Leköszönt a KSE egyik fő fejlesztője

Címkék

Egy keserű hangvételű levélben tegnap bejelentette távozását a FreeBSD-ből David Xu, a projekt egyik fejlesztője. A szakember a KSE (Kernel Scheduler Entities) szálkezelő könyvtáron dolgozott elsősorban, de komolyan közreműködött egyéb kernelfejlesztési területeken is. Például dolgozott a gdb-n, a libpthread-en (hogy a MySQL és az egyéb, erősen Linux-ra fejlesztett alkalmazások jobban fussanak FreeBSD-n), stb.
A fejlesztő azt írja, hogy a távozásának oka néhány kellemetlen ember támadása. Mint írja, a FreeBSD kernel-alapú szálkezelésének megvalósítása nem könnyű feladat, hibázott is. Valaki szerint nagyot, valaki szerint kisebbet...

Mint írja a támadások rosszul érintették, és a továbbiakban a FreeBSD hackelése számára már nem lenne fun. Használni fogja a jövőben is a FreeBSD-t, de nem fog közreműködni a fejlesztéseben. Reméli, hogy a FreeBSD olyan sikeres lesz, mint a 4.x időkben.

A bejelentés itt.

David Xu Daniel Eischen-nel dolgozott többnyire együtt a szálkezelési munkákon. Mostantól ez a munka egy ideig egy fejlesztőre marad. A fejlesztő Dan Eischen-en kívül köszönetet mondott még Julian Elischer-nek. Mint mondta, ez a két commiter rendkívül segítőkész volt.

A thread-ben Greg 'groggy' Lehey a FreeBSD Core team-hez szólva azt írta, hogy ha nem teremtenek harmóniát a projektben, akkor az el fog bukni. Greg Lehey valaha a Core team tagja volt, de kilépett onnan.

Hozzászólások

Akkor nem csak én érzem, hogy a FreeBSD minősége a 4.x-től kezdve folyamatosan csökken... Lassan meg lehet számolni egy kézen a hozzáértő FreeBSD kernelfejlesztőket. Most eggyel kevesebb lesz. Remélem meggondolja magát.

--
trey @ gépház

bra!
a hozaszolasaid alapjan rengeteg fele cuccon ucsorogsz, nem talakoztunk, nem tudom leccsekkolni.
legyszi ird mar le, hogy a root accountjaid milyen rendszereken ozlanak el:
opnredszer es bogomips, vagy valami mas "hordozhato" osszehsonlito szam.
;))
ha netan hirtelen felindulasbul irnal egy cikket az elmult eveid (oprendszer koruli) elmenyeidrol/csalodasaidrol, annak en kulonosen orulnek.
en informacio "buzi" vagyok. utalok mindenkit/mindent aki informacio mentesen FUD/flame/...-el, szeretek mindenkit, aki erdekes informaciot nyujt (meg akkor is, ha porba gazolja a velemenyemet).
szanj ra idot lagyszi, es ird meg a tapasztalataidat.

Thx:
Anr - http://andrej.initon.hu

Buta vagyok én mint a főd, meg különben is. Vannak itt sokkal nagyobb tudású emberek (szándékosan nem írok neveket :).

A saját tapasztalataim nem reprezentatívak, szigorúan magánvéleményre adnak alapot. Ezt írtam, írom meg.

Ha a hozzászólásaimból ítélsz, észreveheted, hogy mindig azt próbálom védeni, amit szidnak. Ha a FreeBSD-t szidják a "linuxosok", akkor azt, ha a Linuxot a "FreeBSD-sek", akkor azt. Ugyanígy a Windows esetében.

Volt idő, amikor olyan naív voltam, mint thuglife (és sokan mások) és azt gondoltam, hogy van egy nyílt OS, ami mindenre jó, de ma már igyekszem nem beleesni ebbe a csapdába.

Megpróbálom műszaki szemmel nézni és persze mindenhol FreeBSD-t használni, mert azt *szeretem* és *kényelmesnek* tartom, továbbá *ismerem* egy nagyon picit. Direkt emeltem ki ezeket a szavakat, mert általában emiatt használok ilyet és nem a műszaki tartalom miatt.

