Termékek javíthatósága

Steve Wozniak is nyilatkozott a termékek javíthatóságáról:
    https://www.bbc.com/news/technology-57763037
    https://www.youtube.com/watch?v=CN1djPMooVY

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 09., p – 09:21

Egy ideális világban igen, sajna sokat nem lehet tenni ellene. Tegyük fel, hogy elérik, hogy a kapcsolási rajzokat elérhetővé teszik, de azt már nehéz lesz elérni, hogy az eszközök tervezése során figyeljenek a szervizelhatőségre is (persze, jelenleg is figyelnek, csak negativ iranyba) a cserealkatrészekről meg nem beszélve. Egy eredeti kijelzőért elkérnek annyit, hogy inkáb vásárolsz másikat (utángyártottat meg nem fognak engedélyezni, mert benne van egy u.n. touch id, vagy valami más biztonsági szerkenytyű). 

Legjobb lenne, ha a hw-t csak bérelnénk cégektől,

Ennek is megvan az árnyoldala amikröl lehetne vitázni napokon át. 

rögtön javíthatóbb lenne minden eszköz

Nem vagyok meggyőződve. Szakértö brigádot képezni és fizetni dágább mint strapabirób eszközt gyártani ami ha elromlik kuka. Azt simán elhiszem, hogy 1-2 apróság ami előfordulhat, hogy tudatosan van úgy tervezve, hogy gari időn túl beadja az unalmast, kikerüljőn belölük (amugy azokat jelenleg is a független szervizek 10-15 ezerért megoldják)

Azt sem kellene elfeledni, hogy 30+ évvel ezelőtt azért adtak kapcsolási rajzot és szerelési utmutatót mert azokat bizony elég gyakran kellett szerelni. Ha a 80-as években vásáróltál TV készüléket hányszor kellett mestert hivni az első 5 évben (lehetett az csempészett Sony, Panasonic vagy helyi Videoton)? Az elmult 20 évben hany készüléked adta be az unalmasat (helytelen használatbol eredő hibákat leszámitva)?

Szerintem nem a hw javithatosága a nagyobbik gond. Meg merem kockáztatni, hogy az eszközök nagy része nem hw gondok miadt kerül kukába, hanem mert a software  elévül, úgy is modhatom, hogy "elromlik" .  

Pl. Van egy ~10 éves iPad amit már böngészésre sem igazán tudok használni annyira lassú de ha nem is lenne mivel már nincs pár éve frisstités rá nem biznám ra jelszavaimat vagz netalán bankkárty adataimat. A YouTube aránylag jól fut, de ki tudja mikor dönt úgy a Google, hogy többé nem supportálja és akor teljesen értelmetlen lesz tartani és kuka, pedig tökéletesen működik, az akku is tip top (még az eredeti).
9 éves Sony Xperia telefonom, 12 éves régi laptopom ugyanez a sztori.

9 éves desktopom tökéletesen használható és melozom is rola minden nap. Az évek folyamán kapott jobb video kártyát, SSD-t, Monitort. Ha nem jön valami SW baromság (de márpedig jön a win 11 minimum 8 gen intel cpu kérelme, én nem windozolok de sokaknak ezért lesz kuka az amugy még simán életképes HW) akor még 5-6 évig minimum a célját gond nélkül ellátja ( i7 3770k, Asrock Z77 Extreme TB, 16GB RAM, Samsung SSD, nVidia 1060G)

Szinte biztos, hogy nem a valóságost.
Ez olyan, mint amikor megkérdezed a villanyautóst és azt mondja, hogy zéró CO2 kibocsátással megy vele. Az hogy máshol keletkezik, ja az más. Az nem az ő dolga.

Félő, hogy az újrahasznosítás rózsaszín ködjében sok-sok környezetszennyező tétel csak úgy látókörön kívül van hagyva.
Fogyassz kevesebb elektronikai és egyéb terméket. Ha meghibásodik, javítsd amíg lehet. Ezzel is védd a környezetet és az unokáid számára a bolygónk nyersanyagforrásait!

Csak ehhez is kéne elég sok szabályozás hogy ne szívd meg a végén szerintem. Tudtommal ma is van pár terület ahol ez jól is működik (drága munkaeszközök pl.), de kisebb eszközöknél főleg sok személyes adattal én inkább birtokolni szeretném az eszközt. Így nem történhet olyan, hogy hirtelen kijön egy szarabb eszközzel a monopol helyzetben lévő cég és vissza kell add a korábbi, jobb eszközt, az újat meg drágábban kell majd bérelned. Telenornál is volt 5500 forintért korlátlan internet kb. 3 éve ma már 10990 a 100Gb csomag és ha nem vigyázol a gecik át is pakolnak rá...

