Fogyókúra - part 4, azaz Hogyan kerüljünk KETÓZISBA?

Na tehát akkor most lássuk, lépésenként, hogyan kéne valakinek átállnia a zsírégetésre! Szakszóval, a ketózisra. Konkrét számokat is használok az alábbi példában, mely számok Oregon úr paraméterei alapján lettek kiszámolva, megkönnyítendő neki a dolgokat, amennyiben rá óhajtana lépni ezen útra. Az hogy épp vele „példálódzom”, annak oka hogy szívesen segítek neki mert ő sose piszkált engem, továbbá, ő mutatott itt most először komolyabb érdeklődést a dolog iránt. De különben is tisztelem az üzleti lángelméjét.
 

Elöljáróban azonban kifejtem megint, ez NEM ORVOSI TANÁCSADÁS! Nem lehet az. Nem is elsősorban amiatt nem mert én nem rendelkezem orvosi képesítéssel (bár valóban nincs ilyenem), hanem inkább mert nem vállalhatok felelősséget olyasmiért, amit nem tudok ellenőrizni. Ezalatt azt értem, még csak nem is láttam Oregon urat (vagy akárkit aki diétázni akarna így) személyesen! Ha az illető eljönne hozzám, és bezárhatnám egy szobába, a falhoz láncolva, s így a hatalmamban állna megszabni mit tud enni és mit nem, akkor esetleg vállalnék felelősséget a „kezelésért”. Ez azonban nyilván nem megoldható. Nem tudhatom mikor csábul el valami tilos kajára amit benassol, mennyit nassol, mikor eszi „túl” magát netán, nincs-e valami rejtett betegsége amiről nemcsak én nem tudok de talán ő se, esetleg becsapják őt a boltban és hatástalan vitaminkészítményt sóznak rá, vagy akármi. Semmit se tudok!

Ezt mind amit leírok úgy tessék figyelembe venni mint egy GNU/GPL programot. IGEN, ez is egy PROGRAM! Program a lefogyásra. De ahogy a GPL programoknál se vállal a készítője felelősséget semmiért se, úgy ÉN SE. Tetszikérteni?! Semmiért se! Közreadom, ingyen, de a felelősség azé aki használja! Én egy teljesen felelőtlen fickó vagyok, még magamért se vállalok felelősséget nemhogy másért...
Szóval:

—Nulladik lépés: Állj a tükör elé meztelenül (egy alsónadrág legyen azért rajtad...) és csinálj egy fotót magadról, amit ments el, "Előtte" néven! Ez azért jó mert miután lefogytál csinálsz egy másik fotót is, "Utána" néven, s később mutogathatod milyen elszánt vagy, akaraterős meg minden, hogy TE megcsináltad, NEKED sikerült...
Én sajnos nem csináltam ezt meg, s azóta is bánom hogy nincs "Előtte" fotóm. Te is megbánod ha nem csinálsz!

—Első lépés: Míg a fotót készíted, nézd végig magad alaposan, és gondolj arra, ez nem a te IGAZI tested! Ez nem te vagy. Az a hájtömeg NEM a te igazi alakod! Ez csak az, amivé MÁSOK tettek téged! Ezek a mások, ezek a SZAR kaját előállító cégek, s ezek propagandistái! Te bedőltél ennek, de ennek mától VÉGE!
Tágabb értelemben a szénhidrát művelte ezt veled. De te olyat mától nem eszel. Neked SEMMI se kell ezektől a GONOSZ cégektől, semmi amit ők gyártanak!
Tudod ez amolyan pszichológiai nekikészülés. A lényeg hogy minél jobban utáld meg a mostani alakodat, és gyűlölj mindent aminek a szénhidráthoz meg az általam korábban tilosnak kikiáltott kajákhoz köze van.
FIGYELEM! Ne magadat gyűlöld! A testi alakodat utálhatod, de az az alak NEM A TE BŰNÖD! Akiket gyűlölnöd kell azok a szar kaják gyártói, meg a szénhidrát úgy általában mint anyag!
Az a jó ha legalább annyira meggyűlölöd ezeket mint ahogy én érzek a Micro$oft iránt...
És amikor már tombol benned a düh, mondd azt: Ennek ezennel VÉGE! Új életet kezdek! Miért is ne... Más is megtette már... Ma kezdődik életem hátralevő része, s csak rajtam múlik milyenné teszem!

