RX480 black edition miatt a gép lekapcsol

 ( xc0m | 2019. május 22., szerda - 8:30 )

Sziasztok!

Szerintetek az 500 W (80%+)-os táp a kicsi az XFX RX480 black edition GPU-hoz, vagy az alaplap nem tud elég naftát leadni PCI-e porton keresztül?
Néha azt tapasztalom, hogy egyszerűen lekapcsol a gép terhelés alatt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia!

Nekem hasonló problémám volt, amikor megvettem a 1070ti-t néhány fajta terhelés alatt lekapcsolt a gép. Akkoriban egy 700W-os Zalman tápom volt ami előtte a 1060-at évekig kiszolgálta. Valószínű valami már elfáradt benne mert a 700W-nak bőven vinni kellett volna. A megoldás egy új 650W-os FSP táp vásárlása lett ami teljesen megszüntette a problémát. A PCIe porton keresztül max 75W-ot vehet fel a kártya, szerintem valószínűtlen hogy arra legyen a probléma.

Igen, de tök új a PSU-m, kár lenne emiatt lecserélni.
Egyelőre downclock-oltam a kártyát, de még így is elég gyors.

Pedig en is a tapot mondanam, mert RX480-hoz a 450-es tapot mondjak a _minimumnak_, ami alapjan beleferhetne, de markat nem irtal, igy boven lehet az a szuk keresztmetszet.

Chieftec amúgy. Nem gagyi

Pedig itt lesz a gond, tovabbra is ugy gondolom. Volt is ilyen problema az RX480-nal, hogy a "kelletenel" tobbet vesz fel (pl. https://www.tweaktown.com/news/52871/amds-radeon-rx-480-drawing-much-power-over-pcie-slot/index.html), az 500-as tap ugye peak-en tud annyit, szerintem egyszerűen nem bírja el, amikor kihajtod.

Így van, voltak olyan kártyák amikkel volt gond. Nekem egy Sapphire RX 470 NITRO+ OC-m van, mikor vettem jól utánaolvastam, volt egy csomó VRM review.
Nálam egy ősrégi félig már átkondizott (3.3 és 5V-os ágakon) Earthwatts ea-500d hajtja, mellette egy FX 8350. Nem szokott kikapcsolni.

Máshogy nem lehet a 8 pin-en több ampert leadni? Pl. hogy több kábelből rakom összE?

Annyi jön a 8 pinen (gyakorlatilag 3 sárga) amennyit a kártya ráterhel.
Maximum elkezd melegedni s nagyobb feszültség esik a kábelen.

BIOS frissítésnek nézz utána és a Control Paneljén nézz körül a WattMan résznél.

A Chieftec márkanév már nem jelenti azt, hogy nem gagyi. Van gagyi termékvonaluk, pl. az IArena sorozat. Ha olyanod van, cseréld le gyorsan.

Hány pines és mennyi a kiegészítő csatlakozó a kártyán? Hova van kötve a tápodon?

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

1 db 8 pines.

Sokat segítene, ha leírnád a táp típusszámát.

Nekem is volt hasonló problémám (Seasonic 430W + RX470), ott annyi volt a megoldás, hogy a másik PCIe tápcsatit kötöttem rá a kártyára. Nekem kettő 12V-os ága van a tápnak, két PCIe csatlakozóval.

Szia!
Chieftec iARENA 500W GPA-500S OEM tápegység 12+12 hó gar.

+12V 1: 24A
+12V 2: 21A
+12V 1 & +12V 2 combined: 396W
here is your problem
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Inkább NE!

Olyan tápot keress, aminek egy 12V-os ága van, sok amperral.

Amúgy az a vga sosem eszik 400W-ot sem, az fix.

Nem nagyon akarom csak emiatt kidobni a mostanit.
Akkor inkább downlclock olom kicsit.

Nem tudod a tápot visszaküldeni? Vagy eladni?
Tipikus olcsó táp. Értelmeset az 50-70 eurós sávban látok.

Sajnos ez egy elég gagyi táp.

Így van az iArena egy gagyi. Ehhez a kártyához minimum bronze+os, de még inkább silver minősítésű 500 W-os táp kell.

Igen, gagyi táp, de nekem is pont ilyen 500-as iArena van, és megy vele az RX480 (igaz nem XFX, hanem Sapphire)

" (igaz nem XFX, hanem Sapphire)"

Szóval nem ugyanaz a kártya. Sajnálom, ha tőlem hallod először, de ugyanolyan chipstetes kártya (pl RX480) más teljesitményt tud Sapphire, Gigabyte, XFX ...stb gyártóknál. Nem véletlen van akár 30% árkülönbség két látszólag ugyanolyan kártyánál.
-------------------------
Hivatásos pitiáner
neut @

Nem akartam az elso kommentemben ezzel kezdeni. :)

Átkapcsoltam a BIOS-t a kártyán a kevésbé húzottra és így már nem kapcsol le a gép...

Még mindig nem vettél tápot? Bár biztos jó egy butitott kártyával élni.
-------------------------
Hivatásos pitiáner
neut @

2017-ban végigbányászkodtam az évet, sok ilyen rx480 kártya volt a gépeimben.
chieftek tápok nem terhelésre valók, hullottak, iarena nem volt nálam, csak a drágább széria. szétégett tápcsati, vagy egyszercsak már el sem indul.
80+ minőségi szintű tápokból egy 400 wattos, 2 db rx480 kártyát bányászatra beállítva (tehát underclock) nagyon simán vitt, 330w körüli peak értékekkel.

átlagos gép ssd-vel 4 giga rammal, celeron/pentium proc: ~40-50W
1 db rx 480, gyári órajelekkel jól meghajtva: ~210W
1 db gtx1070, gyári órajelek, jól meghajtva: ~200w

ezek a konnektorból mért értékek.

Azóta mindig megmosolygom ezt a "legalább 500-as táp kell neki" tévhitet.

Pontosan! Normális táp kell és nem 500 W-os hulladék..

Az iarena a chieftec legalja hulladéka, nem is értem, miért járatták le vele magukat. Venni kell egy fsp tápot, ha nem szán rá csiliárdokat.

Ez így nem megoldás, ne is haragudj. Nem akarok beszólogatni, de ha már van egy normális kártyád, akkor tegyél szerencsétlen alá egy rendes tápod. Most, hogy BIOS-t váltottál, csak elkendőzted a problémát, a táp így is határteljesítményén lehet, ha szerencsétlenül fárad ki, a kártyát is magával viheti.

Értem, hogy új táp, nem akarsz anyagilag bukni, de hosszú távon pont akkor bukhatsz sokat, ha nem cseréled.

A minőségi tápok használtan nem drágák. Én nemrég az eBayen 40 fontért vettem másodkézből egy Corsair CX550M-es moduláris tápot. Annyira nem használta az előző tulaj, hogy eredeti dobozában jött, minden tartozákával, papírjaival, kábeleken sem látszik használat nyoma, kibontva még „újszaga” is volt. Hasonló vételeket kifoghatsz te is, M.o.-n is. Csak ne legyen szarrá nyúzott tuningtáp, amivel valami gépet extrém tuningoltak a határra, meg ne 10 éves táp legyen, akkor nem lesz vele gond.

Ami még nekem nem jött le a topikban visszaolvasva: a 8 pines külön tápcsatit ugye rádugtad a kártyára? A 6 pines nem elég, és nem dísznek van az extra tápcsati, a kártyának alapból nem elég az a delej, amit a PCIe foglalatból fel tud venni maximálisan.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Okés, vettem az adást:

Ez esetleg:
https://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/cooler-master/elite-v3-600w-mpw-6001-acabn1-p401627733/
vagy ez :
EVGA 500B 500W [80+ Bronze] tápegység
jó lehet?

Ezek közül egyik sem tűnik rossz vételnek. Vagyis EVGA-nál számítana az is, hogy mennyibe kerül. Mindenesetre mind a kettő komolyabb delejt ad le 12V-on, egy ágon, nem úgy mint a mostani kétágas csodád, szóval papíron, specifikációkat nézve valószínű mindkettő előrelépés lehet. De azért véleményeztesd pár másik fórumon a táptopikokban, hogy mit mondanak rájuk, milyen szériák ezek, milyen tapasztalat van velük, hajt-e róla ott valaki nagyobb áramfelvételű kártyát, hangjára mit mondanak. Ne kapkodd el a vételt, mint az utolsónál. Nem csak a W-okkat kell nézni, meg a hatásfokbesorolást. Önmagában a márkanév sem irányadó, minden gyártónak vannak jobb, rosszabb szériái is. Még ha ezek rendben is vannak, amiket most kinéztél, de mondjuk valamelyik fórumon 1-2 ezer különbségért ajánlanak egy még jobbat valahol akcióban.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Úgy tűnik nem a táp volt a ludas.
Most egy GTX650-nel is ugyanez a probléma.
Valószínűleg tervezési hiba miatt PCIe-n többet akar felvenni mint a szabvány, ezért kapcsol le a gép.

