Otthoni hálózat bővítése, ajánlott kábel

 ( fefy | 2019. január 29., kedd - 12:32 )

Sziasztok!

Az alap sztori a következő:
Adott egy egyszerű otthoni hálózat Cat5e kábelezéssel. Úgy adódott, hogy a hálózat felét át kell költöztetni egy másik helységbe 3-4 hónapra (a jelenlegi helytől kb 8-9 méter távolság van a kábelezés szempontjából), ami miatt természetesen a meglévő kábelezés rövid lesz.

Az átalakításra több ötletem is van.
Ezek közül az alábbit a költségkeret miatt el is dobnám:
Újrakábelezni a lakást Cat6(a) kábellel az új helységig, patch panellel, fali csatlakozókkal, stb.

Tehát ami játszik:
1. Meglévő kábelek megtoldása és a 8-10 kábel elvezetése az áthelyezett switch-ig.
2. Meglévő switch maradna a helyén, egy kábel menne ebből az új helyre egy másik switch-be.

A két megoldás árban kb ugyanannyi lenne. Egy 8 portos gigabites tp szappantartó kb pont annyiba kerül, mint a kábelek megtoldása. Sebesség szempontjából nem kritikus a dolog. Időben egyszerre egy gépen bőven elég ha a gigabit megvan.

Jelenleg én a második megoldás felé hajlok (a későbbiekben felszabadulna a switch, amit akár el is lehet gombokért adni, a toldott fali kábelek, meg kb kidobhatók, illetve utp kábelt sem szívesen toldok), de azért kíváncsi lennék a véleményekre.

A költségkeret miatt eldobott átalakítás egyébként tervben van, a mostani átalakítás csak átmeneti.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lemaradt a vége a címnek :) Kábelezés akart lenni az a kábel.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

És miért nem módosítod?

Mert ez csak a veterán tagoknak engedélyezett, egyébként már módosítottam volna.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Én is a másodikat csinálnám, mert kevesebb élőmunkának tűnik, és valóban amid marad, azt eladhatod a végén.

Általánosságban is kábelezést vagy nem csinálnék, vagy ha igen, akkor rendesen.

A második gondolatodra: Alapvetően ezért választanám a második opciót. A kábel toldás olyan barkács megoldás + mégegy hibalehetőség kábelenként.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Nincs elég info.

Nem ismerjük a jelenlegi hálózat topológiáját és a lakás alaprajz viszonyát, és nem ismerjük a jövőbeli renoválási/fejlesztési terveidet sem, amiket nem osztottál meg.

- azt írod a hálózat felét át kellene költöztetni egy másik helyiségbe, ez ideális esetben annyit jelenthetne, hogy a patch panelen átdugsz pár kábelt és esetleg egy switchet leteszel egy helyiségbe, tehát kábelezni elvileg nem kellene; ha nem ez a helyzet akkor javítani kellene a topológián, úgy tűnik ahova a hálózat felét költöztetni szeretnéd, ott még nincs kábel...
- én a saját lakásomban törekednék a full-6a fali hálózat irányába, ha szakaszonként is, de amikor hozzányúlok valamihez, már ezt tenném be, tehát a te esetedben ebbe a helyiségbe betolnék 6a elemeket, bár te azt írod ezt nem szeretnéd: ha neked a gigabit hosszabb távon is elégnek tűnik, akkor bőven elég lehet az 5e, szinte utánad dobják a hálózati elemeket ehhez.
- a 8-10 kábel hosszabbítása: én sürgősen el tudnám felejteni a helyedben, de az igazat megvallva el tudok képzelni olyan helyzetet, ahol ez a kényszermegoldás szükséges, bár elég sarkalatos helyzet lenne.
- utolsó mondatodban azt írod a 6a átalakítás tervben van, és ez csak átmeneti, ezesetben ez az átmeneti egy kidobott pénz... persze lehet ha erre csak 5-10 év múlva kerül csak sor, akkor a 6a/+ szabvány már nagyságrendekkel lesz olcsóbb, mint most. Ergo az is egy fontos szempont, hogy a végleges 6a-at mikor tervezed meglépni.

