[KV] Fertőzöttek növekedése: valami nem stimmel

Azt számoltam március közepén, hogy 16..18% fertőzöttszám növekedés volt a https://koronavirus.gov.hu/ szerint.
Aztán jött az ominózus március 13 péntek 21:15 ... Orbán Viktor bejelentette a teljes megállást. Ha 2 hét a lappangási idő, akkor ennek hatására 2 hét múlva radikális lassulás lesz az eredménye.

Holnap lesz 4 hete. A napi 16..18% helyett a napi statisztika átlagosan 8,5%-ra esett le. Szép csökkenés, hiszen nem mindegy hogy 30 naponta 100-szoros vagy 30 naponta 10-szeres,
de én valamiért legrosszabb esetben is 1% környékére számítottam ha ennyire lecsökkentjük az érintkezést. Valami nem stimmel.

Update#1: ha tényleg igaz, hogy 980 hivatalos helyett valójában 9.000 ... 27.000 között lehet a tényleges fertőzöttszám, akkor az megmagyarázná a hibásnak tűnő százalékokat. Ebben az esetben viszont kijelenthető lenne, hogy a hatósági oldal valótlan adatokkal látja el országunk népét.

Update#2: ha az alábbi ábra igaz, akkor tényleg túl nagy még Budapesten az autós mozgás, ami így vagy úgy de másokkal való találkozáshoz vezet. Ellenben a növekvő autósforgalom mellett legalább tizede alá csökkent az idegenekkel együtt utazó tömegközlekedők aránya.

Hozzászólások

a magyar fertőzöttek száma kamu

nem tesztelnek szinte senkit, eleve nagyságrendekkel több lehetett és ki sem szűrik őket

a halottak számával  kevésbé lehet trükközni, az még mindig durván exponenciális

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/hungary/

vagyis a karantén hatástalan, a boltokban tömegek vannak, ott fertőzhetik meg egymást az emberek

orbánnak eleve nem volt célja a járvány megállítása, ha meghal 1000 nyudgijas, akkor marad 1.7milliárd lopható pénz évente, ah 10x ennyi, akkor 10x ennyi

"orbánnak eleve nem volt célja a járvány megállítása"

Ezt a járványt nem tudod megállítani, tehát felesleges ezt a szándékot magad elé kitűzni. Ja, de, akkor ha minden egyes ember hetekre elbarikádozza magát a lakásában. Aztán ami marad (vagy inkább nem marad) a társadalomból ~1 hónap múlva, élhet tovább. Már, ha van víz, internet, gáz, élelmiszer, szolgáltatás ... ja hogy neked ezek is kellenének? :)

Kifogást mindig mindenki talál magának.

Autoriter járványkezelés testközelből: megmutatjuk, hogyan küzd Erdoğan rendszere

"Közeli ismerősömmel történt ugyanis, hogy elment egy magánkórházba letesztelni magát egy sima kis megfázás miatt, s amikor az eredmény pozitív lett, az illetékes kerületi egészségügyi szolgálat előbb tudta meg az eredményt, mint a beteg. Pár órával később meg is jelent két fehér szkafanderes ember a lépcsőházban, és hozta a kétféle gyógyszert – egy víruselleneset (Tamiflu – oszeltamivir a hatóanyaga) és egy maláriagyógyszert (Plaquenil – hidroxiklorokin). Úgy gondolják, hatásos lehet, bár egyértelmű bizonyíték nincs. Ehhez a magánorvos tanácsára még sikerült pult alól a szintén „állítólag hatékony” antibiotikumot (azitromicin) beszerezni, amelyet a török kórházak a súlyosabb eseteknek tartanak fönt. "

A magán tesz eredményéről az ottani Operatív törzs hamarabb tudott mint a beteg(szervezni tudni kell), szerinted lett volna esélye elmenni dolgozni? Megvan még a beteg főnövér?

"Még aznap villámgyorsan letesztelték a család többi tagját és a munkahelyen érintetteket is, miközben megkérdezték, kikkel került kapcsolatba az elmúlt időben. A teszteredmény másnapra meglett, találtak is újabb fertőzötteket, az irodaházat azonnal két hétre bezárták és elkezdték a fertőtlenítését."

"Az eddig 1300 török halálesetnek természetesen mindegyike óriási egyéni tragédia, de valójában csak egy kis országból nézve tűnik objektíven soknak."

"Ha Törökországban nincs járvány, akkor is 1167 ember hal meg egy átlagos napon."

Tudom ők meg túl nagyok.

 

Veneto tartomány vs Lombardia

"Mostanra Lombardiában négyszer annyi fertőzöttet és tizennégyszer annyi halottat regisztráltak, mint a Velence székhelyű régióban."

Feröer Szigeteki történet számomra azt mondja el hogy lehet gyorsan megteremteni a teszt kapacitást. Nem küldözgették Dániába a központba a mintákat. Nem csak az a fertőzött akire az a labor mondja. 

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs - 09:47

Szerintem csak fegyelmezetlenek az emberek. A másik, hogy aki fél és fegyelmezett, az is elmegy vásárolni, ami érthető. Aztán van egy olyan réteg, aki nem bírja a pszichés nyomást: de sógor, most ráérsz, megígérted, hogy megcsinálod nekem ezt az ajtót/kerítést/akármit, különben sem vagyunk betegek, lázasok, egyikünk sem köhög. Ugye nem hiszel ezeknek? Nem lehetsz ilyen fafejű!

Húsvét után sajnos lesz ez rosszabb is. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hülyék minden kérdésben vannak, sosem szabadulsz meg tőlük. A lényeg hogy az összes ~80-90%-a legalább nagyrészben betartsa a korlátozásokat, így pedig a vírus csak lassan fertőzi át a lakossságot. Ez valamilyen szinten kívánatos is, hiszen az immunitás jelenleg ismert egyetlen módja ha átmegy rajtad. (ezt írták legalábbis szakmai források, 1-3 évben meghatározva az immunitást).

Húsvétra szerintem minimum meghosszabbítják de inkább szigorítják a korlátozásokat. A megszellőztetett hírekből 1 hónap hosszabbítás, több rendőri ellenőrzés és a népszerű kirándulóhelyek lezárása szerepel.

Ha nem a sógor megy oda, hanem egy külső cég (a gazdaságot nem állították le).

Szóval ha az ajtód az asztalos csinálja aki napi még 3at, az jobb mintha sógor aki egyébként otthon ül?

Közértben a pénztáros a dobozos üdítő/sör/energia ital tetejét fogja meg igaz kesztyűben, (amivel egyébként mindent az aprót, bármit szóval talán öt védi), utána kimegy a jómunkás ember és megissza. (mivel tudom sokat szaladgálsz, nézd már meg a szemeteseket eltűnt az utcai szemetesből a kidobott doboz?) Tudod az a jómunkás aki a sógor helyett jött megcsinálni az ajtót/kerítést/akármit.

"Ebben az esetben viszont kijelenthető lenne, hogy a hatósági oldal valótlan adatokkal látja el országunk népét."

Oda van írva, hogy ennyit teszteltünk és ebből ennyi meg ennyi a fertőzött. Meg az is oda van írva, hogy ezek a számontartott fertőzöttek. Senki sem hazudta azt, hogy nincs több. Sőt.

"Update#1: ha tényleg igaz, hogy 980 hivatalos helyett valójában 9.000 ... 27.000 között lehet a tényleges fertőzöttszám, akkor az megmagyarázná a hibásnak tűnő százalékokat. Ebben az esetben viszont kijelenthető lenne, hogy a hatósági oldal valótlan adatokkal látja el országunk népét."

Ez egy becslés arra vonatkozóan, hogy vajon hány tünetmentes fertőzött van az adott területen. Megjegyzem az olaszoknál is vannak hasonló becslések, amik szerint 5-6 millió fertőzött van valójában. Viszont vannak olyan kismintás véradásból származó vizsgálati eredmények, ami alapján még ez a szám is alulbecsültnek tűnik.

https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/04/02/news/coronavirus…

Jelen esetben ezek fényében ezt nem érzem problémának.

Nézd meg a területi eloszlást is, és egyből másképp fogod látni a növekedést. Budapesten bőven 15% körül növekszik.

A főváros fenntartásában álló idősek otthonában több mint 100 fertőzött van. Nekik most nincs Karácsony! :(

trey @ gépház

Halál vagy szabály! - Erre lehetett volna alapozni. (Egyébként a vírussal kapcsolatban minden másra igaz, csak az otthonokban még igazabb.) - Ti. A mégis életben maradóknak a "levonulás" után a kiszolgáló személyzetnek kell majd a kérdéseikre felelniük, és az nagyon szar érzés lesz mindegyiknek. (Méz ide vagy oda.)

Mi van ha tényleg egy kórházba vitt majd onnan vissza hozott lakó hozta be?

Másik nézőpont az hogy meg kell teremteni a feltételeit. 

