Asztali gepet epitettem regi szerver alaplapbol

Nekem megfelel e5 v2 is asztali gepnek.

Evek ota nezem a kinalatokat uj asztali szamitogepek teren. Picit soknak tartom, hogy processzor,alaplap, memoria alaphangon 120ezer forint.

Ismerosnel meglattam egy 2 socketes  e5 v2 alaplapot, es beindult a fantaziam, es ugy dontottem epitek belole gepet.

E5 v2 mar pcie 3.0 volt, usb3 nincsen rajta, de sata 3 igen. Csak ddr3 ram mukodik benne, de abbol magasabb orajelu is, 2 memoriavezerlo es szelesebb buszok miatt nem tartom lassabbnak, mint egy asztali ddr4et. Memoriabol 16gigas modulokat 4-5ezer forintert lehet venni, igy 64gigat bele lehet rakni csupan 20ezer forintert. Vegul 32 gb 1333mhz ECC LRDDR3 ram kerult bele.

Processorok teren 4, 6 , 8, 10 ,12 magos processzorok leteznek bele. En 6 magos 2.6ghz-s processort valasztottam, ebayen 11ezer forint volt a 2 darab, igy 12mag kerult a gepbe. 

Kivitelezesnel felmerult tobb problema is. Supermicro alaplapi slotjaba csak eredeti brand riser cardot lehet rakni, van rajta egy ic, es nelkule el sem indul a gep. PCIe riserhez vettem egy pcie toldot, igy bele tudtam rakni hosszu videokatyat is a gepbe, fektetett helyre nem tudtam volna csak half-size kartyat rakni. CPUra hutot faragtam masbol. Nincsen hangkartya alaplapon, ezert egy usb-s hangkartya adja a hangot. Csak 6 darab usb van rajta, ami szamomra boven eleg. 

Vegeredmeny teljesen jo lett, 12magot meghajtja egy friss jatek, tesztekben egeszen korekt ertekeket produkal 12 magon. 32gb ram boven eleg barmire is. Riser cardon van szabad pcie, lehet rakni bele pcie ssd-t, vagy pcie usb3 kartyat, meg nem dontottem, melyik lesz.

A gep nagyon lassan ad kepet, ezert a boot ido magas. GPU nelkul teljesen hajtva fogyasztasa 160w. 

 

Legtobb dolog volt keznel, vagy tudtam kerni, amit rendelnem kellett:

 

Kesobb remelem kerul a kezeim koze tobb magos cpu, akkor bovitem.

gepem

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 21:14

Dell workstation lottem. 2x8 core 128G ram. Pont jo. Van usb3 is es relative csondes, pedig a 2 kis ventitol a tapban sugarhajtomuvet vartam. Regi amd asztali hangosabb a hutojevel meg tapjaval.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.