak majd hasznalni. Azoknak most van egy "menekulesi utvonal", es egyuttal kiprobalhatjak az OSX-et is. Szabad a verseny, meglatjuk, melyik gyoz...

hahahha
hatalmas rajongotabor
igen
az amcsik azt se tuggyak hogy mifan terem az OS nem hogy a processor
a maradek mareknyi egyeb pedig nem tetel
a ppc->intel valtaskor bebizonyosodott h az apple felhasznalok nem azert hasznalnak applet mert ppc vagy mert macos hanem mert apple
telibefossak h valojaban mien gepre mien ossel van rautve az alma

Én azért nem egészen így hallottam mac használóktól, hogy az alma jel lenne a lényeg... Igaz, itt most nem otthoni mezei juzerről van szó, hanem olyanokról, akik a szakmájukat művelik rajta (pl. grafikus).

Akik a szakmájukat művelik, egyre másra cserélik le a Mac gépeket Intel(-kompatibilis) gépekre. Az egyik nagy tervezőiroda ügyfelünk most szórta ki az utolsót, helyére Wintel gépeket vett Windows-zal. Egyetlen egy Mac-et hagytak meg, mert állítólag az elmúlt 10 évben írt CD-iket csak azon tudják olvasni.

Így tűnik el a környezetünkben egyre több helyen az Apple.

--
trey @ gépház

Ez igy van, tobb cegnel is tallalkoztam ezzel, a klienturamban viszont tobb mac-et is megtartottak, ha netan vmi "mac-es" munka lenne. Jobbara ki vannak kapcsolva szegenyek.

ezt csak megerösiteni tudom...

A dtp-vel foglalkozók közöt az utóbbi idöben (amióta kijött az adobe-tól az indesign 3 illetve a 4 beépitett, müködö opentype támogatássa) elég sokan váltanak mac-röl win-re. Az utobbi idöben 14-15 körül van ismerösök között azoknak a száma, akik inkább egy pc-t (3-400e kategória) vesznek egy uj macG5 megvásárlása helyett és inkább xp-n nyomják a dtp-t mint mac/osx platformon.
Ugyan ez lehet a helyzet kint is, mert egyre több helyröl kapunk pc-s indesig forrásokat a mec-es quark helyett... Tehát ez nem csak nállunk tapasztalható tendencia.

lol @ hatalmas rajongótábor

Mire gondolsz egész pontosan? Az Apple-nek nincs több mint 2% marketshare-je a desktop területen. Ezekre az OS X userekre gondolsz? Vagy azokra az iPod + iTunes userekre, akikből az Apple mostanában él, méghozzá nem is rosszul?

Annak idején a HP-t úgy csúfolták egyesek, hogy a Printer Company. Jah, az Apple meg egyre jobban Music Company :-DD

Egyébként úgy kezdtem, hogy ha lesz hivatalosan Windows MacIntel-re. Amíg nincs nyilván nincs miről beszélni.

--
trey @ gépház

Nem veszed figyelembe a Steve Jobs-féle Reality Distortion Fieldet! :)))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

De ha az Apple Windows-zal adná a gépeit, akkor ki a fene venné meg? Minden exkluzivitása megszűnne, és maradna egy drága designpc.

"Hivatalosan nem támogatja" épp csak drivert ad meg wizardot a windows telepítéshez...

Nézd más oldalról: az Apple egy OSX skinnel fogja eladni a Windowst. Esetleg még egy OSX (+PPC) kompatibilitási réteget is rátesznek, hogy fussanak a natív programok (amelyek nagyrészt úgyis elérhetőek Windowsra). Ennyi. A Mac felhasználók nagy része észre sem venné a változást.