Kell védőruha maszk. Nem gondolod hogy a tarkító fogja megvenni a maszkot meg a védőruhát cserélgetni kb szobánként, hogy ne vigye át a vírust. Vagy igen?

Aki "elmegy" a mostani járvánnyal mert megbetegedett, annak sehol a világon máshol sem garantálhatná senki, hogy ha "ide" befekszik vagy "oda", akkor biztosan meg fog gyógyulni. Orbán szerintem a nyilatkozatai alapján mostanában nagyon visszafogott. Tudja, mondta is.., most ismeretlen ellenséggel "kell harcolnia". - Az ország kompetens "élőereje" felsorakozva a vírus frontján, legjobb tudása szerint teszi a dolgát. Orvosok, ápolók, stb. - Szerintem, az otthon-maradással, de ha muszáj gyógyszertárba, boltba mennünk a maszk használatával, az egészségügyben küzdő gyerekeinket, barátainkat támogatjuk, segítjük. - Amellett talán, hogy "ha isten is úgy akarja", magunk is elkerülhetjük a lélegeztetőgépet.

Tegyük, otthonról is tudunk imádkozni, ha konkrétan az "ügyben" mást már nem tudunk tenni. Át lehet fertőződve már az ország, virológus-kutatók a "napvilágra" került fertőzéseket, betegeket 6% körül vélelmezik. - Jelenleg ez ugye 1000 + a karanténra kötelezettek, ez a 6%! - És minden ellenkező, komolytalan híreszteléssel ellentétben a koronás törzs kiinduló, emberre veszélyes légzőszervi megbetegedést okozó, másik már a végletekig kielemzett típusa a SARS, 9,6% halálozást hozott 2003-ban. Ebből a szempontból a CovID-19 sem nagyon más, - (bár ne lenne igazam!) - Tegnapi adat: a világon a kitesztelt fertőzöttek összlétszáma kb. 1 millió volt, erre eddig 70 ezer halott jutott. És a halálozási arányszám a fertőzés levonultáig még csendesen emelkedik. (Esetleg a könnyelmű, - döntéseinket erre, a már megtörtént számokra lehet alapozni.  :( )

Az otthon, "csendben átesett" fertőzötteket, ha életben maradtak és nem fertőztek meg hivatalos tesztre kerülő beteget, - senki a világon nem fogja számolni, soha.

Az összes fertőzött száma ismeretlen. Az egész világon. A tünetmentesek száma is ismeretlen. A súlyos tüneteket mutatók száma nyilván ismert, mert azok már kezdenek aggódni. Azokat letesztelik, arról lesz statisztika. Akinek súlyos tünete van, esélyes, hogy van valami más tényező is, ami miatt súlyos, pl. eleve gond van a tüdejével, még ha eddig nem is tudott róla, mert nem érte semmi extrém hatás. De most igen, szóval lehet, hogy elpatkol. Röviden: Nem tudunk pontos számokat a fertőzöttekről, úgyhogy ami mért százalék, az pánikkeltésre meg riogatásra elég. Ez minden országra jellemző, nem néztem a magyar statisztikát.

Elviekben igazad van. Gyakorlatilag azonban lehetetlent kérsz. Író vagyok, ott a szófosás szakmai ártalom... Ehhez szoktam hozzá, mondhatni szorgalmasan gyakoroltam apait-anyait beleadva hogy minél könnyebben menjen a minél hosszabb szófosás...

Most már késő leszoknom róla. Nem is sikerülne. És nem is lenne jó, ha sikerülne. Akkor nehezebben menne a regényírás...

Sajnos, hivatalos forrast nem talaltam, de, ha ezek a szamok valoban igazak, azert az elgondolkodtato. Mivel mas olyan lepteku esemenyrol nem szoltak hiradasok, ami magyarazna a 4-szeres elhalalozasi szamokat, igy marad az, hogy a jarvany kovetkezteben hunytak el (ez nem azt jelenti, hogy mindenki feltetlen fertozott volt, lehetett teljesen mas problemaja, csak a tulterhelt egeszsegugyi rendszer miatt nem kapta meg a szukseges kezelest).

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-04-01/coronavirus-italy-shows-we-may-be-underestimating-death-toll

Ha esetleg tudja valaki, hol lehet ilyen jellegu adatokat talalni, kerem, ossza meg. Se pro se kontra nem akarok ervelni, tenyleg a valos helyzet erdekel.

