Linux for Desktop

 ( mraacz | 2019. január 17., csütörtök - 12:01 )

A minap a kezembe került a tenderes kollégáktól egy kiírás. Nem több száz oldalnál, a pályázónak 3-4 munkanap ideje van a kérdései feltevésére és 10 munkanap a végleges pályázati dokumentáció leadására. NEM közbeszerzés, hanem egy a hetente több tucat nemzetközi tender közül, amelyekből minden exportképes vállalkozás igyekszik a neki megfelelőt elnyerni.

Az egyik feltétel: "Please submit your Proposal in English and in Microsoft Word and Excel format as appropriate excluding any marketing materials unrelated to this RFP."

Még csak a PDF sem elfogadható. Csak Word és csak Excel. Felejtsétek el a Libre Office bármelyik verzióját, egyik sem képes olyan kompatibilitást felmutatni, amely itt elfogadható lenne. Szóval ameddig a Microsoft Office a standard a munkahelyeken, addig a Linux desktop csak egy hobbiszintű cucc, ami esetileg fényévekkel előbbre van ugyan mint a Windows10, de széles körben semmire se jó egzotikum.

Ez sztem egyébként botrány és nem a felhasználók bűne.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez a való világ, sajnos.

Az emberekben sajnos megmaradt a régi sztereotípia, hogy ha Linux kerül szóba, akkor valami konzolos bűvészkedést képzelnek maguk elé.

Sajnos hasonló a helyzet lényegében minden Open Source dologgal. Ingyen van meg közösség fejleszti, akkor biztos rossz, hiszen több 10 ezer forint kifizetése garantálja, hogy nagyon szuper programot kapnak és azzal hiba nem lesz...

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Szerintem most annyival jobb a helyzet, mint korábban, hogy az Android elterjedésével már az r=1 usereknek is lehet mondani az "Az meg mi?" kérdésükre, ha szóba kerül, hogy Linuxot kapnának a gépükre, hogy: "Olyasmi, mint a windows, de más. Ahogy pl. az Android is más."

Néha szokásom hasonlókra bedobni, hogy ha egy dolog az egyik helyen jól működik, a másik helyen meg nem, akkor a hibát nem benne kell keresni.
Vagyis, ha a LibreOffice irodai, munkahelyi szinteken is van ahol jól működik, máshol meg nem, akkor a hiba nagyobb része valószínűleg nem a LibreOffice-ban keresendő.

Nyilván így van, sajnos a LibreOffice legnagyobb hibája nem a kompatibilitás hiánya.

+1

Víziátkelő Attila éjjeliedényt emel ki a talajból? Ez hiányzik?

Jesszusom, miről maradtam le?

Csak arról, hogy Komp Ati bilit ás.

Elhalok. :-))))

azta qrva lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

ezért minimum három év szigorított lámpavast :P


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A LibreOffice minden helyen jól működik, ahol nem inkompetensek hozzá és nem akarják MS Office-ként használni. A titka az, hogy a saját OpenDocument-formátumaival kell használni, és nem az MS-féle formátumokat kell ráerőltetni.

A topikbeli felvetésre válaszolva: teljesen használható a Linux. Aki ilyen tenderekre akar pályázni, az vegyen Windowst MS Office-szal, vagy legyen annyi esze, hogy a végső dokumentumot átmenti webes MS Office-ban, úgy a formázás nem fog szétesni a fogadó oldalon. De a tenderekre pályázás semmiképp nem desktop felhasználás, ezt tévesen sugallja a topikcím!

Egyébként ilyenkor a tender kiírását is lehet támadni, mivel diszkriminatív, fizetős szoftver használatát írja elő. Ez egyáltalán nem a Linux meg az opensource hibája, hogy valaki proprietary formátumokat erőltet. Meg a vicc az, hogy még az MS Office sem teljesen kompatibilis mára a korábbi formátumaival, néha, ha régi .doc, .xls formátumban mentenek, akkor az korábbi MS Office verziókban (2003 vagy annál korábbi), nem mindig működik megfelelően, vagy ha ezekben mentik el, akkor meg a formázás sérülhet 2007-es vagy újabb Office-okban, nem úgy jelenik meg, ahogy kéne. Ennyit a nagy MS formátumokról.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Így van. A LibreOffice tapasztalataim szerint is simán használható irodában is. És tényleg ott nem bírnak vele ahol MS Office only felhasználók ülnek.

Oktatásban panaszkodnak hogy leoktatják a diákoknak a telepített Office-t, aztán a 365 webes verzión már nem találnak a diákok dolgokat mert nem ugyanott van minden és nem ugyanúgy működik.
Meg olvastam már itt is, máshol is a telepített Office Win-es és Mac-es dokumentum inkompatibilitásáról is.
Arról nem is beszélve hogy a különböző korú verziók dokumentum nem egyezéseivel mennyit szívnak az irodákban. Persze teljes egyezés lehetne ha mindig mindenki rendelkezne a legújabb Office verzióval. LibreOffice használattal lehet ugyanezt elérni, csak ingyen. Ráadásul oprendszer függetlenül, Win, Apple, Linux, jöhet bármi.

"De a tenderekre pályázás semmiképp nem desktop felhasználás"

Akkor mi?

Jó, olyan értelemben desktop, hogy nem mobil, meg nem szerver. De, amikor csak így desktop felhasználást emlegetnek, azon én home user szintű dolgokat értek, böngészés, magáncélú felhasználás, kattintgatás grafikus felületen, videózás, némi játék, ilyesmik.

Így ebbe a kategóriába nekem nem tartozik bele, a CAD-ezés, kreatív szoftverek (pl. Adobe Lógörcs Suite, Photoshop meg egyebek), ilyen tenderre pályázás, és egyebek. Ezek inkább már céges, speciális feladatok.

Egyébként meg tenderekre pályázni is jó a Linux, csak nem erre az általad említett tenderre. De ez nem is mérvadó, ezen a tenderen kizárták a nem MS felhasználókat, erről nem a Linux tehet.

Mondom, a LibreOffice is teljesen jó, csak nem MS formátumokkal használni. Egyenesen annyival jobb, hogy kifejezetten olyan gépen is default ezt használom, amelyiket egyébként fent van az MS Office is, főleg, ha szövegszerkesztésről van szó. Prezikészítésben talán az MS Office még jobb (bár erre meg a LaTeX Beamer még jobb, ha nem cél animált meg zenés prezentáció készítése), táblázatkezelésnél meg attól függ, hogy a fogadó oldalon milyen elvárások vannak, milyen szintű szkriptek és makrók kellenek a munkalapokra.

Plusz pl. a pdf-et azért is preferálom a .doc(x) formátummal szemben, mert még ha a .doc(x)-et azonos MS Office verzióval is nyitják meg, nagyon gépfüggő, felbontásfüggő, beállításfüggő, hogy hogyan jelenik meg, míg a pdf minden gépen ugyanúgy jelenik meg, meg Titkársági Kovácsné Mancika sem tud belebarmolni meg belehamisítani a dokumentumba. Tehát nem csak azért jó, mert az Linuxon is megy opensource programokkal. Emiatt tenderen én kifejezetten pdf-et írnék elő.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"Mondom, a LibreOffice is teljesen jó, csak nem MS formátumokkal használni"

Jó a tengeralattjáró is, csak nem szántóföldön ekét vontatni... ;-)

Minden szoftver a saját formátumával működik jól, ez természetes. Persze lehet csinálni valamennyi kompatibilitást, de mindig lesznek értelmezési különbségek a formátumot illetően.

Aki egy adott programmal dolgozik, az használja annak a saját formátumát és akkor nincs gond.

Nem áll meg a párhuzamod, mert tengeralattjáróval senki nem akar szántani. De valami miatt a LibreOffice-ról azt hiszik, hogy MS Office módjára kell használni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> De, amikor csak így desktop felhasználást emlegetnek, azon én home user szintű dolgokat értek, böngészés, magáncélú felhasználás, kattintgatás grafikus felületen, videózás, némi játék, ilyesmik.

Így még LibreOffice sem kell végül is, hiszen bármiféle szövegszerkesztés, táblázatkezelés, stb. kimaradt a listából. Mert az nem desktop. Értem.

> bár erre meg a LaTeX Beamer még jobb, ha nem cél animált meg zenés prezentáció készítése

off: napi szinten használok beamert, mert azt lehet könnyen VCS-ben trackelni, de hogy általánosságban jobb prezentációkat lehet vele csinálni, mint Powerpointban/Keynote-ban/Impress-ben, az remélem, csak vicc volt

> Titkársági Kovácsné Mancika sem tud belebarmolni meg belehamisítani a dokumentumba

Can't she?

> Emiatt tenderen én kifejezetten pdf-et írnék elő.

Ez megint baromi jó általánosítás, de mivel nem tudsz semmit a cég belső folyamatairól, nem tudhatod, hogy pl. nincs-e egy document review workflow mondjuk Sharepointban mögé rakva, ahol a PDF-et a hajadra kenheted

Otthoni felhasználásnál azért játszik a LibreOffice, magánember is levelezik (ezen értve pl. hivatalos levél, kérelem, kinyomtatva, postán elküldve), meg tanul szövegszerkesztést iskolában, képzéseken.

A Beamert olyan szinten értettem, hogy hatékonyabb. Pl. ilyen formában. De azért írtam, hogy ha látványos effektek kellenek két dia közé, meg mindenféle zene, azt nem tudja, valóban, de komoly helyeken nem dobnak be ilyet a prezentációba.

A Sharepointban igazad van, erre nem gondoltam.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> de komoly helyeken nem dobnak be ilyet a prezentációba

De nem is zenéről volt szó, ne szórakozzunk már. Ha prezentáció alatt azt érted, hogy folyó szöveget slide-okra pakolni, arra baromi jó a beamer, ahogy említettem, használom is ilyen célra. Nekem viszont a prezentáció egy illusztrációs eszköz az elmondott beszédhez, nem írásvetítő.

Amúgy meg define komoly hely. Miért ne lehetne komoly helyen animáció (pl. what-if elemzések bemutatása grafikonon) egy preziben?

"diszkriminatív, fizetős szoftver használatát írja elő" - pontosítanám: nem, nem az, ugyanis adott szoftver natív formátumának használatát írja elő. Nomostan vagy tudja a *office ezt a kiíró által elvárt szinten, vagy sem.

xlsx-et, docx-et tudja. Az más kérdés, hogy egyes kérdések definiálatlanságát kihasználva az MS csinált valamit, de az attól még nem válik szabvánnyá. Nem jobban annál, mint ahogyan a LibreOffice-ban implementálták ezeket a formátumokat.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> A titka az, hogy a saját OpenDocument-formátumaival kell használni, és nem az MS-féle formátumokat kell ráerőltetni.

Ilyenkor mindig lemarad a mondat végéről a módszer bemutatása, hogyan lehet minden külső stakeholdert is rábírni az ODF használatára. Házon belül váltani baromi egyszerű, csak valahogy ilyenkor elfelejtődik a világ többi része, akikkel kapcsolatot kell tartani.

> De a tenderekre pályázás semmiképp nem desktop felhasználás, ezt tévesen sugallja a topikcím!

Ugye tudod, hogy az emberek többsége _nem_ IT-s munkát végez? Ne hagyd, hogy a hupon belüli felülreprezentáltságunk megtévesszen.

> 2003 vagy annál korábbi

Nahát, egy 16+ éves szoftver nem teljesen kompatibilis az új verziókkal, ez felháborító. :)

"valahogy ilyenkor elfelejtődik a világ többi része"

Erre jó egy harmadik, köztes formátumot választani a feleknek.

Olyat, ami mindkét oldalon egyformán sz.r ... :-D :-D :-D

"Házon belül váltani baromi egyszerű, csak valahogy ilyenkor elfelejtődik a világ többi része, akikkel kapcsolatot kell tartani."

Nem felejtődik el. Szopunk vele. Pedig jó lenne elfelejteni, pl., ha nem csak Mac-re lenne Office, hanem Linuxra is, native.

Ebben az esetben azonban rövid időn belül megszűnne a W10 mint profitképes termék, mert nagyjából kéttucat Linux distro használhatóbb lenne nála enterprise környezetben.

Idézet:
Ebben az esetben azonban rövid időn belül megszűnne a W10 mint profitképes termék

Valahol azt hallottam, hogy az MS-nek az Office-ból sokkal több bevétele van, mint Windows licencekből.
Amennyiben ez igaz, lehet, hogy nem is lenne rossz stratégia arra játszani, hogy megszűnjön a Win10 és maradjon az MS Office minden platformon. Az OS fejlesztésére fordított erőforrásokat át lehetne csoportosítani az Office (vagy más, az OS-nél anyagilag jobban kifizetődő termék) fejlesztésére.

