És még egyszer: Altair 8800 + BASIC

Az alábbi képek az Altair 8800-ról és az Altair BASIC-ről írt cikkek illusztrációi lettek volna, de nem akartam az amúgy is hosszúra nyúlt cikkeket még jobban terhelni, így végül kimaradtak,

 de mivel a szmítástechnika történelmének egy neves darabjáról van szó, úgy gondolom, érdemes ezeket a képeket is megosztanom, amelyek a tartalmukkal nyilván sokakat tovább-gondolkodásra késztetnek majd. De a belőlük kihorgászható infók talán még igazodási pontnak sem utolsók.  
   Némi mondanivaló, szöveganyag is a kurtítás áldozatává vált. Ez a kimaradt textus szintén itt kap helyet és publicitást.

   Az első infó mindjárt egy jószándékú hamisítást fog leleplezni. A Popular Electronics magazin a kor legolvasottabb szaklapja volt. Ezzel a lappal állt kapcsolatban Ed Roberts, az Altair 8800 tervezője [és később forgalmazója].
   A szaklapnak feltett szándéka volt egy számítástechnikai tárgyú cikket megjelentetni, ezért Ed Roberts mellett egy másik személyt is megkerestek és felkértek, arra az esetre, ha Ed Roberts nem akarná, tudná a vállalását határidőre befejezni.
   Mint azt már tudjuk, Ed Roberts a vállalásának eleget tett. Még a gép egy prototípusát is feladta postán, hogy az a Popular Electronics szerkesztőségébe időre elérkezzen azért, hogy legyen mit fotózni és címlapra tenni.
   De probléma adódott és a csomag a postán valahogy elkallódott. Arra (abban a korban még) esély sem volt, hogy a gépet Ed Roberts az Új mexikói irodájában lefotózza és a fényképeket eljuttassa a lap szerkesztőségébe, legalábbis időre, így trükkhöz folyamodtak. Szereztek egy dobozt, abba ledeket, kapcsolókat ültettek, rá került egy felirat is (ALTAIR 8800) és ez az - amúgy teljesen üres - doboz lett lefényképezve és került ki az ujság címoldalára. Alább a kép, be lehet hasonlítani az "igazi" Altair 8800-val. A felső kép a címoldali camouflage, az alsó pedig a valóságos gép.

 

altair camuflage

 

A következő képek a korabeli hardver- és szoftver - árakról adnak tájékoztatást.

 

Price list II

 

 

A standalone Altair BASIC, ami drágább volt, mint maga a gép (kitben megvásárolva). Az Altair csak 400, a BASIC viszont 500 dollárba került, feltéve ha beérte a vevő a 4k-s BASIC-kel, mert a 8k-s ára 750 dollár volt. Legalábbis akkoriban.   Kortörténeti csemege a 30 dolláros szoftver reprodukciós díj, azaz, másolási felár.
 

BASIC prices

A két fenegyerek, Paul Allen és William Henry Gates első terméke, az Altair BASIC, immár teljes, öt darabot számláló termékcsoporttá fejlesztve: 

 

5 basic

Alább két oldal a Popular Electronics magazinnak abból az ominózus számából, amelyben nyolc oldalas cikkben méltatják az Altair 8800-at. Érdekesség, hogy, bár az Altair 8800 csak prototípus formájában leledzett, mégis, a hozzá való szoftverekről már listát közölt az ujság (lásd a képen), amelyben szó esik HAM radio station kontrollerről, több csatornás adatgyűjtőről, IC teszterről, OCR programról, de még gépjármű AUTO-PILOT-ról (!) és egyebekről is.

Valójában a dolog úgy állt, hogy az első mintegy ezer megrendelőnek a MITS, pontosabban Ed Roberts felajánlotta a pénz visszafizetését, mivel képtelenek lettek volna tartani az eredetileg vállalt 30 napon belüli szállítási határidőt. Nem csak a humán kapacitás volt szűkös, de alkatrész beszerzési problémáik is voltak. Ed Roberts elmondása szerint a kb. ezer megrendelő mindegyike a számítógéphez ragaszkodott, még a jelentős időbeli csúszás ellenére is. A pénz visszatérítését senki, egyetlen előrendelő sem igényelte.

 

PE page I

        

 

PE page II

 

És a két fenegyerek, a Microsoft alapítói, a talán legelső, érzékelhetően reklám célú fotójukon:
 
 

Microsoft advert

Ugyanezt a képet néhány (négy?) évtizeddel később reprodukálták, az eredetihez nagyon hasonló környezetben. Aki látni akarja, keressen rá.

