Mit várnál el egy fájlkezelőtől?

 ( joelzimmer | 2019. február 3., vasárnap - 16:17 )

Üdv,

Közvéleménykutatásként indítanám útnak ezt a topicot,miszerint szerintetek mit is kellene tudnia egy jó fájlkezelőnek? Mi az,ami a jelenlegi megvalósításokban jól működik és hasznos számotokra és mi az,amin lehetne még javítani? Milyen egyéb/új funkciókat várnátok el egy naprakész fájlkezelőtől?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem a total commander igazából minden igényem lefedi, még linux alatt használva is (pár kiegészítéssel), fejlesztésben gondolkozol, vagy fájlkezelőt keresel saját felhasználásra?

Lásd a lentebbi hozzászólásom.

A Total commander funkcionalitasa kb. jo. Esetleg meg scp tamogatast lehetne beepiteni, de lehet, hogy pluginkent az is van hozza.
Egyebkent winen hasznalok csak, azt nem lehet TC nelkul normalisan hasznalni. Linuxon csak ritkan inditok ilyesmit (mc), a parancssor boven eleg. Altalaban ha egy listabol sok file-t kell kijelolni (de nem mind), akkor kell.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

total commander teljesen jó, meg is vettem pont ezért.

Ha már Total Commander, szerintem a Multi Commander se rosszabb. Viszont ingyenes.

Sose hallottam róla, de kösz a tippet! =-)

+1 a Multi Commanderre. Én kiváltottam vele a Total Commandert.
---------------------------
Oszt jónapot!

Van valamilyen dátumkezelési nyűgje a multicommandernek, de valami nagyon triviális. Azt hiszem a tömörítvényekhez is köze van, már nem emlékszem rá, de az biztos, hogy már évek óta benne van és nem javítják. Mi ezért dobtuk. Még a nála sokkal szegényesebb megvalósítású és képességű doublecommander is jól tudja.

Írtál a fejlesztőnek? Én hiányoltam azt, hogy nem lehet csak kijelölt könyvtárakban keresni. A következő kiadásban már benne volt. Nem tudom tervezte-e a funkciót, vagy miattam tette bele, de jól jött ki :)

Már csak annyi hiányozna belőle számomra, hogy kereséskor a találatokat kijelölve az eredeti könyvtárszerkezetnek megfelelően át tudja másolni/helyezni egy általam kívánt helyre. Pl dolgozatok összeszedésére ideális. Total Commanderben treecopy néven megvan plugin-ként, nekem igazából ennyi hiányzik csak belőle.

en arra szavazok, hogy minek egyaltalan filekezelo? Mi benne a hozzaadott ertek?

--
O1G = orbanegygeci

> Mi benne a hozzaadott ertek?

Leginkább: könyvtárstruktúra vízuális megjelenítése és "egygombos" navigációja, valamint szintén "egygombos" alapvető fájlműveletek.

Plusz egyéni (nem feltétlenül regexpre húzható) kijelöléseken végzett tömeges műveletek is nagyon hasznosak a commanderekben.

De a fájlkezelők fogalma sem világos, mert én pl. megkülönböztetem a commandereket és a filebrowsereket (Windows Intézőhöz hasonló appok). A határvonalat nehéz meghúzni, mert a különbségek elmosódhatnak, de a commander minimum kétpaneles, és szöveges sorokra bontja a paneleket, és mindenféle fájlokkal, mappákkal kapcsolat műveletre szolgál alapból, addig a filebrowserek általában egy panelesek (vagyis default egy panellel indulnak, ha nem állítunk be mást), a panelt grafikus objektumokkal (ikonok) töltik fel, inkább navigációra használatosak, a fájl/mappaműveletek erősen másodlagosan, kevesebbet is szokzak tudni, mint egy commander.

Ahogy a szövegszerkesztők elnevezés sem egységes, mert értenek alatta word processort, text editort, IDE-t. Én még a text editor kategória mellet megkülönböztetek text processort is (ed, sed, awk, vi/vim), ez amolyan saját elnevezés. De vannak emberek, akik a szövegszerkesztőbe még a desktop publishinget is beleértik, bár a szakma ezt nem éri bele.

A legextrémebb példa az Emacs, az egyszerre text editor, text processor, IDE, de külön platform, ökoszisztéma, lényegében egy külön OS az OS-ben (van benne fájlkezelő, játék, számológép, stb.). De a vi is indul text editor, text processor műfajban, a vim ezeken felül IDE, platform (pluginek, többféle scriptnyelvvel bővítés) is egyben.

Tehát nem ártana tudni, hogy a topikindó mire gondolt fájlkezelés címszó alatt, kiknek szánja (laikusok vagy power userek), milyen platformokra.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szakdoga témának választottam egy saját készítésű fájlkezelőt. Jelenleg én is Total Commandert használok,viszont hiányzik belőle,hogy hasonlóan lássam benne pl. a Google Drive-omat vagy a Dropboxot. Ezért gondoltam arra,hogy kibővíteném ezzel, valamint egy fájl "tageléssel", mint például a TagSpaces (https://www.tagspaces.org/). Ezért érdeklődök, hogy milyen plusz funkciót lehetne még belevinni, amire igény is van és hasznos.

A Total Commander rendelkezik valamilyen szintű VFS kezeléssel. Az (egyébként baromi rossz) SFTP plugin is azt használja. Azon az API-n keresztül nem tudsz hozzá Dropbox integrációt készíteni?

Saját programot szeretnék írni, nem a Total Commandert fejleszteni. Google Drive, OneDrive és Dropbox integráción gondolkozok, mindháromnak van API-ja.

ez ugyan nem tilos, de gondold vegig, melyik a jobb?

a) beletolsz 5000 embeorat egy nullarol indulo projektbe, hogy ott allj, mint a tc jelenleg, majd aztan meg 500 emberora ezekre a plusz feature-okre. Cserebe eljut 10 emberhez a cuccod
b) beszallsz a tc/whatever projektbe, beletolsz 500 emberorat ezekre a plusz feature-okre. Cserebe 20 millio user hasznalja a cuccod.

--
O1G = orbanegygeci

Szakdoga lenne :)

ez onmagaban nem gyengiti a b) javaslatot...

--
O1G = orbanegygeci

Valóban, kivéve ha visszadobják, mint témát...

Tudod mit medve...

Akarom mondani: legalább kérdezd meg!
--
https://naszta.hu

Nem véletlenül írtam :) Már rákérdeztem erre, Total Commander pluginként nem fogadnák el.

a belso konzulensed / temavezetod / whatever egy idiota...

--
O1G = orbanegygeci

Hú, ahhoz sok sikert kívánok. Komplett commandert egyedül lefejleszteni pokoli nagy munka, még akkor is, ha tudásban csak 10%-át tudja a TC-nek, azaz csak egy nagyon alap commandert akarsz írni. Nagyon sok minden kell bele, elég nehéz a funkciókat úgy összecsiszolni, hogy minden mindennel működjön, ne legyen bughalmaz. Még a nagyoknak is sok éves munkája fekszik benne, de pl. a Double Commander is hiába újabb, sok fejlesztő dolgozik rajta. Legfőképp OOP-t kell nagyon hatékonyan tudni használni, mert commanderek alatt minden egy objektum, a kezelt egységek, a műveletek is.

A fájlok tagelése viszont jó ötlet, ilyet még egyik fájlkezelőben sem láttam, és valóban hasznos lehet egyes helyzetekben tagekre rendezni, szűrni, csoportosan műveletet végezni ezeken. Funkcióban jól kiegészíthetné a füleket és könyvjelzőket.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Köszönöm! Egy szakdoga nehézségnek bőven megfelel. Nem a Total Commandert akarom egy az egyben leklónozni, de tény, hogy jónéhány hasonló funkciót én is szeretnék megvalósítani.

