halo zat debian

 ( zee_man78 | 2005. szeptember 11., vasárnap - 15:36 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

udv mindenkinek,

lassan nyitok egy com3-as klubot :) kosz mindenkinek:

fejlemenyek:

ifconfig lo down; ifconfig eth0 down : semmi hibauzenet, ifconfig ezek utan ures!

ha ujra inditom /etc/init.d/networking start akkor az ifconfig csak az eth0-t mutatja meg!

/etc/network/interfaces pedig igy nez ki (remark-ok kihagyva):

auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.0
gateway 192.168.1.0

dns-nameservers 192.168.1.0 192.168.1.1
dns-search dell.hom

a dell.hom lenne ez a gep! ezeket a szamokat mind en irkaltam be az installalas folyaman.. lehet, hogy en szurtam el valamit???

cat /var/log/dmesg | grep eth0 -> semmit nincs benne!!!

kernelversion -> 2.4

ja, es meg talaltam valami erdekeset:
less /etc/network/run/ifstate -> lo=lo

es ha ide beirom, hogy eth0=eth0 (csak viccbol probaltam ki ;) ) akkor azt a sort ujrainditasnal kitorolte!!!!

mar nem tudok aludni :( haha

zM

[quote:35e0a26397="zee_man78"]
probalkoztam egy nameserver-rel, mindent beallitottam ahogy a bind9-es leirasokbol kiszedtem..
.. majd valahogy utananezek meg ennek a nameserver-nek, mert nem vagom, hogy mi az :) ?[/quote:35e0a26397]
Semmi szükséged nameserver-re 2-3 gép esetén, felejsd el.
Nem érdemes ágyúval lőni..

A gázos részeket kivastagítottam:
[quote:a5641c1987="zee_man78"]
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
[b:a5641c1987]broadcast 192.168.1.0[/b:a5641c1987]
[b:a5641c1987]gateway 192.168.1.0[/b:a5641c1987]

dns-nameservers [b:a5641c1987]192.168.1.0[/b:a5641c1987] 192.168.1.1
dns-search dell.hom
[/quote:a5641c1987]
A [b:a5641c1987]192.168.1.0[/b:a5641c1987] a hálózat címe, ergo nem lehet gépnek a címe. Van [b:a5641c1987]192.168.1.0[/b:a5641c1987] című géped?! Ha van, sűrgősen írd át az IP címét! Véletlenül nem arról a gépről nem tudod pingelni ezt a gépet? Nem csodálkoznék rajta!
A broadcast cím a fenti felállás szerint: [b:a5641c1987]192.168.1.255[/b:a5641c1987]

[anr]

kiprobaltam root-kent a

modprobe -v 3c59x

de nem mond semmit! ha jol ertem a man-jat, akkor ez azt jelenti, hogy a modul OK! nem?

a kartya egyebkent sargan vilagit...

zM

hali megint,

szoval kiprobaltam meg valamit:
mii-tool -v
eth0: negotiated 100baseTx-FD flow-control, link ok
product info: vendor 00:10:5a, model 0 rev 0
basic mode : ... enabled
stbstb
basic status: link OK....
stbstb

de ha beirom, hogy
/etc/init.d/networking start
SIOCADDRT: network is unreachable
failed to bring up eth0

szoval nem ertem :(

zM

akkor is szokta ezt mondani, ha ugy probalsz halozatot csinalni, hogy mar benn van.
/etc/init.d/networking stop; rmmod 3c59x;modprobe 3x59x; /etc/init.d/networking start

probald ebben a sorrendben. es _gondolkozz_, ertsd meg mi a problemaja.

anno nekem kezdo linuxoskent is voltak hasonlo gondjaim. ugy emlekszem akkor kellett legalabb 20 perc mire megertettem mi a gond. azota rutinbol javitom a hasonlokat:)

[quote:4096f37d79="zee_man78"]
de ha beirom, hogy
/etc/init.d/networking start
[/quote:4096f37d79]
[quote:4096f37d79="anr"]akkor is szokta ezt mondani, ha ugy probalsz halozatot csinalni, hogy mar benn van.
/etc/init.d/networking stop; rmmod 3c59x;modprobe 3x59x; /etc/init.d/networking start
[/quote:4096f37d79]
Nem jó.. start-ot csak akkor szabad nyomni, ha tuti biztos vagy benne,
hogy nem megy a hálózat, máskülönben inkább restart.
A modul-t ki és beráncigálni jelen esetben teljesen felesleges.. viszont az nem,
hogy boot-kor betölti-e.. ha nem /etc/modules[.conf]
Na igen.. és nem ártana, ha nyomnál náha egy ifconfig-ot, hogy lásd mi megy, mi nem.

[quote:4096f37d79="zee_man78"]
a kartya egyebkent sargan vilagit...
[/quote:4096f37d79]
Az "elvileg" csak azt jelenti, hogy valam van a drot másik végén
.. jobb lenne ha az S.O.S-t villogná.:))

[quote:4096f37d79="zee_man78"]
modprobe -v 3c59x
[/quote:4096f37d79]
Ha végképp nem megy ott a modconf-is..
De amugy lehet, bár kicsi az esélye jelen esetben szerintem, hogy meghajtógond..