Offtopik, de kiváncsi vagyok, hogy mire nem elég otthoni hálózatban a gigás kapcsolat?

Nekem egyelőre a 100megás is bőven elég mindenre. Ha kész lenne a kamerarendszerem, annak a gerincén talán 100M fölé mennék, de az 1G arra is bőven elég volna. A végpontokig viszont még úgy is elég volna a 100M.

Fennáll tehát a kérdés: mire kell 1G-nél több otthon?

Én bevallom gagyi 5e kábelezést csináltam egyszerű költségtakarékosságból, viszont mindenhová külön megy 1 rackből, ahol végpont lehetséges. Ha valahol nem volna elég - amit az elkövetkező 10 évben is nehezen tudok elképzelni - akkor be lehet húzni jobb kábelt és felszerelni jobb csatlakozót bontás nélkül is. Úgyhogy elégnek érzem ezt.

Jól látod, az új helységben még nincs semmi.
A kábeltoldást én sem preferálom (+1 hibalehetőség, valamint a 8-10 méteres vezetékekkel nem sok mindent tudok kezdeni, mert sehova nem elég, de ha lett volna megfelelő érv mellette az 1 kábelt behúzok és bedugom egy másik switchbe megoldás helyett, akkor lehetett volna alternatíva).

A teljes újrakábelezés pedig a nyáron valamikor lesz. Azért egy meglévő Cat5e-s hálózatot 6a-ra bővíteni patchpanellel, fali aljzatokkal és minden földi jóval bőven 100-150k-s tartomány (anyagi szempontból most van jóval magasabb prioritású feladat is), szemben a mostani max 10k-val. A szappantartó 7-8k, + kb 15 méter vezeték. Sebesség szempontjából egyedül a két HP microserver közötti kapcsolat a kritikus, de ezeket meg direktben össze tudom kötni, a hálózat többi része meg akár 100 megán is elvan.
Természetesen én is szívesen nyomnék el akár 6-700 ezret is, hogy minden 10G rézen, vagy akár optikán legyen, de ez azért bőven overkill lenne, szóval azon kívül, hogy lehet vele villogni, semmi értelme.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Szerintem végső soron mindegy mit kábelezel be, ami a lényeg, hogy olyan hálózati elemeket és úgy építs be, hogy az fejleszthető legyen.
ld 5e->6a kábel átmérő, bend radius -> amiben a kábel fut, abban legyen bőséges hely, valamint ahol hajtani kell a kábelt, ott ne legyenek éles fordulók, szintúgy a becsatlakozás a falialjzatba, mert családonként eltérő, hogy milyen irányból várják a kábelt - láttam már olyat, hogy úgy meg kellett tekerni a kábelt a falialjzat visszatolásakor, hogy a bend radius sírt...
Én úgy helyeztem el az én kábeleimet, hogy maradjon szakaszonként tartalék, tehát nem a patch paneltól kell visszahuzigálni kábelt ha újra kell pucolni valami miatt a végét - > pl beraksz 7-es kábelt a falba, de mivel a szerelvények és patch panelek nem olyan olcsók mint a kábel, így a patch meg a falialjzatokat 53-seket használsz addig amíg olcsóbb lesz, de van annyi tartalékod a kábelben, hogy újrapucold amikor majd fog kelleni a 10g, és a falban már nem kell majd matatnod. Ha a kábel is sok neked most, akkor marad az, hogy a nyomvonalat úgy alakítod ki, hogy a vastagabb, kevésbé hajlítható kábel is simán megférjen majd, ezzel nagyon sok pénzt tudsz megspórolni.

2.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
Amióta megismerkedtem az Anroidos és IOS-es kacatokkal, azóta a Windows láttán már nem kapok gyomorgörcsöt.