Építsünk számítógépasztalt!

Régóta tervezgettem már lecserélni a számítógép asztalomat asztalunkat, ami idén lenne már 23 éves. Ez egy L betű alakú asztal volt fénykorában, amiről azóta le lett vágva a kisebbik rész és a magasságából is lett vágva, hogy pont akkora legyen mint a mellette lévő kisebb asztal, amit asszonyka használ.
Tehát úgy néz ki eddig a felállás, hogy egymás mellet ülünk, a gépek pedig baloldalon lent vannak egy lyukban. Asszonyka asztalában nincs, enyémben pedig csupán egy darab tárolásra szolgáló rész volt, ami nagyon kevésnek bizonyult, mivel mérhetetlen mennyiségű kütyüm van aminek már megértem valahol a lakásban helyet találni. Sokat foglalkozok elektronikával és az évek során sok-sok alkatrész, szerszám, eszköz felhalmozódott amit jó lenne a közelben, rendezetten tárolni.

Így jött az ötlet, hogy kellene egy új asztal, amiben rengeteg fiók van! 
És ha már új asztal és egymás mellet ülünk, akkor jó lenne egy dupla férőhelyes, legalább 3 méter hosszú asztal.
Oké, keressünk egyet, hátha van pont olyan ami jó lenne nekünk 
Mondanom sem kell, hogy 1 óra keresés után feladtuk, nem létezik olyan asztal ami nekünk jó lenne...

Másik ötlet az volt, hogy veszünk kettő, jól befiókozott asztalt és azok lesznek összeillesztve. Ebből már majdnem volt jó, de színben és méretben ezek sem voltak az igaziak.

Oké mondom. Akkor majd én építek egy asztalt! 
Persze építhettem is volna bútorossal, de az sok plusz kör, és nem kevés pénz, amit miért fizetnék ki, ha én is megtudom csinálni. 
terveztem és építettem már kisebb bútorokat, csak nem lesz nehezebb ez sem :)

Első körben meg kellet tervezni az asztalt. Ehhez a Google SketchUp programot használtam. Szépen, miniméter pontosan meglehet benne tervezni szinte bármit, egy asztalt pedig minden további nélkül. 
Pár kör átalakítás után meg is született a végleges terv, amire asszonyka is az áldását adta: Egy 3 méter hosszú, 10 fiókos asztal, némi extrákkal. 

Ezen helyett kap a bal oldali kis polc rendszer, asszonyka dolgainak. Középen pedig egy keret a központi rendszernek (erről részletesebben még lesz szó).

Második lépés a bútorlap kiválasztása volt. Nem ez a legolcsóbb, de nem is volt vészes. Ezt a közeli lapszabászattal megrendeltettem, akikkel le is vágattam a nagyobb lapokat. Persze én is levágtam volna, de ezek gyárilag akkora táblák, hogy mezei ember elég nehezen tudja csak szállítani/feldolgozni. Darabolva már kényelmesebb volt.

Miután meglettek a lapok és én is levágtam a kisebb darabokat, pl. a fiókoknak, jöhetett az építés.
Sok csavar tipli, élfólia, szög, ragasztó ami kellet hozzá.

Első körben elkészültek a fiók keretek, amik egyébként a felső lapot is tartják.
Majd jött a hátsó merevítő, asszonykának lábtartó, nekem egy dupla konnektor a billentyűzet kihúzó alá. Mivel sokat forrasztok, meg ilyen-olyan eszközöket használok 230V-ról, jól jön egy konnektor itt kéznél. 

Apropó billentyűzet kihúzó! Ez eredetileg nem szerepelt a terven, mert úgy gondoltuk legyen minden fent az asztalon, ezzel szakítva a 20+ éves bevált megoldással. Viszont miután odaültünk a félig kész asztalhoz, rájöttünk, hogy ez így bizony nem jó. Hiányzik nagyon az a kihúzó. Szerencsére maradt még bőven bútorlap, így vágtam két lapot és ebből lett ismét billentyűzet tartónk. 

Jöhetett a fiókok építése. Ez viszonylag gyorsan ment. Nincsenek túlgondolva, egyszerűek, szépek. Méretük 45cm x 50cm, amikbe így rengeteg mindent belehet pakolni. Plusz a lenti fiókok dupla magasak, így oda beférnek a nagyobb eszközök is: Szkóp, labortáp, páka, tároló dobozok, macska :D

Közben az asztalt már elkezdtük használni, mert a két régin időközben túladtunk. 