Önmagában abból, hogy több a profit az Office termékeken, mint a W10-en, sztem még semmi sem következik. Mindenesetre sztem egyértelmű, hogy a W10 desktop *kizárólag* az Office miatt van előnyben a Linux-szal szemben. Más szolgáltatása, funkciója ui. nincsen, ami miatt enterprise környezetben érdemes lenne a W10-zel baszkódni.

Kell hat hátrabukfenc és 12 tökfölösleges beugrós libelle ahhoz, hogy a w10 használható termékké váljon - de hát ott van az Office, ami miatt sajnos kell. Sajnos nagyon kell.

> Más szolgáltatása, funkciója ui. nincsen

Ez biztos? :D

...ami miatt enterprise környezetben érdemes lenne a W10-zel baszkódni. Ez biztos.

Előre, hátrabukfencek vannak még, triplaszaltók és beugrós libellék, hogy sikoltva felismerhessük, ja, ez erre is jó, mint a Linuxban. Ha érted mire gondolok. Meg az Office, ami általános egyenértékes lett és pótolhatatlan.

> Ha érted mire gondolok

Nem. :(

Idézet:
Más szolgáltatása, funkciója ui. nincsen, ami miatt enterprise környezetben érdemes lenne a W10-zel baszkódni.

Azért ezzel így nem értek egyet.

Nem vagyok enterprise üzemeltető, a Linux közelebb áll a szívemhez, de azért elméletileg egy csomó olyan dolog van, amik együtt működnek. Kb. mint a híres Apple mi is a szó? Nem jut eszembe. Na hasonló, csak az enterprise világra kihegyezve. Olyan dolgok, mint a single sign on, meg a központi menedzselhetőség meg hasonlók. Feltételezem, ezek mindegyike megoldható Linuxon is, de össze kell raknod magadnak. Win alatt meg elméletileg megveszi az ember az alkatrészeket, beállítja és megy.

Ez így van, csak a Terms and Conditions Apply rész maradt le: Win alatt meg megveszi az ember az alkatrészeket (és a tonnányi CAL-t), beállítja és többé-kevésbé megy (ha meg nem, akkor tök jó cryptic naplóbejegyzések hagy maga után :) ) egészen addig, amíg a kompatibilitási mátrixot kellő precizitással követi és megfelelő ütemben cseréli a HW és SW parkot (utóbbira szokás azt mondani, hogy erre van a Software Assurance). És persze egészen addig, amíg vagy kizárólag olyan dolgokat akarsz csinálni, amire az MS-nek van szoftvere, különben a fent említett kompat mátrix szépen elcsúszhat alólad (célszoftvereknél is előfordul, de inkább a cél HW, hogy újabb kliens Winre nincs belőle verzió [vagy hozzá driver], emiatt _azt_ a gépet nem lehet upgradelni, de ha upgrade nélkül marad, akkor az újabb verziójú Server már nem áll szóba vele vagy csak a biztonsági szint csökkentése mellett áll vele szóba stb.). Szóval ott se feltétlenül van kolbászból a kerítés, bár igaz, hogy ha Linuxozol és "szabad" disztrót választasz, akkor több döntést kell neked meghoznod; de mondjuk egy RHEL-only vagy SLE*-only környezetben is megkapsz egy adag kiválogatott szoftvert, de még mindig dönthetsz úgy, hogy mást használsz helyettük - de ha már RHEL, akkor valszeg nem OpenLDAP-ot fogsz használni, hanem Red Hat Identity Managementet (vagy ahogy a FreeIPA-t elnevezik, amikor saját logóval kiadják :) ).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> mert nagyjából kéttucat Linux distro használhatóbb lenne nála enterprise környezetben.

Hát, maradjunk annyiban, hogy valahol használható lenne, valahol meg nem.

"Ilyenkor mindig lemarad a mondat végéről a módszer bemutatása, hogyan lehet minden külső stakeholdert is rábírni az ODF használatára. Házon belül váltani baromi egyszerű, csak valahogy ilyenkor elfelejtődik a világ többi része, akikkel kapcsolatot kell tartani."

Helyzet, munka, meg cégfüggő ez is. Van ahol meg lehet csinálni, van ahol kb lehetetlen. Az esetek 90%-ában akkor is ofisz doksikat csereberélnek az emberek, ha egyébként rohadtul nincs szükség a szerkeszthető formátumra, de még az ofiszra sem. Amikor egy 10 soros szösszenet doc-ban van becsatolva, holott elférne a 10 sor magában az emailben is? Amikor a specifikáció, szerződés, stb doc-ban megy át, holott csak olvassák. Amikor teljesen alapvető dolgok (pl egy 20 elemes névsor) is excelben van, merthát táblázatot azt táblázatkezelőben csinálunk ugye. Amikor a letölthető form csak doc-ban elérhető, de nem lehet a wordben kitölteni, csak kinyomtatva kézzel (de persze kinyomtatva máshol törik, mert nulla margó van, a nyomtató meg nem tud nulla margót). És már eleve így oktatják sajnos. Írni akarsz _bármit_ -> word. Aztán aki csak olvasni akarja, sajnos annak is kell a word. Dehát nem baj, mart biztos szokott írni is (bármit), tehát van neki :)

"Ugye tudod, hogy az emberek többsége _nem_ IT-s munkát végez? Ne hagyd, hogy a hupon belüli felülreprezentáltságunk megtévesszen."
Én az ellenkezőjét látom. Még itt is sokan úgy beszélnek az ofiszról, mintha munkát csakis ezzel elehetne végezni, de legalábbis minden munka kötelező kelléke lenne. Mert nem tudnak kicsit sem elvonatkoztatni, ás más olyan workflowt elképzelni, amiből kimaradhat az ofisz.

> holott csak olvassák

Még sosem láttam olyan jó document review támogatást, mint Wordben. Ha nekem PDF-ben átdobnak véleményezésre valamit, ami 10 sornál hosszabb, akkor visszaírok, hogy Wordöt légyszi. Sokkal jobban lehet követni a változtatásokat, javaslatokat, nyitott kérdéseket, stb. Ha még Sharepoint is van, akkor még az oda-vissza emailezést is meg lehet spórolni.

De ha PDF-ben is lehet ilyet* csinálni, let me know.