Fri

udv mindenkinek,

hadd mondjam el, hogy szo szerint mindenki irasabol meritettem valamit! es vegul is 5 napos cseszegetes utan latjak egymast a gepek, es a WIN-es gepemmel vegre tudom PUTTY-olni a debian-t! JUHHHU!

mar csak azaz egy kerdesem van, hogy a win [b:1f584e98ee]192.168.1.2[/b:1f584e98ee] az pingeli a debian [b:1f584e98ee]192.168.1.1-et[/b:1f584e98ee], csak [b:1f584e98ee]nem latja mint dell.hom[/b:1f584e98ee]-ot!!!!???

szoval, hogy mit csinaltam:

a broadcast-ot kijavitottam ahogy luki mondta, es a vegen mindenhonnan kiszedtem a 192.168.1.0-at es a /etc/network/interfaces-bol pedig kiszedtem a dns-es sorokat!!!!

most egy par napig elleszek ezzel, aztan apache meg php :D

kosz mindenkinek!

zM[/b]

[quote:724aabe182="zee_man78"]
mar csak azaz egy kerdesem van, hogy a win [b:724aabe182]192.168.1.2[/b:724aabe182] az pingeli a debian [b:724aabe182]192.168.1.1-et[/b:724aabe182], csak [b:724aabe182]nem latja mint dell.hom[/b:724aabe182]-ot!!!!???

zM[/b][/quote:724aabe182]

Mert valószínűleg nincs DNS szervered, aki meg tudná mondani neki a dell.hom IP cimét.
Azt nem tudom, hogy windows alatt van -e olyasmi, ami a *nix-okon a /etc/hosts. (Valami lmhosts nevű dolog van rajta, de hogy ez az -e ...? )

[quote:5935926f9d="zwei"][quote:5935926f9d="zee_man78"]
mar csak azaz egy kerdesem van, hogy a win [b:5935926f9d]192.168.1.2[/b:5935926f9d] az pingeli a debian [b:5935926f9d]192.168.1.1-et[/b:5935926f9d], csak [b:5935926f9d]nem latja mint dell.hom[/b:5935926f9d]-ot!!!!???

zM[/b][/quote:5935926f9d]

Mert valószínűleg nincs DNS szervered, aki meg tudná mondani neki a dell.hom IP cimét.
Azt nem tudom, hogy windows alatt van -e olyasmi, ami a *nix-okon a /etc/hosts. (Valami lmhosts nevű dolog van rajta, de hogy ez az -e ...? )[/quote:5935926f9d]

%windir%\system32\drivers\etc\hosts ill lmhosts a sam kiterjesztes torlendo!

udv mindkettotoknek,

eloszor is nagyon koszonom, hogy ilyen segitokeszek vagytok!

kiprobaltam mindent, amit itt leirtatok, eredmenyek:

-amikor boot-ol, akkor is ugyanezt irja ki:
SIOCADDRT: Network is unreachable
failed to bring up eth0

rmmod 3c59x:
3c59x: Device or resource busy
/termeszetesen eloszor nyomtam egy /etc/init.d/networking stop-ot!!!/

az ifconfig pedig mindig "jol" nez ki, akkor is, ha elvileg a halo le van allitva:
eth0: link encap: Ethernet HWADDR 00:06:5B....stbstb
inet addr: 192.168.1.1 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
errors 0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
Interrupt: 11

lo: stbstb
UP LOOPBACK RUNNING.////..stbstb

probaltam utananezni ennek a kartyanak es mindenhol azt irjak, hogy oh, rendben felhozta a rendszer problema nelkul!

az a baj, hogy a hardver-hez teljesen 0 vagyok :( az nem lehet a baj, hogy a BIOS-ban egy par dolog meg IRQ 11-re van allitva?

neztem HOW-TO/HOGY-AN -okat is, de csak olyanokat talaltam ahol a halo kartya mar megy!

hat ennyi jelenleg, koszonom megegyszer, hogy segitetek!

zM

ui: problema megertes:
- azt vagom, hogy tudok ping-elni meg minden a gepen, de csak gondolom a loop-back miatt! a gondom az, hogy mas gepek nem latjak ezt a gepet!

Szia

Milyen kernelt használsz?
Nekem a gyári modulos initrd-s hasonlot csinalt.
Probálj forditani sajátot modulok, initrd nélkül nekem bevált.

udv mindenkinek,

van egy gepem es egy debian sarge fut rajta. semmi grafika vagy ilyesmi, szervernek szertnem beallitani...