Igazi "dualboot" rendszer nem létezik... A felhasználó berendezkedik az egyiken, és a másikat utána úgysem használja, csak "maaajd" meg "ha lesz". Aztán inkább keres a kényelmesen berendezett rendszeréhez alternatívát, mintsem rebootolni kelljen.
Én így voltam a (mostmár mkswappelt) windowssal, az átlag MacTel user meg így lesz az OSX-szel egy idő után...
Pl.: Játszani akarok rajt ha már intel, de nem megy OSXen a kallofdutyi/csé, najó bootolok wint. Ja de közbe csetelni is kell ám, rendben, IM account is átmegy winre. Levelezés? Ha game+IM winben van, ezért minek bootoljak már OSX-et? Photoshop? Az is van winre is... Miközben winben csetelek, na néha kéne esszét írni. MSoffice/wordpad, tessék. Cocoa felület? Minden winben van, nemáááá! Majd skineljük CustomXPvel vagymia***el), aztán feeling megvan. És így tovább és tovább...
Egy idő után az egyik rendszer már csak dísznek lesz, mert úgyis mindent a másikban csinál.

Az is lehet a font botrány miat tovább csuszik a Windows. Aztán lehet hasonlítgatni a dolgokat. A 2008 ig is kicsuszható Windowsra vagy a windows Xp-refejlesztesz. Esetleg a Mac -ra ami egyre inkább abba az irányba megy megjelenik normál pc-n.

Trey: nem akarlak megsérteni, de ha jobban utánaolvastál, akkor nem arról van szó, hogy az Apple hivatalosan támogatná a Windows-t, sőt nem fogja forgalmazni se. Csak lehetővé teszi a futtatást.
Én ennek praktikus okát látom, nagy volt a nyomás a felhasználók részéről erre.
Most készülök MacBook Pro-t venni és valszeg nekem is lesz egy kis hely XP-nek fenntartva.
Természetesen az OS X-é a terep, csak ha elkerülhetetlen Windózos baromság kell, akkor sincs pánik. Ennyi.

Multkor meg Linuxot josoltal OS X helyett, ideje lenne eldonteni mit akarsz :-)

BTW azt mar tavaly egyertelmuen kijelentette az Apple, hogy supported lesz a Windows az uj gepeken.

Nem, azt jelentette ki, hogy nem fogják megakadályozni, hogy más OS is fusson rajta! Az Apple nem támogatja a Windows-t a Mac gépeken.

Én is így tudom.

--
trey @ gépház

Tehat mondhatjuk azt hogy implicite supported a Windows az inteles Maceken?

[fröccs]

Azt most már azt is megjátszhatják Maximus úgyis feltöri a védelmet. Egyszerűbb és olcsobb kiadni egy támogatás nélkűli telepítőkészletet.

maximus :))))))))))))))))))))))

Vicces név. Boot Camp = Büntetőtábor

katonai kiképzőtábor, vagy olyan nyári foglalkozás gyerekek számára, ahol vmi értelmeset is tanulnak

ahahha bazmeg
think different-hitler :)

Don't think! :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

nem kiképzőtábor?

De :-D

Jó a műsor. De.. Mennyibe kerül egy ilyen IntelMac? Megéri a windózért?

Hát ha még Windows-t is veszel hozzá akkor baromi drága lesz. :)

És mit szóltok a következő forgatókönyvhez...

