Sotet szinsemat minden weboldalnak!

 ( bozsikarmand | 2019. február 17., vasárnap - 17:36 )

Sziasztok!

Bizonyara sokunkat zavar, ha egy weboldal tulsagosan vilagos, epp ezert sokan, sok oldalra sajat userscriptet alkamaznak tampermonkey vagy egyeb hasonlo futtatokornyezet segitsegevel.

Az iment akadtam ra a YouTube-ot bongeszve CHMTech videojara, melyben a Dark Mode nevre hallgato bongeszobovitmenyt ajanlja, amely nagy pontossaggal keszit automata modon sotet szinsemaju oldalt kedvenc helyeinkbol.

Video

A projekt weboldala

Ingyenesen elerheto:

Google Chrome-ra

Mozilla Firefox-ra

Fizetos (USD 5):

Safari

A projekt forraskodja elerheto a GitHub-on.

Remelem hasznotokra valik!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Joo Janta 200 weboldalaknak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

sub

A hup eléggé katonás színű lett hirtelen :-)

Azon a 3-4 weboldalon még jó is, ami a videón van, de amiket én megnéztem vele, hááát annál még a kutyahányás is különbül néz ki! :)

Szőr mentén: ha fekete alapon olvasok világos betűket úgy, hogy a világosnak saját fényereje van (tehát nem újságot bámulok, hanem pl. monitort, smartphonet) akkor fél percen belül *bárhol* fehér foltokat látok haloványan, a világos szöveg elhelyezkedésének megfelelően. Ez aztán percekig tart és baromi zavaró. Sőt, a feketén-világos weben maradva lapozás vagy scrollozás után az új oldalon is látom az előző írás "foltjait" és homályossá válik a fejemben dekódolt kép. Kurva idegesítő.

Valakinek van még ilyen nyűgje, mint nekem? Vagy csak az én szemem ilyen szar?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem, ha tényleg fekete a háttér, nekem is ez van. Sokkal jobb teljes fekete helyett valami kevésbé durva (sötétkék, sötétszürke, barnás-fekete stb.).

mindenkinek ilyen, de most mindenki a dark modera élvezkedik, az nem probléma hogy a szemed kiesik mikor olvasol de nagyon menci hogy fekete. én sem értem, hogy miért kell ezt erőltetni. :D

+1

+1

El sem tudod képzelni, hogy nem mindenki pont ugyan úgy, olyan fényviszonyok közt, olyan betűmérettel használja olvasásra a monitorját, mint te, ezáltal esetleg, tényleg kicsi az esélye, de mégse mered mint a hülye és teszi tönkre a szemét csak a hipster-ség jegyében? Komolyan azt hiszed, hogy ez is csak egy kreténség, aminek tényleg nincs alapja?

olvass sokáig monitoron fekete fekete alapon fehér betűket. meglepődnék ha nem jojózna a szemed.

Kb. mindenben használt színsémám:

http://sykth.com/res/playr.png

Nem kell akkora kontraszt, mint a fekete-fehér, és akkor nem vágja a szemed.

+1

sötét színséma != fekete alapon fehér betűk.

A karakterek olvasása negatív színben, - (pl. képalátöltésen is) - még papíron is jobban fárasztja, rontja a szemet. (Ennek eldöntésére már az elmúlt században is sokszor végeztek kutatásokat, mindig ez lett a végeredmény.) - Ami miatt erőltetik ezt, - azaz próbálnak divatot generálni belőle, - az az OLED megjelenítők, mert a fekete a fehér helyett energiamegtakarítást jelenthet, ill. elvileg tovább bírják a mobilok akkumulátorai "dark"-módban.

a vicc az, hogy az esetek 99%-ban nem látsz különbséget az oled és egy jobb ips panel között, csak a fekete részeknél, ott is leginkább ha már a környezet is sötétebb. teljesen felesleges ezzel rontani a szemet.

Ezt már csak érintőlegesen ide.., de beleértve még az OLED panelek zöldes kifakulását, (Barátom fia a telefonját, min. a nap tíz órájában használja, neki 1 év alatt kifakult a Samuja. + 1 az IPS-re, ha a sötét színeknél is fogyasztja az akkuját, akkor is).

Én nem kételkedem abban, hogy az inverz színekre vonatkozó kutatások nem rosszak, mert az inverz mód engem is zavar.
Évtizedek óta zavar, hogy az internet fehér, és úgy tűnik, nem csak én vagyok így vele. Már a Win9x idejében a szilva nevű színösszeállítást használtam (módosítva) PC-n, mert halálra idegesített a fehér háttér, monitortechnológiától függetlenül. Ez van telefonnál is, főleg e-book esetében.
Androidon elérhető az inverz színhasználat, de az nem megfelelő szerintem sem, nagyon zavaró, viszont custom romoknál régóta van sötét hátterű téma, és nem is hasonlít az inverz módra, és lehetőleg azonnal be is kapcsolom. A sötét témáknál is vannak eltérő lehetőségek.
Én nem mondom, hogy sok embernek nem megfelelő a fehér háttér, de van aki tévézéshez sem igényli a háttérvilágítást.
Nem ismertem ezt a kiegészítőt ami a posztban van, de kipróbáltam, és fogom használni. Az kétségtelen, hogy a default beállításnál nem volt jó nekem sem - és az sem tetszik, hogy 10 pontos ugrásokkal működik a beállítás -, de nekem például brightness -10, contrast off, sepia +40 beállításnál ezerszer jobb, mint a fehér háttér (esetleg éjszaka, háttérvilágítás nélkül majd még átállítom). E-booknál is tökre nem működik a fekete-fehér nekem sem, ellenben a nagyon sötétbarna-kontrasztosabb okker tökéletes.
Szóval nyilván mindenkire érvényes módszer ebben sincs, erre próbáltam utalni az egésszel, és például az is gondolom, érdekes, hogy ehhez képest a napszemüveg számomra nem opció, ergó a természetes fényt sosem tompítom. Vagy mondjuk olyan ledvilágítással sem találkoztam, ami számomra megfelelt.
Szerintem ezt nem lehet elintézni azzal, hogy hülyeség, eltérő tulajdonságú emberek mindig is voltak, ha csak a bagoly-pacsirta típusokat vesszük például, de a reál-bölcsész attitűd is ilyesmi lehet.