(szeretnek egy apache2-t ratenni meg mysql es php-t, de ezt majd kesobb)

a lenyeg, hogy nem tudom mi van a halokartyaval, de:
beallitottam a /etc/hosts -ban, a "server"-em nevet
192.168.1.1 dell.hom dell

pingelni tudom az IP-t is meg a cimet is, de gondolom csak azert, mert a hosts-bol kiszedi!

a lenyeg, hogy ha akarom inditani a network-ot ez jon ki:
Setting up IP spoofing protection: rp_filter.
Configuring network interfaces... ifup: interface lo already configured
SIOCADDRT: network is unreachable
Failed to bring up eth0.
done.

mas geprol nem tudom pingelni a gepet szoval gondolom v.mi nem stimmel :(

elore is koszi,
zM

helo mkinek,

azt hiszem megfogadom frimen tanacsat. tudjuk, szakacs - kaptafa egyebek! koszi mindenkinek!

most megyek apache-ozok egy kicsit! ... tudom anya, perl PHP! ;)

zM

[quote:212659a24c="zee_man78"]
mar csak azaz egy kerdesem van, hogy a win [b:212659a24c]192.168.1.2[/b:212659a24c] az pingeli a debian [b:212659a24c]192.168.1.1-et[/b:212659a24c], csak [b:212659a24c]nem latja mint dell.hom[/b:212659a24c]-ot!!!!???
[/quote:212659a24c]
Nos.. mivel névfeloldás nincs a "hálozatodon" nem tudja feloldani..
Viszont erre való a hosts fájl ami ugye
linux alatt az /etc/-ben..
win alatt windows/system32/drivers/etc alatt van..
Üdv.
Fri

Üdv.
Nem csoda, hogy nem tudod, mivel nem megy a hálókártyád..:)
Lehet modul..
.. nézd meg a hwinfo --netcard parancs kimenetét, jó esetben kirija milyen
kártyád van és, hogy melyik modul kell, hogy be van-e töltve.
Ha bent van a modul.. lehet csak config hiba. valami ilyesminek a jó
(persze csak sorilag érdekes..!)
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.161
netmask 255.255.255.254
network 192.168.1.254
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.254

Fri

haliho mindenkinek,

probalkoztam egy nameserver-rel, mindent beallitottam ahogy a bind9-es leirasokbol kiszedtem, de a bongeszom, a win-dozos gepen, nem volt hajlando latni "dell.hom"-kent, csak ha beirtam az IP cimet, marmint:
http://192.168.1.100/apacheblahblah

viszont kesobb beallitottam a win-es gepnek a hosts-ot es most megy!

majd valahogy utananezek meg ennek a nameserver-nek, mert nem vagom, hogy mi az :) ?

a "hosts" file-t azt mindenkepp be kell allitanom???

zM

helo megen,

sajnos nekem csak az 1-es CD van meg egyeore, mar megrendeltem a tobbit, es nem tudtam a gepet online-ba tenni :(

sajnos ezt a HWINFO-t nem tudtam kiprobalni, mert nincs ilyenem, de:

lspci -v ->

... blabla
... ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev78)
subsystem: Dell: Unknown device 00be
Flags: bust master ... stbstbstb... latency 64, IRQ 11

az lehet a baj, hogy Unknown device???
ja, es ez egy DELL gep, es alaplapba epitett halokartya!

hamarosan megjonnek a CD-k es akkor majd kiprobalom ezt a HWINFO!

koszi megegyszer!

zM

nincs behuzva a 3c59x modul (ez a drivere a legtobb 3COM kartyanak)
rootkent:
modprobe 3c59x

a kartyan sok dolgot lehet allogatni a driverrel a doksi:
Documentation/networking/vortex.txt

[quote:6dd76be4f8="zee_man78"]sajnos nekem csak az 1-es CD van meg egyeore, mar megrendeltem a tobbit, es nem tudtam a gepet online-ba tenni :([/quote:6dd76be4f8]
Nem tudom, az 1-es CD-n rajta van-e, de próbáld ki:
[code:1:6dd76be4f8]#apt-get install discover discover-data[/code:1:6dd76be4f8]
Aztán restart.

[quote:6dd76be4f8="zee_man78"]... ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev78)[/quote:6dd76be4f8]
Van [b:6dd76be4f8]3c509[/b:6dd76be4f8] modul is. Ha az előbbi nem jön be, akkor próbáld meg ezt a modult belőni.

[quote:f2fff12fd0="zee_man78"]
az ifconfig pedig mindig "jol" nez ki, akkor is, ha elvileg a halo le van allitva:
[/quote:f2fff12fd0]
Nos ilyenkor egy biztos módszer az 5 kilós kalapács..:))
De előtte propáld meg az
ifconfig lo down; ifconfig eth0 down
parancsot miközben mormolsz egy busman imát..:))

Persze ez nem oldja meg a problémát..
1. Milyen kernelt használsz?
2. Mi van a /var/log/dmesg-ben (föleg azok a sorok ahol az eth-k előfordulnak)?
3. Hogy is néz ki az /etc/network/interfaces fájlod?
4. Van nem PCI-s kartya is a gépedben?

Fri

Ha van jól beállított nameservered, akkor állítsd be a windowsos gépnek, mint DNS-t, akkor illene működnie.