Az Apple és a Microsoft közössen fejlesztené a Windows-ot. Ez pl. mindkettőnek jól jönne, az Apple csökkentené fejlesztési költségeit, cserében a Microsoft Windows tartalmazná ugyanazokat a dolgokat amelyek az Apple-nek szükségessek. A Microsoft meg kapna egy jó OS fejlesztő gárdát a sajátja mellé, amely egésszen friss vér lenne, mert már oldalakról közelítené meg a dolgokat mint az MS meglévő gárdája, szintén esetleg részben csökkentené az MS fejlesztési költségeit is. Meg persze nem kell elfelejteni, hogy a third party fejlesztők pl. Adobe is jobban járna mert nem kellene két különböző OS-re fejleszteniük, tehát költség csökkentés nekik is. Alapjában a Windowson is mindent el lehet végezni mint amit az OSX-en, tehát funkcionális szempontból nem igen lenne változás, ezért az Apple-nek ez megfelel. A Microsoftnak is megfelel és a többieknek is megfelel. Az Apple ezen kívül ma inkább az iPOD-ra koncentrál és a Microsoft ezt szeretné megkaparintani, de szerintel lemondana erről a szándékról az Apple javára ha az Apple a Windowsot választaná és a fejlesztésekbe belesegítene vagy esetleg eladná OS fejlesztési részlegét a Microsoftnak. Persze itt fennál a kérdés, hogy hogyan reagálnának az OSX fejlesztők, lehet, hogy megköszönnék az eddigi együttműködést és elmennének más munkahelyet keresni, gondolom lesz ilyen is köztük, de a túlnyomó többségük nem OSX fanatikus, bár nem annyira, hogy lemondana a biztos pénzről, ezenkívül a Microsoftban sok olyan dolog nyilna meg előttük amelyre máshol nincs lehetőségük és ez ott tartaná őket (pl. az MS-nél ha érdekli őket SQL, Server alkalmazások, üzleti intelligencia alkalmazások, vagy akár XBox fejlesztések, mobilfejlesztések, tehát mindent megtalálhatsz egy tető alatt, és ez egy nagy kihívás, ha jó a pénz, jó a környezet és nagyok a lehetőségek akkor a fejlesztő megtalálja a helyét. Ma nem egy olyan fejlesztő dolgozik a Windows kernel fejlesztésén aki nemrég még UNIX guruként UNIX kernelfejlesztő volt pl. az IBM-nél, a HP-nál stb. és nem lett nekik büdös a Windows és a pénz. Szóval egy érdekes dolog ez az egész, persze lehet, hogy ebből nem lesz semmi, de ha komolyan belegondolunk akkor megvan benne a logika és az értelem. Szóval Roosevelt mondta annak idején: "a verseny az jó és fontos, de az ami igazán előre visz bennünket az az együttműködés..."

AHHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAAAA!!!

Kicsit hulyesegnek tartom, DE. Abban szerintem lehet vmi, hogy az MS megveszi kilora az Apple-t mert megunnya a pofajat, es ezzel hozzakerul az OSX is. A kodot biztos nem dobja majd ki...
____________| Gentoo-amd64 inside |____________

Sőt! lehet hogy még nincs is kész semmilyen vista, csak az osx-re várnak... :D

Vagy inkább az Apple kirúgja a fejlesztőket és csak úgy szimplán Windowst használ. :)

Nem hiszem, ez igen nagy értéket jelent, egy ilyen OS fejlesztő gárda sokat ér, ezt az Apple nagyon is tudja.

Sokat ér? Pontosan mennyit? Mennyi volt eddig a bevétel az OSX-ből? Fél évnyi ipod? Annyi sem?
Képzeld el mennyivel több maradna, ha a Windowst nyomnák. Az emberek rákattantak erre az inteles szemétre, jövőre megpróbálják a Windowst is. :)

Valaki anno ki volt akadva, hogy hol a HUP, miért van ott ahol van, miért van több Win-es, és egyáb nem Unixos hír a HUPon, stb. stb. Valakik erre azt mondják, hogy akkor ne HUP legyen, hanem valami informatikai portál, merthogy itt már mindenfélével foglalkoznak emberek.

Én meg csak kérdezem: hogy lehet, hogy ez az orgion, hwsw-n tegnap megjelent hír mára került ki az (eddig szerintem) legjobb Unixos, IT-s, stb. portálra...?

:(

Mert a köcsög trey konferenciázik és csak néha jut nethez, a szemét hanyagolja ezt a jól profitáló oldalt, verjük meg! :)

Hát gondolom, hogy nem sokat ér rá...
Arra gondoltam, hogy ha ez egy OLYAN jó KÖZÖSSÉGI oldal lenne, mint mondjuk 2 éve, amikor még pl.: én be sem mertem ide tenni a lábamat, csak nézegettem, akkor talán nem egy embernek kéne arról döntenie, hogy milyen hír kerül be, meg milyen nem, max. moderálhatná. Most viszont előbb el van döntve, hogy kell-e a HUPra, vagy sem.

Tényleg sajnálom. Mondjuk... trey basszon ki mindenkit, akinek alig van hozzászólása, az is csak flameben. hm?

Már alig várom, hogy az ilyen elégedetlenkedők csináljanak egy _jó_ konkurencia oldalt... Ha lenne ilyen, akkor nekem is lenne mit olvasni. :-D

FYI: 2 éve is ilyen rendszerben működött az oldal, mint most.

"trey basszon ki mindenkit, akinek alig van hozzászólása, az is csak flameben. hm?"

Milyen jó, hogy amióta az oldal elindult, még senki sem lett kib.szva. Honnan veszed, hogy bárki is ki lett b.szva? Vagy csak bepróbálkozol a forradalmi szövegeddel? :-))

--
trey @ gépház

Egy másik ilyen forradalmárral beszéltük, hogy kéne egy konkurencia hup-ng, vagy bármi, de természetesen arra jutottunk, hogy az kurva sok meló, bármelyikőnknek.
Najó, a kibaszás tényleg radikális, nem is annyira komoly, de tény, hogy megszaporodott a hozzánemértő sok-sok baromságot beszóló, windozer, vagy bármi nemunixer, és rég nem látok olyan magas színvonalat, mint mondjuk 2 (3?) éve, amikor egészen más szakmai szintű diskurzusok folytak a fórumokban.
Nyílván erről sem te tehetsz trey, sőt, lehet, hogy megoldás sincs... :\

(de amellett csakazért is kitartok, hogy ez az új drupal nem anniyra jó, mint régen volt a nuke)

Szerintem a drupal bizonyos szempontból jó (a Nuke-nál sokkal jobb), de a fórummotor csapnivaló.
http://embient.sourceforge.net/ lenne a megoldás, csak SMF nem 'free software' - a phpBB-t, amire a Nuke fórummotorja is épül, nem jellemezném.

23 hét 3 nap ennyi ideje vagyok regisztrált nekem ez jó közösségi portál és most én nézelődök hallgatok ollvasgatok néha kérdezek mert újoncként megfelel.

Mert otthontól 2000 (vagy mennyi) kilométerre vagyok egy szigeten, ahol csak akkor van áram, ha a néger inasok tekerik a dinamót a pincében. Ez egy olyan szálloda, ahol főszezonban 500 euró egy éjszaka, de sajnos nem nagyon telik nekik internetre. Most éppen 600 ember használ egy ADSL-nek megfelelő sávszélességet.

Egyébként meg nem értem, hogy abban az esetben, ha nem itt lennék, hanem otthon, akkor is mi alapján kérnéd számon, hogy milyen gyakran van frissítve az oldal? Hm?

--
trey @ gépház

"Egyébként meg nem értem, hogy abban az esetben, ha nem itt lennék, hanem otthon, akkor is mi alapján kérnéd számon, hogy milyen gyakran van frissítve az oldal? Hm?"

Bocs, félreértés. nem számon kérem, végülis nekem így is elfogadható, az én egyszem beküldött cikkem eddig kikerült ( :) ehh, lehet, hogy ez volt az utolsó :) ). Csak úgy az elvek. Régen azt hittem, hogy ez a kis közösség egymásnak beküldi a hírt, stb.
Ha valaki ellenőrzi az sem gond (így legalább a hoaxokról eldőlhetnek, hogy hoaxok), de ez tényleg egy szerencsétlen eset, hogy egy műásfél napos hír csak tegnap került ki. Esetleg valami trey-helyettes? :)

Ide kapcsolodik a masodik cikk :)

http://wiredblogs.tripod.com/cultofmac/