Tudom hogy sokan akik ezt olvassák, most röhögnek. De ez fontos. Azért fontos, mert ez az általam hírdetett módszer tényleg és igazán RÉM MEREDEK! Hasznos, és hatékony, ésatöbbi. Mégis, körülbelül olyan, mintha valaki aki világéletében csak Windowst használt addig, hirtelen át akarna állni egy teljesen fapados Linux rendszerre, ahol még a grafikus felület is csak valami Tiling WM, mondjuk a DWM... fogalma sincs szegény usernek a parancssorról se, ráadásul az egyetlen szövegszerkesztő abban a disztróban a VIM...

Na, képzelhetitek! Sikerülhet neki az átállás?! Hát PERSZE! De nem lesz könnyű, és szüksége lesz minden buzdításra és pszichológiai trükkre...

—Második lépés: Gondolom van autód. Nyisd fel a csomagtartóját, és dobáld bele az összes olyan élelmiszert a házadból, amiről tudod hogy mostantól neked TILOS! Mindet! Kímélet nélkül! Ezután keresd fel a legnagyobb ellenségedet, és add el neki féláron... Ez kettős haszonnal jár: egyrészt lesz némi bevételed, másrészt rosszat teszel neki...
Ha nem vevő rá, add el másnak, vagy ajándékozd oda az ellenségednek. Rosszabb esetben etesd fel az állataiddal. Ha nincsenek állataid, add oda ingyen valami nyomorult hajléktalannak, még mindig jobb mint ha lopna azért hogy éhen ne haljon. Ha végképp semmi más nem lehetséges, egyszerűen dobd ki a szemétbe! De ne őrizgesd a lakásodban semmiképp mert akkor idővel ELCSÁBULSZ!

—Harmadik lépés: Gondoskodj a megfelelő húsforrásról. Legjobb ha összebarátkozol valami közeli hentessel, vagy mészárszéki dolgozóval, s megdumálod vele hogy némi kis juttatásért cserébe lényegében nagykeráron veszel tőle húst ezután! Egyszerre sokat, mondjuk alkalmanként egy egész disznót. Ehhez persze nagy fagyasztót kell beszerezned... Én megtettem, s van is efféle beszerzési forrásom. Ha faluhelyen laksz, egész disznót vehetsz a parasztoktól is... ha picit többet fizetsz nekik mint a felvásárlási ár, örülnek majd, de még te is jól jársz. Amúgy a marhahús is jó. Lényeg hogy „vörös hús” legyen, szakszóval. A baromfi nem tilos, néha ehetsz azt is, de amúgy nem igazán ajánlott mert kevés rajta a zsír. Ugyanez igaz a nyúlra is. Eheted ezeket is, de akkor külön még zsírról is kell gondoskodj a húsuk mellé.

