Céges levelezés @gmail.com címről adatvédelmi szempontból

Sziasztok!

Sok helyen céges "hivatalos" levelezésre @gmail.com végű címet használnak. Az egy dolog, hogy valamilyen módon nekem ez rögtön feltűnik és valamennyire szégyenségi bizonyítékként is kezelem a cégről. Adatvédelmi szempontból kifogásolható? Kellene tájékoztasson arról a partner, hogy EU-n kívülre kerülnek vagy kerülhetnek az adataim?

Hozzászólások

Ha ugyanezt a szervert/szolgáltatást használnák saját domainnel, akkor mit tennél?

Mivel egy levelezésben legalább az egyik fél gmail-t használ (statisztika) így úgyis kimegy az adat, az egész thread a google kezében lesz.
Nem lehet elbújni.

Nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek. Azok csinálják ezt, akik céges szinten korlátozva vannak (fiók méret, csatolmány méret, egyéb szabályozások) és a dolgozó huszárvágással megoldja, magán címről intéz céges ügyeket, mi több, kiviszi a céges információkat külső szolgáltatóhoz. Nagyon gáz.

Az Edward Snowden doksikból kiderült, hogy sokak között a Google is ipari kémkedésre használják a náluk tárolt adatokat. Ezután becsszóra megígérték, hogy befejezik ezt, úgyhogy már nem kifogásható :)
Hajrá felhő...

Ha a cég bérel egy tárhelyet évente X pénzért - ami egy szelet pizza ára - az Y cégtől akinek belföldi, vagy más EU-s székhelye van attól az jobb lesz adatvédelmi szempontból? Vagy attól komolyabb cégnek hat? Csak kérdezem, hogy miért?

Ez az undor nálad csak a Gmail-re áll, vagy a többi ilyen levelezőszolgáltatóra (hotmail, citromail, freemail stb.) is?

--
trey @ gépház

Rendben hogy bárkinél is vagyok, az megnézheti, felhasználhatja bármire az üzleti, bármilyen levelezésem tartalmát, akár a szolgáltató, akár az ország biztonsági szervei, vagy akinek a szolgáltató átadja.
De mi van akkor ha a levél tartalmát titkosítom, GPG, AES stb.? Akkor is lehet valaki aki bele nézhet a tartalomba, vagy úgy már teljes lehet a biztonság?

Bocsi, lehet hogy én nem értek hozzá, de Google hogyan lehetetlenítette el a vastag klienseket?

Csak mert:
Windows 10 beépített levél, Outlook, Thunderbird három kattintás után vígan kacarászik a Gmail postafiókokkal.
Ez csak amit én ismerek!

De hallottam olyan emberről aki már látott olyat aki írt saját programot és azon keresztül küldött leveleket.

Úgy néz ki, ezt nem olvastam végig:

We’re writing to let you know that on October 30, 2019, we’ll begin removing the setting to “Enforce access to less secure apps for all users” from the Google Admin console. This setting will disappear from your Admin console by the end of year. Removing this setting will help keep your users’ accounts secure, as access to less secure apps (LSAs) can inadvertently make Google accounts vulnerable to hijackers.

És úgy tudtam a Thunderbird csak hagyományos authentikációt tud...

De most megolvastam:

"Following this change, if you 'Allow users to manage their access to less secure apps' users will still have the option to access LSAs, provided the 'Less secure app access' setting is enabled at the individual user account level."

Tehát marad a lehetőség, csak egyesével kell a GSuite usereknek piszkálni.

És úgy tűnik a thunderbird már tud OAuth-ot:

"Thunderbird IMAP automatically initiates a connection through OAuth when adding a Google Account. If users leave the password field empty in Thunderbird, they get a Google sign-in page to authorize access through OAuth."

https://support.google.com/a/answer/6260879#alternatives

Ezt nem tudtam.

Sorry.

Egyébként jóideje gmail-t használok thunderbird-del :)

A félreértés onnan jött, hogy amikor a google elkezde ezt a "less secue apps" megbélyegzést, akkor még az összes vastag kliens ebbe tartozott... Úgy néz ki a vastag kliensek már alkalmazkodtak.

--
zrubi.hu

Ha a partnered nem teszi, légy szíves, és hívd fel rá a figyelmet, valszeg fogalma sincs ezekről a dolgokról. Ezek jellemzően SZEMÉLYES felhasználásra szólnak KIZÁRÓLAG, ahol a felhasználó lemond egy csomó jogáról/ad egy csomó jogot a szolgáltatónak. Ezt kovacs2bela nem teheti meg a cége nevében.
Adatközpont a GDPR miatt EU-s vagy Safe Harbour v2 (nem jut eszembe a neve) alatt USA-beli.
Esetleg olvassa el a Gmail/iCloud/Outlook/whatever felhasználási feltételeit...

A másik, hogy a céges felhasználásra ott a fizetős GSuite/O365/nemFreemail/whatever, ahol pont a céges szintű jogi problémák megelőzése érdekében nem turkálnak az ügyfél adataiban. Vagy nem nagyon, de más feltételek mellett.

Itt egy gyönyörű példa. Így, hogy most leszűrtem azt a fiókom amiben a vállalkozásom levelezése van ( saját domain és szerver alatt ) @gmail.com feladóra ( más free nem nagyon van, mindenki erre állt rá ) volt benne idegen cég könyvelője, székhely szolgáltató, ház közös képviselő, autószervíz, akikkel kapcsolatban vagyok voltam cégek sokasága.

A példa

Ha G-Suit előfizető vagy, akkor az admin felületen alá lehet írni velük a Data Processing Amendment-et, innentől ők hivatalos adatfeldolgozóid minden szükséges vállalással. Ha nem EU szerveren van az adat, de Google felügyelete alatt, akkor is okés, a Privacy Shield (amíg meg nem semmisíti a CJEU) plusz a Binding Corporate Rules miatt.

Az ingyenes GMail-hez ilyen nem jár, ergo nem privacy kompatiblis. Erről beszélgettem a NAIH főosztályvezetőjével, azt mondta, hogy papíron ez problémás, gyakorlatban a hatóság (egyelőre) ezzel nem foglalkozik.

Céges szempontból szuper érzékeny adatokat egyszerűen nem lennék hajlandó GMail címre küldeni, amíg a másik fél nem ad írásos garanciát arra, hogy megfelelően védi az adatokat (G-Suit előfizető, stb). Ez nem csak GDPR kérdés, hanem információbiztonsági is.

Köszönöm szépen az összefoglalót, ez így egyértelmű.

Erre itt egy újabb gyöngyszem tőlük. Szándékosan nem írok vissza nekik, az Aegon hivatalos ügyfélszolgálatán rendeztem telefonon a problémám.

Újabb email

A lényeg, most már még tracker linket is kaptam bele...