Osszuk meg a videót!

Ez most nem lesz túl hosszú bejegyzés, tekintetbe véve, hogy egy egyszerű hardverről lesz szó, amit a napokban építettem.

Adott egy jó öreg Commodore 64, aminek mint köztudott három fajta videó kimenetele van:

  • RF: Ezt hagyjuk is, említésre sem méltó, olyan pocsék. :)
  • Kompozit: Ez már egész szép képet ad, legalább is hozza a kompozitnak elvárható minőséget.
  • S-Video: A legjobb minőség ami kinyerhető a gépből. Mivel két komponensű jel (két szálon is megy: chroma, luma), így kevesebb a zavar is mint kompozit esetében.

A Commodore videó kimenete persze nem szabványos RCA, vagy S-video csatlakozón érhető el, hanem minden (beleérve az audiot is) egy 6 pines (Plus/4-eseken 8) DIN aljazzon át.

Ez nem is probléma, mert létezik ezerféle átalakító kábel, ami vagy készen vehető, vagy bárki csinálhat magának.
Nekem pont itt kezdődött a gond, hogy nem találtam olyan univerzális megoldáts, amin minden népszerű kimenet megtalálható.
Ráadásul az elérhető legjobb megoldás is 9000 Ft felett érhető el és még nem is tudja mindazt ami nekem kellene...

Többféle kijelzőt is szoktam kötni a C64-et, ezért van mindenféle házilag barkácsolt kábelem, amiket gondoltam most kiváltok valami univerzális megoldással, ami nem csak működik de ki is néz valahogy.

Nézegettem, mibe lehetne szépen bedobozolni amikor bevillant egy ötlet: miért ne lehetne egy SCART adaptert átalakítani erre a célra, amin eleve megtalálható szinte minden ami kell.

Találtam is egy nagyon kompakt SCART adaptert, kompozit, S-Video és Audio aljazatokkal.
Plusz ugye még SCART is van rajta, ami szintén elvárás volt magam fele, hogy legyen majd rajta.

E kiszemelt adapter mindkét végén SCART csatlakozó van, egy anya és egy apa. Hogy a jel melyik irányból jön és megy, azt egy kapcsolóval lehet állítani.
Természetesen ez a feature nekem nem kellet, hiszen a Commodore csak kifele ad jelet, így a kapcsoló más szerepet kapott.
Plusz az apa SCART csatlakozóra sem volt szükség, mert apa-apa kábellel is össze lehet kötni a TV-vel.

Az átalakítás eredménye a következő lett:

  • Kikerült az apa SCART csatlakozó, helye be lett falazva és ide jön be a Commodoreból a jel egy rövid kábelen át.
  • A Commodore jelei az RCA, S-Video és az anya SCART csatlakozón érhetők el.
  • A kapcsolóval azt lehessen kapcsolni, hogy a SCART-on a kompozit, vagy az S-Video jel menjen ki.
  • Beépítésre került egy Jack csatlakozó is, arra az esetre ha este kedvem támad zenét hallgatni, akkor a fülest is betudjam dugni. Plusz ez némítja a többi hang kimenetet, tehát egyből leválasztja az erősítőről.
  • A Commodore S-Video jelét, azon belül is a Chrominance-t nem minden kijelző szereti, ezért arra a vonalra kell egy legalább 300 Ohm-os ellenállás. Van amelyik TV-nek ez jó, van amelyiknek nem, így inkább egy 500 Ohm-os állítható ellenállást kapott. Így bármikor az adott kijelzőhöz tudom állítani a jelszintet.

Szóban ennyi elég is lesz a projektről. Ebben a videóban meglehet nézni, miből lett a cserebogár.
Igénytől függően természetesen bárki építhet ilyet. Akár 1000 Ft-ból is ki lehet hozni, ha megfelelő helyen veszed az alkatrészeket!

Hozzászólások

Már csak egy olyan TV kéne hozzá, ami a kompoziton, meg az RF-en kívül mást is fogad. :)

BTW: s/aljazzon/aljzaton/

Jó öreg FÉG konvektor és azt a klasszikus orosz stílusú üveg vázát hogy é adod ? :)

Szép és működik. Termék. :)

...egy 6 pines (Plus/4-eseken 8) DIN aljazzon át.

Erről a "6 pines" csatlakozóról tudsz mutatni képet? :) (Akár a blogbejegyzésbe is mehetne.) Eddig csak a VIC-20 5 pólusúját meg az emlegetett 8-ast láttam csak.

Köszi! :) Pont nem erre, hanem az aljzatra lettem volna kíváncsi, ami a gépben van. Azért is merült fel ez a kérdés, mert a videóban a rajzokon rendre a "másik fajta" 6 pólusú elrendezés látszik, az, amit a soros porthoz használt a CBM. Azt meg még belőlük se nézném ki, hogy ugyanazt a csatlakozót felcserélhetően két különböző célra is használnák. :)

(De ebből a "félkör" elrendezésűből, ami a képen van, tényleg nem láttam még 6-ost, legalábbis nem rémlik. A videóban is a dugó "mintha" olyan lenne, ami 8-as alap, csak a két felső szára az U-nak hiányzik.)

Sorry a necromanciáért, egy lazán ide kapcsolódó kérdés, adott egy c64, amely látszólag hibátlanul működik, ennek az av-kimenetét szeretné egy ismerősöm egy új tévére kapcsolni. Sajnos csak RF-en keresztül (36-os csat.) van kép, a videojel (composite) a tv av-bemenetén csak egy nagyon zavaros, negatív, hullámzó formában látható. Kétféle kínai médiakonverterrel (av->hdmi/s-video->hdmi) próbálva egyikkel sincs kép, az s-video-n esetenként a konverter kék hátterébe időnként bevillan valami zavaros kép (mintha egy félrehangolt képet látnék). Nem jövök rá, hogy mi lehet a gond (szerintem nem a c64). Árulnak baromi drágán speciálisan erre a célra médiakonvertert (pl. retroscaler), de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez megoldaná a problémát. 

Valami tipp esetleg?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség