Közháló - beüzemelés, tapasztalatok

 ( sitya | 2005. augusztus 21., vasárnap - 20:57 )

Közháló - beüzemelés, tapasztalatok

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

[quote:928b50d8d1="sitya"]Üdvözlet Mindenkinek!
És akkor két "apróság": Szóval, ami számomra nem teljesen világos: az om által adott router, amelyben tanyázik pl. a tűzfal, azt hogyan érem el? A leírásuk néhol hivatkozik rá, hogy lehet módosítani a tűzfal beállításait, néhol holmi központi adminisztrációra hivatkozik, akiknek szólni kell, és majd megcsinálják távolról (amit én szeretnék megcsinálni :x ). [/quote:928b50d8d1]

Központi adminisztráció van a tűzfalra vonatkozólag.
Nem fogják kiadni a helyi rendszergazdának.
Telefonon, email lehet jelezni a kéréseket és türelemmel
ki kell várni még lépnek rá. Vagy ismét telefon, mail hátha
gyorsul a dolog végrehajtása. Számot, címet gondolom adtak.

Ez azt jelenti, hogy egy port forwardingot is ilyen úton kell kérni? Az iskoláknak most folyamatosan változó (dinamikus) az IP-jük vagypedig Statikus (állandó)?

[quote:47cb38b2a3="bigacsiga"]Ez azt jelenti, hogy egy port forwardingot is ilyen úton kell kérni? Az iskoláknak most folyamatosan változó (dinamikus) az IP-jük vagypedig Statikus (állandó)?[/quote:47cb38b2a3]

Igen, egy port forward-ot is a központi admintól kell kérned. De nem kaptál adatlapot? Ott sokmindent olvastam amikor legutóbb, nyáron valamikor, láttam.

ADatlapot. Jóvicc még a gépeket sem láttam :) . Majd kedden. Hanem mi van olyankor hogyha odabent nem tudják a jelszavukat? Hogyan lehetne ezt megtudni? A sulinetnek az oldalán a közháló rovatban egyből jelszót nevet kér. Ott mit tudok adminisztrálni?

[quote:6616f26de4="bigacsiga"]ADatlapot. Jóvicc még a gépeket sem láttam :) . Majd kedden. Hanem mi van olyankor hogyha odabent nem tudják a jelszavukat? Hogyan lehetne ezt megtudni? A sulinetnek az oldalán a közháló rovatban egyből jelszót nevet kér. Ott mit tudok adminisztrálni?[/quote:6616f26de4]

http://www.sulinet.hu/tart/cikk/sa/0/22958/1 ezt érdemes lehet olvasgatni addig is.

Hi!

forms.sulinet.hu
adminmail.sulinet.hu

Adatlapon kapsz egy vegpont azonositot es jelszot, innen lehet mindent intezni, viszonylag gyorsan.
Igaz a dolog elinditasa 1 napi telefonalgatasba kerult nekem, de azota jol mukodik.

u.i.: ha mar a hatranyoknal tarunk (adsl, ergo nem szimmetrikus a szavszel. up lassu mint a dog). lefele pedig nem gyors, ellenben k. lassu :)

Ha mar sulinet, akkor nem tudja valaki hogy mennyibe fajhat a sulinetnek ez a savszelesseg? Mert rohej (nem tudom mi altal, egyik suliban 512 lefele, masikban 768) ez a savszelesseg, foleg annak fenyeben h lassan altalanossa valik otthon 1-2 Mbit.

Hali Mindenki!

Nekem is volt már szerencsém a közhálóhoz: Érdekes dolog, alapból jó 5letnek tartom, viszont 1-2 helyen azért rendesen eltúlozták a dolgokat...
Bigacsiga: portforwardról ne is álmojd, mert ilyen a router ip-jére nem lehet igényelni. Mivel van 5 fix-ips helyed, arra rakhatsz egy saját szervert a drága switch 1-5ig terjedő protját használva. Azon csinálhatsz portforward-ot de akkor már fölösleges. Azért mondom, mert nekem is volt egy hasonló problémám velük, azt mondták, hogy sorry, oldjam meg másképp, mert ilyet nem lehet kérni. Különben ha netes tuzfalszabály modositast kérsz(pl.: server-nek akarsz portot nyitni) azt ~1 nap alatt megcsinálják. Ami hátrányát látom az egész rendszernek, hogy 1-2 helyen, tök fölöslegesen adtak ki egy rakás lóvét arra, hogy vegyenek egy router, és egy szupi még gigabites porttal is rendelkező switch-et olyan helyre, ahol pl.: összesen 3 gép van. Olvastam itt a forumban is, felszereltek egy ilyen rackszekrényt egy olyan helyre, ahol az egész suliban egy gép volt... paff.. sok $ ki az ablakon. Viszont a távmenedzsment, a szolgáltatások, az eszközök szerintem nagyon jók, illetve az ügyfélszolgálatos arcok is nagyon segítőkészek, felkészültek. Összegezve: 2 helyen összesen 2-2 portot használok a switch-en serverek miatt, aztán azzal sávszél megvonás :) stb-t lehet okoskodni... Szóval, szerintem ez a switch (egy ilyen switch) tök fölösleges... Amugy tök sok info van a sulinet.hu-n. A sávszélességgel kapcsolatban, alapból volt egy 1.5-ös adsl-ünk, azt lecserélték 396-osra, a szekrény felszerelése után(még nem os kötöttünk át) azonal panaszlevél, hogy ezt igy nem lehet , nem oké, hogy ilyen mértékben csökken a sávszél... mire átálltunk, már megvolt a régi 1.5, aztán jött a dulázás :) Mert ugy tudom, hogy a sulinetes vonalakat is duplázták, legalábbis én ezt tapasztalom.

