Hány évig számítógép a számítógép

Hubble űrtávcső számítógépe 30 év után meghibásodott
    https://phys.org/news/2021-06-hubble-space-telescope-science-halted.html

... de van esély, hogy távolról átkapcsoljanak valami tartalékcuccra.

Hozzászólások

Kiváncsi vagyok, hogy mikor lesz meg végre az utódja, egyre több minden romlik már rajta. Mármint oké, lassan kész a JWST, de nem egészen ugyanazt fogja csinálni.

Meg az egyre nagyobb rakétákkal (SLS, Starship) nagyobb tükörméret is elérhető lenne, bár valószínűleg az ára miatt egyszerűbb lenne használni megint egy olyat, amit a kémműholdakba is akarnak.

Kiváncsi vagyok, hogy mikor lesz meg végre az utódja

Nagyjabol ekkor: https://xkcd.com/2014/ :) 

Egyebkent igen, a HST ezert is lett relative gyorsan kesz merthogy csak egy kemmuholdat kellett ellentetes iranyba forgati. A tobbi, hat, az meg lassabban keszult, keszul el. Ilyen ez a popszakma. 

Olvastad a kommentem is? JWST nem egészen ugyanazt fogja csinálni, mint a Hubble. JWST kifejezetten infravörös tartományra van kitalálva, HST viszont más tartományban dolgozik javarészt.

Unlike the Hubble telescope, which observes in the near ultraviolet, visible, and near infrared (0.1 to 1 μm) spectra, the JWST will observe in a lower frequency range, from long-wavelength visible light through mid-infrared (0.6 to 28.3 μm), which will allow it to observe high redshift objects that are too old and too distant for Hubble to observe.

Az űrtávcső föld körüli pályán csak 30 évig működik.  Nem ajánlom senkinek.  Egy csillag.

"Hubble űrtávcső számítógépe 30 év után meghibásodott"

hajbazer: azok a köcsög babzsájfejlesztők

Az nem olyan rossz, én notebookom 12 éves (Lenovo Thinkpad T500), akkor van még neki 18 éve! :)

(Jó, közben belekerült egy új SSD)

Azért szerintem ne keverjük a kettőt. Amiről a cikkben szó volt, az egy vezérlő gép, nem mindennapos desktop felhasználású fő rendszer (daily driver). Nyilván ilyen szerepkörben a régi gépek még használhatók, bár pont ezért nem ajánlom. Egyszer lehal, és szívás van. Azért kell rendszeres időközönként átültetni újabb rendszerre, mert az is kiesés, költség, szívás, de tervezett, és tovább biztosítja a működőképességet, fenntarthatóságot, alkatrészpótlást, szoftveres megoldásokat.

Kár, hogy a cikk nem írja, hogy milyen gép. A 80-as évek elég tág fogalom, talán akkor többféle gép meg architektúra volt, mint azóta bármikor. Meg igazából nincs nagy hírértéke, nagyon sok helyen használnak még ilyen régi lomokat, pl. nem is olyan rég volt hír, hogy ilyen US atomrakétákat vezérlő gép még 8 inches floppykat használt, meg US adóhivatal feldolgozáskor még használ 60+ éves Cobol-kódokat emulátorban. Meg US tengerészet DOS-os logisztikai programja, meg volt pár éve hír egy angol reptérről, ahol még Win3.1-et is használtak, meg hogy valami még szolgáló repülőgéptípuson kisfloppy-s módszerrel frissítenek fw-t. De magyar cégeknél is látni talán még ilyen P1, Win9x-es gépeket, amik valami speciális offline feladatra vannak befogva, pl. munkavédelmi nyomtatványozás, vagy logisztikai szutyok futtatása. Vagy McLaren F1 csapat is használ állítólag még valami régi Compaq-laptopot. Meg ipari gyártásnál régi DOS-os PC-k, mert azokon még volt soros port, meg kisfloppy, és a mai napig így programozzák. Ez ilyen, ilyen őskövülete ottfelejtődnek pár helyen, és mennek, amíg teljesen el nem rohad a hardver, míg már nincs hozzá alkatrész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 06. 19., szo – 07:22

<delete>