Hibernáció vége - kiolvasztás...

Rég volt már hangyás poszt, úgyhogy következzék egy kis helyzetjelentés!

A legutóbbi bejegyzésben, azaz november végén írtam arról, hogy bekerültek a hibernációs kamarába (karton doboz) és hogy tavaszig ott is maradnak. Max 1-2 hetente kapnak pár csepp vizet és semmi mást. Sötétség és hideg.

Eltelt így csaknem 5 hónap és végre megérkezett a tavasz!
Itt volt hát az ideje megkezdeni a kiolvasztást! :)

Nos ez nem volt igazán nehéz művelet. A hűtőben lévő 5 fokról kikerültek a kinti levegőre, 10-15 fokra. Itt voltak néhány órára, hogy felvegyék azt a hőmérsékletet.
Ezután jöttek be szobába a jó kis 26 fokra, itt tovább alkalmazkodva a melegebb éghajlathoz.

Eltelt pár óra, lassan elkezdtek mozgolódni. Kezdetben csak 1-2 bátrabb hangya dugta ki az orrát csáprágóját, majd miután behelyeztem egy kis magkeveréket, nedvesítettem a homokon és a kövekre is tettem 1-1 vízcseppet, látványosan beindult az élet.

Nagy erőkkel elkezdték behordani az ételt, közben kortyolgattak a vízből.
Ez már este 11 után történt és még szerencse, hogy észrevettem a nyüzsgést, mert így megtudtam örökíteni egy kisebb videó formájában is őket.

VIDEÓ ITT

Hogy hányan vannak?
Fogalmam sincs :) 30-40 körül lehetnek a föld alatt. De most, hogy mozgolódnak, talán nagyjából meglehet majd őket számolni, mivel alulról nézve a farmot, az üvegen át látszanak a járatok. Erről majd csinálok képeket.

Hozzászólások

Fú, ezek bazinagyok! Vagy csak úgy látom? Rémlik valami az első bejegyzésekből, hogy több méretkategória van. Mekkorák ezek? Ezek a boly legkisebbjei?

Vannak ezeknél sokkal nagyobbak is, kint a természetben :)
Ezek olyan 5mm nagyságúak.
Van többféle nagyságúak vannak igen. A legnagyobb ugye a királynő. A dolgozókból a legnagyobbak járnak ki, mert hát ők a legerősebbek, hogy elbírják a kaját, védjék a bolyt, és felfedezzék a területet.
A kisebbek a bolyban vannak, építkeznek, petéket nevelgetik, magokat aprítják, rendszerezik.

Hehe felkelnek es azonnal irany dolgozni. Mintha csak magamat latnam. Vagyis megsem, mert ez igen nagy hazugsag lenne :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem akarod osszekotni a masik hobbiddal?

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin