Vállalkozó szellemű RPi0 tulajokat keresek egyszerű tesztre

RPi0-ra raknék MotionEyeOS-t, ami Pi0-n a Raspbian-féle (most éppen 4.14-es) kernelt használja.

És hogy a lehető legegyszerűbb legyen az elérése a dolognak, be szeretném lőni a cuccot egyúttal USB-gadget módba. Jó lenne akár a g_ether, vagy akár a g_serial modul is. A net tele van azzal, hogy Raspbianon egy kb 4.4 kernel óta hogyan működik:

a /boot/config.txt-be egy önálló sorba beírjuk, hogy dtoverlay="dwc2", a /boot/cmdline.txt-be pedig az egyetlen sor végére azt, hogy "modules-load=dwc2,g_ether" (vagy g_serial). Ha a g_ether-t használom, akkor amikor összekötöm a gépet és a SBC-t az usb-kábellel, sima IP-hálózat lesz a kettő között, ha a g_serial-t használom, akkor soros portot csinál belőle, így cu/tip/minicom/picocom/stb segítségével érhető el a Pi. Előző esetben pl. az ssh-szervert engedhetem rá az usb0-ra, utóbbi esetben a getty(nek megfelelő szoftver)t.

És itt a gond. Letöltött legutolsó MEyeOS alatt

- egyrészt nem tölti be a modulokat a fenti hatására; sőt nem tölti be akkor sem, ha a modulok betöltését a dokumentáció szerint is használható /boot/modules -be írom - helyette csak a /etc/modules a jó neki (ez azért gáz, mert a /boot ugye VFAT, amit bármilyen OS alól könnyedén lehet piszkálni, a / viszont ext4, amihez javasolt Linuxot használni)

- másrészt - és ez a nagyobb baj: ha a /etc/modules-ből (vagy a bebootolt rendszeren kézzel modprobe-bal) töltöm be a modulokat, akkor betöltődnek ugyan, csak éppen ennyi lesz az eredmény:

udc-core: couldn't find an available UDC - added [g_serial / g_ether] to list of pending drivers

És persze sem az usb0 (vagy bármi más nevű) új interfész nem jelenik meg, sem a /dev/ttyUSB0 (vagy ACM0 vagy más) eszközfájl (nyilván a modultól függően várnám egyiket vagy másikat).

Ellenben ha letöltöm a legutolső Raspbiant (ami már vagy fél éves), és azt tolom fel a kártyára, akkor a dolog gyönyörűen megy.

A jelenség nekem stabil egy RPi0w-n és egy RPi0+RedBear IoT-hat masinán - természetesen ugyanaz a kütyü, ugyanaz az SD-kártya, ugyanaz az USB-kábel, ugyanaz a csatlakozott laptop. Csak az OS-ben van eltérés.

Szóval van-e valaki, aki hajlandó megnézni saját pinulláján, hogy ő is ezt tapasztalja-e? Ehhez nyilván le kell tölteni egy MotionEyeOS imidzset, legalább egy raspbian lite.img-t, és fentieket ki kéne próbálni.

Persze bármilyen ötletet szívesen veszek, ha valaki már játszott usb-gadget móddal. Valahol azt is olvastam, hogy - talán a g_cdc modullal - olyat is lehet, hogy mind a g_ether, mind a g_serial betöltődik - csak azt nem értem, hogy akkor ugyanazt az USB-t pontosan hogyan is tudom használni? Lesz belőle IF is, meg sorosport is? És amikor az egyiket piszkálom, akkor a másik nem működik? Vagy mind a kettő? Vagy hogyan? De igazán ez csak mellékszál, a jó az lenne, ha kiderülne, hogy mit kell tennem a mőködésért.

Hozzászólások

Lehet hogy /dev/GS0 ?
Lehet hogy g_serial és a g_ether egyszerre nem mehet, mert ütik egymást.
USB OTG lehet hogy rosszul van konfigurálva a kernel device tree-ben, és csak a régebbi Raspbian-ban (ami már vagy fél éves) van jól.

Hm, ezt a GS0-t még sose láttam, ránézek. Együtt sose próbáltam betölteni g_ether-t és g_serialt, de a device tree az tényleg lehet problémás. Akkor már csak valami decompilert kéne találnom, meg megértenem a szintaxisát (mert korábban már láttam ilyet, és az nem annyira volt ehető számomrA).

Kösz a tippeket.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nekem csak P1-em van, B+ (a típusa :) )
Viszont szívesen megválok tőle, cserebere is érdekel :)