Odroid-N2

 ( hg2ecz | 2019. április 18., csütörtök - 7:31 )

Lassan eljutunk az ARM alapú mini-desktopok lehetőségéig. Az Odroid ismét kiadott egy lapkát N2 néven.

  • Amlogic S922x 4 magos ARM Cortex A73 processzor (1,8 GHz) + 2 magos A53 és Mali-G52
  • 4 GB RAM
  • gyors eMMC háttértár lehetősége
  • Vesa felfogathatóság monitor hátuljára
  • Raspberryhez hasonló GPIO

Azért van még lehetőség az ARM-ok esetén számítási tempó duplázásra, ha megjelennek majdan az ARM Cortex A76 processzoros lapkák. Ez utóbbi architektúra állítólag az Intel Skylake procijához hasonló számítási teljesítményt ad.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ebben nem hiszek, mármint a lassan eljutunkhoz. :D Ez olyan mint lassan utolérjük a nyugati béreket. Jahh lassan.

Szóval ha leáll az x86 fejlesztése akkor kb utol lehet érni, de addig ...

Most a notimban i5-2520M cpu van, 8G rammal. A CPU több mint 8 éve jelent meg a piacon. Szerintem a fenti konfig nem közelíti meg a régi notim teljesítményét.

Fedora 29, Thinkpad x220

Szerintem az x86-ot bőven nem szükséges utolérni egy működő desktophoz.

Ez nem feltétlen igaz. 2x éve a desktophoz elég volt olyan gép amit a mai okosórák is leköröznek.

Szóval sajna a desktop alkalmazások is igencsak "fejlődnek". És igencsak kell az erőforrás az egyszerű desktophoz.

Fedora 29, Thinkpad x220

A klasszikus desktop inkább kihalófélben van. A smartphone-ok lenyomnak mindent. Pár alkalmazáshoz még kell a desktop, inkább workstation, de az célszerszám.

--
robyboy

A desktop alkalmazások nem fejlődnek, csak egyrészt kb minden kiment webre, másrészt a frontend most már nem néhány css szabály, és html tag, amit letöltesz, hanem több megányi javascript, amit a kliensnek kell futtatnia.
Kedvencem jelenleg a Microsoft Azure portal, ami egyrészt pusztulatosan lassú, másrészt ha 10-15 percnél tovább van nyitva, akkor megesz egy komplett magot.

> A desktop alkalmazások nem fejlődnek

Még mindig Lotus 1-2-3, ChiWriter, PC-Tools van a gépeden?

persze, hogy nem.
A cégünknél most is használunk több Banana PI M1+ -ot LUBUNTU-val , igaz csak Chromium -ban lévő webes termeléskövetési rendszerrel , de megy simán...

A kérdés bennem is motoszkál. Vajon egy J3160-as BRIXhez hasonlítva milyen lehet az Odroid-N2?

Saccra az Odroid-N2 másfélszer gyorsabb, és egy kicsit kevesebbet fogyaszt.

nem ugyanaz, de en raspberry 3 +-on teszteltem tvheadendet meg transcode-ot, azutan meg egy J3455N-on, az intel konfig joval gyorsabb.
Nyilvan nem volt teljesen jo a teszt, mert az intel sata 3as disk-el, a RB meg micro sd kartyaval ment.
Egy Inter-Tech ITX Case MW-01 hazban van, ket 2,5"-os diskkel. SW RAID1-el. Egy mini NAS-nak tokeletes.
A fenti Gigabyte lapon ket NIC is van, azert is dontottem mellette.

El vagy tévedve. A fönti konfig nagyon hasonlít a Snapdragon 820-ra, aminek a Geekbench értéke 4000 körül van. Az i5-2520m pedig 5000. Szóval eléggé meg van közelítve. Viszont a Snapdragon 855, ami a Galaxy S10-ben van, már 10600 pontot kapott. És közben tizedannyit fogyaszt, mint az i5-2520m.
Az a helyzet, hogy a Galaxy S10 a legtöbb ma kapható i3-as, i5-ös laptopnál gyorsabb.

