Fogyókúra - part 16: Visszahízásra felkészülni!

Nem szóltam eddig a fogyókúrázók rémálmáról, a VISSZAHÍZÁSRÓL. Más néven a jojó-effektusról. E blogbejegyzésem témája alapvetően ez, de annak érdekében hogy kontextusba helyezhessem, ki kell térnem a ketogén diéta úgymond „veszélyeire” is.
 

Miért említek ketogén diétát, először is? Azért, mert ebben az általam propagált fogyókúrás módszerben a ketózis jelentős szerepet játszik. Bár a módszeremet alapvetően paleónak szeretem nevezni, és ez a név jogos is, de a paleo egy olyan ága, amit ha követsz, meglehetősen sokszor esel ketózisba. Ami - ezt gyorsan kijelentem! - egy abszolút természetes és emiatt ÁRTALMATLAN állapot, nem keverendő össze a ketoacidózissal csak amiatt mert mindkét szó eleje a „keto” szótagpárral kezdődik...

Na tehát, mit is írtam fentebb? Hogy a ketózis természetes s emiatt veszélytelen állapot? Nos, igen, de... de az ördög ugye a részletekben rejlik...

Ősapáink, kik szabadon éltek-haltak... nyugi, nem akarok politikát belevinni! De szabadon, azaz a mai civilizáció kétes áldásai nélkül... nos ŐNEKIK valóban veszélytelen volt a ketózis! Miért is? Egyszerűen mert nem voltak BETEGEK... Magyarán kövérek.

Manapság azonban aki belekezd ebbe az életmódba, az NEM EGÉSZSÉGESEN teszi!
Ha úgy tenné, neki is veszélytelen volna. DE NEM AZ. Ő NEM EGÉSZSÉGES! Azért nem az, mert kövér. Dagadt. Minimum túlsúlyos. Márpedig szögezzük le: AKI TÚLSÚLYOS, AZ IGENIS BETEG! Akkor is az ha nincs semmi „komoly” tünete! Hogy milyen beteg (volt) arra majd rájön amint lefogyott...

Az ősember nem volt beteg. Illetve persze hogy az volt, akár még gyakran is, de egészen más betegségei voltak, nem „civilizációs” betegségek. Az biztos hogy nem volt kövér! Nem lehetett az az akkori életmód mellett...

Tehát, aki ezen életmódra át akar állni, az majdnem biztos hogy MÁR BETEG. Na és persze hogy egy BETEG ember számára sok minden veszélyes lehet ami egy EGÉSZSÉGESNEK nem az...

Mik is a veszélyek? Párat már említettem korábbi blogbejegyzésemben. A kezdeti időszakban lehet büdös szájszag (nálam ez szerencsésen kimaradt), a vizelet „sűrű” és ragadós lesz meg annak is fura lesz az illata (de nem kellemetlen, inkább valami kissé egzotikus gyümölcsre emlékeztető), és beköszönthet a „keto flu” néven ismert tünetegyüttes is (ez általában az első hét után lép fel és sokan ilyenkor adják fel az egészet): A tünetek szipogás, nátha, enyhe hőemelkedés, memóriazavarok, gyengeség, koncentrálási problémák, fáradtság, akár még hányinger és szédülés is. Gyakorlatilag tehát minden, ami egy enyhe influenzánál lehetséges, ezért is ez a neve.

Miért is lép ez fel, ha a ketózis egy teljesen természetes állapotunk?

A ketózis valóban természetes állapot az igaz! De AZ AZ EMBER aki most akar átállni rá, az NEM a természetes állapotában van hanem egy BETEG állapotban!

Hohó, nagy ám a különbség!

Te aki most akarsz ebbe belevágni, BETEG VAGY, ezt tartsd észben, tudatosítsd magadban! Beteg vagy, érted?! SÚLYOS beteg! Hogy milyen súlyos, azt pontosan számszerűsíteni lehet: minél több a túlsúly rajtad, annál betegebb vagy!