Végül pedig jöhetett a középső rész, amit már említettem. Ebben egy Raspberry Pi 4 lakik ami az otthonautomatizálásért felel, valamint ez valósítja meg a házi felhőt és a rajt futó Kodin szoktunk Twitchet, YouTubot nézni, ami a fenti, középső monitoron jelenik meg. 
Ebbe a dobozba került bele a kedvenc "kis" keverőm is, ami a két gépet és a Pi hangját közösíti és küldi tovább a hangrendszernek.
A doboz felső részébe bekerült egy kis LCD panel, amin a Pi SoC hőmérséklete jelenik meg, illetve ez szabályozza annak hűtő ventilátorának fordulatát is. Van itt még egy USB-s kártyaolvasó, ami szintén a Pi-re van kötve. Az ide bedugott eszközök automatikusan felmountolódnak és elérhetőek a hálózaton. 
Illetve még két USB kivezetés is van, amikben az adatlábak nincsenek sehova kötve, csak a VCC/GND megy a tépra, így ez egy jó telefontöltőként funkcionál, akár két telefonnak is egyidőben. 

Maga a router pedig a doboz tetejére került, amit eredetileg a hátlapra szerettem volna rögzíteni (elrejteni), viszont mivel a macskánk szeretne ide felugrani, így inkább ez egy akadály lett itt neki (bevált) :)

Asszonyka gépének helye nem változott. Maradt bal oldalt lent, enyém pedig felkerült a jobb oldalra.
Fontos szempont volt a kábelmenedzsment! Így minden kábel a felső átkötő deszka mögött fut. Nem látszik se lentről, se fentről. A monitorokhoz futó kábelek pedig egy-egy fehér kábelcsatornákban mennek a rendeltetési helyükre. 
 

Volt itt még egy gázos meló, mégpedig hogy kicsit odébb kerültek a helyeink. Így viszont a korábban felszerelt monitorok már nem voltak jó helyen, így azok tartó konzolját is jó 15 cm-vel arrébb kellet tenni. De hogy ne legyen ilyen egyszerű, ez a művelet azt is eredményezte, hogy a jobb oldali két lebegő polcot is arrébb kellet tenni :)
Önmagában ez nem nagy meló, de a lyukakat beglettelni, lecsiszolni, festeni már elég időrabló volt. Persze ezeket már úgy, hogy a gépeket közben használni is lehessen. 

Noh de kész lett és szerintem egész szuper lett önmagában az asztal is, de az összkép is.
 

Apropó összkép! Mivel a gépem felkerült az asztalra, gondoltam ezzel is kezdeni kellene valamit, mert a lassan 16 éves Thermaltake ház már nem valami modern megjelenésű, szellőzése sem valami jó és a plexije is jó karcos már. 
Egy ideig gondolkodtam, hogy átalakítom, veszek rá új plexit, tápot is alulra teszem, amihez flexelni, hegeszteni is kellet volna...
Habár nem okozott volna gondot, de körbenézve a piacon, találtam egy házat amibe rögtön beleszerettem és az első gondolatom az volt, hogy nekem ez kell! :)
Ez egy Lian Li márkájú ház, ami elöl és oldalt kissé sötétített üvegfallal rendelkezik. Szellőzése van lentről, oldalról és fentről is. HDD, SSD, táp és minden kábel elfér a jobb oldalon az alaplap mögött, még minden más (kb. csak az alaplap és a VGA kártya) a bal oldalon. 
Vettem bele három szép RGB-s ventilátort, amiből csak a B van használatban. Nem akarom a fényeket túltolni, de ez jól mutat.
A radiátor a gép tetején van, amit két egyszerű ventilátor fúj. A procihütő blokk pedig a ventikhez hasonló színben világít, csakúgy mint a monitor ambilight-ja ha ép nem dinamikusan működik (pl. filmnézéskor).
És persze a billentyűzet megvilágítás is kék (asszonykáé rózsaszín).

