F(x)tech Pro1

Sziasztok!

Egy időben sokat keresgettem fizikai billentyűzetes Androidos telefont, de aztán kezdtem feladni. Aztán jött a Gemini PDA. Azt hiszem, már az utódja is kapható. Tetszett, hogy fut rajta Android, (ha jól tudom, jelenleg a 8.1 a legfrissebb ami elérhető hozzá), Sailfish OS és Ubuntu! (vagy talán szinte bármilyen? Linux). Maga a dizájn a nagy billentyűzet miatt kissé bumfordi szerintem, de még rendeltem volna is talán. Nem mai hardver, de a teljesítménye eléggé meggyőző. Egyedül a 4GB RAM lehet kissé szűkös lassacskán.

Az utódja már elvileg előrendelhető, a Cosmo Communicator.
Na de térjünk rá a címben szereplő modellre, az F(x)tech Pro1-ra.
Rendeltem egyet. Méghozzá azért ezt és azért nem a Cosmot mert úgy gondoltam, hogy a mindennapi használat során kenyelmesebb lesz a laposabb billentyűzet. A Cosmo billentyűzete minden bizonnyal kenyelmesebb asztali használat során, viszont én jellemzően kézben tartva használom illetve használtam eddig is a mobiljaim. Legutolsó komolyabb eszközöm a Motorola Droid 4 volt.

Nemrég ért véget az előrendelés, én már elméletileg normál rendelést adtam le, viszont a szállítást jelenleg a hónap végére vagy jövő hónap elejére ígérik. Most egy olyan készüléket használok, amivel egyébként tökéletesen elégedett vagyok, csak a fizikai billentyűzet hiányzik (Xiaomi Mi Mix 2s). Ebben SnapDragon 854 van, vezeték nélküli gyorstöltés, hosszú akkuidő, NFC, type-c, stb...

A fejem amiatt fáj, hogy lassan itt az 5G, a SnapDragon 855 és társai, egyre nagyobb akkuk kerülnek a készülékekbe és a kecske. Ennek ellenére, ez egy SnapDragon 835, 3200mAh akkuval, OLED kijelzővel, ami azért tudja szívni az áramot. Emellett nem egyértelmű számomra, hogy van-e B20-as LTE és egyelőre nincs magyar billentyűzet kiosztás, csak német QWERTZ és brit QWERTY. Gondolkodtam, hogy melyiket rendeljen, de mivel melóhelyen is QWERTZ van, így az áll hozzá közelebb. Nehéz lenne mindig váltogatni.

Kíváncsi lennék, hogy mi a véleményetek erről a készülékről. Esetleg tervezitek-e, hogy rendeltek vagy már úton van, vagy esetleg valaki valahol próbálta-e már.

Mivel nyitott bootloaderrel érkezik és a Sailfish OS is elérhető lesz rá, talán egyszer desktop Linux is fut majd rajta ugyanúgy, mint a Gemini esetén. Ha már ez meg volna, onnan lenne érdekes a történet, hogy a telefon készenléti állapotban is jelzi az értesítéseket. Talán a KDE mobilos verziójával valahogyan megoldható is lenne, de ez lehet, hogy egy utópia.

Pedig én hiszek abban, hogy amire egy okostelefon képes, arra egy okostelefon-szerű számítógép is. Mindez csak szoftver függő. Vannak Linux desktop kliensek a különböző csevegőkhöz (Skype, Messenger, Viber...) és van az operációs rendszereknek is valamilyen fajta értesítési szolgáltatása (nem tudom ennek mi a szakszerű elnevezése, régebben talán a D-bus volt).

A GPD is gyárt 7" körüli teljes értékű számítógépet, amivel nem lehet telefonálni és lassan újra itt vannak a fizikai billentyűzetes telefonok, amik majdnem számítógépek. Ha az a majdnem eltűnne...
Konkrétan nekem az lenne az egyik igényem, hogy rábököm a telefont a fizikai hálózatra és teljesen, ssh-n konfigolom az eszközöket. De nincsen olyan interfész (tudtommal) amire köthetnék egy ethernet kártyát vagy egy USB-s COM portot. Pedig akkor valóban svájci bicska lenne a telefonom. (OTG adapterrel most azért meg fogom próbálni :))

Hozzászólások

Konkrétan nekem az lenne az egyik igényem, hogy rábököm a telefont a fizikai hálózatra és teljesen, ssh-n konfigolom az eszközöket.