—Negyedik lépés: Na, most kezdődik amit sokan a lényegnek tartanak.
Ugye Oregon úr azt mondta, ő 193 centi magas, és 120 kiló. Az életkorát sajnos nem írta le, de olyan rém nagy jelentősége annak nincs is. Feltételeztem, mindenféleképp legalábbis 30 fölött jár, szóval felnőtt férfi. Na tehát kell nekünk egy BMI kalkulátor, sok ilyen elérhető online. Ez alapján:
Optimális testsúly: 84 kg, Optimális tartomány: 75-93 kg.
120 kg és 193 centi mellé a BMI: 32.22
Na ez a BMI kifejezetten veszélyesen nagy... Az ÉN BMI értékem 24 körül van, többnyire ennél is jóval alacsonyabb... inkább úgy 22 tájékán mozog... A 32 RÉM MAGAS, tényleg!
BMR (alapanyagcsere érték) : 2309 kcal
Alapjárat: 3175 kcal
A BMR azt jelenti, ennyi energiát ő akkor is eléget naponta, ha semmit se csinál csak fekszik az ágyán mozdulatlanul! Ez amiatt fontos nekünk, mert annyi kalóriát MUSZÁJ megennie minden nap, hogy ne legyen kevesebb mint ez az érték!
Ha ugyanis ennél kevesebbet eszik, a szervezete úgynevezett „éhező üzemmódra” kapcsol, ami két dologgal jár: egyrészt lehet hogy még akkor is fogyni fog, de e fogyás java része az izmokból történik majd, márpedig élek a sanda gyanúval hogy talán mégse az izmaitól óhajtana megszabadulni...
Másrészt, keto ide vagy oda, de igencsak éhes lesz ha annyira koplal hogy ennyit se eszik. Persze kibírja majd egy darabig, de amikor már mégse bírja tovább, elkezd ZABÁLNI, és végső soron sokkal rosszabbul jár mint ha legalább ennyit mégis megevett volna folyamatosan.
Harmadszor, a ketózisba lépés, tágabb értelemben a zsíradaptációra állás elég megterhelő a szervezetnek, pláne annak aki életében először csinálja, s különösen ha nem is fiatal. Jókora stressz, na. Nem érdemes ezt még fokozni is extra strapával! Akkor is gyors lesz a fogyás, ha ezt a mennyiséget megeszi. Igazából a ketó legnagyobb hátránya épp az hogy a fogyás a legtöbb esetben TÚL GYORS! És ez valóban baj. Igenis baj. Nagyonis lehet baj a túl gyors fogyás! Ez amiatt baj mert gyorsabban ürül ki a szervezetünkből a vitamin és az ásványi só, mint ahogy be tudjuk vinni, különösen a magnézium... Döntöttem: Épp ez lesz a következő blogbejegyzésem témája részleteiben!

Na most. Fentebb meg lett határozva az „alapjárati” kalóriamennyiség. Ez egy becslés, ami azt mondja meg, hogy ha te nemcsak fekszel az ágyon hanem élsz egy „átlagos” életet, akkor mennyi az energiaszükségletet egy napra. Na és hát ez mint írtam becslés, elvileg az értéke attól is függ épp milyen BMI kalkulátort használsz... Nem is lehet más mint becslés, mert ugye ki mit ért azalatt hogy „átlagos”?!
Emiatt én ezt az értéket nem is használom másra, mint hogy azt mondom: ennél TÖBBET nem szabad enni! Mármint a „legelső fázis” után. Hogy ez mit jelent később leírom.
Na tehát megvannak ezek az adatok. Mit is kezdjünk ezzel? Azt, hogy ki kell számolni az úgynevezett „makrókat”. Hülye név nekem ez hogy makró, mert én a számtechben egészen mást értek e szó alatt de mindegy. Lényeg hogy ez 3 számérték, ami azt mondja meg, mennyi fehérjét, zsírt és szénhidrátot kell enned. Pontosabban:
- mennyi fehérjét KELL enned minimum és mennyit SZABAD maximum,
- mennyi szénhidrátot ehetsz MAXIMUM (itt minimum nincs: nyugodtan megteheted hogy ennek mértéke konkrétan nulla, ha össze tudod ügyeskedni...)
- ami a zsírt illeti, ott meg nem is kell számolni semmit, mert ami marad a fentiek után, az egyszerűen mind zsír és kész! (ez lesz a legnagyobb mennyiség...)
Ezen számok kikalkulálása a következőképp megy:

Mindenekelőtt azt mondjuk, hogy van ugye a BMR értéked, ami 2309-re jött ki. Van az alapjárat, ami 3175. Ki kell választanunk egy számot, ami e kettő közé esik. Az az egy biztos hogy a BMR értéknél nem lehet kisebb, és az alapjáratnál nem lehet nagyobb. A szám amit kiválasztunk, végülis tetszőleges lehet, kisebb számnál gyorsabban fogysz majd. De mint említettem, nem lehetünk biztosak az „alapjárat” címen kihozott érték pontosságában. Ezért az én javaslatom az, hogy kezdetben e szám legyen belőve úgy, hogy a BMR érték 1.1 szerese. Ha így netán nagyobb érték jönne ki mint az „alapjárat” akkor sürgősen keress másik online BMI kalkulátort mert az éppen használt egy ótvar fos ami megbízhatatlan... De most nem ez a helyzet, mert az érték így 2540 (egészre kerekítve). Ez tök jól néz ki az én gyakorlott szemeimnek.
Na menyingeljünk továbbság. Az előző valamelyik blogbejegyzésemben azt fejtegettem, az emberi szervezet 50 és 80 gramm közti szénhidrátot tud megemészteni baj nélkül naponta. Hogy konkrétan mennyit az egyénfüggő, egyes szupermenek esetén ez lehet akár 120 gramm is, de az ritkaság. Mindenesetre megjegyzem itt közbevetőleg, ezen elven alapulva én csak röhögök kínomban amikor egyesek a napi 160 grammos szénhidrátlimitet megpróbálják lowcarb diétának nevezni... hogy a tökömbe lenne az lowcarb?! Jó, alacsonyabb mint a „szokásos” nyugati étrend... de a szememben nem lowcarb, hiszen ÁRTALMAS, sok, kétszerese annak ami baj nélkül bevihető...