* a két elengedhetetlen feature: szálba rendezett kommentek mint itt a hupon, módosítási javaslatok amiről a másik fél accept/reject gombokkal egy kattintással dönthet. Meg nem árt, ha ez működik a standard PDF olvasókkal.

> a letölthető form csak doc-ban elérhető, de nem lehet a wordben kitölteni

Az igazi programozó bármiben tud FORTRAN programot írni?

> sokan úgy beszélnek az ofiszról, mintha munkát csakis ezzel elehetne végezni

Sokféle munkát lehet végezni sokféle eszközzel, de olyat nem nagyon láttam még, hogy valaki számítógéppel dolgozott, és ne lett volna (legalábbis elvétve) szüksége _valamilyen_ szövegszerkesztő/táblázatkezelő szoftverre. Na most ha a cég felének MSO kell, a többinek meg bármi, akkor kb olcsóbb megvenni mindenkinek ugyanazt, mint napi szinten szívni a kompatibilitással.

Idézet:
Még sosem láttam olyan jó document review támogatást, mint Wordben.

És ez nagyon szomorú, mert a Wordben azért kínszenvedés. Mivel csak olyan környezetben kellett review-t csinálnom, ahol word volt, fogalmam sincs, hogy milyen más rendszerben mi van (pl. OpenOffice-ban van valami?). A Word review jobbára működik. Csak amikor formázást is változtatott az ember, meg beleírt, meg ez-az, akkor a sok címke közül fogalmad sincs, mi mire vonatkozik, és ráböksz, hogy elfogadod, és tök más történik, mint amit vártál... stb.

> Csak amikor formázást is változtatott az ember, meg beleírt, meg ez-az, akkor a sok címke közül fogalmad sincs, mi mire vonatkozik

Mondjuk erre pont van megoldás, de ja, nekem is lennének ötleteim, hogy hogyan lehetne jobb.

Mi a fentire a megoldás?

Review > Track Changes > Track Changes Options
és
Review > Show markup > (checkboxok)

Előbbi arra jó, hogy mit figyeljen (pl. formázás ne számítson), utóbbi hogy a trackelt dolgok közül mi jelenjen meg review-kor.

Office alternatívaként én pár hónapja akadtam rá a WPS Office-ra. Ez a program gyakorlatilag 90-95%-kos majmolása az Ms office-nak és szerintem 10x használhatóbb a Libre-nél. Ezzel meg tudtam olyan doksikat is nyitni ugyanolyan formátumban, mint az Ms verzióval, majdnem 100%-kos kompatibilitása van a doc/docx kiterjesztésekkel.

https://www.wps.com

-------
It is our choices that define us.

Amikor ezt utoljára teszteltem, nemcsak hogy nyomába nem ért a LibreOffice-nak, hanem a regisztráció miatt azóta is hajigálja a spameket, halomba. Ez egyébként sztem egy Libre (Open?) Office klón, csak szarabb. És fizetős.

Regisztráció nélkül és teljesen ingyenes. Már több ismerősnél is tökéletesen működik.

"Ez egyébként sztem egy Libre (Open?) Office klón, csak szarabb."
Én ugyanígy érzek a Libre iránt. Pár évig, alternatíva híján próbáltam megszokni, h még véletlenül sem néznek ki Ms szoftverek alatt a doksik, mint abban... Az, h még mindig a 90s években tartanak UI szinten, pedig hagyjuk is. (Bár ez nem teljesen igaz, állítólag most jön majd valami szalagos felület, de el tudom képzelni, hogy fog kinézni.)

Persze félreértés ne essék; ingyenes projekt, tisztelem érte a rajta dolgozókat. Használni viszont komolyan nem tudom a szoftvereiket.

Szerk.: Közben azért utánanéztem, nem teljesen ingyenes, vannak fizetős funkciói a WPS-nek. De az már bőven nem a szövegszerkesztés, táblázatkezelés kategória, amire az emberek 99%-nak kell.

-------
It is our choices that define us.

Az, h még mindig a 90s években tartanak UI szinten, pedig hagyjuk is.

Mi a baj a '90-es évekkel? Illetve mi a baj a LibreOffice felhasználói felületével?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fizikai használati tárgyaknál is van egy elvárás, hogy a funkción kívül legyen valami formája, tervezése. Ott aztán lehet méregetni, mennyit ér meg hogy ami ugyan azt tudja mennyivel nézzen ki jobban. Valakinél ez egyáltalán nem szempont.
Szerintem szoftvereknél is megvan ugyan ez. LibreOffice nálam ugyan az a kategória mint a Gimp, teljesen igénytelen, unintuitív és taszító ahogy kinéz. Előbb fogok LaTeX+vim kombóval hozzálátni dokumentumot írni, vagy rakok fel egy Word-öt wineal, de még Google docs is értelmesebben néz ki. Most a 6.0-ás verziónál mintha próbálkoztak volna legalább valami ikon frissítéssel, na jelenleg 18.04-es ubuntumon ezt valami frissítéssel ki is szedték.

> Mi a baj a '90-es évekkel? Illetve mi a baj a LibreOffice felhasználói felületével?
Ha szerinted semmi, én irigyellek mert esélyesen sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni. Én szívesen tanulok meg új toolokat, nem sajnálom az időt szöszmötölésre, de a LibreOffice meg a Gimp az már tényleg olyan amit egyszerűen nem bír bevenni a gyomrom.

Használok LibreOffice-t, semmi bajt nem látok a felületével. Igaz, Fedorán. Lehet, hogy aki Debian-t használ, az valóban az 1990-es OpenOffice-t használja, amelyekbe máig csupán a kritikus biztonsági hibák patch-eit tették bele. De az meg nem a LibreOffice hibája.

Elég hamar megtalálom a menüben mindazt, amire szükségem van. Vagy a toolbar-on.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én megvettem 10.000-ért a SoftMaker Office Pro 2018-at.
Teljesen kompatibilis az MSOffice-al, viszont nem 58.000HUF.

Én a crossover -t vettem meg (wine fizetős verziója kb), tökéletesen futtatja az ms office csomagot. A szakdolgozatomat libreoffice -ban kezdtem el írni és pár hétnyi szenvedés és óbégatás után (mi ez a fos kezdetű mondatokra kell gondolni) eldöntöttem hogy váltok word -re. Nem bántan meg. Sajnos, nem sajnos, ez van.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Akkor neked az 58.000HUF+ 3400HUF a legolcsóbb.. jól számoltam?
Na nekem semmiképpen sem ér ennyit a dolog.