Értékes tapasztalat lesz. Sok sikert!

macOS alatt a Finder-ben a preview bizonyos fájlokra "jobban/ésszerűbben" működik, mint a Total Commander-es Quick View Panel, pld. videófájlokat is egyből lejátszik, viszont tömörített fájlokban is lehet mászkálni (QVP nézetben is), ez nem tudom, hogy macOS-ben megy-e,
a QVP-ben persze jobb lenne, ha 2 részre osztódna a panel felülete, az egyikben valamilyen infó a fájlról, pld. egy képnél a felbontása, egyéb konfigurálható metatag kijelzéssel (hasonlóan, mint a Thumbnails nézet konfigurálásában), másikban meg mehetne a "preview"...,

nekem TC-ből hiányzik az xxHash "kezelése", de ez "rétegigény"...

szintén "szűk rétegigény": lehessen csoportosítani fájlokat, azaz pld. egy képszekvenciát egyben kezelni, tehát, ha pld. van 150 dpx fájlom folyamatos sorszámozással, akkor azokat egy "bejegyzésként" lássam a megfelelő "prefixxel", meg a tartomány "két végével",

vagy pld. szelektálni létrehozási dátumra, anélkül, hogy elsőre lerendeznénk arra, majd kijelölnénk a tartományt... (vagy bármilyen "metadata"-ra, amit ki tudsz olvasni egy fájlból, "metadata"-ra "rendezni", stb.)

+1 Nem is tudok olyan fájlkezelőről, ami ilyet tudna.

Xtree tudott ilyet.

Unixtree (sajna, már nem fejlesztik),
Linuxhoz van (kisebb tudású): Ytree.

http://www.xtreefanpage.org/lowres/x10dirja.htm

Windows-hoz van egész jó: http://textmode.netne.net/Extreme.html

https://www.ghisler.com/plugins.htm

oldalon:

Cloud plugin 2.0 (2018/11/02)

Access the following cloud services without the need of installing their client software:
- Box
- Dropbox
- Google Drive
- Microsoft OneDrive (business+private)
- Microsoft Azure Datalake Store
- Yandex drive

stb...

Mondjuk el volt rejtve a megoldás, mert a "total commander dropbox plugin" szavakat írtam be a keresőbe és első találat.

Fájl "tagelés": olyan feature, amit a komolyabb képnéző programok tudnak és a tökéletességre fejlesztettek, például: ACDSEE Photo Studio Ultimate 2018.

Én még ezt sem használom, mert értelmesen úgy tárolok mindent mappákban, hogy nincs szükség rá. Ha kell valamit keresni, akkor a file névben benne van a megoldás, és megtalálom.

Saját készítésű fájlkezelőt én is írtam régebben kihívásból, arra volt jó, hogy én használtam egy ideig, aztán jobban értékeltem a több funkcionalitású többit...

Sakk-matt,
KaTT :)

Köszönöm a választ! Miután gyakorlatilag mindent megcsinált már valaki, amit csak lehet, ezért szakdogának se lehet túl egyedi vagy olyan dolgot csinálni, amit mást még ne tett volna meg :) De mindenképpen megnézem ezeket a pluginokat.

Szerintem egy hasznos plugin ezerszer jobb, mint egy új külön app, ami senki sem használ majd. Ezt előttem is írták már. Bár manapság annyi szemetet termelünk, annyi erőforrást pazarlunk, hogy ezen már nem múlik sok, hogy nem hasznos dolgot készítesz. Meg hát ez csak egy nézőpont.

Van sok meg nem valósított ötlet... például gondolatolvasó file manager: kitalálja, hogy mit akarsz másolni, átnevezni, törölni... aztán a műveletek végén megkérdezni, hogy hány %-ban találta el, amit akartál? Egy idő után már egészen jól eltalálja majd a dolgokat, csak elfogynak a fájlok :)

Biztos ki tudsz ennél jobbat is találni... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Sajnos nem jutott eszembe jobb (mármint olyan jobb, ami érdekelne is).

1. azonnali rendezés dátum vagy név szerint (nem homokórázás)
2. akár millió fájl kezelése is gyors legyen egy mappában
3. lassú/hibás meghajtó ne fektesse meg olvasás/listázás közben az egész programot
4. minden művelet legyen azonnal megszakítható vagy/és háttérbe helyezhető
5. ahol technikailag lehetséges, ott valami apró indikátor legyen arra, ha változás történik az éppen böngészett mappában (új fájl, törölt fájl, átnevezett fájl)
6. minden műveletet tudjon sorba helyezni és ha meghiúsul valami (amire nem épül más művelet), akkor gyűjtse ezeket és adjon lehetőséget arra, hogy a végén újra lehessen próbálni
7. parancssor megnyitása a fájlt tartalmazó mappában, lnk követésének lehetősége (átlépés a cél mappájába)
8. drag & drop (akár parancssorba is a fájl elérésével)