Na mindegy, folytassuk Oregon úr esetét. Sóval s tetvvel, össze kell állítani az ő makróit. Azt már tudjuk, a napi összes energiabevitele úgy saccperkábé 2540 kcal kell legyen. Ez egy elméleti érték megintcsak, gyakorlatilag ugyanis azt mondhatom, ez nem olyan érték amit tűzön-vizen át tartani kell. El lehet térni tőle fel is meg le is, de le semmi esetre se úgy hogy a BMR alá menjen, és felfelé se mehet úgy, hogy az „alapjáratot” (bármit is jelentsen ez) túllépje. A legjobb ha a 2540 +/- 10% határon belül marad. Kissé kerekítve tehát 2280 és 2800 között.
A bűvös „makrók” esetén azonban a „pontos” 2540 számból indulunk ki. Kell azonban nekünk mégegy érték. A fehérje. A fehérjeszükséglet (ha nem akar izmot veszteni... Mondjuk mindenképp fog veszteni egy keveset, de ha jól csináljuk ennek mértéke észrevehetetlenül csekély lesz...) az - azt mondják az okosok a szakirodalomban - 1.5 és 2 gramm közt van testsúlykilogramonként. A baj csak az, amit testsúlynak értenek ebben az ezesetben, az nem az amit a mérleg mutat... hanem az, ami Oregon úr súlya a zsírja nélkül lenne! Ehhez tudnunk kéne mennyi a testzsírja... de nem tudjuk!
De szerencsére nem is kell tudnunk halálpontosan. Megbecsülni jól lehet. Magyarán, fentebb írva vagyon az ő „optimális testsúlya”, ami 84 kiló. Persze ez is úgy van megadva hogy ez lenne az amit akkor a mérlegnek mutatnia kéne, azaz ebbe is bele van kalkulálva némi testzsír, de e tény fölött mi nagyvonalúan elsiklunk. Ezt azért tehetjük meg, mert a fehérjeszükséglet is tól-ig tartományként van megadva. Mi e 84 kilós értéket használjuk, ami eképp felfele túloz, de ezt korrigáljuk azzal, hogy a fehérjeszükségletnek meg az alsó értékével számolunk. Ekkor 84*1.5 eredménye: 126.
Ez azt jelenti, hogy ha nem akar magának nagy bajt, 126 gramm fehérjét mindenképp magába kell tömnie naponta, ha esik-ha fúj!
Szerintem ez nem olyan szörnyű nagy gond ám... Nem egy lehetetlen küldetés...
Persze ez nem 126 gramm nyers vagy főtt húst jelent hanem annál jóval többet, mert ugye a hús se csak fehérjéből áll.
Na számoljuk ki azért a 84*2 értéket is, ez a 168 gramm, ez a felső határ. Ezalatt azt értem, hogy ennél több fehérjét enni viszont FELESLEGES. Sőt káros. Azért káros, mert ha ennél több fehérjét eszik, a felesleget a szervezete nem képes fehérjeként felhasználni, s eképp arra használja csak hogy elégeti. De elégetni is csak úgy tudja hogy előbb cukorrá alakítja. A fehérje cukorrá alakítása márpedig egyrészt mérgező vegyületek termelésével jár ami nem előnyös, másrészt ami még nagyobb baj, eszerint ekkor te tulajdonképpen cukrot égetsz mégiscsak, azaz CUKORÉGETŐ VAGY, gyakorlatilag tehát kiesel a ketózis Szent és Vágyott Állapotából, már ha addigra belekerültél egyáltalán. Ha pedig bele se kerültél akkor nem is fogsz...
Mindezek tetejébe így feleannyi energiát nyersz csak az adott táplálékból mint ha ugyanennyi zsírt ettél volna, azaz még gyenge is leszel. Tulajdonképpen ez az az állapot amit a szakirodalom úgy nevez, hogy „nyúléhezés”. Akkor van, ha a szervezet nem jut elegendő zsírhoz. Hosszú távon akár halálos is lehet, persze nem kell megijedni, mert a „hosszú” ezesetben tényleg hosszú, mert legalábbis pár hetet jelent...