Noverke az egyik lakonk. Azt merte mondani, hogy a szamokat az also hangon 10x szorzoval kell venni. Rengeteg tudogyulladas van es ezeket nem mind irjak ki virusra amikor off van. Nem szabad. Katonak ott vannak es ok tudjak a szamokat... Aztan mindenki vilag e spolitikai latasmodja szerint ugy ertekeli, ahogy akarja.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Már csak egy kérdésem maradt: akkor nyíltan is vállaljuk, hogy USA gyarmat vagyunk, és az USA mondja meg, mi legyen magyarországon, vagy még él a nemzeti önrendelkezés, és mi döntünk a társadalmi berendezkedésünkről?

Amit írtál, az egy más eset, ott a különböző nemkívánatos történéseket a hatóságoknak üldözniük kell. Viszont a magyarországi történéseket a külföldnek nemhogy nem kell, de nem is szabad üldöznie, már feltéve, hogy elismerik Magyarország függetlenségét.

Ha nem, akkor nem szóltam, de akkor ne játsszunk demokráciásat, hanem álljanak bele, hogy Magyarország egy USA tagállam, csak kinti választójog nélkül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bernie sehol nem mondja, hogy mi legyen. Annyit ír, hogy ez is egy példa a lehetséges problémákra és hogy figyelni kell, hogy nehogy náluk is ez történjen.

A másik meg egy EPP képviselő kommentjére adott válasz. így neki azt hiszem, még beleszólása is van a dolgokba.

Ebben a szituációban az egyedüli, aki bele akar szólni más ország ügyeibe az Novák Katalin. Szóval helyesen a kérdés Németo./USA mióta magyar gyarmat?

Speciel épp az a baj hogy nem vagyunk USA gyarmat... (mármint szerintem ez baj. Ez a véleményem).

És ha engem kérdezel, én bizony a legkifejezettebben arra vágyom hogy Magyarország igenis NE legyen független, hanem egyszerűen csatlakozzék az USA-hoz mint annak egy (újabb) tengerentúli tagállama!

Ez rengeteg előnnyel járna a magyaroknak, de természetesen az amerikaiaknak is. Gondold el, országuk egy része itt lenne Európa szívében... Amit itt termelnek, közel van az EU-hoz de a közel-kelethez is, nem kéne messzire vinni, ugyanakkor itt is már mindenre az USA szövetségi törvényei vonatkoznának...

Szerintem a csatlakozási tárgyalásokon nyugodtan ki lehetne kötni, hogy az ország területén belül a magyar továbbra is hivatalos nyelv (az angol mellett). A többi meg nem számítana...

itthon az usabelihez képest lehet hogy csak érintjük a szabadságot ;)
(bár nem éltem/voltam odakint egyetlen másodpercet sem, bakancslistás egy három hónapos kirándulás)

Gondolod? Szerintem az USA többet tud saját állampolgárai, de úgy általában a világ állampolgárai életéről, életmódjáról, mozgásáról, kapcsolati hálójáról, mint Magyarország. Tehát Magyarországon szignifikánsan szabadabbak az emberek, mint az USA-ban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

amíg ezek eredménye a bűnözés felszámolásában látszik, minek aggódni. de ha már este becsönget, hogy hozott tusfürdőt mert látta hogy éppen elfogyott, akkor biztos fejbebasznám. amúgy meg 9/11 óta hatszorosára emelték a szigort, azt hiszem, érthető okokból.
míg odakint tortát nyomhatsz bármelyik kormánypárti politikus képébe, addig ugyanezért idehaza akár 3 év letöltendő is lehet, attól függően, hogy kinek a képébe nyomod. esetleg fejlövés ha éppen Viktorét szeretnéd. tudnék még releváns példát, csak szeretnék még élni. meg normálisan élni. nem baj ha nem érted.

Így van ez, ha mást gondolunk a szabadságról. Nekem nem igényem, hogy bárkinek tortát nyomjak a képébe. Az szimplán bunkóság, rosszindulat, tiszteletlenség, trollkodás. Miért, nem tudsz kommunikálni illendő módon? Szüleid arra neveltek, hogy megszólítás gyanánt tortát nyomj valakinek a képébe? Én udvariasan köszönök, felvetem a problémát, kérdezek, megvárom a választ. Engem így neveltek. Eszembe nem jutna tortával kommunikálni. Szánalmas amúgy, hogy egyesek ott tartanak, alapvető jognak tartják azt, hogy valakinek képébe nyomjanak egy tortát. Balta a koponyába esetleg nem elemi igényed?