De, bár beteg vagy, még nem haltál meg ugye. Élsz, úgy-ahogy... azaz e beteg állapotodhoz a szervezeted valamennyire hozzászokott. Most ebből az állapotból „ki kell szoknod” hogy rosszmagyarkodjak egy kicsit. Eddig nem voltál ketózisban, most lépsz bele. Egy EGÉSZ RAKÁS metabolikus folyamat fog BEINDULNI a testedben ami eddig nem működött, ami eddig talán sose volt használva, vagy legfeljebb valamikor tinédzserkorod környékén utoljára. Közben meg egy EGÉSZ RAKÁS másik folyamat LEÁLL apránként, vagy legalábbis teljesen minimális szinte észrevehetetlen mértékűre lassul a folyamat intenzitása. És ezt az egész biokémiai varázslatot az agyad vezérli, csakhogy közben ÉPP Ő, az AGY az ami a legnagyobb mértékben kell hogy megváltozzék maga is: 99 százalékának át kell állnia cukorzabálásról ketonfogyasztásra! Az igaz hogy a keton még sokkal jobb is neki, de akkor is meg kell szoknia mert eddig mást kajált, na!

A maradék 1 százaléka az agynak meg valóban képtelen leszokni a cukorfogyasztásról. De cukrot többet nem kap, mert te olyat nem eszel. Tehát a májadnak be kell indítania a cukortermelést, hogy a megevett fehérjéből meg mindenféle más vicikvacak egyebekből előállítsa azt a minimális mennyiségű kis cukrot ami az agyad cukorfüggő részének mégiscsak kell. Eddig a májad ilyet se csinált, talán soha se amióta megszülettél, mert mi a francnak, hiszen zabáltál te úgyis elég cukrot, még bőven többet is mint amit szabad lett volna... de most ezt is meg kell tanulnia. Tehát a májad is átprogramozza magát. AZ EGÉSZ TESTED, érted?!

Naná, még szép hogy eközben elkerülhetetlenek kisebb (nagyobb...) zökkenők! Időzítési pontatlanságok, mennyiségi problémák, akármik! EMBER, AZ VOLNA A CSODA HA EZ GOND NÉLKÜL MENNE!

De ha ez nem volna elég, jön egy másik baj is. Amikor már szépen fogyni kezdesz, akkor is időnként rád törhetnek fura rosszullétek, akármik. Még HÓNAPOKKAL KÉSŐBB is! Akkor amikor már azt hiszed minden oké, átálltál, zsír-adaptált vagy!

Na megmondom miért van ez. Hát mi másért mint hogy még mindig beteg vagy, ha nem is annyira...
Ne tiltakozz! MINDADDIG BETEG VAGY amíg van akár egyetlen kiló felesleges háj is rajtad! Nyilván, ha kisebb a túlsúlyod kevésbé vagy betegnek tekinthető. De akkor se vagy teljesen egészséges... És ez azért baj, mert a zsír ami rajtad van, nemcsak arra használtatik hogy cukorzabáló korszakodban ide pumpálja a szervezeted a felesleges kalóriákat. Hanem az úgy van, hogy néha amikor a szervezeted valami nagyobb dózisú méreganyaggal szennyeződik (például túl vegyszeres a kaja amit eszel, vagy egy kiadós megfázáson esel át s közben a gonosz kis vírusocskák rengeteg toxint termelnek) akkor e méreganyagok néha olyan mennyiségben kerülnek a véráramba, hogy a szervezet észleli: nem képes elég gyorsan kiválasztani őket a vizelet által! Ekkor a tested egy „ocsmány hack”-et hajt végre: a méreganyag egy részét beletuszkolja a zsírszövetekbe! És ott hagyja...

Ott a méreg nem tud sok mindent ártani, hiszen a zsír alig is nevezhető élő szövetnek. Jó, technikai értelemben persze az, lényegében azonban csak egy tápanyagraktár.

Na de most hogy elkezdi e zsírraktárakat lebontani a szervezeted fogyás közben - hiszen épp ez a fogyás lényege! - eközben e mérgek - amiket akár évtizedekkel korábban tuszkolt be oda a szervezeted! - megjelennek újra a véráramban! És amíg ki nem választódnak, addig bizony naná hogy képesek mindenféle kellemetlen tüneteket okozni benned!

Az ősembernek ez se volt probléma. MERT NEM VOLT KÖVÉR. Sosem kellett lefogynia, így nem kellett megküzdenie a „múlt mérgeivel”...

Na és most jöjjön a jojó-effektus. Ez az, hogy egy darabig szépen fogysz, de aztán a fogyásod sebessége lassul, majd megáll... MAJD ELINDUL FELFELÉ A SÚLYOD!

Rémes. Teljesen taccsra vághatja az ember jókedvét... És eleve ezzel is riogatnak számos internetes oldalon, hogy ketóval sokat lehet fogyni az igaz, de aztán még többet is hízol vissza!