Mintha szoftverfejlesztes oldalon olyan flottul menne minden. Mindenki csak a master/main branchen javitgat hibakat, mar az egy eves maintenance branchtol is faj a valagunk.

Bezzeg elvarjuk a HW gyartoktol, hogy minden alkatreszbol legyen csere minden orszagban 10+ evig. Ez nagyon nem trivialis feladat (foleg ha FW is van az adott alkatreszben).

Bezzeg elvarjuk a HW gyartoktol, hogy minden alkatreszbol legyen csere minden orszagban 10+ evig.

 

Nem. Azt varjuk el, hogy aktivan ne akadalyozza a ceg a cserealkatresz beszerezhetoseget.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem nem teljesen az a problema, hogy szandekosan akadalyozza a szervizelhetoseget, hiszen gari utan is lehet szinte mindent javittatni. A gond az, hogy gazdasagilag nem eri mar meg.

Senki nem fog mar egy 5 eves laptopban/tabletben/mobilban alaplapot cserelni, hiszen a cserealkatresz ara dragabb, mint az 5 eves keszulek hasznalt piaci ara.

pl. apple, megtiltja egy-egy chip arusitasat a gyarton keresztul.

 

Itt egy video:

https://m.youtube.com/watch?v=Npd_xDuNi9k

 

4:05-re tekerj, ahol pont ezt magyarazza el.

De a tobbi is meghallgatasra erdemes.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De mi gatol meg Teged attol, hogy kicsereld a FET-et? Problema inkabb az agyonintegralt komponensekkel van, amiket mar aligha lehet hazibarkacs modszerekkel javitani, cserelni kellene, csak nem gazdasagos.

Emlekszem 30 evvel ezelott minden sarkon volt TV es egyeb szervizes szaki. Volt is munkajuk boven. Es mar akkor az a hir jarta, hogy bezzeg Svajcban olyan magas a szerviz oradij (es kereset persze), hogy hiba eseten mindig ujat vesznek helyette. Na ez ert el hozzank is.

Pl. hogy lecsiszolják róla a típusát? Elég, és nincs hozzá rajz, hogy mégis mit kellene oda tenni? Vagy ha nem FET, hanem az MCU megy ki, abba firmwaret nem kapok sehonnan? Komplett panelt meg tényleg új mosógépáron adnak, de nagyjából mindenbe. Attól félek, hogy hiába lesz jogod javítani, az alkatrészek árain továbbra is olyan haszon lesz, hogy valóban nem éri meg.

TV-k manapság állnak 3 PCB-ből meg a kijelzőből. Ezek közül, ha a kijelző megy ki, kuka. Nem hogy gazdaságosan nem javíthatók, hanem egyszerűen nem javíthatók sehogy. M.O-n foglalkozik valaki COF leválás javításával? Vagy egyáltalán lehet külön COF-ot kapni egy panelhez, ha azon megy tönkre valami?

Bonyolultsagi fok es a millio komponens ugyis eleri azt a szintet vagy elerte, hogy a jelentektelen kis retegtol eltekintve senki nem javittatja. Csereli. Mindenhol ez megy. Autodban mikor javitottak valamit utoljara ? Semmikor. Cserelik. Nem eri meg, sem nekik sem neked. Ez ilyen. Az sw reszrol ne is beszeljunk. Lasd LG mosogep. 2 napon betojt, akkor csak fizikai, most mar elektronikai resze is hulyeskedik. Szerviz ki sem jott, tavkonzultacio utan a vigyuk vissza, nem javitjak, lehet venni masikat "rafizetessel" mert ez akcios volt. Mondjuk legalabb szar is. Szerelo szerint nem is javithatok, mert belul minden ossze van "sajtolva", gyakorlatilag egy csapagy cserehez szet kell vagni a dobot motor  minden mert nagyteknika "direct drive" es ne aggodjunk a legtobb kihuzza az 5 ev garanciat aztan helloka.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Márkaszervízeket hagyjuk már, azok azért vannak, hogy garanciaidőben tudd hova vinni, hogy kicseréljék a készülékedet. Szerintem ha nem lenne törvényi kötelezettség a szavatosság, a márkaszervízek okafogyottá válnának.

Dobot nem a direkt drive miatt kell szétvágni, hanem mert olcsósítanak a gyártásban, és összecsavarozás helyett hegesztik az üstöt.