4. ponthoz: ha pl. nagy/hosszu masolasokat pause-olni is lehetne, az is jol jonne sokszor

nagyjából emiatt kezdtem el sajátot írni, főleg a 6. pont miatt, kifejezetten sokszor volt már, hogy háttérben futó másolás kérdezett egy felülírást, és épp gépeltem, persze, hogy rányomtam egy szóközt...focus steal from hell

Ez az OS hibája is! Modális ablakokat egy várakozási sorba kellene rakni mondjuk az asztal szélére vagy disabled-re a gombokat X másodpercig (valamelyik böngésző is ezt csinálja).

pcmanfm-et használok.
ehhez képest
- az összes hotkey legyen személyre szabható
- az összes elérhető működésre legyen hotkey (pl. új fájl létrehozása)
- qt felület, bár ilyen már van ennél
- creation date támogatás
- beépített szövegszerkesztő (mappa és dokumentum tabok egymás mellett legyenek, mint Konqueror-ban)
- a felhasználó váltásához sem ártana egy felület, mint amilyena gksu volt, de beépítve
- szólj amikor kész és fizethetek érte :-)

Tudjon kezelni (Windowson):

- Junction-t (Azt hiszem "Csomópont"-nak fordítják)
- Symlink-et

Van ilyen?

Mukk

most hirtelen körbenztem, és ezt találtam, hátha segít:
http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/linkshellextension.html

TC plugin: http://totalcmd.net/plugring/ntfslinks.html

Köszi, ezt használom, de ez 3rd party tool.
Meglehetősen csúnyán néznék, ha ilyen kellene a az mc-hez linux alatt a szimlink szerkesztéshez. :))
Ezért (is) tartom használhatóbbnak a linuxot...
De fájlkezelőbe integrálva még nem találkoztam ilyennel windowson...

Mukk

Az mc is 3rd party tool :P
meg a TC is, meg bármilyen nem Microsoft filekezelő windowsra. Windows explorer (context) menübe meg tippre soha nem fog bekerülni, mert az egységsugarú usernek nincs rá szüksége.

Lehessen címkézni a fájlokat, akár egyesével, akár tömegesen. Hogy akárhova is rakom az akármilyen dokumentumaimat, 5 év múlva címke alapján megtaláljam őket.

Ehhez azért fájlrendszer támogatás is kell. Érdekes lenne alternate data streams, illetve extended file attributes segítségével megvalósítani egy ilyen funkciót. Azonban hogy gyors legyen a keresés, ahhoz egy adatbázis is kellene hozzá (+inotify+daemon), szóval én leginkább külön programként képzelném el ezt a funkciót, aminek mondjuk van egy API-ja, amit használhatnak a fájlkezelők (címkézés, keresés).

es/vagy egy search engine, pl. sphinx search...

--
O1G = orbanegygeci

Linux alatt a https://github.com/jarun/nnn illetve a https://ranger.github.io/ szinte minden igényemet kielégíti. (Igaz, ezek CLI eszközök, ami nem baj, sőt! SSH-n keresztül matatni ideális.)
Amint én szinte mindenhol hiányolok az a descript.ion fájlok kezelése, amit a Far Commander jó, a Double Commander elégséges szinten tud. Ezzel minden egyes fájlhoz egy megjegyzést lehet fűzni, ami évek múlva igen jól szokott jönni. De ha még keresni is lehetne a megjegyzésekben, az lenne tökéletes. Valahol volt olyan program mely a floppy lemezek, CD-k ilyen fáljait feldolgozta, adatbázis épített, és egyből lehetett tudni, hogy melyik CD után kell kutatni adott dokumentumok, fotók után.

A TagSpaces (amikor még megjelent) a fájlneveket írta át, így a verziókezelést rendesen megkavarta.

amit a Far Commander jó

az nem far manager?

--
O1G = orbanegygeci

De igen.
Csak a Norton Commander, Volkov Commander (meg Midnight Commander) sokéves használata után a közel ugyanolyan kinézetű és funkcionalitású kétpaneles fájlkezelőt automatikusan Commandernek nevezem, a Far-t is. De talán így is beazonosítható.

mc
más nincs.