Megnyugtatok mindenkit: ez ilyen formában nem igaz. Igen, az LEHET, hogy visszahízol, még többet is mint amennyit leadtál, de csak akkor ha fogyás után visszatérsz a szénhidrátzabálásra! Na ha így teszel, úgy kell neked, magadnak köszönheted, tehát ezzel a kérdéssel a továbbiakban nem is foglalkozom.

Mi van azonban azokkal, akik kitartanak a paleo életmód mellett?

Náluk az van, hogy a fogyás során rengeteg vitamint és ásványi anyagot vesztettek, s ezt ÉSZLELI A SZERVEZET. A hiányt IGYEKSZIK PÓTOLNI. És ugyan hogyan másképp is pótolhatná, mint EVÉSSEL?!

Gyakorlatilag tehát minél többet fogytál már, annál éhesebb leszel, annál nehezebb lesz betartanod hogy keveset egyél... AZÉRT, mert bizonyos mikroelemekből hiányod van!

Nem a plusz kalória hiányzik neked ilyenkor! De VALAMI. Hogy konkrétan MI, nem tudható. Hiába szedsz te akár tizensok-féle táplálékkiegészítőt is, ezzel csak elodázhatod a problémát, megoldani nem tudod. Ezer és ezer mindenféle fura vegyület kell nekünk naponta, nem csak az a pár vitamin meg nyomelem amit szokásosan figyelünk mert divat! Oké, én elhiszem hogy azok a legfontosabbak. De még rengeteg minden más is fontos, csak nem annyira, vagy még fel se fedezték őket...

Az ősembernek ez se volt gond. Ő megette az állatot SZŐRÖSTŐL-BŐRÖSTŐL! És ezt SZÓ SZERINT értsétek! Nagy kincs volt a hús. Nem dobhatta ki a bőrét csak mert szőrös. Esetleg leperzselte kissé a szőrt róla (ha nem ruhának használta fel a bőrt), úgy nézhetett ki talán mint disznóvágásnál a szalmával perzselt disznótetem... És megette a bőrt is! Meg a beleket is miután kipréselte a tartalmukat. (néha a béltartalmat is megette...). A vért is megitta. A gyomrot is megette. Az állat szemét is, mirigyeit is... MINDENT!

Ki teszi meg ezt a mai fogyókúrázók közül?! SENKI!

Illetve én igen, amennyire lehet... A malacfejet egészben főzöm, s nem izgatom magam azon, van-e a füle mélyén fülzsír, meg hogy néhol van egy kis serte amit nem borotváltak le... és megeszem a szemét is (amúgy nagyon finom!), a mirigyeit is például a manduláját... De ez is csak közelítés, nem tökéletes paleo-állapot ugye. Eleve, a mai húsokban nincs annyi vitamin mint a vadállatokban. Hiszen a disznók és marhák is többnyire „tápon” vannak felnevelve...

Tehát fogyókóra közben egy RAKÁS mindenféle vegyületet ELVESZTÜNK. Idővel hiányunk lesz valamelyikből, többnyire nem is egyből. A szervezet ezt észleli, s igyekszik pótolni. Elkezdi termelni az éhséghormont benned, hogy EGYÉL. Ismétlem nem azért hogy több kalóriához juss - kalória lehet hogy van elég. Mégis többet kell enned, hogy pótold azt az akármit, ami épp hiányzik!

Ez nem a keto vagy a paleo hibája. Nézz csak utána: tökmindegy milyen módszerrel fogyózik valaki, a visszahízás réme mindenütt ott kísért!

Ez különben nálam is bejött. A lényeg, hogy TÜRELMESNEK KELL LENNI, és továbbra is CSAK azt szabad enni, amit korábban felsoroltam, amit tehát a paleo enged! És nyomatni befele két pofára a mindenféle táplálékkiegészítőket mert hátha valamelyik segít valamit... És igyekezzünk változatosan táplálkozni (a paleo által engedélyezett élelmiszerekből).

Halkan jegyzem meg, mert tudom hogy népszerűtlen leszek azzal amit most írok majd: nálam például RENGETEGET segített az, hogy elkezdtem szárított lisztkukacokat, meg „superworm”-ot, meg „black soldier fly larvae”-ot fogyasztani... Igenis ezekben a rovarokban rengeteg hasznos nyomelem meg esszenciális aminosav meg más mittudoménmégmi van... Jó, persze, biztos megy a dolog rovarevés nélkül is, de így könnyebb és gyorsabb!

Azt mondhatom durva ökölszabályként, ha a leadott kilók egyharmadát hízod vissza, az még oké. Tehát mondjuk 20 kiló leadott súly után ha visszamegy rád hat-hét-nyolc kiló, az elfogadható.