Szóval most már tudjuk, Oregon úr naponta meg kell egyen legalább 126 gramm fehérjét, de legfeljebb 168 grammot. Számoljuk ki ennek energiaértékét:
1 gramm fehérjéhez 4 kcal rendelhető, eszerint az ő energiabevitele fehérjéből legalább 126*4 azaz 504 kcal, de legfeljebb 168*4 azaz 672 kcal.

Most elbánunk a szénhidráttal. Itt könnyű a dolgunk: tudjuk hogy a minimum érték pontosan nulla! A maximum pedig szintén ismert: 80 gramm, de ez is csak jobbik esetben, mert inkább csak 50. Valójában azonban ennél is sokkal kevesebb, akkor, ha Oregon úr célja nem egy sima "lowcarb" diéta hanem az igazi ketó! Mindjárt leírom hogy is van ez.

Tehát, sima lowcarb esetén azt mondanám, nyugodtan egyen az előbb kiszámolt fehérjemennyiség mellé maximum 50 gramm szénhidrátot, bár jobb ha ennyit se. De ennyit szabad. A többi ami marad a táplálékból, meg legyen zsír.
Igenám, de a célunk a ketózis elérése! Az nem fog menni ennyi szénhidrát mellett, vagy legfeljebb egészen kivételes esetben, nagyon szerencsés embereknek. Magyarán, ki kell számolni, mennyi az a szénhidrátmennyiség, ami mellett még lehetséges neki ketózisba kerülnie!
A rossz hírem az hogy ez egyrészt egyénfüggő, másrészt egyénre vetítve se lehet kiszámolni, nincs rá módszer. A jó hírem az, hogy szerencsére remekül megbecsülhető...
Ez úgy megy, hogy van neki a BMR érték amit fentebb kiszámoltunk. Ez 2309 ugye, és kcal-ban értendő. Ennek kell az 5 százalékát kiszámolnunk, ami jelen esetben 2309/100*5 azaz 115.45 kcal. Tapasztalati tény ugyanis, hogy ha a napi BMR energiaszükségletnek legfeljebb az 5 százaléka jön szénhidrátból, az a legtöbb embernél már ketózishoz vezet. Némelyeknél 10 százalék esetén is már, de erre nem lehet mérget venni, szóval az 5 százalék jobb közelítés. Egyes szerencsétlen embereknek az 5 százalék is túl sok, náluk még lejjebb kell menni, de ezen egyedek száma csekély, és reméljük Oregon úr nem tartozik közéjük. Ha mégis, ki fog derülni, s majd korrigálunk a dolgon. Egyelőre azonban ez egy jó sacc.
Na most minthogy a szénhidrát energiaegyenértéke ugyanaz mint a fehérjéé, 4 kcal/gramm, így ez a 115.45 kcal megfelel 28.86 gramm szénhidrátnak. Szerintem legyünk nagyvonalúak, jegyezzük meg úgy, hogy 30 gramm. Optimizmus is kell...