* ne fagyjon le, ne crash-eljen
* töltse be a fájllistát azonnal (hahó 2019 van)
* ha másolás közben valami hasfájása van, azt tegye a másolási művelet végére és akkor zaklasson (addig persze folytassa a műveleteket közben)
* illetve ilyen esetben auto rename lehetőség (csapjon valami karaktert a fájlnevek végére)
* két panel és/vagy lapfülek
* sok használatot követően ne zabálja le a memóriát (szia Nautilus)
* lehessen ki/be kapcsolgatni pl billentyűzetes vezérlést (Lynx-szerű à la Midnight Commander)
* multiplatformos legyen, és mindenhol ugyanúgy működjön

most hirtelen ennyi
/rant

A multiplatformos részen egyelőre még én is gondolkodok.

Hát nem sok választás van: QT, GTK, wxWidgets, esetleg FLTK.
Mindegyiknek rengeteg hibája van, manapság talán QT a leghasználhatóbb.
Ha teljesen native look-ot akarsz, akkor pedig wxWidgets a legjobb a "gyönyörű" API-jával.

Van más lehetőség is, pl.:
http://www.mucommander.com/index.html

Hát Java-s fájlkezelőre biztosan nem lenne szükségem. Nagyon régen kellett már szerencsére JNI-t használnom..

Nem mondtam, hogy szükséged van (vagy lenne - miért használtál feltételes módot?) rá, de ez is egy lehetőség.

Amúgy Java nélkül én még egy adóbevallást se tudok megoldani :)

Igenyfelmeres volt es erre irtam, hogy nekem biztos nem lenne szuksegem egy Javaban irt fajlkezelore. Nem magaval a Javaval van problemam, csak egyszeruen nem arra valo.

Windowson gondolkozok, .NET szóval WPF esélyes.

Abbol nem lesz multiplatform akkor.

Nem,valóban.A multiplatform jelenleg a sor végén van, mint lehetséges opció.

[Feliratkozás]

Mindig kijön belőlem az Amigás, de sztem a világ legjobb fájlkezelője a Directory Opus 5 volt, tulképpen egy teljesen személyre szabható gui-nak is felfogható volt a cucc, szívesen látnám az Opust winen és linuxon is.

Directory Opus van Windowsra is. Egyszer egy Humblebundle akcióban akadtam rá.
weboldaluk

Linux alatt Midnight Commander
Windows alatt Far Manager
Ezek nekem minden igényemet lefedik!

Mióta először megpillantottam a Norton Commandert, nem tudok leszokni az efféle fájlkezelőkről! :)

Ezzel én is így vagyok. Valamilyen commander mindig ment a gépemen, mindegy milyen OS-t használtam, milyen évet írtunk. Mindig is a legfontosabb alkalmazásnak tekintettem a gépen, csak a webböngészőnek sikerült időközben fontosságban beelőznie.

DOS alatt NC-vel kezdtem, de volt egy kis mellékes Volkov Commanderezés, mert az ráfért egy floppyra és könnyebb volt más gépekre elhurcolni, floppyról futtatni. Aztán váltotta a Dos Navigator, majd a DN2.

Windows 3.1 alatt a Windows Commander. Windows 95 alatt volt Far, Norton Commander for W95, de végül Windows Commandernél maradtam, amit egy idő után átneveztek Total Commandernek. XP és attól újabbak alatt Total Commandert használtam, de aztán váltottam Double Commanderre, mert az multiplatformos és ingyenes. Linux GUI alatt Double Commander ment, de most váltottam Vifm-re, konzolban, terminálban mc ment, de az mc-t is felváltotta most a Vifm. Az mc-t már csak olyan szerveren használnám, ahol nincs vifm, és nem lehet feltenni rá valami miatt. De linuxos terminálból, konzolból nagyon gyakran kezelek fájlokat az utóbbi időben, mindenféle fájlkezelő nélkül.