Ezután azonban újra neki lehet állni fogyni. Feltöltötted a szervezetedet megint a megfelelő „mikronutriensekkel”, jöhet a fogyás újabb menete... De már nem a korábbi kövérségi szintedről, hanem egy jóval kevésbé túlsúlyos állapotról...

Ez ilyen játék. Türelem kell hozzá. A nagy betegségekből nem lehet meggyógyulni egy pillanat alatt...
 

Hozzászólások

mik a számaid most? honnan indultál, hol vagy, mennyi idő alatt?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Hát nézd, ebből amit kérdeztél csak az az egy adat a biztos hogy 91 kilónál vettem észre, hogy „baj van”... Ez az „észrevétel” tavaly nyár közepén történ, valamikor júniusban ha jól emlékszem. Pontosan 258 nappal ezelőtt, hogy ez milyen napra esett, ki kéne számolni... bár szerintem nem érdemes.

Na most a magasságom 176 cm, életkorom ugye 54 év... Mindez azt jelenti hogy a 91 kilómmal még nem voltam hjivatalosan elhízott, csak „túlsúlyos”, de nekem ez is gondokat okozott. És azt is jelenti hogy ha 91 kiló csak 54 éves koromra lettem, akkor én még mondható hogy sok más emberhez képest szerencsés fickó vagyok mert lassan híztam el...

Az azonban hogy most mennyi a súlyom, sajnos nem egy egzakt adat, és hidd el ezt én bánom a legjobban! A 91 kilóról ugyanis körülbelül november valahányadikára mentem le majdnem pontosan 70 kilóra, tehát kb 5 hónap alatt. Ez nem rossz, sőt remek, mert azt jelenti 21 kilót fogytam ennyi idő alatt, ÉHEZÉS NÉLKÜL, vagyis 4 kilót havonta, nagyjából tehát HETI 1 KILÓT! Ez azért - ismerjük el - kifejezetten gyors fogyás!

Na de ennek is meglett a böjtje ugye. Fellépett nálam mindaz a probléma amiről a blogomban fecsegek. Kiürült a szervezetem vitamin- és ásványianyag-raktára a gyors fogyás miatt, ANNAK ELLENÉRE, hogy ELŐRE tudtam e veszélyről, és folyamatosan igyekeztem szedni a nyomelemeket meg mindent!

HIÁBA. Sajnos a „napi adag” a vitaminkészítményeken szart se ér ilyen esetben, nyugodtan beszedhető ilyen gyors fogyás mellett annak TÍZSZERESE IS (lehet hogy az se lesz elég...) de EZT viszont már nem tudtam akkor! Én a napi adagot szedtem...

Aztán, az se mindegy milyen vitaminkészítményt szedünk mert nem mindegyik hatásos egyformán, sőt van amelyik egyáltalán nem hatásos semennyire se... De árulják a ROHADÉKOK...

Na ezt se tudtam.

Szóval én amiről a blogomban itt írok nektek, azt TAPASZTALATBÓL írom, minden szavát elhihetitek! Ez mind egy JELENLEG IS FOLYÓ ÉLŐ KÍSÉRLET önmagamon, úgy tekinthetitek!

Na de hogy folytassam: a 70 kilónál szépen megállt a fogyásom (mondjuk 75 körül már eleve lassan ment le 70-ig) majd elkezdtem visszahízni. E pillanatban 76.35 kiló a súlyom, ami még okés, ezzel még ÉPP nem vagyok túlsúlyos se a BMI értékem szerint mert az azt mondja 77 kilóig normálisnak mondható a súlyom. De ez hogy ma ennyi a súlyom tényleg nem egzakt adat mert egy fogyókúra közben simán változhat naponta - érted, NAPONTA! - akár 2 teljes kilót is az hogy mennyit mutat a mérleg, attól függően mikor ettél utoljára, mennyit, mennyi vizet ittál, mikor jártál vécén utoljára...

Reálisan nézve azt hiszem, az én súlyom most 75 lehet. Ez úgy értendő hogy a 70 kilótól visszahíztam 77 kilóra (épp a „normál”-nak tekinthető súlytartomány felső határára), majd most kezdett el megint lefele menni a súlyom lassanként. De ez még mindig remek eredmény, mert a 91 kilóval összevetve a 77-et, hát akkor is az van hogy sikeresen lefogytam 14 kilót!