A crossovert más alkalmazások futtatására is lehet használni :)

szerk.: megéri-nemérimeg témában, ez egy szakdolgozat volt, szóval muszáj volt normálisan megírni. Kitartóan próbáltam a libreoffice-t használni, de a végén amikor többszáz irodalmi hivatkozást kellett bedarálni (+mindenben az előírások szerint formázni, igaz, nem volt word specifikus), akkor az energia bőven fele már a tool marhaságaira ment el. Word-el pedig fénysebességekkel gyorsabban tudtam lehivatkozni. De benne van hogy bénáztam a libreoffice-al.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Azt írtam, hogy NEKEM nem éri meg!
Egyébként meg szakdolgozatot Word-ben?...
Nem jobb egy ekkora doksihoz a LaTex?
Félre ne értsd, de én azért ekkora doksi megírásakor igyekszem kerülni az ilyen Office programokat. Nem elég hogy bonyolultá teszi a valódi formázást, még nehézkesen kezeli a nagy méretű dokumentumokat is...
Mindegy melyikről beszélünk.
Ilyesmire a leg alkalmasabb a LaTex. Könnyű, gyors és átlátható.
Nem utolsó sorban, ha mented pdf-be, nem képként kezeli a doksit, hanem szövegként.

"bonyolultá teszi a valódi formázást" - szerintem lehetőséget és nagy szabadságot ad menet közben a formázás egyedivé tételére - mindenre van legalább kettő megoldás, mindent lehet sokféleképp csinálni, és ezeket lehet keverni is.
Meg lehet úgy is csinálni, hogy összerakod a használni kívánt formátumokat egy stíluslapban/mintadokumentumban vagy hogy a pékbe hívják manapság, összerakod vele a dokumentum struktúráját, elkezded belelapátolni a kenyérszöveget, kizárólag az előre definiált bekezdés/idézet/felsorolás/címsor(ok)/liemelés/satöbbi formátumokat használva.

Nem tisztem meggyőzni sem téged sem mást.

Engem nem kell meggyőzni, volt szerencsém jónéhány konferenciakiadványt, diplomamunkát, cikket, meg a jó ég tudja, hogz még mit LaTeX-ben összerakni, és valóban egyszerű - ha tudod, ha megtanultad, hogyan kell.
Ugyanez igaz az irodai szövegszerkesztőkre is: Ha megtanultad _jól_ használni, akkor ott is bőven lehet jól, szépen, egységes kinézettel dolgozni - csak míg a LaTeX-ben az ötletszerű pimpeléshez, a tipográfiailag jól kitalált layout/kinézet elrontásához "izzadni" kell, addig az Office-csomagok (mind!) tálcán (szalagon...) kínálják a lehetőségeket erre - és a lusta felhasználó élni is fog vele. Sajnos.

Szerintem mindkettőt csak tanulni kell, de ha megtanultad, fényévekkel hamarabb és szebben össze lehet rakni LaTeX-ben a doksit mint Word-ben. Nem kell semmivel "izzadni".. Hiszen megtanultad!
A menüket hagyjuk meg a titkárnőknek, "OKJ-s számítógép kezelőknek". Nekik sokszor az is gondot okoz.
Sajnos nekem nem adatott meg, hogy a legnehezebb formázás a LaTeX legyen.
Heti újságot kellett úgy megoldanom, hogy annak, aki a cikket írta, ne kelljen mást tennie, csak txt fájlokban feltölteni a szerverre az anyagot, hogy aztán egy gombnyomással a formázott nyomtatványt le tudja tölteni/ki tudja nyomtatni. Na ez szopás tud lenni. PHP-ben úgy összerakni egy sablont, hogy mindenre gondolsz ami hibát tud véteni egy user.

Az "izzadni kell"-t olyasmire értettem, ami tipográfiailag keresztbef0ss@ a dokumentum kinézetét - ezeket LaTeX-ben erősen reszelősen lehet megoldani (ha LaTeX-ben nem megy, akkor megy TeX-ben, ha ott sem megy, na akkor tényleg nem megy...), de ez pont, hogy előny, hiszen nagyon pontosan tudnod kell, mit csinálsz, míg az irodai szövegszerkesztőknél néhány kattintással agyonüthető a tipográfiailag helyes és szép külalak - anélkül, hogy a delikvens tudná, hogy mit csinál.

Nekem volt valahol egy csokor sed/awk/perl/jóégtudjami scriptem, ami az ilyen random minőségű szöveges inputokat rázta gatyába - aránylag jó hatásfokkal - nem mondom, hogy nem volt szükség utólagos kézi szerkesztgetésre, de az alapvető dolgokat le lehetett automatizálni ezekkel. (spec. karakterek, ékezetek, felsorolások, címsorok megtalálása, ilyesmi)

Nos, menet közben nem formázunk... :)

Igen, szöveggyártó iparos valóban nem csinál ilyet - a zoffiszcsomag célközönsége nem pontosan ez...

Úgy tudom oktatási azonosító mellé lehet kapni Office-t ingyen, így a szakdolgozat megírásához akár az ingyen is lehet.

Amikor én próbáltam, a Word simán beledöglött egy szakdolgozat méretű dokumentumba. Openoffice-szal nem is próbálkoztam, LyX-ben írtam meg. Jó lett. Nekem meg több hajszálam maradt.

+1

Mi az, amit nem tudtál megcsinálni a szakdolgozatodhoz LibreOffice-ban? Vagy lehet, LaTex kellett volna?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra nem volt időm hogy a latex -et megtanuljam :) De lehet, hogy jobban jártam volna. Ami csigalassúsággal telt el az a hivatkozások felvitele. A helyzet úgy festett hogy körülbelül 4-5 könyv (és webes tartalmak, de az mindegy) számtalan oldalszámát kellett hivatkozni, és ez libre -ben borzalmas lassú volt, word -ben meg simán felvettem a könyveket és a különböző oldalszámokat már katt-katt módszerrel ki tudtam belőlük szedni, és mondjuk 1 könyvből volt legalább 50 hivatkozás (alkalomadtán ugyanaz az oldalszám többször). Sokkal gyorsabban ment.

