Zentyal DNS-be Hostname nem működik

 ( agostonl | 2019. október 2., szerda - 14:29 )

Sziasztok!

Otthoni hálózatba összedobtam egy Zentyal 6.0-s (DEV) szervert, DHCP, DNS és NTP-vel.
A DHCP-n belül a DDNS rendben működik, a DNS szerver nem ír hibát.

A DNS-be a Domains->Hostnames alatt hozzáadok egy gépnevet, majd hozzáadom az IP címet. Lementve, szerver újraindul, nem oldható fel a beírt DNS név.
SSH-n keresztül is szétnéztem, a /etc/bint, /var/lib/bind és /var/cache/bind mapákban, de az említett bejegyzést egyiknél se találom, mintha a Zentyal nem is írná be a DNS-be.

Azt szeretném elérni, hogy a fix IP címmel rendelkező szerverek neveit fel tudjam venni a DNS-be!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elnézést a kérdésért is, de a megfelelő DNS-sel próbálsz feloldani?
Azért kérdem, mert én már tesztrendszer esetén kerestem úgy hibát (nyilván így feleslegesen) anno a hőskorban, hogy nem a teszt rendszer DNS-ét kérdezgettem le folyamatosan, hanem a standard, hálózaton működőt... :-DDD Aztán nem értettem egy darabig, miért nem ad jó választ.

Ezen kívül a BIND csak a reverse zónát adja Zentyal AD DC-n, a forward zóna a Samba DNS-éből jön (valamilyen BIND illesztőn keresztül), szóval nincs klasszikus szöveges BIND zóna fájl. Tudtommal.

Én még ezzel a hibával egyébként nem találkoztam, pedig Zentyal 4.2-től kezdve 6.0-ig mindenféle volt/van ügyfeleknél, és minden fontos, fix IP-s eszközt felveszünk DNS-be.

Igen az ő IP-jét használom. Régen én is elkövettem ugyanazt a hibát... :)
Egyszerűen olyan, mintha a Zentyal webfelülete nem írná be a hostname adatait a bind konfigba.

Van konfig fájl, megtaláltam, oda be is kerülnek a DDNS adatok, de más nem.
Létezik, hogy ez az egész csak AD-val együtt működne, Zentyal alatt?
Akkor inkább felteszek egy sima ubuntura egy DHCP, DNS megoldást maximum kézzel konfigolok.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Nem tartom kizártnak, hogy csak AD-vel működik korrekten, a Zentyal kifejezetten AD szervernek készül az elejétől. Emiatt nem biztos, hogy minden funkció meg van teljesen jól oldva AD nélküli telepítésnél. A dokumentáció sem tér ki olyan apróságokra, hogy ha nem kéred ezt vagy azt a modult a telepítőtől (vagy utólag), akkor az elérhető funkció készlet hogyan változik... Csak annyi segítséget ad, hogy ha valami modult kihagytál, ami elengedhetetlen a többi kiválasztott működéséhez, azt hozzácsapja a rendszerhez.

Én csak (free) AD szerver igény esetén használok Zentyal-t, így személyes tapasztalatom nincs AD nélküli Zentyal üzemmel kapcsolatban.
Ha nincs szükséged AD-re, akkor én javasolnám is, hogy ne Zentyal-t használj, mert feleslegesen bonyolítod vele az életed, ha nem is kell az a "tudás" amiért létrejött.
Valóban, egy kézi Ubuntu + BIND + ISC-DHCP jobb és egyszerűbb lenne. Vagy feladattól függően egy DNSMASQ magában (nem rekurzív, cserébe egyszerű a DDNS-se is). Esetleg UNBOUND+DNSMASQ páros (ha valamiért nem jó a BIND+ISC-DHCP, de kell saját rekurzív feloldó is).

Köszi a kimerítő választ, én is erre jutottam ma reggelre, úgyhogy már ketyeg az ubuntu lxc, isc-dhcp és bind9-el. Annyit spóroltam a munkával, hogy a Zentyal-ban legenerált DHCP és DNS konfigokat átmentettem, és kiegészítettem az általam hiányolt bejegyzésekkel.
Ugyan kézi a konfig (minek más, hisz alig kell hozzányúlni), cserébe alig eszi a host gép erőforrásait.

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Nekem ugy remlik, hogy csak azoknak a gepeknek a kereseire valaszol a DNS, amelyek tagjai egy network object-nek. Hogy IP-re vagy MAC-re szur azt nem tudom.

https://wiki.zentyal.org/wiki/En/3.5/High-level_Zentyal_abstractions#targetText=In%20some%20configuration%20sections%20of,explicitly%20accessing%20this%20menu%20section.