__VAGYIS:__
Oregon úr meg KELL egyen naponta legalább 126 gramm fehérjét, de LEGFELJEBB 168 grammot. Emellé neki nem muszáj enni bármi szénhidrátot is, mert kiemelem: a szénhidrát igenis NEM létfontosságú tápanyag! Gyakorlatilag azonban normális körülmények közt rém nehéz - szinte lehetetlen - úgy étkezni hogy valami kis szénhidrát belénk ne kerüljön. Szóval miközben Oregon úr azon igyekszik hogy összeválogassa a napi menüjét amiből fedezi a legalább 126 gramm de legfeljebb 168 gramm fehérjéjét, aközben meg fog enni valamennyi szénhidrátot is elkerülhetetlenül (ennek mértéke fel van tüntetve ugye a kaják csomagolásán, stb), és arra kell törekednie hogy az így „mellékesen” megevett szénhidrát mennyisége semmi esetre se legyen több mint 30 gramm naponta!
Ha KEVESEBB, az igenis NEM BAJ, sőt határozottan JÓ és ELŐNYÖS és EGÉSZSÉGES! Igenis az! Ez a „Húsevő Elődök” üzenete, ezt ordítja a fülünkbe a génjeinkben élő Ősi Ragadozó szava!

Valójában én azon a véleményen vagyok, a legjobb ha a szénhidrátmennyiség Oregon úr esetében napi 10 gramm alatt marad... Ami az ÉN KONKRÉT ESETEMET illeti, nálam már az is ritka ha a napi 5 azaz ÖT grammot eléri a szénhidrátmennyiségem! Azaz ez igenis elérhető, és NEM ÁRTALMAS, nekem sincs tőle semmi bajom az égvilágon, holott hónapok óta így élek! ÉS REMEKÜL ÉRZEM MAGAMAT!
Mindazonáltal, ELMÉLETILEG, az ő esetében a napi 30 gramm szénhidrát még valószínűleg nem lesz túl sok. Hogy túl sok-e, azt végső soron úgyis az dönti el, sikerül-e ketózisba kerülnie ennyi szénhidrát mellett, azaz a GYAKORLAT mondja ki a végső ítéletet arról, sok-e vagy se.
Ehhez persze tudni kell, miként tesztelhetjük le, ketózisban vagyunk-e, mik ennek a jelei, ésatöbbi. A következő blogbejegyzésemben (vagy az azutániban) erről is szó lesz.
Ja, és ami Oregon úr menüjének többi részét illeti: hát kérem, az egyszerűen zsír és kész!
Más nem lehet. A fehérje maximálva van, a szénhidrát akkor jó ha minél kevesebb... Nem marad más, csak zsír! Valamit mégis muszáj enni... Persze mondom ez nem feltétlenül jelenti hogy evőkanálszámra tiszta disznózsírt tömjünk be. Elvileg ezt is szabad. Én volt hogy megtettem... Baj nélkül... De vannak ennek kellemesebb alternatívái is, ez teljesen nyilvánvaló. Elő kell venni a fantáziát és a ketós szakácskönyveket, nagy ennek már az irodalma...
Még annyit, elöljáróban a következő leendő blogbejegyzésemhez, hogy nagyon gyorsan szerezzen be Oregon úr egy jó magnéziumforrást! A magnézium-oxidról lebeszélném. Az a legolcsóbb, de a hatékonysága majdnem nulla, mert a bevett mennyiség alig 10 százaléka szívódik fel, emellett a lebomláskor egy szabad oxigéngyök keletkezik a szervezetben ami minden csak nem jó. Ajánlom, vegyen a következők mindegyikéből:
—magnézium-aszkorbát
—magnézium-citrát
—magnézium-glicinát
Emellett okvetlenül szerezzen be kálium-kloridot is. Ezentúl azzal kell sózza az ételét... most erről nem írok többet, az ilyesmi a következő bejegyzés tárgya részleteiben, de a magnézium nagyon fontos, iszonyúan rá lehet faragni ha nincs ketó közben magnéziumforrásunk, olyan ami jó... szóval jobb idejében beszerezni! Előre szóltam!

Említettem fentebb hogy mindez az „első fázis” utánra vonatkozik. Mert ez már a második fázis. Van ugyanis első fázis is. Az a fázis az, amikor még Oregon úr nem törődik azzal, MENNYIT eszik, csak azzal, hogy MIT. Szóltam már erről a korábbi blogbejegyzésemben. Azaz, miután mindent kidobált a házából ami kaja neki tilos, egy hétig - talán kettőig is - dőzsöljön nyugodtan, egyen amennyit csak akar! De csak olyasmit amit SZABAD ennie...
Ezután van jelentősége mindannak amit itt írtam. Az itt kikalkulált számoknak. Mert azon egy vagy két hét után kezdődik ez a „második fázis”.

Ja és kérem Oregon urat ha ezt mind elolvasta, írjon egy hozzászólást legalább hogy tudjam, „vette az üzenetet”, hehehe...

 

Hozzászólások

És ilyenkor az ember gondolkozik, hogy azt írja-e: Istenem, vagy azt hogy Azt a kurva...

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Ugye Oregon úr azt mondta, ő 193 centi magas, és 120 kiló."

Az is írta, hogy 110 kilósan már nincs hasa -> ergo eleve erős (izmos) alkat lehet. A BMI alapján ne ítéld meg, amíg nem láttál róla legalább egy fotót. Nem tudod mennyi az izomtömege, ezzel a BMI nem kalkulál, ez az eltúlzott kép szemlélteti a legjobban. A BMI önmagában semmit nem árul el az állapotodról. 

"Optimális testsúly: 84 kg, Optimális tartomány: 75-93 kg.
120 kg és 193 centi mellé a BMI: 32.22
Na ez a BMI kifejezetten veszélyesen nagy... Az ÉN BMI értékem 24 körül van, többnyire ennél is jóval alacsonyabb... inkább úgy 22 tájékán mozog... A 32 RÉM MAGAS, tényleg!"

Én 186cm vagyok és most ~105-6 kg. Ez 31-es BMI, ami súlyosan elhízottat jelent. Valójában maximum 20% lehet a testzsír százalékom. A te BMI-d meg lehet 24, de ettől még lehet rosszabb a testzsír százalékod, mert más a test összetételed.

Itt van mégegy és mégegy random netes kép, amik jól szemléltetik a dolgot, ugyanaz vagy nagoybb súly (rosszabb BMI) is jelenthet egészségesebb állapotot.

Ebben neked természetesen igazad van. Amit bemutattam, az egy példa, hogy miként kell ezeket a dolgokat kiszámolni. Nyilván csak a rendelkezésemre álló adatokból indulhattam ki. Mindazonáltal ez akkor is jó közelítés. Szerintem ha Oregon úr ezekkel az adatokkal kalkulál, és pontosan ennek megfelelően jár el, akkor is hamar lefogy, sikerülni fog neki, legfeljebb ha tényleg olyan izmos és kigyúrt meg minden, akkor nem szükséges 80 kilóig lemennie sőt kilencvenig se. Ő tudja mennyit kell fogynia, ő ismeri önmagát. Mindenesetre így könnyű lenne fogynia, aztán maximum abbahagyja amikor eléri a 100 kilót teszemazt. Vagy akármennyi más kilót amit ő megfelelőnek ítél.

Obsessed commandline-maniac.

A kockás has elsősorban nem azon múlik, mennyit gyúrsz hasra. Kockás hasa annak van, akin a has izmait egyszerűen nem takarja el a zsír.

Nyilván persze aki hasra gyúr, annak ott több lesz az izma, ez oké. De hiába, attól még nem lesz kockás a hasa, ha ezen izommennyiséget eltakarja a fölöttük levő háj...

A kockás hashoz tehát egyszerűen el kell tüntetni a hason levő hájat és kész. Akkor a has kockás lesz. Aki gyúr rá, annak ezesetben „szebb” kockás hasa lesz, nagyobb izmokkal. De aki semmit se gyúr, annak is lehet kockás hasa, ha nincs rajta háj. Erre konkrét példám is van: én magam... Egyáltalán nem gyúrok semmit a hasamra (másra se nagyon) mégis már egészen szépen kezd kockásodni. Igaz, a tökéletességtől még nagyon messze járok... De, legalább már kezd látszani hogy „na, formálódik!”

Obsessed commandline-maniac.

A húst pár éve megsütöm, sót nem használok, max borsot. Kb semmit sem sózok, de van só fogyasztásom.

Semmi baj nincs azzal ha megsütöd a húst. A paleo nem a nyers hús evéséről szól! Az emberi faj IGENIS adaptálódott az evolúció során a hőkezelt (azaz főzött illetve sütött) élelmiszerekhez, mert a fajunk olyan régóta ismeri a tüzet! Nyugodtan süsd csak az nem baj. Én ugyan inkább a főzést részesítem előnyben, de a sütéssel sincs semmi gond!