Ez első körben ennyi. Tavasszal még ez is kap egy kis pimpelést/átalakítást, de már így is ékes "dísze" az új asztalnak :)

 

Szóval életem első, nagyszabású bútorépítése sikeresen megvolt. Ez kerek egy hét alatt készült el, ráérős tempóban. Idő nem volt fontos, így ez mellékes is. nem tudom egy asztalos mennyit kért volna érte, de pár ebéd árától biztos megfosztottam így egy szakit :)
 

Hozzászólások

Nincs rendesen rögzítve a macska, minden képen máshol van. :)

Amúgy nagyon jó lett, asztalosnak a gatyádat is kifizetted volna. Egy szekrényre a fürdőszoba sarkába, ami alul nyitott polcos, felül fehér ajtós, anyaga bútorlap (váz) és mdf (ajtó),  300 000-es árajánlatot kaptunk. Házilag elkészítve, ikea turkálójából vett tükörajtókkal, alul a polcok elé üveg tolóajtókkal, ikea magas konyhaszekrény vázzal kijött az egész 70 000-ből + egy hétvége meló.

A profi lapszabászat másik előnye: jobb a gépük, mint egy sima körfűrész, két oldalról vág két tárcsával, nem csipkézi ki a furnért vagy fóliát, mint a körfűrész az alsó oldalon.

Frankó. Én ágy alá csináltam 2m x 1m területű görgős ágynemű tartó fiókot. Parkettától 5mm-re suhan az alja.
Az asztalos nagygéppel levágta méretre a deszkákat + furnért, innentől nekem csak apróbb vágások, reszelések és fúrások maradtak. Ez már simán megugorható.

Egyébként aki lustább, annak meg ajánlom ezt: https://www.ikea.com/hu/hu/p/lagkapten-alex-iroasztal-feherre-pacolt-to…
Eltérő méretű lapokkal és néhány szinben rendelhető. A fiókos cucc és a a lábak szintén felcserélhetőek. Egy 4 lábú asztalból vettem ki 2 lábat és kapott helyette ilyen fiókos szekrényt.
Hátránya hogy kevés színben választható és az asztal mérete nem vágható, így csak a kínált méretekben alkalmazható.

Szerkesztve: 2021. 03. 16., k – 20:30

ez az o11?

Szuper!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Én mostanában nem tennék gépet se asztalra, se körben zárt térbe, mert nincs pénzem olyan alkatrészekre, amikből ilyen körülmények közé csendes-, de nem harmatgyenge gép építhető. :D

:)

Nálam 5 venti van bent, de csak 40%-on pörögnek ami elég a jó szellőzéshez, és így nincs is hangjuk szinte.
Egyedül a VGA ventiket hallani néha ha erősen dolgozik a GPU. Szóval igazán azaz amin halkítani kellene. 

I don't need to "get a life". I'm a gamer, I have lots of lives!

Ugyan nem sok köze van a számítástechnikához, de van benne meló, így főoldal.

trey @ gépház

Vízhűtés csendes ugyan, de egy időzített bomba lehet. 

Szerkesztve: 2021. 03. 17., sze – 08:14

Nekünk is hasonló konfig van, az egyetlen probléma hosszú távon az, ha át kell rendezni a lakást bármi miatt, akkor a dupla íróasztal kevésbé rugalmas elhelyezést tesz lehetővé, mint két szimpla.
Nekünk a fiókok egy külön alsószekrényben vannak a variálhatóság miatt (saját oldalon lehet balra is meg jobbra is igazítani), illetve az asztalra került egy alacsony szekreterszerű alacsony felépítmény, amire rá lehet állítani sima talpas monitort, és az erősítő helyén karos íróasztali lámpa van, mivel ez nálunk AiO desk, tehát a papírmunka is itt megy (és egyben nagyobb is). Az egér/kb tálca nekünk nem jön be, ezért a szekreterrész középső, nyitott részébe lehet feltolni, ha útban van.

Nagyon profi. (Régóta utálom a konyhaszekrényt, most fellelkesültem.) Ide való a téma: informatikai segédeszközt építettél...

pp

Nagyon szép lett. A WOW háttér szintén +1. Csak nekem ilyeneket nem szabad nézni mert rákattanok, és nem jövök le róla egy fél évig.

ez direkt? "miniméter " vs milliméter

hu vazz ez kemeny...nagyon jo lett. Igazi mesterember vagy. En meg eddig buszken mutogattam az asszonynak milyen faszan felraktam az ikea lampakat a konyhaban :D

Grat! Egyébként én is régóta gondolkodtam azon, hogy a számítógép asztalok fejlődése nagyon megállt, és lépni kellene.