Rendszeresen szoktam a Gemini PDA-ra USB-n ethernet adaptert dugni és Termux-al ssh-n konfigolni... Korábban is csináltam más Androidos telefonokkal, hogy billentyűzetet és hálókartyával terminálnak használtam, szerintem kb. bármelyikkel meg lehet ezt tenni...

A Pro1 szállítása hónapok óta csúszik... :(

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Root nélkül gondolom nem megoldható. Most kipróbáltam, még az usb hub működött, de a hálókártyát nem látja. Ls /dev/ és lsusb vagy lshw nem működnek mert access denied.

Arra is gondoltam, hogy pi zeroból csinálok valamit erre a célra.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Most kipróbáltam egy rootolatlan, teljesen gyári állapotban levő LG G5 (Android 8) készüléken. Ahogy bedugtam az USB portjába a hálókártyát, már fel is jött az eth0 és kapott dhcp-vel IP címet :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Szerintem bármilyen jó lehet hozzá.

Amit reggel próbáltam, az egy noname filléres kínai usb 3 portos hub+100Mbit ethernet. De kipróbáltam most egy TPLink UE300-al és egy valami Rotronic USB3 Gigabitessel is, és azok is szó nélkül működtek. Ezt a 2 utóbbit most bedugtam a Gemini PDA-ba is (nem rootolt 8.1-es Android) és ezen is feljött az eth0... Sőt, ha egyszerre dugtam bele többet, akkor eth0 és eth1 is lett :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

A billentyűzet kiosztással kapcsolatban az kimaradt, hogy a Gemini rendelkezik valamiféle magyar kiosztással is, bár az ékezetes gombok nem a megszokott helyen, de vannak. Ennek örömére nyitottam egy thread-et az fxtech fórumon ahol ha lesz elég érdeklődő, akkor megvalósulhat a dolog. Kérdés az, hogy mi számít elégséges érdeklődőnek :)
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Részemről előrendelés alatt van egy készülék. Elvileg (az ígéretek szerint) az elsők között kellene küldjék, mivel a Keyboard Mod projektnél is előrendelő voltam.
Akartam írni ide némi infót róla, de kizárólag azután, hogy a kezeim között tartom a készüléket.

Én is QWERTZ billentyűzetes változatot kértem, mivel a normál US kiosztás meg van kicsit keverve (számokhoz képest eltolva és a különlegesebb karakterek más pozícióban).
Ez megnehezítené alternatív kiosztás használatát.
No, kb. ezen a ponton jöttem rá, hogy te írtál az F(x)tec fórumába is. :-)

Mindegy... a Keyboard Mod régre nyúlik vissza (ez úgy két éve volt), akkor az a projekt nem sikerült... volt némi probléma a Motorola háza táján.
Kezdetben foglalkoztak velük, teszteltek, később nem tudták elérni a csapatot, majd kiderült, lecserélődtek, de valahogy nem volt igazi az együttműködés.
Volt alkatrész problémájuk (volt nehezen beszerezhető Motorola-specifikus alkatrész, ill. nagy tételt kellett volna rendelni), így csak néhány korai változat ment ki, de a projekt leállt 2018. szeptember tájékán.

A Pro1 valahol itt kezdődött, ekkor határozták el egy komplett telefon létrehozását.
Először kétkedtem, de a jelenlegi állapot biztatónak látszik.

Ami nem tetszik, hogy 1 SIM + uSD működik hivatalosan vagy 2 SIM uSD nélkül...
A hardvert úgy érzem, egy darabig még bőven használni lehet, ha nem szűnik meg a SoC támogatás...