(de nem vagyok gyakorlott paper gyártó, szóval simán lehet hogy szarul csináltam).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

LaTeX-ben a bibliográfia és a doksiban történő meghivatkozása borzasztóan nehéz: csinálsz egy listát a hivatkozott tartalmakról, majd a megfelelő helyen \cite{azonosító berakod a hivatkozást.
Ha bővül a bibliográfia, beszúrsz egyet-kettőt-sokat, átrendezed a listát nem gond - a következő jól irányzott fordítás során már a megfelelő számokat kapják az egyes hivatkozások.

A páromnak az LFZE-n leadott diplomamunkáját pl. LaTeX-ben raktuk össze - egy újabb kottapélda ide, egy másik helyett más oda - nem volt gond a hivatkozások állandó matatásával - a WinWord-re szabott elvárt formátummal persze igen, de néhány oldalnyi elvárt formátumú Word doksi után csak összeállt a diplomamunka.tex preambuluma, utána csak a szöveget kellett írni :-)

> LaTeX-ben a bibliográfia és a doksiban történő meghivatkozása borzasztóan nehéz

Már csak a LaTeX használatát kell megtanulni, és kész is vagy. :)

Én LyX-et használtam, és szinte semmit nem kellett tanulni hozzá.

Kb. annyi volt, hogy ha valami nagyon extrát akartam, akkor megkérdeztem a Google-t, ugyanúgy, mint amikor valami ritkán használt vagy eldugott funkciót Word-ben szeretnék megtudni. Pl. a headerek számozása, hogy 1, 1.1, 1.2, 2, 2.1, 2.2, 2.2.1, stb. legyen, ez számomra gyakran használt, és valamiért a logikus helyen (a sorszámozás típusainál) kiválasztva ritkán működik. Volt Word verzió, ahol igen, de sokszor előfordult, hogy nem. Ilyenkor Google, beállítás, stílus átdefiniálása, mentés, aztán következő word verzióig jó. Na, LyX alatt kb. ugyanennyire volt szükség.

Kezdetnek nagyon jó LyX, csak nagyon csúnya kódot csinál.
WYSIWYG formázáshoz jó, de ha valóban meg akarod tanulni a LaTeX-et, akkor sajna nem.

Nem a LaTeX tanulás volt a cél, hanem diplomamunka készítése.

Kiváló eredmény született sokkal kevesebb szopással, mint amivel hasonló méretű dokumentumok szerkesztése járt Word használatával, cserébe nem volt egyáltalán nehéz használni.

Pont ezt akartam mondani, nem feltétlenül kell LaTeX-t megtanulni ahhoz, hogy Word és LO helyett másban jó (jobb) dokumentumot tudjon az ember előállítani.

Azzal együtt, hogy azt sehol nem írták, hogy Microsoft Worddel és Excellel _készült_ doksit várnak, csak azt, hogy Microsoft Word és Excel formátumú (ami önmagában is értelmezhetetlen, de ettől tekintsünk el), én már csak csakazértis alapon beadnék egy odt/ods-t citálva az MS oldalait (support.office.com "OpenDocument-szöveg (.odt) formátumú dokumentumok megnyitása és mentése a Word alkalmazásban" és "OpenDocument-számolótábla (.ods) formátumú munkalapok megnyitása és mentése az Excel alkalmazásban"), mondván, hogy teljes mértékben támogatott formátum.

Amikor visszadobják, akkor meg küldenék pre-'97 doc-ot és xls-t (amibe elvileg 2007 óta az Office-ok beletörnek).

Amikor azt is visszadobják, kapnának rtf-et (tele formázási szeméttel, jó nagy fájlméretben) és csv-t (természetesen utf-8 kódolásban).

Amikor azt is visszadobják, nem foglalkoznék vele többet.

Sikeres nem lennék, de jó mókának tűnik :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1

Nem is mondtak olyat soha hogy az lenne a fő cél hogy nekünk felhasználóknak jó legyen. Inkább az hogy sok-sok pénzt keressenek rajtunk. Még az amerikai dokumentum filmekből is ez jön le amiben az MS benne van. De persze ez nem csak rájuk érvényes. Talán ez is az egyik oka hogy a nyílt világ elindult és fejlődik. Csak a felhasználók többsége még mindig ott tart hogy azt hiszik nincs választási lehetőségük.

Nem ismerem ezt a világot _egyáltalán_ de azt gondolom hogy ha szeretnél a cégeddel valahova pályázni akkor szarul néz ki hogy hülyegyereket játszol a pályázatod technikai részleteivel :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

hát, ha a tender kiírója ilyen nevetséges formai megkötéseket fogalmaz meg az az én értelmezésemben azonnal a komolyan vehetetlen kategóriába kerül. szóval egyáltalán nem néz ki szarul, csak tartja a színvonalat.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nem teszem ide a nevét, de a világ egyik legnagyobb telekommunikációs-informatikai vállalkozásáról van szó.

Tehát T, UPC, Voda lehet.

dedup

és ez mire is volt válasz? van egy olyan sejtésem hogy a komolyan vehetetlenségre de ebben elég kevés szerepet játszik hogy mekkora a cég.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Erre vonatkozott a "Sikeres nem lennék" rész; és persze csak saját a nevemben adnám be a pályázatom, nem a munkáltatóm nevében :)

(egyébként a formátumokkal való mókázás koronázatlan királya szvsz. továbbra is ez: http://web.archive.org/web/20130123043133/https://static.thepiratebay.se/annoying.png [eredetileg 1 megás BMP-ként, válaszul egy kézzel aláírt és visszascannelt pdf-re: http://web.archive.org/web/20130123043809/https://static.thepiratebay.se/ThePirateBay_Take_Down_Letter.pdf])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A pályázat kiírója történetesen MS terméket használ, és szeretné tudni megnyitni a pályázatodat mindenféle bűvészkedés nélkül. Ez az igénye egybeesik a te igényeddel. Mi ebben a hiba?

Ezt ők _sehol_ nem írtak, írtak egy orbitális faszságot (Excel formátum nincs, xls formátum meg xlsx formátum van, az Excel a szoftver).
Az összes a fentiekben felsorolt formátum előállítható az MS programcsomagjával. Egy szóval nem mondtam, hogy nem azzal csinálnám.
A kiírás minden betűjének megfelelne.

Mégse fogadnák el.

Innentől a hiba az, hogy ostobák.