Értsd: hol kapsz olyan asztalt, amin van egy FŐKAPCSOLÓ (elérhető helyen), benne vezetett USB kábelezés (ne kelljen már hajolgatni egy pendrive bedugáshoz), stb. A gép maga elrejtve, power switch kivezetve, VESA állvány beépítve, stb.

Szóval lenne innovációnak helye.

Én mondjuk jobban szeretem az igazi fából készült bútorokat, de ez egyéni ízlés kérdése. Ez is jól néz ki.

Nagyon jo lett!
Nekem egy dolog hianyozna belole, az pedig az allithato magassag, hogy tudjak allva is dolgozni.

Ügyes vagy! Hasznos és jó elfoglaltság a bútorépítés. Fiatal házasként pénzügyi okból és a lakás jó kihasználása miatt láttunk neki. Most hirtelen megszámolva a székeken egy kanapén és egy komódon (nem szeretek fiókot csinálni) kívül minden saját építés a lakásban.
Azt javaslom még, hogy ha lehet vond be az asszonyt is az építésbe is. - "A közös szívás összekovácsolja a csapatot."
Ezen kívül két ember nagyságrendileg gyorsabban rakja össze mint egy ha ügyesen egymás keze alá dolgoztok.
Még többet takarítasz meg, ha a csapatépítés elmaradt díját is hozzászámolod :-)

Azt javaslom még, hogy ha lehet vond be az asszonyt is az építésbe is. - "A közös szívás összekovácsolja a csapatot."

 

Es ha nem akarja?

 

Nalam altalaban az van, hogy mire kivarom, hogy raerjen, addig 2x is megcsinalom egyedul.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 03. 17., sze – 14:31

Nekem nincs ekkora szobám, mint neked a 'gépterem' .

Lakhatási válság 2021 :(

Itt valami gyártási hiba vagy szerelési pontatlanság lehet, mert a macskát nem látom a terveken.

[Egyébként szép lett, ügyesek vagytok, grat. :)]

"Sose a gép a hülye."

Költségek? Megéri nekiállni? Vagy az igazi előny a hely kihasználása?

Nagyon régen az első dolgozószobám bútorát magamnak építettem, de ott mindent. Hajlanék rá megint, mert amellett, hogy élmény egyben nagyon praktikus dolgokat csináltam magamnak anno. Ahogy te is, a tárgyaimat beleterveztem.

ZSENIÁLIS!!!
Gratulálok nagyon szép és igényes munka!

Nagyon klassz. Épp tegnap gondolkoztam rajta, hogy kellene egy nagyobb asztal. A problémám csak az, hogy gyakorlatilag minden falon vagy ablak vagy ajtó van, így nincs nagyon olyan hely ahol elfér a mostaninál szélesebb asztal. Az egyetlen lehetőség közvetlenül az ablak alatt lenne, de ugyanitt van a radiátor is.

Nagyon klassz, hogy végig csináltad! Irigyellek a tudásért és a kitartásért.

Tényleg szép munka, (arany kezed van!) - ami eszembe jut a csúszósínekről, hogy nálam a műanyag görgők kopása miatt rendszeres a síncsere. (Jobban szeretném ha fémből gyártanák az átkozottak, - igaz nem lenne annyira zajtalan, - akkor valami kopásállóbb "űrtechnikából"... :) )

Nagyon király lett! A keverőnek való külön doboz tetején a sötét papíros megoldás nagyon tetszik, ötletes!

Én mondjuk a pozdorját kerülöm, mindent táblásított tömör fából csinálok, de ez egyéni szocprobléma. :-)

A nappali szekrénysorom így sikerült:
http://ylegreg.hu/public/furniture/index.html

Az biztos, hogy az ember egészen máshogy ül le egy olyan dologhoz amit saját maga tervezett és épített, mint bármi máshoz amiről maximum a csomagolóanyagot húzta le.