Egyszer talán leírom egy kicsit bővebben is a történetet, ez most csak így hirtelen, amire emlékszem... :-)

Sziasztok! Én is beregisztráltam az előrendelésre, de még nem fizettem. Ami visszatart, az két dolog: egyrészt a magyar QWERTZ kiosztás hiánya, a másik az ára. Én is nyitottam egy fórumtémát, leveleztem a fejlesztőkkel is, de azt írták, hogy a magyar piaci igény kicsi, ezért náluk egyelőre nem prioritás a magyar billentyűkiosztás, illetve a teljes magyar kezelőfelület.
Sokáig használtam a Simbian-os Nokia N97 minit, annak volt rendes magyar billentyűzete. Az Fx-nek állítólag ugyanaz a zsanér mechanikája. Bár a Nokiában gyakran volt gond a szalagkábellel, a sok nyitogatás során hajlamos volt megtörni.
Aggaszt még a fixen beépített akku, illetve a hazai szervizháttér kérdése is. A kamerájáról sem lehet sokat tudni. Egyelőre kissé túlárazott középszerű készüléknek tűnik. Úgy értve, hogy a billentyűzetet leszámítva (ami nem is olyan, mint amit szeretnék), sokkal olcsóbban sokkal jobbakat lehet kapni. Az előrendelési ára 649 EUR.

Magam részéről régóta vadászom egy normális, billentyűzetes telefonra.
Nagyjából, amióta az N900-am kezdett koros lenni és az N950-et lefújták.

Önmagában a billentyűzet megléte már elég sokat ér nekem, kisebb, kezdő vállalkozásként egy kevésbé széles vevőkörrel ígérkező készüléknek az árát viszont elég nehéz alacsonyan tartani, mert sok járulékos költsége van.

A magyar billentyűzetkiosztás valóban nem valószínű, vagy legalábbis egy darabig biztosan nem lesz, viszont a készüléket elvileg úgy tervezték, hogy viszonylag könnyen szervizelhető legyen (csavarokkal van összerakva és nem ragasztva, ahogy manapság jellemző).
Ergo egy aksi csere vagy akár a billentyűzet kicserélése nem annyira komplikált mint a manapság jellemző készülékek esetén.
Elvileg a kijelző cseréje sem bonyolult, amúgy az Elephone U Pro készülékkel egyező típust használ - ergo ez az alkatrész jelenleg is megvehető, ill. ehhez a másik készülékhez készült kijelzővédő fóliák használhatók rá.

A kamerájáról az érzékelő típusától eltekintve eddig valóban nem sokat lehet tudni, viszont nemrég Chen feltett néhány képet Twitterre, amit elkértem tőle teljes felbontásban és linkeltem őket itt.

F1.8-as lencsével annyira rossz már nem lehet. Ez alapján a 2 kép alapján az én jelenlegi készülékem jobb, viszont ezek szerintem szoftveres dolgok lesznek és nálam a kamera amúgy is sokadlagos. Örülök ha jó, de nem feltétel.

Nekem az is megfelelne, ha valaho la távoli keleten egyedi megrendelésre gyártanának magyar billentyűzetet. Ahogy nézegettem, nem egy nagy ördöngösség. Valami domborúra préselt műanyag lap, amire rá vannak nyomtatva a betűk. Vajon ennek lesz háttérvilágítása?
Van egy olyan érzésem egyébként, hogy lesz majd második verzió, miután végre kiszórták ezeket a megrendeléseket. Gondolom majd ráugranak az XDA-s srácok is.
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A szoftverén (fényképezés terén is) a közelmúltban még csiszoltak.
Könnyen lehet, hogy javul még a dolog, de részemről ez alapján nem tűnik rossznak eddig - nálam is sokadlagos szempont a fényképezés, de örülök, ha elfogadható képeket készít.
Mellékesen sok Androidos készüléken látom, hogy elmossák a képet és utána túlélesítik, így végezve némi zajelnyomást... csakhogy részletszegények lesznek így a képek, hiába a nagy felbontás. Elég sok esetben dívik ez a módi.
Ezeknél a képeknél viszont nem igazán láttam ezt kiütközni, ill. ehhez képest elég kevésnek tűnt a zaj rajt - meglátjuk még... néznék sötétben, hosszabb "záridővel" készült képeket is, ill. ISO100-nál nagyobb "érzékenység" mellettit.