Nálam gyakorlatilag most jön a fogyás „második szakasza”. Úgy érzem, már feltöltöttem megint a testem nyomelem-raktárait. ja és mégvalami: Mindezt úgy értsétek, eszt amit fentebb írtam, hogy ANNYIT ESZEM AMENNYI JÓLESIK!

Tehát NEM KOPLALOK!

Nem azt figyelem, MENNYIT eszem, csak hogy MIT!

Így azért ez pláne nem tűnik rossz módszernek, igaz?!

Na jó, oké: amíg átálltam a ketózisra azaz zsíradaptált lettem, azon körülbelül 5 hónap alatt, nagyon ügyeltem minden grammra! Az fontos! De utána már nem, s ha akarném se tudnék ügyelni rá, mert magamra főzök, s mégis honnan az ördögből tudhatnám, hány kalória meg zsír meg akármi van mondjuk abban a disznófejben amit megfőzök?!

Most tehát meglátjuk, mennyire válik ez így be nekem. Az biztos hogy a 77 kilóról amire visszahíztam, most megint lefele mozdult a mérleg nyelve, de már csak lassan. Semmi baj, most már nem is sürgős nekem, mert egyrészt hivatalosan se vagyok már túlsúlyos se, másrészt, REMEKÜL és POMPÁSAN érzem így magamat, energiadúsnak meg minden...

Obsessed commandline-maniac.

"kontaktusba helyezhessem" helyett szerintem "kontextusba helyezhessem"-et akartál írni...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem olvastam végig az összes bejegyzésedet, bármi sport , mozgás? Elég ha linkeled melyikben írtál már róla!

 

Én anno 87-ről fogytam le 72-re stabilan tartom , igaz nekem nem 5 hónap volt hanem 2-3 év. De én sportolok is mellette ( futás , edzés , túrázás) .

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Well, külön olyan topikom nincs, ami a sportról szólna! Ennek oka az, hogy sport terén nem vagyok szakértő abszolúte, ezt be is vallom böcsülettel neked! (Meg mindenkinek). Tudod én annyira hihetetlenül zseniális és extrém széles tudásbázissal rendelkező polihisztor vagyok, hogy azt a néhány teljesen jelentéktelen icipici részletkérdést amihez mégse értek, nyugodtan bevallhatom, ez mit se csökkenti nimbuszomat a tisztelőim szemében...

(Ez az utolsó mondat poén volt!)

Na tehát sóval s tetvvel, hehehe... Én nem sportolok. Vélhetően ez az egyik fő oka annak hogy nem is írtam a sportról... DE, annyit azért tudok e témáról hogy tudjam> AKI FOGYNI KÉSZÜL, az - ellentétben azzal amit sokan hisznek! - igenis akkor teszi jól ha NEM sportol a fogyása közben, ha meg eddig mégis sportolt, felhagy vele... Ugyanis, a sportolás csak 2 dologra lesz jó ha mégis űzi:

1. Megsérül valamelyik izülete, hiszen egy rakás túlsúlyt is kell cipelnie. Ez nyilván nem volna jó dolog ugye.

2. ÉHESEBB LESZ. naná hogy éhesebb lesz, hiszen ha sportol több energiát emészt fel... Ez első pillantásra jó dolognak tűnhet, valójában azonban nem az mert ilyenkor szinte mindig az van hogy többet eszik, mint amit a sporttal pluszban eléget. Az emberek arra is hajlamosak hogy túlbecsüljék, mennyi extra kalóriát égettek el a sport közben, aztán arra gondolva hogy na ennyit most pluszban megehetnek, valójában TÖBBET esznek mint amit a sport használt...

Nekem tehát (sok más illetővel együtt!) az a nézetem, aki fogyni kezd, NE sportoljon!

Természetesen HA MÁR LEFOGYOTT, akkor IGENIS jó a sport! Ezt sietek elismerni! PERSZE hogy jó a sport akkor már, hogyne volna jó, hiszen az ősember is rengeteget mozgott! Nincs itt semmi ellenvetésem, épp csak sportolni nem olyankor kell(ene) amikor már BETEGEK vagyunk, mert túlsúlyosak (a szememben a túlsúly önmagában is betegség!) hanem miután MEGGYÓGYULTUNK a betegségből, azaz lefogytunk!

Gondolj bele, ha influenzás vagy olyankor se szoktál sportolni, MERT BETEG VAGY. Na ugyanez az elv itt is: túlsúlyos vagy? Akkor beteg. Tehát ne sportolj!

Fogyj előbb le! AZUTÁN már jó ha sportolni kezdesz!