Persze Windows alatt is több mindennel kísérleteztem, hogy a TC-t leváltsam, volt EF Commander, FreeCommander, Far. Linux alatt is sok mindent kipróbáltam, Gnome Commander, krusader, Tux Commander, mire a DC gyökeresedett meg jó sokáig.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Directory Opus 5 > van windows-os "utód": https://www.gpsoft.com.au/

nekem kicsit "sok" (=áttekinthetetlennek tűnik) (de látom, hogy pont tud olyat, amit a TC-ből hiányolok: pld. fotóknál metaadatok megjelenítése + preview)

Ennek a proginak nem is az a baja, hogy túl sokat tud, hanem mind egyszerre az arcodba tolja 4 panelen plusz szalagmenüs toolbaron, és ezek így együtt áttekinthetetlenek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Total Commander Ultima Prime: agyonpluginezett, portable programokkal telepakolt tc, mindent is tud.

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Total Commander vagy Double Commander szintű tudást várok el. De ha nagyon a minimum felől közelítek, akkor meg tudjon többet, mint az Intéző-szerű fájlkezelők (Nemo, Thunar, PCManFM, stb.) általában, azok az igényeim sose fedték le.

Nekem ez a téma most volt aktuális, mivel most váltottam Double Commanderről Vifm-re. Ha funkciónként veszem számba, akkor tudjon:
több panelt kezelni
paneleknél testre szabhatóságot, hogy milyen mezők jelenjenek meg
fül és/vagy bookmark-kezelést
különböző rendezési nézeteket (pl. sort by name, extension, size, akár ezek kombináltan is)
előnézetet kezelni
flat nézetet
mappafa-nézetet
tömörített fájlokat kezelni (kibontás, becsomagolás, tesztelés, archívum módosítása)
linkeket kezelni
többféle protokollt kezelni (pl. mtp, ftp)
fájlokra, mappákra rákeresni, regexp mentén is
fájlokat, mappákat lemérni
tömegesen átnevezni
attribútumokat, jogosultságokat megváltoztatni, akár tömegesen és rekurzívan
progress bart nyújtani másoláskor, mozgatáskor, stb.
lynx illetve vi-féle billentyűket kezelni, vagy be lehessen állítani ilyeneket
meghajtókat, partíciókat fel/lecsatolni, szabad helyet kijelezni rajtuk
saját fáljtársításokat, függetlenül a rendszerben lévő fájltársításoktól
lehessen témázni, ha más nem, csak színséma szintjén, ideértve a különböző fájltípusok és fájljogosulságok színezését
kijelöléseket végrehajtani, akár tömegesen, kijelölést megfordítani.

Egy dolog még nagyon hasznos, amit csak a Total Commander tud, más fájlkezelőkben nem láttam: be lehessen állítani, hogy x másodpercnél hosszabb művelet végeztével adjon sound alarmot, hogy ne várjak rá feleslegesen, míg más alkalmazás van az előtérben. Illetve a TC-nek az a funkciója is egyedülálló és hasznos, hogy ha több fájlt, mappát másol, mozgat, töröl, és problémába fut valamelyik, akkor nem áll le az egész műveletsor, hanem végigmegy azokon az elemeken, amiken hiba nélkül végig lehet menni, és a hibádzókat hagyja a végére, hogy felhasználói beavatkozást kérjen. Ez a TC-be is csak a 8.5-ös verziótól került bele.

Nem árt még, ha lehet pluginezni (TC, DC), ezt a Vifm keybinddel, scriptekkel oldja meg.

De pl. a DOS-os időkben a panelekben az oszloponkénti fájlmegjelenítést is must have, killer feature-nek tekintettem, de ahogy bejöttek Windows alatt a hosszú fájlnevek, értelmét vesztette és azóta nem használom, maradok a minden fájl/mappa új sorban koncepciónál, az a hagyományos, nem véletlenül.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az én favoritom Windowson a FAR manager, bár a legújabb Windowsokkal akadnak apró problémái.
De ez valószínűleg megszokás kérdése.
A karakteres felület nekem bejön. És a Norton Commander-, majd Dos Navigátorféle funkciógomb kiosztás is benne van az ujjaimban. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egyedül leszek itt az oldscool kétpaneles cunamiban, de nekem Linuxon a KDE-s Dolphin a kedvencem, mindent tud, amit elvárok (amit nem, azt meg tudja külső eszközökkel, scriptekkel, teljesen az igényekre szabható).

+1 a Dolphin mindent ver, a 2 panel + terminál elég hatékony tud lenni.