Az biztos nem probléma, mert ezek a kártyák megfelelnek a specifikációknak, nem vesznek fel a slotból több kraftot, mint amennyit a szabvány megenged. Tuti rádugtad a megfelelő tápkábelt a kártyára? Ha 8 pines van rajta, nem elég a 6 pines csatit rádugni!!!!

De abban igazad van, hogy az alaplap is lehet ludas, hogy valami alaplapi VRM nem bírja, vagy zárlatos a PCIe slot. Vagy még mindig a táp a ludas, és akkora szutyok, hogy egy GTX650 is megfekteti. Szerintem a két ág miatt van, az egy ág nem elég az alaplapnak, nem kap elég kraftot.

Mondom, tápot mindenképp cserélnék a helyedben, akkor is, ha utóbb kiderülhet, hogy kivételesen nem az volt a ludas. Egy normálisabb táp mindig stabil befektetés hosszú távon.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Jó, de GTX650-nel akkor miért csinálja? Meg én azért olvastam, hogy jó pár ember probléma nélkül használ RX480-at is, anélkül, hogy legkapcsolgatna a gép.

Az alaplapot jó is, hogy írtad, mert akartam kérdezni, de az nem dzsunka akkor ezek szerint (bár attól még lehet selejtes darab).


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem lehet hogy egyszerűen csak túlmelegszik?

Nem hiszem. Simán lehet egész nap nyúzni vele a GTA V-öt, ha kicsit lentebb van véve:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=218rx480.png

Ha GTX 650-el is csinálja, akkor én sem gondolnám, hogy a kártyával lenne a probléma. Táp vagy alaplap valószínűbb. Tedd fel HWMonitor-t (sok érdekességet, max értékeket mutat), illetve amit még érdemes lehet megpróbálni, hogy alulfeszeled a kártyát.

Nekem rx 470-em van, gyári beállításokkal iszonyatosan dobálja lefelé az órajelet. Alulfeszelve - nem melegszik annyira - stabilan tartja a max gyári (boost) órajelet. Ez azért fontos, mivel a alapórajelem 932MHz, a boost órajel 1216MHz. A gyári beállítások, melegedés miatt órajeldobálás, micro lag az eredmény. Normális feszültség, +ventiprofil mellett órajelingadozás nélkül megy 1216MHz-n.

Nekem is rx 470 van, túlmelegedés miatti lekapcsolás tegnap volt 1 játék közben de újrapasztáztam úgyhogy mostmár normálisak az értékek...

... gtx 650-re azt hittem váltottál nvidia kártyára ... most látom csak, hogy táp.

Polaris chip alapú kártyákkal amúgy érdemes picit "játszani", megkeresni milyen beállításokkal mennek legjobban. Már nem tudom hol olvastam, de volt ahol csak ampertemetőként emlegették ezt a generációt.

Cseréld ki azt a tápot, ha kicsit alul feszeled akkor nincs gond ugyebár, mert ilyenkor kevesebbet kér a kártya, de ahhoz hogy normálisan ki tudd használni táp kell, mert így is a határon mozog a mostani tápod. Egy normális FSP táp megeszi reggelire a géped, a lényeg, hogy 12V-os ág rendben legyen. Egyébként ennyit fogyaszt a géped:

https://images.anandtech.com/graphs/graph10477/82490.png

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Ez így akkor más. Ahogy nézem, ez a CM 650GX már egy ágas 12 voltos, és azon 52A-t le tud adni, az pedig elég szép. Még ha ez kamu adat is lenne, és tegyük fel legrosszabb esetben ennek csak a felét tudja, már annak is bőven elégnek kéne lennie. Tehát valóban nem a táp.

Akkor a következő az, hogy egy másik videókártyával megpróbálni. A GTX nem is rossz ötlet, ha tudsz valahonnan szerezni másik kártyát.

Ez az RX480 nem bányászkártya volt? Biztosan a jó VBIOS van rá visszaflashelve? Mert általában egy kártyára több VBIOS is van, attól függően, hogy milyen gyártású VRAM-okkal szerelt a kártya. Megpróbálnék rajta egy másik VBIOS-t, szerezni valakitől, akinek pont ilyen kártyája van.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