Akcios tapeta! :-)

Komolyan mondom, alig talaltunk olyan tapetat ami mindkettonknek tetszett. Vagy olyan aron volt hogy hubazzmeg, vagy olyan vekony volt, higy ranezesre szakadt.

Eleinte feltunk tole, hogy tul giccses lesz a falon, de aztan megszoktuk, akarom mondani tok jo valasztas volt. :-)

Egyetértek, de a veszély viszonylag kicsi ha pár évet kihúz, mivel nem az a trend, hogy a képernyő körüli szegély/elektronika által foglalt hely egyre több/vastagabb lesz, de a talp konfiguráció lehet más, lehet falra kell majd rögzíteni.

Apropó: a bal szélső  fali 230 dugaljat sikerült rendesen visszarakni, vagy úgy lógva/ferdén maradt, mint a 6757-es képen?

igen, erre gondoltam. elejen lehet csak egy kisebbet engedhet meg maganak, aztan rajon hogy jobb nezni a nagyot, kesobb lesz tobb $$, igy mar megvehet egy 80-100-as is...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Igen, 3.6 meter a szoba szelessege, szoval a nagyobb TV mar furan is hatna, feliratos filmnel elfaradna a nyakunk mire a jocsavok osszeverbuvaljak a mindenproblemas antiszoc de jolelku csapatot, es igy nem tudnank elvezni ahogy melto bosszut allnak a zsigerbol gonosz vagy egyszeruen csak hulye rosszcsavokon.

:-)

A fene azt a jo szemedet! :-)

Az meg mindig ferde, elronottam a gipszelest, ferden megy bele a bermann cso, es a kabeleket gyotorne ha tobbet csavarnek rajta.

De cserebe nem latszik, mer az a resz lett a szamitogep asztalom, igy a terdem magassagban levo ferdeseg nem latszik sehonnan. :-)

Nos, a TV mar megvolt, igy valamekkora luknak lennie kellett. Azota mar megpukkadt a TV, de akkor fogtam magam, es ugy mentunk uj TV-t venni, hogy vittem a cetlit, hogy max ekkora lehet mindenestul.

A reginel eggyel nagyobb kategoriat sikerult venni a kava meret csokkenes miatt.

Egyebkent az apjuk f4szat a TV tarto konzol gyartoknak, 20-40 ezer kozott indultak az olyan konzolok arai amelyek nem csak felakasztjak a TV-t, hanem kihajthatoak mint egy szekrenyajto. Ugyanis nekem a luk melysege ott 40 centi, a TV meg 6-7 centi vastag. Nyilvan polcot epitek moge, nem?

Szoval, 5 darab menetes szarbol, ket vekony zartszelvenybol, meg egy marek csavarbol csinaltam univerzalis, VESA kompatibilis TV konzolt egy nap alatt. Majd nyomok rola fenykepet, csak elotte kitakaritok a TV mogott, mert oda pormacskacsapdat ezoteriazott valami foldsugarzas. :-)

Én mondjuk a pozdorját kerülöm, mindent táblásított tömör fából csinálok, de ez egyéni szocprobléma. :-)

 

a tomor fara +1. Meg furnert se szeretem. Ha valamire ranezek, akkor az legyen az amit latok. A plafon is latszo beton:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En nagyon szeretem a rendes fat, bar teny, hogy az also peremet kemenyebb fabol kellett volna csinalnom, mert a fiam akkor meg pocakban volt, de azota mar rengeteg auto vegigment azon a csikon, nameg tobb tucat aprosag raesett, szoval kinez neki egy csiszolas es lakkozas, de szigoruan majd ha nem lesz mas dolgom.

Most a diamnak iroasztalt kell gyartanom, mert sehol nem talaltam olyat amiben lett volna rejtett fiok, anelkul meg nem asztal az asztal! :-)

Frankó lett!

 

Ami viszont engem érdekelne, hogy melyik RPi 4-t használod twitch, youtube futtatására és mik a tapasztalatok (Felbontás, videó akadozik vagy sem).

 

Köszi.

Ebben egy Raspberry Pi 4 lakik ami az otthonautomatizálásért felel,

Erről igazán írhatnál bővebben. Már ha nem érzed tehernek.

- Hogy vált be?
- Nem sok egy kicsit a 4-es egy ilyen light feladatra? 
- Tápellátási problémák vannak-e?