A billentyűzetre azt mondták, azért nem olyan egyszerű a dolog - elvileg úgy készítik őket, hogy tartós legyen, ezért nem egyszerűen nyomtatnak rá valami feliratot...
Háttérvilágítása lesz a billentyűknek, igen - a gombok mögött van egy-egy LED is.

A második verzió alatt mit értesz? A Pro1 módosított / javított változatát vagy afféle Pro2-t?

Ha lesz is Pro2, tuti nem mostanában.

Elég sok idő és pénz megy bele egy ilyen fejlesztésbe és csak most kezd felfutni a dolog.
(Különféle iterációkkal /NYÁK és egyebek/, antenna illesztésekkel, tesztelésekkel, megfelelőségi tesztekkel, stb.)
Előbb minél többet el kell adni a Pro1-ből, hogy megfelelő összeg befolyjon - egyrészt azért, hogy a befektetett összeg megtérüljön, másrészt azért, hogy profit is legyen rajt, harmadrészt pedig azért, hogy értelmét lássák egy leszármazott készüléknek.

Mondjuk remélem, azon már 2 SIM + uSD nem egymást kizárva lesz, ha lesz egyáltalán...

...szóval akárhogy is lesz, ebből kell minél többet eladniuk, és, ha lesz is Pro2, egy jó darabig valószínűtlen, hogy egyáltalán beszélnek róla.

Mondjuk remélem, azon már 2 SIM + uSD nem egymást kizárva lesz, ha lesz egyáltalán...

Ez csak a foglalat limitációja. A SIM kártyából óvatosan melegítve ki lehet szedni a chip-et és egy SD kártyára ragasztva visszatéve a készülékbe mindkettő működik egyszerre. Saját szememmel láttam...

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Cosmo Communicator-ra varok eppen, elso sajat Android, vannak ketsegeim afelol, mennyire leszek megelegedve vele.
Ez a Pro1 future proof-abb vajon? Vagy igazabol mindketto kinai kvarcjatek?

Kene inditanom egy forumtemat koruljarni, hogy hogyan lehet Android-ot munkara* hasznalni. :\

*Browser Dev Tools, J2EE, Scala, C/C++, NDK, git, vbox, vagrant, ansible, etc.

Én úgy vélem, a Pro1 nem "kínai kvarcjáték" lesz és remélem, a Cosmo Communicator sem...

Nekem úgy tűnik, a root hozzáférés hiánya eléggé korlátozza ezt a bizonyos "munkára" kategóriát annak ellenére, hogy sokan ágálnak ellene.
Mindenesetre a Pro1-et ilyen szemlélettel szeretném használni...

Nyilvan nem a napi nyolc oras munkat akarom 6"-on elvegezni, de ha epp metron ramjon, hogy pl na ez a maven plugin most hogy is mukodne ha igy parameterezem, akkor azt ki tudjam probalni. A "munka" tobbi resze is hasonlo kis POC-re vonatkozik.
Es igen, huztam mar fel Tomcat-et embedded java-ra Jolla telefonon, csak mert miert ne. :P

Es ez a dolog valahol ott elbukni latszik, hogy Android-on egy Browser Dev Console se trivialis feladat. :(

Kedves tagok!

Úgy alakult, hogy valószínűleg refundot kérnék a készülék utódjára, a Pro1-X-re, de ha valakit érdekel egy 500$  értékű Super Early Bird példány, akkor a lehetőséget megadom. A szállítás az eddigi adatok alapján várhatóan márciusban indul, szóval már nem kell olyan sokat aludni. Privátban lehet érdeklődni. Úgy gondoltam a továbbiakat, hogy miután megérkezett a készülék ára, elküldöm az eredeti számlát amin a személyes adataim is szerepelnek, szóval csalás vagy átverés kizárva. Ezek után kérem a szállítási cím módosítását az általad kért címre melyről a visszaigazolást szintén elküldöm. Egy f(x)tech Pro1-x 8/256GB QWERTY Super Early Bird példányról van szó.  

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...