De nagyjából, mondhatni érintőlegesen megpróbálok tisztába kerülni az általam elérhető rendszerekkel (amibe sajnos nem kell beleérteni a mainframe és olyan unix rendszereket, mint pld. a Power-AIX, a PA-RISC-HP-UX, Itanium-bármi) és ha valaki megkérdezi, igyekszem a számára legjobb megoldást javasolni.

Sajnos nincs rá lehetőségem, hogy mindent alaposan végigteszteljek, de gyűjtöm és olvasgatom a különféle benchmarkokat, fejlesztői listákat, tehát "high level" szinten valamennyire képben vagyok Linux, FreeBSD és Solaris (kicsit Windows) szinten.

De hogy válaszoljak legalább egy kérdésedre, ilyen OS-eket használok, mennyiségi sorrendben:
FreeBSD >> Solaris (kicsivel régebben SPARC, most már szinte kizárólag x86) >> Linux

Nem vagyok elvakult, mint többször írtam már, a fentiekről pár szóban a következő a véleményem:
FreeBSD: megfelelő hardveren és szoftverkörnyezetben nagyon megbízható tud lenni. Szeretem. :)
Linux: nekem a 2.6-os kernel maga a káosz, ezt csak fokozza az a néhány eset, mikor néha valamilyen szinten bele kell nyúlni, gyorsvonati sebességgel változik benne minden, ami a .1-ben még megvolt, a .2-ben már nincs, mert átszervezték. Amúgy azt gondolom, hogy ez egyfajta joker OS jelenleg, szinte minden megoldható vele (szerver oldalra gondolok és elsősorban internetes környezetre).
Solaris: számomra valahogy a FreeBSD átgondoltságát ötvözi a Linux teljesítményével (nem minden téren!). A Linuxnál sokkal stabilabb, mindkét értelemben (API/ABI, megbízhatóság) és megtervezettnek tűnik, legalábbis a Linuxhoz képest mindenképpen.

Nagyjából ennyi.

Volt idő, amikor olyan naív voltam, mint thuglife (és sokan mások) és azt gondoltam, hogy van egy nyílt OS, ami mindenre jó, de ma már igyekszem nem beleesni ebbe a csapdába.

Most már mindent egyformán utálsz és fikázol. :)))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

A Solaris számomra is szimpatikus megoldás lenne, ha képes lennék megtanulni normálisan használni.
Sajnos rettenetesen eltér a kezelése minden általam ismerttől.
Pedig Solaris tanfolyamon is voltam - igaz, utána vagy két évig a környékén sem jártam Sün gépnek :)
Ennél még a FreeBSD-vel is könnyebben boldogulok. :(
Pedig néha nagyon-nagyon szeretném ha kiköthetnék valami stabilan használható desktop mellett...

És mi az, hogy "fiatal korában" - tessék kikérni magadnak! ;)

--------------------------------------------------------

Kéretik némi kétkedéssel fogadni mindent amit leírok.
Jelszavam - Sándor Györgytől kölcsönözve: "A hülyeség, ha nem is xylofonozik - FOSZFORESZKÁL!!"

A minoseg eleg nehezen merheto dolog, rengeteg tenyezo osszjatekatol fugg, hogy a vegen te szubjektive mit erzekelsz (aki tanult pl minosegbiztositast, az tudja hogy milyen elvont dolog, es milyen nehez egy altalanos modszert talalni ami garantalja a vegtermek minoseget). Te mi alapjan jelented ki ezt a minosegromlast ilyen egyertelmuen?

Kicsit nehez igy olvasni a mondanivalojat, hogy mindent 1 mondatban irt le.

Nagy kár. A levelekben rögtön utána szóba kerül DES, aki tényleg elég keményen beszól néha, viszont cserébe nem látom, hogy annyit tenne bele a projektbe, mint pld. David.