--
Off: egyébként ez a pályázatosdi/papírkitöltősdi Wordben engem csak azért zavar, mert eddig _csak_ takony módon összebarmolt "1800-ból ránk maradt" típusú trágyadombokkal volt szerencsém találkozni ebben a kategóriában, egyszerűen azért, mert az őket "készítő" (értsd: valaki több évtizede megcsinálta, azóta taknyolják) nincs elég igényes arra, hogy megcsinálja modern formátumban, inline formázás (és szóközzel/enterrel tagolás meg abszolút pozícionált szemetek és hasonlók) nélkül.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Csakhogy az "Excel formátumban" kifejezést mindenki érti, aki célközönsége a kiírásnak, meg úgy általában az emberiség nagyobbik fele. Jellemző, hogy megint itt a hupon van valaki, aki képtelen feldolgozni, hogy valaki véletlenül nem a szakzsargont használja. Ami (ha már mások laikusságát fikázzuk) nem "xlsx formátum", hanem Office Open XML Workbook, csakhogy ez senkit nem érdekel a hozzád hasonló szándékos értetlenkedőkön kívül.

A pályázat kiírója részéről én nem látok különösebb hibát a dologban, eltekintve mondjuk attól, hogy a megfogalmazónak tényleg fogalma nincsen arról, hogy mi a formátum és az azt létrehozó alkalmazás közötti különbség - és attól a nyalánkságtól, hogy egy .doc formátumban leadott ajánlati szöveget vagy .xlsx árajánlatot a leadást követően is meglehetősen könnyű megváltoztatni. Általában aláírt .pdf-eket szoktunk ilyenkor /printout címen a "Word és Excel formátum" mellé odatenni, az valamivel biztonságosabb, bár betekintésünk nincsen abba, hogy a kiíró belső működésében dolgozó kiértékelőknek mennyire huncut a természete. Ne legyenek ezzel kapcsolatban se illúzióink, egészen nagy multik és mindenféle nacionálék esetén se.

Engem inkább az bosszant, hogy a dolog egyfajta gazdasági kényszert jelent, mert egy normális desktop mellé kénytelen az ember egy vagy több W10-et is tartani a cégnél. (Nálunk mondjuk az Excelhez általában XP virtuális gép dukál, ami még egy közepes laptopon is normális performanciát jelent). Valahol a XXI. sz. környékén el kellene már végre oda jutni, hogy lehessen az Excelt linux native környezetben telepíteni. Hogy ez a M$ számára nem jelent különösebb érdeket, azt értem, de valami normális workoutot mégiscsak ki lehetne már találni erre...

Online office csomagok nem jók ilyenre? Google Docs is tud doc formátumba exportálni, de van az MS office-nak (365) is online verziója. Ezekhez nem kell külön gép vagy VM. Nem hiszem, hogy egy pályázatot, szerződést, bármit ne lehetne ezekben is megírni. Ettől még akár lehet az egész iroda/cég linuxos.

Privacy meg megy a levesbe?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, hát legyen ingyen, legyen biztonságos, legyen kompatibilis mindennel, stb. Elég nehéz a feladat.

PDF?

Nem rossz, de az első bekezdését... hát, hanyagoltam volna:

Idézet:
I hate Microsoft Word the way Winston Smith hated Big Brother.

A könyv, úgy emlékszem, _legutolsó_ (ami elég hangsúlyos, na...) mondata az, hogy "Szerette Nagy Testvért.".

--

Mondjuk annyiból szerencsés a dolog, hogy, lássuk be, az "irodai eszközöknél" (értsd: amik mindent akarnak csinálni, cserébe igazából semmire sem alkalmasak _igazán_) tényleg ott van az, hogy kényszerből (~Szeretet-minisztériumi[?] abuzálás [régen olvastam, na]) használod egy darabig, és egy idő után már nem veszed észre, hogy téged is elrontottak vele; megszereted A Officetot. [ez most mondjuk fejlesztőtől nagyjából független, az LO-ra is bitre pontosan ezt tartom, mert az meg MSO-kompatibilis akar lenni, amihez kell az ugyanúgy "minden akar lenni de valójában semmi nem tud igazán" szemlélet]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Amúgy pont ma jött velem szembe egy '16-os cikk amiben több ponton keresztül azt taglalták, hogy cégek miért kerüljék az Open Source termékeket.

Egyik pontja az volt, hogy ha a kereskedelmi szoftvert tekintik de facto szabványnak, akkor miért is használna valaki mást.

Ez a probléma, hogy mindenhol de facto-ként tekintenek az MS Office-ra és ami azon kívül létezik, az nem jó, az biztos hibás, az nem tud annyi funkciót, stb.. Holott tegyük hozzá, hogy az MS-féle .doc(x), és .xls(x) egyáltalán nem de facto. Borzalmas, gány, zárt formátumok, amiket senki nem tud rendesen implementálni.

Az OpenDocument formátumot direkt azért hozták létre, hogy az nyílt és mindenki rendesen tudja implementálni a saját szoftverébe és tényleg támogatja is a programok 99%-a, tehát inkább ezt kellene de facto-nak tekinteni.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

> docx, xlsx
> zárt

hm...

https://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML

Nem zárt az.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

ennek van valami óriási topicja hupon... arról, hogy zárt bináris blobokat belehánynak, ellentmondásosan definiált vagy nem definiált részei vannak - így biztosítva az inkompatibilitást - és korrupció tekintetében vetekszik a román és magyar ms balhékkal.
Persze azóta már lehet strict és jól dokumentált, implementálható :D

Lövésem sincs a technikai részletekről, de úgy hogy láttam az Ecma, ISO/IEC neveket, akik aláírták mint szabvány, gondoltam egy naivat :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Szerintem ebben nincs semmi meglepő. A pályáztató cég nem akar mindenféle formátummal, és programmal szopni. Arról nem beszélve, hogy esetleg a beküldött pályázat, mivel mással lett megírva, nem teljesen kompatibilis pl. egy xls, és az másképpen, vagy esetleg hibásan ne adj isten hiányosan jelenik meg, akkor ki lesz a hibás, hogy nem nyertek pályázatot? Ez egy teljesen jogos igény a pályáztató részéről.

Ahh, mintha ezt egy MSO nem adná elő nem hogy főverziók között, de akár SP-n belül is mondjuk eltérő nyelv miatt...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Jó terelés volt, de átlátni a szitán. Kétlem, hogy tudnál mutatni példát arra, hogy egy régebbi office-ban készült doksit a legújabb office rosszul jeleníti meg.