Sajnos már rég nem a CPU a szűk keresztmetszet, hanem az I/O, abban meg az x86 cuccok sokkal jobbak még. A buszrendszer dönt el mindent.
A desktop i3-4130 gépem SATA SSD-vel fürgébb, mint az i7-8550 laptopom, pedig abban Samu PCIe tár van és eléggé business class cucc. Egyszerűen a desktop alaplapon több drót van a perifériák között, mint laptopon vagy egy akármilyen, de nem szerver ARM cuccban.

Annyira azert nem kell tartani az Intelnek. Egy Snapdragon 835-os nagyjabol 50%-as gyorsabb egy Celeron N3450-nel, mig egy Core i5-5200U (U!) kb 50%-al gyorsabb a Snapdragonnal.

Nativ bongeszo (Edge, nem mobilos) Basemark Web 3.0 teszt alapjan.

Az a helyzet inkább, hogy a geekbench és hasonló mobilos benchmarkok hatalmas kamuk.

[off] Még, ha esetleg nem is kamu (tegyük fel), a mért eredmények súlyozása a végső random pontszámban is egyébként érdekes. Gondolok itt arra, hogy simán elfed ez a szám/számpár (single/multi) néha óriási különbséget is.

Első ránézésre azonos eredmények: SkyLake i3, S10, XS max. Kimazsolázva a kis részeredményeket, van, ahol 2-3x eltérés van hol egyik, hol másik javára. Ezt figyelembe véve, én nem feltétlen tartom jó mérésnek, ami ilyet megenged kvázi-azonos "végeredmény" mellett. Nem mérhető össze így a kettő ezen szempontok alapján.[/off]

Szerintem az inteles notidon diavetítés sebességgel működik a 4k h.265 vagy AV1 videózás.
Ezen pedig simán megy még 60fps-sel is.
Szóval erősen feladatfüggő, hogy melyik miben "gyors".

Jó de ez csak szimpla HW gyorsítás miatt van. Ha jön egy új codec, amelyre ARM-ban nincs logika, na azt hasonlítsd össze az Intellel :)
Valójában sokszor tényleg ezért vesznek csak új CPU-t, mert 4k-ban nem megy az új XY codec YouTube-on. Ha nem az állandó fogyasztás/szeméttermelés lenne a cél, akkor a videógyorsítás nem a CPU-ban lenne, hanem lenne rá egy külön busz, amire lehetne venni egy filléres kártyát néhány évente. Például Intel/AMD legolcsóbb X. generációs CPU-ját (10-13e Ft) kiadhatná bővítőkártya formájában csak a gyorsítás miatt (mehetne mondjuk PCI Express buszra). Ugyanígy lehetne találni laptopban is helyet neki, például megoldhatnák M.2 formában. Csak ugye ez a fogyasztókon kívül senkinek sem érdeke.

PC-n persze még lehet venni videokártyát (csak sokkal drágábban, mivel olcsóbban csak átcímkézett ezer éves chipeseket adnak + Linux alatt mindenféle driver probléma), laptopban ez viszont esélytelen.

Leteztek regen ilyen "dekoderkartyak". Windowshoz volt rendes driver, igy a gyari eszkozkeszlettel szerelt szoftverek tudtak hasznalni (pl Media Player es a Flash Player is), Linux alatt pedig MPlayer es XBMC is kezelte megfeleloen.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Most vajon miért nincsenek? Költői kérdés..

Léteznek. Minden gpu tartalmaz hw decode/encode dsp-t vagy hasonló megoldást.

Mert tök feleslegesek. Ez is csak beágyazott rendszerekbe volt kitalálva, csak a régi atomokhoz használták, mert azok nem vitték el az 1080p-t. Manapság a gyakoribb codec-eket viszi a GPU, a legolcsóbb ARM prociban is.

Igen? Milyen codec-eket? A jövőre megjelenőt is? AV1-et viszi FullHD/4K-ban?

dedup

otthoni desktopnak már szerintem szolid. kérdés hogy a 4.9 kernel amit utána dobnak mennyi obscure patchet tartalmaz...


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Erdekes joszag. Mar majdnem elgondolkoztam a HC1 upgraden, de:
"Since four USB host ports share a single root hub, the transfer rate must be lower if you use multiple USB devices at the same time."

Ez se tul bizalomgerjeszto:
"Unfortunately, there is no X11 GPU driver since Arm has no plan to support X11 for Bifrost GPUs anymore."

"~340MB/s of throughput"

Azért ebből csak marad valami mindennek. Több mint elég.