Ja, már olvastam. Azt mondjuk nehezen tudom elhinni, hogy ennyitől valaki feladná azt a sok munkát, amit beletett egy projektbe, szerintem más is lehet mögötte (pld. már régebb óta frusztrált a srác és amúgy is dobta volna a FreeBSD-t valami real life tevékenységért).

Erősen csodálkoznék, ha tényleg ennyire nehezen viselné a kritikát. Én is leveleztem vele egy időben és nem tűnt ilyen instabilnak.

A kinaiak , amikor tanulnak angolul kapnak a tanartol angol "becenevet" ez lehet a david. a Yifeng meg a legkozelebbi atirasa az eredeti mandarin nevenek. valoszinuleg ha _te_ mondod ki akkor egy kinai sem ismeri fel;-)) hasonlot tapasztaltam a thai-okal kapcsolatban. Az egyeszeriuen a kiejtett thai hangoknak semmi koze a latin ABC hangjaihoz. Kozelito atiras, amit igy latni, de _valosagban_ szart sem er.

Anr - http://andrej.initon.hu

> Kozelito atiras, amit igy latni, de _valosagban_ szart sem er.

bocs, hogy megint belepofázok, de olyan jó, hogy értek végre valamihez :)
Elég erős túlzás a pinyin átírásról azt mondani, hogy nem ér semmit, mert a nyelv megtanulásához elengedhetetlen, illetve a szótárakat sem igazán lehet nélküle használni.
Az más kérdés, hogy valóban csak közelíti az igazságot. Abból adódóan, hogy a kínaiban erősen korlátozott a felhasznált hangkombinációk száma, nagyon sok szónak teljesen azonos a kiejtése, pl. a "shi" átírású/kiejtésű szóból még egy zsebszótárban is legalább ötven darab van (hab a tortán, hogy a szó hanglejtése is jelentésmegkülönböztető és elvileg azt is jelölni kéne az átírásnál). Konklúzió: tessék megtanulni a kínai írásjegyeket :)

Zárszóként annyit, hogy a Yifeng Xu formából gyakorlatilag nem lehet megállapítani, hogy milyen kínai írásjegyeket takar.

Na befejezem a topic szétoffolását :)

ezzel vitatkoznek.
nem lassan, hanem _AZONNAL_ aki azt akarja hogy a 0-15 eves gyereke boldoguljon azonnal vegyen melle fel mandarin nyelvtanart.
aki szeretne, hogy 5-10 ev mulva egyszeruen _rengeteg_ penzt keressen, tanuljon mandarin-ul. 2 fontos nyelv van ma a vilagban: angol(mert mindeki beszeli), 2. mandarin (mert mindenki fontos ember beszeli, aki nem tud angolul;-)) az osszes tobbi nyelv szar sem er.

Anr - http://andrej.initon.hu

Remélem nem fárad el az egész fbsd projekt, nem nagyon van alternatíva legalábbis néhány konkrét célra.....a végén még át kell ülnöm a thuglifeOS-re.....:)))

No Flame!!!! Csak humor....

Life is a beauty but smells like shit....

az emberek ritkan ugranak a szurke kodbe.
Van valaakinek informacioja, hogy mive fog eltolteni napi 8 orat (penzert) David Xu??

Anr - http://andrej.initon.hu

>Lenyúlja a csajaidat. Gondolom ettől fosol ;-)
;-))))))) aranyapam. MILLIO szamra talalok ujat(komolyan!) itt, a sajat tapasztalatommal. gyere/gyertek, meg segitek is csajokat "szerezni";-))

ha fontos a hova: Fulop szigetek (Angeles City:Clark Airbase(CRK, Airsia, Tiger Airways, es mas low cost airways, lasd wikipedia); vagy Pattaya, Tailand(Bangkok; Aeroswit, Eva air,Qatar, Malev a _jelenlegi_ olcso idejutasok.))

Anr - http://andrej.initon.hu

Azért még nem kellett volna otthagyni a projectet...
Apropó! Ha az M$ programozói is hasonlóan érzékenyek volnának, akkor már nem lenne kinek ""fejleszteni"" a vindózt, mert mindenki kilépett volna.
És ez nem vicc!