 

 

 

 

 

 

Végül egy záró fotó Billy Gates-ről úgy, ahogy őt kevesen látták:

 

Billy Gates

Hogy Gates letartóztatásának mi volt az oka, arra is a Google fogja megadni a választ annak, akit ez érdekel.

Hozzászólások

és még egyszer lőjjél már fel egy rohadt letsencrypt-et sslre ....

A Google és még sokan próbálják kiszorítani a http-t én meg engedélyezzem? 
Biztos nem. Nehogy már én butítsam vissza a rendszeremet pár kép miatt.

És igen, aki nem tud https-en adatot prezentálni, akkor számomra nem éri meg vele kínlódni, hogy megnézzem.
ha nem is majd, majd 5-10 év múlva talán kénytelen lesz váltani.
 

Azért teszem fel ide, mert ez lényegét tekintve egy szakportál és mert tetszett, hogy itt legalább nincs direktben az emberek pofájába tolva a reklám.

Tudod, az olyan jellegű kommentek, amiket te lereagálsz, totál értelmetlenek. Fölösleges, idegesítő óbégatások, eredmény nélkül. Megértetted, tóbiás? De én is kérdezek valamit:

Ha ennyire zavar, hogy nálad nem jelennek meg a képek, akkor miért lépsz be ide, miért olvasod egyáltalán?  Miért szavazgatsz, miért nem húzol el a repedésbe inkább? 

Kívül tágasabb. Kotródj.
A helyedben nem venném a bátorságot, hogy egy, minimum többszáz főt számláló közösség egészének nevében nyilatkozzak, pláne úgy, hogy amit másnak bűnéül rósz fel, azt naponta elköveted, sokakkal szemben. Magyarul, viselkedni nem tudsz, tenni még úgy sem - miből is futná? -, csak trollkodni, krfitizálni, unaloműzésképpen a pofádat járatni. 

Megtiltani ugyan nem tudom, de örülnék, ha te is meg a nagyz nevű uborka is tartózkodna a jövőben a blogom látogatásától, az írásaim kommentelésétől. A trollkodást űzzétek valahol az internet másik szegletében.  Én nem vagyok kiváncsi a sértő, bántó szándékú, hülye dumátokra.

16 éve vagy itt lassan, de a nyelvtani trollkodáson, az ehhez hasonló másfél soros fikkanásokon és a spicliskedésen kívül mit tudsz felmutatni? 

Pixel csak ezzel a blogjával (a képek ellenére) több értéket mutatott fel, mint te 16 év alatt, miért akkor ez a nagy arcod? 

Blintux még oké, hogy kritikát fogalmaz meg, ő is mutatott már itt tök jó tartalmat, de te?

Nézd. Jelen pillanatban a képeket is csak webFTP-n  keresztül tudom feltolni.  Ez van.

A befektetés az én részemről több napi munka, a ti részetekről meg néhány plusz klikk, mozdulat. Ha ennyire nem éri meg, akkor ne olvassátok és én sem fogok több anyagot feltenni.

Plusz még hozzátenném, hogy a banki tranzakcióknál, egyéb hasonló dolgoknál elengedhetetlen a biztonság, de azért egy bejáratott weboldal (HUP) esetén, ahova máshonnan csak képek vannak belinkelve, ez már tényleg súlyos paranoia. Bárki bármit is mond. 

Nem én érzek késztetést, hogy osszam a népet posztokon keresztül, mert úgy gondolom, hogy nem akkora nagy királyok, mint én...

Nyilván egy ideig ez oké, elröhög az ember a bohócon (értsd: rajtad), de aztán már unalmas. Nem pedig aranyos.

Ha te nyomhatod a dumádat, remélem nem nagy baj, ha én is elnyomom az enyémet.

szerintem nagyon nagy gond van ott, ha azt gondolod, hogy az mar kiraly szint, hogy valaki ossze tud loni egy https certet :((( nyugtass meg, hogy nem informatikus vagy, hanem mondjuk kertesz... akkor elnezem.

a bohoc csak te vagy itt, meg a kis igenytelen haverjaid, de en hoztam popcornt, nyugodtan told tovabb.

NagyZ!

Szerintem fejezd be szépen a morgást, aztán mássz vissza a karton dobozaid közé,  vagy a kiskocsidat tologatni, oké, segédmunkás? Mert amit itt művelsz, az már kínos. 
Engem próbálsz lejáratni, de nekem úgy tűnik, hogy leginkább csak magadat sikerül.  Ballagj el szépen, békében, aztán csak akkor gyere vissza, ha meghallod a füttyentésemet.