Ugyanakkor számomra fontos, hogy a magánéletem felett, de úgy általában az életem felett én rendelkezzek, abban senki se kutakodjon. Ha ugyanis más rendelkezik az életem felett, akkor gyámság alatt vagyok, azaz nem vagyok szabad. Erre a bűnözés rossz érv. Ilyet én is tudok: ha megöljük az összes állampolgárt, megszűnik a bűnözés is, mert nincs, aki bűnt kövessen el. Ugye, milyen nagyszerű? Csak kiöntöttük a fürdővízzel a gyereket is. Szóval nem a bűnözési statisztika az egyetlen szempont, a szabadság fontosabb annál.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem Orbán meg a Fidesz nyer vele ha alacsonynak tudja bemutatni a halálozási arányt. Az olyan szinben tünteti fel ő(ke)t mint aki jó vezér az „ellenség” ellen, jó válságmenedzselő, érti a dolgát, remek vezető, rá lehet bízni baz országot, a „népet”...

Lényegében ugyanezen okok miatt bagatellizálta el Kína is eleinte a járványt. Az első mindig az imázs a politikusok számára, az igazság valahol a fontossági sorrend végén kullog, már ha legalább oda befér egyáltalán...

Majdnem igazad van. Annyi, hogy nem az elso, hanem az egyetlen. Van a varos ami nem alszik, es van a kampany ami sosem all le. Na ezt a fonok, most nagyon jol tolja. Elismeressel mondom, csapata kivallo munkat vegez a PR es erosember bemutato teruleten. Merem allitani, hogy ezzel a kovetkezo valasztasokat megnyerte, minimalis az az orbitalis boszmeseg, amivel elbukhatja. Most ott tartunk, ha semmit nem csinal a "kampanyban" akkor is nyer.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

szerinted mi lesz a sokezer halottal?

mert ez egy exponencialis fuggveny. elobb vagy utobb lesz annyi halott, ha nem is naponta, de osszesen biztosan.

vagy jeloletlen tomegsirokba teszik, es megprobalnak hallgatni rola. 

vagy mas betegsegekhez konyvelik el. ami fel fog tunni hogy hirtelen tobbszaz halottunk lett az eddigi evekhez kepest.

ezek a osszeeskuves-elmeletek. mert az emberek nem tudnak hosszabb tavon titkot tartani, ezert kizarhato annak az eselye hogy ilyen hordereju dolgot titokban lehessen tartani.

A matek és a számok világa a legutolsó amivel meg kell küzdeniük, erre már kaptak egy halom visszaigazolást (lásd pl. 2/3-ad, 2 millióan a Kossuth téren, jelenleg is a kerítést döntögető migránsok száma, stb...), ezzel sem lesz másképp. A kánon megmondja majd a végén, hogy X halott van, és pont. Aki ennél többet állít/feltételez az hazaáruló, rémhírkeltő. Ugyan lesz majd egy halom picsogó a bolsilipsi médiában, aki majd verni fogja a nyálát, hogy de az ő hozzátartozója márpedig tutibiztos, hogy covid-ban halt meg, de hát ugye hol van róla a papír!? Meg egyáltalán, ki ő, orvos!? Nem? Nahátakkormeg.

Utódlási nyugdíjra jogosultak a koronavírus elleni küzdelemben életüket vesztett egészségügyi dolgozók gyermekei

Az ellenzék igazán lophatná az öltetett. Benyújtják mint törvény javaslatot. Ha elfogják azok mellé állnak akiket valamiért kihagynak (nem a vírusba halt bele hanem valami másba), ha nem fogadja el a FIDESZ  akkor indítanak egy adatgyűjtő felületet, hogy majd ha ők lesznek hatalmon, megadják és nem szeretnék ha valaki véletlen kimaradna. Rögtön meg is indul az adatgyűjtés. 

"vagy mas betegsegekhez konyvelik el"

Talan mert aki tobbszoros attetes rakban szenved, azt nem ugy kene elkonyvelni, hogy egy tomegpusztito vilagjarvany aldozata, hanem a rake? Jo, tudom, az AIDS-es sem az AIDS-be hal bele, mert az csak immunhianyt okoz, hanem ha elkap valami betegseget kozben. Gondolom a rakkutatas ugyanugy le lesz sz*rva. Meg az lakossag borzaszto egeszsegi allapota es eletmodja. Meg a sok dohanyos se fogja lerakni a cigit minden utan, hanem majd elmulik a jarvany es mindenki pusztitja magat ugyanugy, mert a halalt a virus okozta... Nekem meg kellett jarnom tudoszuresre Magyarorszagon, asszem 14 eves kortol, aztan 18, aztan 30. Nem tudom, hogy most mi a helyzet, de utoljara mar opcionalis volt, de legalabb ingyenes. Ingyenes meg?