Én nem teszem ez igaz, bár tudom hogy jó lenne. Mentségemre szóljon, olyan a munkám hogy nagyon ritka alkalmakat kivéve szinte egész nap mozgok, gyalogolok, mondhatni lótok-futok... Ez maga felér egy könnyű sportolással.

Te, ha már 72 kiló vagy, természetesen nyugodtan sportolhatsz ezzel a súllyal, hiszen már lefogytál. Ismétlem amit fentebb írtam az azokra vonatkozik akik MÉG nem fogytak le!

Megjegyezném amúgy, az az életmód amit itt népszerűsítek, a paleo-ketogén, az ÉPPEN PONTOSAN azon sportágakban nyújtja a legjobb eredményt, amik ÁLLÓKÉPESSÉGET igényelnek, tehát gyakorlatilag pont azok amiket te űzöl:

-futás, túrázás, távgyaloglás, természetjárás, hegymászás, úszás, kajakozás...

Azokhoz nem igazán ajánlott a szakirodalom szerint, amik hirtelen, rövid idő alatt kifejtendő nagy erőfeszítést igényelnek, vagy ahol az a cél hogy látványos, hatalmas izomtömeget építsünk magunkra. Nem ajánlják tehát a következőknél:

-power-lifting (lényegében tehát súlyemelés), testépítés, sprintelés (ellentétben a hosszútávfutással ahol nagyonis ajánlott!), ökölvívás (bár itt akadnak ellentmondó vélemények is), szúmó...

Remélem ezzel segíthettem neked. Mindazonáltal újra kiemelem, sport terén nem vagyok szakember! (Mármint még én magam se tartom annak magamat...) Azaz ezen szavaimat kéretik fenntartással fogadni! Mondom, nem véletlen hogy a sportnak nem csináltam külön blogbejegyzést...

Obsessed commandline-maniac.

"DE, annyit azért tudok e témáról hogy tudjam> AKI FOGYNI KÉSZÜL, az - ellentétben azzal amit sokan hisznek! - igenis akkor teszi jól ha NEM sportol a fogyása közben, ha meg eddig mégis sportolt, felhagy vele... "

Jujj. Persze. Még véletlenül se mozogjon senki. Csak feküdjön és egyen zsírt.

"1. Megsérül valamelyik izülete, hiszen egy rakás túlsúlyt is kell cipelnie. Ez nyilván nem volna jó dolog ugye."

Egyrészt a túlsúlynak is vannak fokozatai: nyilván aki durván elhízott és alig bír mozogni, az ne futással kezdje, mert szétmegy a térde (meg amúgy sem bírná). De kisebb túlsúllyal akár futni is lehet. Másrészt a mozgásnak/sportnak ezer féle formája létezik, vannak kifejezetten ízület kímélő mozgási lehetőségek is. Bónusz, hogy a -megfelelő- mozgás az ízületeknek is jót tesz.

"2. ÉHESEBB LESZ. naná hogy éhesebb lesz, hiszen ha sportol több energiát emészt fel... Ez első pillantásra jó dolognak tűnhet, valójában azonban nem az mert ilyenkor szinte mindig az van hogy többet eszik, mint amit a sporttal pluszban eléget.."

Atyaég. Röviden tehát azt mondod, hogy a sport hízlal. Mert ha sportolsz -> többet eszel -> hízol. Gratulálok. 
A diétánál említetted, hogy csak akkor működik, ha be is tartod. Hát ez is ilyen. Általában a sport ÉS egy jó étrend (nem fogyókúra) együtt a leghatékonyabb. És ha jó az étrend (tápanyagok menyisége) és az étkezések gyakorisága, eloszlása, akkor nem leszel éhes. És még szénhidrát bevitellel is fogyhatsz.

Másrészt a sportnak egy csomó mellékhatása van. Jó hatása van a hormon háztartásra, pl emelkedik a tesztoszteron szint (ami meg jó hatással van a zsír háztartásra). A sportolás utáni akár napokig tartó regenerálódás is energia igényes (nem csak addig égetsz több kalóriát, amíg konkrétan mozogsz, hanem akár utána napokig is, mert több tápanyagot igényelnek az izmaid). A növekvő izom tömeg (bármilyen sportról van szó növekedni fog az izom tömeg) alapanyagcseréje magasabb, adott testtömegben minél jobb az izom/zsír arány, annál magasabb az alap kalória szükséglet: magyarul többet ehetsz (nyilván a megfelelő étrenden belül és nem határtalanul).