Ubuntu 22.04 & Firefox

Mai update ... a Firefox is snap-ba lett átrakva.

 

Csomagok előkonfigurálása ...
(Adatbázis olvasása ... 455745 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../00-firefox_1%3a1snap1-0ubuntu1_amd64.deb ...
=> Installing the firefox snap
==> Checking connectivity with the snap store
==> Installing the firefox snap
firefox 98.0.1-2 from Mozilla✓ installed
=> Snap installation complete
Kibontás: firefox (1:1snap1-0ubuntu1) e helyett: 97.0.1+build1-0ubuntu1 ...

Vajon jó lesz ez nekünk?

Hozzászólások

de miert jobb a snap, mint mas?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyik ilyen a Rust fordító. Ez utóbbi 6 hetes iterációval jön ki és közben a Firefox is szágult a verziószámháborúban. Eközben mindig akarják a fejlesztők a Rust új képességeit.

Itt van, hogy melyik Firefox melyik Rust verziót akarja: https://firefox-source-docs.mozilla.org/writing-rust-code/update-policy…
Itt pedig a Rust kiadásait és az újdonságait: https://blog.rust-lang.org/
Ha a Firefox fordításhoz a rendszerben a teljes Rust környezetet is kellett frissíteni, lehet hogy tényleg ezt unták meg.

Ha nem grátisz-szoftver rajongó vagy (adjatok szoftvert ingyen, a többi nem érdekel), hanem hardcore szabadszoftveres, akkor bizony érdekel, hogy forráskódból újrafordítható legyen minden, még akár az általad tanulmányozott és általad módosított forráskód is. Ez már több alkalommal jól jött nekem, amikor például picit másképpen működő hálózati démon kellett, hát módosítással újrafordítottam.
A Linux szabadszoftver, forráskódból reprodukálhatóan. Kivéve a Debian non-free repójának tartalmát, az sajnos nem az, de a működéshez kellenek a firmware binárisok, stb.

És hogy mennyi minden kell a disztróban a Firefox lefordításához? Futtasd le az alábbit és döbbensz.

$ apt-cache search '^rust|^librust'

Tud shared linkinget a

  • Go: go build -linkshared ...
  • Rust:  RUSTFLAGS="-C prefer-dynamic" cargo build ...

Az egy másik téma, hogy a felhasználó által lefordított vagy harmadik féltől származó bináris szoftverek tuti hogy egyedi lib verziókat akarnak használni, emiatt ezzel a móddal jelenleg ritkán találkozol. Ha disztribúcióban gondolkozol, ahol minden össze van csiszolva egymással, ott viszont nincs akadálya, hogy sharedlibesként legyenek fordítva a disztribúció alkalmazásai.

Én még közelmúltban is azt olvastam, hogy:

TL;DR: Shared libraries in go are a mess. They don't work in any practical sense...

Illetve:

compiling shared libraries/plugins have been broken in go as late as 1.13. Using the latest go 1.14 beta has finally fixed this

(Forrás: https://sclem.dev/posts/go-abi/)

Azóta valóban nem néztem újra, de 1-2 éve még mindenki azt mondta, hogy menekülj az ellenkező irányba.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Én már hetek óta snapes firefoxot tolok mert a 21.10 -ben úgy volt benne. Az a tapasztalatom hogy a hideg inditása a snapes appoknak egy kicsit lassabb (nem tudom mit csinál előtte), de ha már fut, semmi különbséget nem érzékelek.

IntelliJ IDEA -t is abból futtatom (Java), teljesen jó.

Mar a 21.04->21.10 frissites hozta magaval a snap-re valtast, ez nem ujdonsag. Ellenben meg parhuzamosan letezett "igazi" deb csomag is. Viszont ez az 1-es epoch-os deb csomag (ami tutira snap-ra migralast tartalmaz csak, nincs egyeb tartalma) minden "normal", azaz epoch-mentes verzioszamnal magasabb, igy allandoan fel akar kuszni - es gondolom amugyis dobjak (ha mar eddig nem dobtak) a valodi deb csomagot a 22.04-tol.