Hat nemtom, merre fele volt nalatok ez a duplazgatas, nalunk a csere utan a 768at lecsereltek kemeny 512-re, es azota nuku duplazas. Sulinet UF-et elerve (ami sokszor csoda) azt mondtak, irogassunk nekik hatha lesz duplazas......mondanom sem kell, semmi nem tortent.
Nem tul poenos amugy h soxor kellene oktatashoz, viszont hasznalhatatlanul lassu sok gep eseten.
Szal az altalanos duplazasok nem hatottak a kozhalos netre.
Jah, es a poen, igazabol nem is nagyon igyekeznek boviteni a savszelt (csicseregtek), hiszen a kozhalos szerzodesben 384/64 van megadva, igy oruljunk ha ennel nagyobb

Remek ez a csicsa switch, kár, hogy a három partícióját (vagy minek becézik) nem saját maga adminisztrálja. Gyakorlatban: ez ugyebár egy szabadon (de nem általad) konfigurálható switch, amit irányít egy másik kütyü. Szerver rádugva a fix IP-vel rendelkező red zónára, kliensek rádugva a (gyárilag) dhcp-s green zónára, eredmény: kliensek és a szerver között 10Mb/s, hiába van mindenhol 100Mb/s-es hardver - ugyanis a zónák közötti átjárás csak a kütyün keresztül működik.

Nosza, dhcp leállítás megrendel, szerverbe még egy hálókártya, azóta egyrészt olyan IP-tartományt osztok, amilyen nekem jólesik, másrészt végre a kliensek is normális sebességgel elérik a szervert.

A netet azt nem; hiába volt előtte 128/128 bérelt vonal, aztán 512/128 ADSL, mikor tavaly (kb. ilyenkor, szóval egy héttel suli előtt) végre meghozták a cuccot, rackszekrényt, mifenét, lett kemény 384/64. Igaz, hogy vidéki iskola, de egy-két elborult pillanatban már az esélyegyenlőséget emlegetjük itt a kollegákkal...

[quote:a5f135bf26="boobaa"]
A netet azt nem; hiába volt előtte 128/128 bérelt vonal, aztán 512/128 ADSL, mikor tavaly (kb. ilyenkor, szóval egy héttel suli előtt) végre meghozták a cuccot, rackszekrényt, mifenét, lett kemény 384/64. Igaz, hogy vidéki iskola, de egy-két elborult pillanatban már az esélyegyenlőséget emlegetjük itt a kollegákkal...[/quote:a5f135bf26]
A sávszélt nem tudom milyen elborult logika alapján határozták meg, de tudok olyan helyről akik vmi 128/x-es ADSL-t kaptak. 8O Ellenben a switch szerencsére azonos, így itt az esélyegyenlőség megvan...még ha sokan nem is használják ki (még), de legalább nem vmi sz*rt kaptak. Ha a Sulinetből indulok ki akkor a sávszélesség bővítést "házon belül" kell elintézni. Ami a szekrényt illeti: nem árt bele még egy rackbe szerelhető hűtőventi, mert a jó meleg nyári napokon szépen bemelegszik a switch (is). Az ÜSZ-ről nekem jó tapasztalataim vannak, a telefonos hibaelhárító kapásból mondja ha már be van jelentve egy hiba, és a javítás folyamatban van, de ha Te vagy a bejelentő akkor is gyorsan felveszik a hibajegyet és ha szerencséd van max 1 óra és már megy is minden! :)

[quote:3b485543e6="MrCrowley"]Ha a Sulinetből indulok ki akkor a sávszélesség bővítést "házon belül" kell elintézni. [/quote:3b485543e6]

Nem megoldhato, en azt kaptam vissza h nem igenyelhetunk ilyen fajta szolgaltatast, mivel egy (a sulinetes) mar rendelkezedre all. Amugy magancelu v vallalati DSLnek szamitana ha megoldhato lenne?