Van ez a blogom itt a HUP-on hogy elkaptam a covidot de túléltem. Olvasd el, de főleg a kommenteket! Tele van olyasmikkel hogy de nem is igaz amit írok, ha mégis elkaptam valamit az se covid, nem teszteltettem magamat tehát nem lehetek biztos benne, stb.

Azaz megy a tagadás... MINDENBE belekötöttek ami lehetséges, de abba is amibe nem, csak nyakatekerten bele lehet magyarázni!

Na ugyanez lesz országosan, ha a halottak száma megnövekszik. Akinl csak megúszható, nem tesztelnek (a kórházakban sem!), s ha meghal, akkor „á ez nem covid volt csak közönséges tüdőgyulladás”.

„á ez nem covid volt, igazából biztos AIDS-es volt a pasas, emiatt gyenge a szervezete és egy egyszerű nátha vitte el”.

 „Hm, kezdődő gyomorfekélye is volt... végülis akkor tekinthetjük úgy, hogy abba halt bele: elvérzett a fekélyén keresztül...”

„89 éves a pasi... úgyis illett volna már meghalnia ebben a korban. Írjuk be úgy, hogy végelgyengülésben múlt ki és kész...”

„Marihuánanyomokat találtunk a ruháján. Oké, ez megmagyaráz mindent: kábítószertúladagolás a halál oka”...

„Súlyosan alultáplált volt amikor bekerült a kórházba, semmit se tehettünk érte. Szóval éhen halt...”

„Van hozzátartozója? Nincs? Szóval afféle nerd, geek fazon, magányos remete, singli, senkinek se hiányzik? Akkor teljesen mindegy mibe halt bele, bele se kell venni a jelentésbe. Kaparjátok el őt fiúk valami félreeső sarkába a pilisi erdőnek, ahol nem találják meg 100 évnél hamarabb. A papírokat pedig tüzeljétek el a kazánházban. És kussoljatok, ő itt se volt, nem láttátok, semmit se tudunk róla! A karórája értékesnek látszik, azt megtarthatod Ferikém, de ésszel, azaz előbb óvatosan fertőtlenítsd...”.

Szóval ez így lesz. Szerintem.

"a hatósági oldal valótlan adatokkal látja el országunk népét."

1. minden alkalommal elmondják, hogy akiről nem tudják hogy fertőzött, nem lehet strigula a statisztikában.
2. nem tartom kizártnak, hogy kozmetikáznak, de ekkorát csak nem.
3. cilike többször hangsúlyozta, hogy egészen biztos vannak olyan fertőzöttek, akik tünetmentesek.

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs - 22:53

Ja, es most peldaul nincs mellrakszures. Ami ugye ha 3 honappal kesobb veszik eszre, mar ott van a tudoben, hat honap utan meg a fenyodeszkast cipelik, ha nincs szerencseje... Szoval halaszthato, mellekhatasok tekinteteben meg tizparancsolat...

Egyebkent, itt azt mondjak, hogy volt csipkebokor, vizozon, foldrenges, most meg van ez, egy sima reboot a tervezotol...

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Baromság. A fertőzöttek száma ismeretlen volt március 13-án, és ma is az.

:)

Én csak próbálok on-topic maradni, valahogy nem jönnek ki a számok:

A hivatalos adatok szerint 1000 fertőzött van Magyarországon (1 hét alatt 500-al nőtt), akinek a fele tünetmentes (tehát feltételezem nincs kórházban), felépült egy konténer kórház, de mégis 36 ezer ágyat kell kiüríteni rövid időn belül.

A hivatalosan fertőzöttekel egy háztartásban levőket nem is tesztelik, így azok nincsenek benne a statban. Tehát ezt alsó hangon szorozhatod 3-al mondjuk ex/has. A többi, olyan mint a hugom, picit köhögött, fájtak az izületei, felhívta a körzetit, azt mondta neki, h ne menjen sehová, szóljon, ha szarabbul lett. Elmúlt pűr nap alatt. Na, itt még mögé lehet akkor szintén 1-2 nullát tenni a hivatalos számnak. Oszt mindjárt értelmet nyer pár virulógus számolgatós tippje, h igazából a népesség 30-40%-a már túl is lehet rajta. Viszont ha ez igaz, akkor itt már gyakorlatilag nemhogy megszorítani kellene, hanem lazítani.

Hát nekem még mielőtt megjelent volna a virus Magyaroszágon, valamikor február elején-közepén engem két hétre levett valami a lábamról de olyan szinten, hogy még az életben nem voltam ilyen szarul.1 hétig ki sem tudtam az ágyból szállni ,a második héten már jobban voltam home officeban tudtam dolgozgatni..A feleségem dettó csak ö 3 hétig volt szarul meg elmondása szerint alig kapott levegőt.... Én csak remélem hogy mi tul vagyunk rajta, meg a gyerekek is.

Ha már volt beteg és immunitást szerzett, nyugodtabb lehet, nem kell azon aggódnia, hogy nála milyen lesz a betegség lefolyása. Ha épp tünetmentes, de kiderül, hogy mégis beteg, akkor tudja, hogy otthon kell maradnia és nem fertőz meg másokat.

Másrészt, puszta kíváncsiságból. Ennél nagyobb ökörségekre is vernek el emberek 15 000 Ft-ot.

Én azt a részét nem értem a mateknak, hogy minden nap kiírják a fertőzöttek számát. De ez aktív fertőzés, vagy szumma eddigi összes fertőzött? Én utóbbit gondolom. Viszont akkor jó lenne mutatni valami aktív státuszt is, amiből le van vonva a gyógyultak és a halottak száma... Nem a kivonással van gondom, hanem azzal, hogy mondják ki egyértelműen...

Lehet már volt róla szó, de a műtétek elhalasztását nem nagyon értem... Jelenleg kihasználatlanul állnak a lélegeztetőgépek? Mert nincs mindenki intenzíven koronával, hogy lélegeztetni kelljen. A normál állapothoz képest jelentősen kevesebb a műtét... Akkor mire is raktározunk?! 

Látom a híreket, hogy 10 millió maszk érkezett. Szuper...de ez milyen maszk? Kinek? Enélkül azért elég kevés az info tartalom. 

Így is ez a maszk divat kiviszi az agyam... Mindenki kinyilatkoztatja az ízlését...egyik rondább mint a másik. Elindultak a "varjunk otthon maszkot" mozgalmak. De nem attól volt hangos minden pár hete, hogy még az orvosoknak sincs megfelelő minőségű maszk elég számban? Szerintem egy full egyszerű textil maszk lószart sem ér. Sőt még inkább árt...mert folyton tapogatják, igazítják... 

Én azt a részét nem értem a mateknak, hogy minden nap kiírják a fertőzöttek számát. De ez aktív fertőzés, vagy szumma eddigi összes fertőzött?

Fertőzött = Pozitívra tesztelt emberek száma

Aktív Fertőzöttek = Fertőzött - Gyógyult - Halott = Jelenleg 1253 aktív eset

Látom a híreket, hogy 10 millió maszk érkezett. Szuper...de ez milyen maszk? Kinek? Enélkül azért elég kevés az info tartalom.

Az M1 szerint már 116 millió maszk és 3,3 millió teszt érkezett: https://i.redd.it/njfkqqz78ms41.jpg  

Szerintem egy full egyszerű textil maszk lószart sem ér. Sőt még inkább árt...mert folyton tapogatják, igazítják... 

Sima maszk is ér, mert csökkenti a kifelé irányuló cseppeket.

Aktív Fertőzöttek = Fertőzött - Gyógyult - Halott = Jelenleg 1253 aktív eset

Ahogy írtam is, nem a kivonás nem megy. Csak ez miért nincs kiemelve? Megtévesztő. A példa kedvéért 6 hónap múlva majd az lesz kint, hogy pl 10430 fertőzés. Aztán a gyógyult lesz 8900 a halott meg 1430. Akkor lesz 100 aktív eset... Na most melyik mutatja jobban a realitást? 

 

Az M1 szerint már 116 millió maszk és 3,3 millió teszt érkezett:

Nyilván nem tőled várom a választ, de ha ekkora készlet van jelenleg. Akkor mi a fenéért nem műtik meg azokat akik műtétre várnak?! Aztán amikor majd emiatt nyomorodik le valaki akkor hol lesz a kormány? Konkrét helyzet van a családban szóval nem csak a levegőbe beszélek. Ezen múlik hosszú távon a keresőképessége...

De elnézve ezeket a számokat...valaki elmagyarázhatná, hogy most mire is készülünk? Tovább értékesítésre, vagy védekezésre? :\

Sima maszk is ér, mert csökkenti a kifelé irányuló cseppeket.

Arra a 1,5-2m-es távolságtartás is jó. 

