BeagleBone AI

A BeagleBone Black lapkát sokan szeretjük harveres fejlesztéseknél a praktikus GPIO tüskesora miatt. Jó a kiépítettsége és a PRU különös dolgokra teszi alkalmassá.
Viszont a benne levő főproci, az 1 magos ARM Cortex A8 ma már lassúnak számít.

Készülnek kiadni egy komoly ráncfelvarrást BeagleBone AI néven.
- GPIO tüskesora ugyanúgy megmarad, 5 db UART, 7 db 12 bites A/D szintén maradt
- PRU ebben is van
- Procija 2 x 1,5 GHz ARM Cortex A15 (sajnos kis hűtőborda már van hozzá ... akkuról többet fogyaszt)
- Type C USB3, Gigaethernet, ...

Update: Farnellnél 28.360 Ft nettóért már kapható (BBONE-AI néven).

Hozzászólások

Ez eredetileg úgy volt, hogy idén március de legkésőbb áprilisban elérhető lesz a disztribútoroknál. Azóta is csend van. Ez mondjuk nem szokatlan, korábban is voltak jelentős késések. Annó mikor Black-ből az első megjelent akkor egy évet kellett várni pl. az SPI driverre és több mint egy évet olyan Ethernet driverre ami nem csak akkor működött ha bekapcsolástól kezdve volt link. Itt kernel és driver terén most talán annyival szerencsésebb a helyzet, hogy a BeagleBoard-X15 ugyanezzel a SoC-al jött ki már korábban. Így most lehet, hogy fél év is elég lesz mire minden működni fog. :)

Igen, régi története van. A Hackaday portálon is március elején cikkeztek róla. Azóta apró hibákat még javítottak a lapkán. Reménykedem, hogy most már tényleg elindul a sorozatgyártás. Egyébként a lapka gyártója is érdekes téma BB esetén, mivel a Texas ezt OpenHardverként publikálja.
A GitHUB oldalát utoljára órákkal ezelőtt is piszkálták. Ami még rejtély: a BBB-hez viszonyítva mennyivel lesz drágább.

GitHUB:


Date:   Mon Aug 26 15:03:34 2019 -0400
    Added rev A1 design files

...
...

Date:   Wed Sep 11 13:46:10 2019 -0400
    Add OSHW mark

Kapcsolási rajza is 8 napja lett publikálva: https://github.com/beagleboard/beaglebone-ai/blob/master/BeagleBone-AI_…

Mi az a PRU? Aki a letsgoogle2juh-val jön, lecsapom, nem hozott elsőre semmi kapcsolódót.

Képzelj el olyan 200 MHz-en járó (fix 1 órajel/utasítás tempójú) 32 bites mikrovezérlőt, amely a GPIO-t is eléri és a központi RAM-ot is.
A PRU-ra fordított programodat pedig a központi RAM-ban futó Linux fogja letölteni a PRU-ba.

A PRU-ban csak ez az egyetlen általad kívánt szoftver fut, órajelre kihangoltan időzítve. Így extrém esetben 5 ns időbeli felbontással is tudod a szoftvereddel GPIO lábak állapotot állítani, amelybe semmiféle időosztásos operációs rendszer nem szól bele. Ha például PRU segítségével GPIO-k állapotát kiolvasod és beírod a központi RAM-ba (akár 100 millió/másodperc tempóval), ezt az adathalmazt feldolgozhatja a Linux alatt futó szoftver.