Eddig a legjobb amit használtam az az Amigán a DirectoryOpus5 volt.
Azt eddig nem tudta semmi lekörözni.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Ez eléggé brutál, bár ahogy kinéz... azon lehetne javítani.

Csekkoltam most a Windowsos 10-es verziót, továbbra is ráférne valami UI/UX fejlesztő munkája.

Az sehol nincs az Amigáshoz képest.
Mondok pár feature-t:
Eldöntheted, hogy egy ablak a forrás a másik a cél vagy kikapcsolva és akkor nem vesz részt a másolásba.
Meghatározhatod hogy egy program ikonja (amit kitesz az Amiga ha elindítasz egy programot) melyik területen jelenjen meg a képernyőn. (Linux alatt a tray icon a megfelelője).
Az ablakok fejlécébe az ikonokat szabadon módosíthatod.
Komplett parancsokat lehet ikonná konvertálni.
Az egész Desktop-ot lecseréli.
Amit a legjobban szerettem: Duplakatt az asztalra és megjelent egy filemanager ablak:)
Zip rar lha belső kezelése.
Arexx parancsok.
Beépített ftp.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Boldog vagyok, hogy rajtam kívül is van Opus hívő :)

Eldöntheted, hogy egy ablak a forrás a másik a cél vagy kikapcsolva és akkor nem vesz részt a másolásba.

Sőt: az ablak "típusát" lock-olhatod is! Simán megoldható, hogy cél-ként lock-olsz két ablakot, onnantól másoláskor mindkét helyre megy az adat! :)

Nekem is nagy kedvenc volt, régóta várok már valami ilyesmit (mármint Opus5 szerű fájlkezelőt) Linuxra, de valahogy nem tűnik úgy, hogy valaki rá akarna repülni a feladatra... :(

Számomra az mc 99%-ban teljesíti azt, amit egy fájlkezelőnek tudnia kell.
A maradék 1%-ot meg tudja MATE fájlkezelője (pl. samba elérés, hely beírása, smb://bla-bla/, smb://192.168.x.x ... stb...)
Sajnos, már az mc-t is "hígítják", régebben még tudott olyat, hogy xml fájlba bele tudott úgy mászni, mintha mappák meg fájlok lettek volna a TAG-ek...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
Amióta megismerkedtem az Anroidos és IOS-es kacatokkal, azóta a Windows láttán már nem kapok gyomorgörcsöt.

Köszönöm a hozzászólásokat! Remélhetőleg kisül belőle valami jó a végén :)

Nekem egy nagyon régi dos-os fájlkezelő volt a kedvencem. A dos navigátor. Linuxon ma konzolos területen tudtommal csak az mc van. S hát tudhatna többet. Pont a multitaszk képesség hiányzik belőle ami a DN-nek volt. Persze lehet szenvedni a screen-nel, de az nem az igazi. Sőt táblázatkezelője és még egy kis tetris is volt benne.
Volt egy kísérlet linux portolásra necromancer dn néven, de elég bugos volt, és mára már halott az egész project :(.
X felületen rengeteg van. Én most a double commandert használom. Egyelőre megfelel.

Szerintem egy fájlkezelőben felesleges dolog lenne egy plussz multitask, hiszen a rendszer amin fut, az eleve multitask, és el lehet indítani több ablakban is.
Persze, DOS-on jól jött a dn multitaskja, hiszen a DOS-shell úgy "multitaskolt", hogy a háttérbe tett alkalmazás ott megállt, ahol volt... már ha programváltáskor nem meredt ki az egész rendszer.
Sőt, a dn overlay-technikát is tudott, a kód nagy részét felsőmemória-területre tette, így nem sokat vett el a "drága 640kByte-ból"... persze Linuxon ennek a bravúros memóriakezelési bűvészkedésnek szintén nem lenne értelme.
A Volkov-commander is érdekes volt, kicsi volt, assembly-ben gyártották, és kb. annyit tudott, mint a Norton-commander... + TSR programokat lehetett vele kivenni a memóriából. Persze, modern OS-en már ez sem releváns probléma.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
Amióta megismerkedtem az Anroidos és IOS-es kacatokkal, azóta a Windows láttán már nem kapok gyomorgörcsöt.