A sótól meg pláne ne félj. Az is csak egy hülye babona hogy a sok só ártalmas. NEM AZ. Épp a sóhiány ami ártalmas. Tudom azt mondják, a só magas vérnyomást okoz. Tudod ez a baromság, ez a FUD honnan származik?! Onnan, hogy valóban végeztek ilyen kísérletet a kutatók, és kiderült, a sok só valóban magas vérnyomást okoz... NYULAKBAN meg TENGERI MALACOKBAN!

Érted, ember?! Ezekben az ÁLLATOKBAN! És bár az ember is egy állat, ezt épp elégszer bebizonyította már, de ezen említett állatok a legtipikusabban NÖVÉNYEVŐ állatok! Nem ragadozók!

Egy ragadozónak a só nem igazán árt, hiszen a vérbven is amit megeszik, sok a só. Az emberi faj meg pláne csúcsszuperül fel van szerelkezve eszközökkel a felesleges só ellen, mert volt a fajunknak egy körülbelül kétmillió néves fejlődési periódusa amikor részlegesen adaptálódtunk a vízi életmódhoz.

Erről itt egy részletes cikk:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/vizimajom.htm

Szóval a sótól ne félj.

Obsessed commandline-maniac.

Ez csak az, amivé MÁSOK tettek téged!

Ezek a mások, ezek a SZAR kaját előállító cégek, s ezek propagandistái!

az az alak NEM A TE BŰNÖD!

Akiket gyűlölnöd kell azok a szar kaják gyártó

Az a jó ha legalább annyira meggyűlölöd ezeket mint ahogy én érzek a Micro$oft iránt...

Vagy az is lehet, hogy azert leszel dagadt, mert sokat zabalsz. Persze ez kenyelmetlen. En is a genetika es a Microsoft miatt vagyok tulsulyos, nem az orias gyros-tal miatt, ami fel oraja lecsuszott ebedre.

A baj az hogy nm olvastad el figyelmesen a korábbi blogbejegyzésemet. Abban leírtam, hogy bár amiatt hízik el valaki mert sokat eszik, de a helyes kérdés nem is az hogy miért hízik el valaki. Hiszen erre tudjuk a választ: Igen, azért mert túl sokat eszik. A helyes kérdés az, MIÉRT eszik túl sokat valaki?!

A választ megtalálod abban a blogbejegyzésben ha érdekel téged.

Obsessed commandline-maniac.

Azt látom, hogy a paleo vagy vega étrendre is jellemző, hogy 100 gramm élelmiszer max 150 kalória, míg minden más gyártmány 400++ kalória. Vagyis amikor vált valaki akkor nem fog 3x annyit enni grammra, így mindenképpen csökkenni fog az energia bevitel.

 

Most már szeretnék látni egy étkezési naplót.

Nem KELL. De sokat segít.

Ez olyan, hogy amikor a kétezres évek elején Linuxra váltottam, onnan kezdve vagy fél évig nem volt hangja a gépemnek, mert nem volt driver a hangkártyámhoz Linux alá. Windows alatt kiválóan szólt... szólt, amíg le nem töröltem a winszart. Az hogy nem tudok a gépemen zenét hallgatni, nekem óriási csapás volt, mert majdhogynem audiofil vagyok, na nem annyira mint egy igazi zenész vagy ilyesmi, de nálam majdnem mindig szól a zene ha regényt írok vagy programozom. Most (úgy értem AKKOR RÉGEN...) ez megszűnt. Iszonyú veszteség!

Más ilyenkor azt mondja szar a Linux, és megalkuszik, visszatér a winhez. Én nem ezt tettem. Kitartottam. Mert én CSAK AZÉRT SE hódolok be az MS-nek! Nekem semmi se kell tőle! Azért nem, mert gyűlölöm! Mert ő aljas!

És így tovább.

A gyűlölet nagy erőt ad. És ez néha sokat segíthet. Nem azt mondom hogy nélkülözhetetlen. Néha azonban ezen múlik hogy valamit megteszünk-e vagy se, ez az a hajszál amitől minden függ... a végső lökés, meg ilyesmi...

Obsessed commandline-maniac.