Sziasztok!

Én is csak két publikus portot használok, egyiken csücsül a web szerver a másikon meg a minden szerver (samba, postfix, squid). Ezen a minden szerveren keresztül mennek ki a netre a kliens gépek is.

Nálunk időnként leáll a net, már sokszor bejelentettem, de sajna még mindig gnd van. ...egyébként a szuper switch-el. Régebben, ha leállt a net-kihúztam a dobozt, de aztán kiderítettem, hogy csak az a portja van fagyva a switch-nek, amin a szerver van. Szerverbe cseréltem kártyát, cseréltem kábelt, de hiába. Időnként (és nem kiszámítható, hogy mikor) leáll a switch portja. /bármelyik/ Ilyenkor UTP kábel kihúz-bedug és már megy is.

Az úgyfélszolgálat nem rossz, bár ha sokmindent kérsz egyszerre, akkor 1-2 dolog mindig kimarad, ilyenkor telefon vagy ismét igénylés.

Üdv: G.

Volt már olyan a switch-el, hogy egyszeruen nem ment semmi. Mondom mi az anyád, ránézek a switch-re (mert ugye, az ember először a gagyi hálózati eszközöket nézi meg, mert ugye a csicso, az mégiscsak csicso, szal gyanun felül van, vagyis volt eddig :) ) azt látom, hogy nem világit a port ledje, átdugtam másikbe, ott ment, visszadugtam megint nem ment, power off, majd on és még mindig ugyanaz a helyzet. Mind1, megy így is, csak érdekes volt :)

Amugy egy átállás annyi volt, hogy a szerverből a régi router felé menő utp-t átdugtam a publikus szegmensre átállította az ip-t és kb ennyi volt . Megvolt fél óra alatt, drotozások miatt. Szerintem ha valaki kap egy ilyen switch-et, akkor nem fogja átdugdosni a régi hálózatát csak azért hogy az uj switchben legyenek dugók, mert a régi rendszerek általában már úgy voltak kialakítva, hogy vagy egy saját router, vagy saját szerver volt és azon keresztul mentek netre a gépek, tehát már volt saját switch nagy valószínűséggel... legalábbis én eddig ilyenekkel találkoztam. De az nem azt jelenti, hogy valakinek nem jön jól egy ilyen herkentyű :)

Üdvözlet Mindenkinek!

Azért gondoltam e topik megnyitására, mert nem vagyok benne biztos, hogy én vagyok az egyetlen olyan redszergarázda-szerűség, akinek biztosítania kell(ene) a suliban, hogy mire szeptemberben becsöngetnek, zökkenőmentesen sikerüljön átállni, és tökéletesen működtetni A Közhálót 8O... (ez kicsit hosszúra sikeredett)
Bár gondolom, jelenleg - hozzám hasonlóan - többeknek hátravan még több apró és kevésbé apró dolog csiszolgatása... Amelyek megoldása a sulinet által közzétett szolgáltatás-ismertető (vagy mifene) alapján azért annyira nem egyértelmű, mint amilyennek lennie kellene. (szerintem)

Emellett - mivel elég friss még az om-nek ez a közhálója - a rendszer esetleges gyermekbetegségeiről konzultálva lehetne jelezni nekik, hogy hol lehetne javítani, változtatni.

És akkor két "apróság": Szóval, ami számomra nem teljesen világos: az om által adott router, amelyben tanyázik pl. a tűzfal, azt hogyan érem el? A leírásuk néhol hivatkozik rá, hogy lehet módosítani a tűzfal beállításait, néhol holmi központi adminisztrációra hivatkozik, akiknek szólni kell, és majd megcsinálják távolról (amit én szeretnék megcsinálni :x ). Én azt gondolom, hogy mindenképpen kell rendelkeznie a routernek egy webes felülettel, és/vagy ssh lehetőséggel. Elég komoly Cisco router (1711), úgyhogy biztos van valami.
Ehhez (tűzfal) kapcsolódik a másik, amit elsőre nem értettem, nevezetesen, hogy az ftp-s címeket nem tudja/akarja feloldani a dns szerverük. Szerettem volna apt-get ... -t a belső file-szervert de nem engedte.

Várom a sorstársakat, és az ötleteket! :D

Köszi, és üdv!
Sitya