No és a pctools mond valakinek valamit? :)

hú, de régen használtam :D Disk editor, undelete, format... meg mi minden volt még benne... Tényleg: fájlkezelőbe nem ártana egy undelete sem, meg olyan opció, hogy kilistázza a törölt directory bejegyzéseket.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
Amióta megismerkedtem az Anroidos és IOS-es kacatokkal, azóta a Windows láttán már nem kapok gyomorgörcsöt.

Nos ha egy virtuális konzolban vagy ahol nincs X, és meg kellene nyitnod mondjuk 3 szkriptet szerkesztésre, akkor mi a helyzet? Jelenleg screen-nel lehet bűvészkedni.

"hiszen a DOS-shell úgy "multitaskolt", hogy a háttérbe tett alkalmazás ott megállt, ahol volt... "

Lehet rosszul fogalmaztam. Inkább több paneles volt, és átlehetett váltani a panelek között.
Billentyűkódokkal átválthattál a megnyitott belső szerkesztők között anélkül, hogy kiléptél volna a DN-ből. S ennek igenis volna értelme az mc-ben. Az óra se lenne hátrány.

Na igen, ilyen rendszeren valóban hasznos lenne a többpanelűség... Sőt, van ahol screen váltás sem lehetséges, meg többszörös belépés sem, pl. routerek vagy webkamerák oprendszerében. Mondjuk, ott mc sem mindig lehetséges, van ls, cp, mv, ln, [mk|ch|rm]dir meg vi, oszt kész...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Legyen reszponzív. Nagyon. És ha mégis épp csinál valamit, akkor tudjam, hogy mi az (tipikusan belépés egy távoli folderbe valami protokollon keresztül. Rákattintok, semmi. Nem tudom, hogy most próbálkozik kapcsolódni, már olvassa a file-listát csak az hosszú, már beolvasta, csak valamit még szöszmötöl, vagy már az elején lefagyott)

mindazt, amit parancssorban is meg tudok tenni a fájlokkal :)

... meg legyen másoláskor folyamatjelző. A legutóbb amikor ubuntut telepítettem, a fájlkezelőben már az sem volt :(

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

... meg legyen másoláskor folyamatjelző. A legutóbb amikor ubuntut telepítettem, a fájlkezelőben már az sem volt :(

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

távoli szerveren futtatható legyen ssh-n keresztül. terminálon.
Tudtommal csak az mc képes erre, a többihez vnc meg egyéb kell.
Bár ha valaki már megszokott egy fájlkezelőt, irtózatos paradigmaváltás kell ahhoz, hogy áttérjen egy másikra. Nálam nc-dn-mc volt eddig a folyamat, az mc igen régóta kitart. Nem tudom, mi lőné ki a használatát.

távoli szerveren futtatható legyen ssh-n keresztül. terminálon.
Tudtommal csak az mc képes erre, a többihez vnc meg egyéb kell.
Bár ha valaki már megszokott egy fájlkezelőt, irtózatos paradigmaváltás kell ahhoz, hogy áttérjen egy másikra. Nálam nc-dn-mc volt eddig a folyamat, az mc igen régóta kitart. Nem tudom, mi lőné ki a használatát.

Sokáig én is mc-t használtam terminálban. De most váltotta a Vifm. Valóban paradigmaváltás, csak vim-eseknek ajánlott. Fut SSH-n keresztül mindenesetre, vagyis nem próbáltam még, de kéne neki.

Többet nem tud, mint az mc, vagyis tud, ha megcsinálod magadnak és saját scriptekkel egészíted ki. Inkább az interakció más, vi/vim-es billentyűkkel lehet irányítani.

Jó még a Ranger, SSH-n annak is kéne mennie, de azt azért nem szeretem, mert Pythonban írt bloat.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Még egy kérdés, érdemes lenne az elkészülte után open source keretek között publikálni?

dedup

Depends on, ha nem akarsz tőle semmit, akkor miért ne. Bár ha nem tartod karban, akkor kb mindegy, hamar elrohad.

Illetve mivel ez egy szakdoga, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét iskoláját, mert szokás igényt tartani a mindenféle jogokra a munkáddal kapcsolatban, egyáltalán nem biztos, hogy megteheted.

Ha úgy véled, hogy hasznos dolgot készítettél, akkor mindenképp.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.