Nem tudom, csak tűnődöm rajta. Egyrészt jó volna minél több embert távol tartani a kórházaktól, mert ha sok lesz a koronavírusos az osztályokon, azok is fertőződhetnek majd, akik más miatt fekszenek benn. Védekezésre készülünk, de egyszer használatos maszk egy embernek néhány órára jó legfeljebb, utána cserélni kell, szóval nem örök darab. 1.5 - 2 m-es távolságtartás nem elég, egy tüsszentés, köhintés nagy kezdősebességgel viszi igen nagy távolságra a kolloid cseppeket a levegőben, és sokáig ott lebegnek. Ha igaz lenne, amit mondasz, akkor allergiás tünetek csak a virágzó növények 1.5 - 2 m-es közelségén belül jelentkeznének, de ez nem így van. A kolloid részecskék több 100 m-re is simán eljutnak. Tehát jobb, ha ezek abszorbeálódnak egy felületen, a maszkon, mielőtt nagyobb baj lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ilyen már nem nagyon lesz. Legalábbis akit én ismerek nővér, épp tegnap este mesélte, hogy ez a beöltözés levetkőzés azért időigényes és nem szaladgálnak abban a ruhában, ellenben ha épp nincs az beöltözve aki kellene az intenzíven 2 percen belül akkor rábasztál mert be fog öltözni az meg nem 2 perc. Igaz náluk nincs COVID19 legfeljebb gyanús ahhoz öltöznek be.

Hiba lesz pl szar a védő felszerelés, nincs elég hely öltözni vetkőzni.

Teljesen logikus amit írsz egyébként. Viszont én azt tapasztalom, hogy folyton kézzel nyúlnak a maszkhoz...igazítják, le-fel csúsztatják. Ami pl fixen látok, hogy boltba belépéskor felteszik, boltból kifelé leveszik... Aztán a boltban is sokan a kezükkel látnak. Mintha a lakosság 70%-a vak lenne...mindent fogdosnak. Szóval a jó kis koncentrált anyagot szépen terjesztik... Szóval az amit írsz az igaz lenne ha csak sétálgatnánk egymás mellett közvetett kontakt nélkül. 

> Arra a 1,5-2m-es távolságtartás is jó. 

Nem feltétlen: bemész a boltba, elköhinted magad és már ott is van rengeteg felületen, árun.

Az 1.5-2m meg csak "viszonylag alacsony a fertőzés veszélye" kategória, de erre sincs sok bizonyíték, mert elég nehéz tesztelni.

2 valódi példa:

 - SARS repülőút esetében 7 sor távolságra is volt fertőzött beteg

 - COVID19 busz úton 4.5 méter távolságban

(Persze nem biztos, hogy közvetlen cseppfertőzéssel vagy egyáltalán, hogy valóban attól a betegtől fertőződtek meg, mert ezt nehéz bizonyítani.)

Ha nekem tippelnem kell nem az ágy kell nekik, hanem a személyzet. Legyen tartalék, nézz arra hogy az össz fertőzöttből mennyi az EÜ dolgozó. 

Mennyi fog "kiégni"

Ha te valaki lennél mit választanál ki kezelje a lélegeztető gépet egy 20 éve dolgozó aneszteziológus vagy egy 2-3 hete betanított szemész?

Lehet. A eü dolgozókat nem vettem számba erőforrásként. De valóban azzal is tartalékolnak. Nemrég hallottam, hogy szabadságolásokat rendeltek el, hogy nem május/június környékén legyen távol... Bár amilyen a nyaralási helyzet, szerintem senkinek nem lesz ez prioritás.

Nem a nyaralás a veszélyes, az úgy sem lesz. Koronavírus: pöröly és tánc 

Kilépnek (kiég), kilép mert a mellette dolgozó elkapta, és érti is mit jelent, vagy csak elmegy betegálomlányba, esetleg kap egy idős beteg ápolásra szoruló rokont. 

Alapkérdés: a politika meddig zsákmányolhat ki büntetlenül egy fontos szektort (pl. közalkalmazottak, köztisztviselők) ? A társadalom felelőssége, hogy ezt miért hagyja, és csak akkor siránkoznak állampolgárok egyénileg, amikor már saját bőrükön is hatványozottan érzik, hogy nagy a baj. És természetesen a harag tárgya még akkor sem a politika, a rendszer rosszasága, hanem a tanár a kiszolgáló ügyintéző, orvos, stb.

Megvan, hogy most kikkel hívatják végig a hazaadott betegek hozzátartozóit?