Ügyes terelés azt állítani, hogy mindenhol csak a legfrissebb verzió van, így csak az előre kompatibilitás számít ;) [különösen, hogy kb. bármelyik időpillanatban legalább 4 aktívan támogatott főverzió van és akkor még a "jó lesz a 2003 is" home userekről (és azokról, akik valamilyen kapcsolódó másik alkalmazás miatt kénytelenek megrekedni egy-egy verziónál) még nem beszéltünk)

Mondjuk ebben az irányban még az MS is elismeri, hogy "hát lehetnek kisebb layout változások" (kompatibilitási mód megszüntetésekor felugró figyelmeztető ablak, ugyebár). Őszintén szólva láttam már nagyobbat is nagyobb ugrásnál, de igazán ott tud csúnya dolgokat csinálni a Word, ha egy random (X) verzióban megnyitsz egy random korábbi verzióban (Y, Y<X) készült doksit kompat móddal (legyen az mondjuk egy sablon doksi), majd azt egy random harmadik verzióban (Z, Z != Y és != X) végezteted...]

A másik irányban (újabban készült doksi simán csak megnyitva korábbiban) viszont már kifejezetten destruktív bugba is futottam (pontosítok: olyan bugba, amit az MS is elismert bugnak; a legtöbb ilyen "szétment a doksim" többnyire úgy végződik, hogy minden formázást kiszedek és újraformázom): https://support.microsoft.com/en-us/help/2633585/spaces-are-missing-between-some-words-when-you-open-a-word-2010-docume. Pl. amikor egy 30 oldalas doksi második feléből teljesen eltűnnek a szóközök a leadási határidő napján, az nem vicces.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kb. ugyanezt próbáltam írni fentebb.
Megj.: jártam már úgy, hogy a csili-vili PDF-ben beadott CV-m helyett bekérték a DOC formátumú eredetit, mert valamiket ki akartak szedni belőle (telefon, email), illetve megkértek, hogy vegyem le róla a jelszavas lockolást.

1. A LibreOffice kompatibilitási képességei gondolkodtattak el azon, hogy Macre váltok, mert ahhoz van Ms Office. Elég kellemetlen amikor a prezentáció szétesve jelenik meg egy másik gépen.

2. "a Linux desktop csak egy hobbiszintű cucc"
Mert szerinted micsoda? Ugyanitt kérdezem, hogy te melyik disztróra mondod, hogy professzionális, istenments enterprise desktop felhasználásra alkalmas? Mert csakis akkor és annak, akinek a munkájához szükséges szoftver Linuxra is megjelent. Valszeg pl. ha a VMWare Workstation nem jönne ki többé új verzióval, sokan kikopnának a Linux mögül.

3. Volt itt olyan sztori, hogy a srác elment felvételizni egy nagy céghez, de közölte, hogy ő csak Debiant hajlandó üzemeltetni. Azok meg enterprise cuccot használtak. A véleményed alapján még elég fogatlan vagy ebben a témában, léci, ne legyél az a srác.

1, Próbálom beleélni magam abba a Móriczka helyzetbe amikor Enterprise cégek egymás közti kommunikációban elkezdenek XLSX/DOCX-et küldözgetni. Érdekes módon eddig nekem sikerült megugrani ezt a problémát. Cserébe tudok mesélni horrorsztorikat 2010 MS office-al kapcsolatban, ami igen gyakori Enteprise-on belül ahol az együttműködés igazán fontos lenne, de egy hulladék az MS terméke önmagában.
Prezentáció kérdése is érdekes, de nem releváns elképzelem mikor a kölcsön gépbe be akarod dugni a pendriveodat, ha már a saját géped sem engedték bevinni de te nem tettél a pendrivodra egy portable openoffice-t és/vagy olyan embernek adod oda a saját prezentációdat, aki a tartalmát ugyan ismeri de pdf kivonat nem elég (prezentálni akarja) és képtelen elindítani egy prezentációt a portable office-al. Hát jó.

2, Én desktopnak használom több mint 20 éve, tavaly kétszer is el kellett indítanom egy Windows VM-et mivel a linux-os webex cliens az egy hányadék és már nem volt lehetőségem mást választani kommunikációra. Azóta webex kidobva.

3, Hogy ki és mit hajlandó üzemeltetni az az ő problémája, ha ugyanazt tudja vele hozni (gyártói support, stabilitás, költséghatékonyság, cserélhető üzemeltető személyzet) és valamiért még jobb is, akkor üzemeltethet, ha nem akkor marad a régi és ő alkalmazkodik. Legtöbbször úgyis főzött környezettel találkozik ezen szavak felett, ergo majdnem tökmindegy hogy Debian-e a base disztrib.

Azt már megoldották, hogy másféle printer van telepítve két gépen, és az egyikben elkészített word dokumentum szétesve jelenik meg a másikon, még akkor is, ha eszük ágában sincs nyomtatni, csak szépen formázottan a képernyőn szeretnék olvasni?

Régi probléma ez, de én se tudom manapság mi a helyzet mert régóta igen ritkán használok Word-öt.
Főiskolás kislány amikor otthon elkészítette nem kevés melóval a 100 oldalas vizsga munkáját Word 2003-ban, aztán majdnem sírva fakadt szegény amikor máshol szintén egy Word 2003-ban meglátta megnyílni. És persze senki nem értette ez miért lett így.
Le kell menteni PDF-ben, úgy biztos az marad máshol is aminek kell lennie. Csak akkor meg nem lehet tovább szerkeszteni, bele nyúlni.

PDF, mellé a forrás és kész. Office mikor ment régi formátumba, akkor megnézi kompatibilis-e az adott feature, ha nem (például újfajta diagram), akkor képként teszi bele a dokumentumba. Azonban mellékeli valahogyan a forrást is és ha nem szerkesztik és mentik újra a régi változatban a dokumentumot, akkor új Office-ban szerkeszhető marad.

Nem erről a fajta problémáról volt szó.

"Le kell menteni PDF-ben, úgy biztos az marad máshol is aminek kell lennie. Csak akkor meg nem lehet tovább szerkeszteni, bele nyúlni."
Erre írtam.

Az a fajta probléma volt az alap ami arról szólt hogy két helyen csak a géphez csatlakoztatott nyomtató más, a Win, az Office verzió is egyező, mégis már megnyitáskor szétdobja a Word a dokumentumot.

Google Documents/sheets-ben írnám, az tud menteni docx, xlsx formátumot.

Szerintem nem annyira nehéz kérdés az hogy a Linux elég jó rendszer-e desktop felhasználásra. A Linux nagyon jól működik desktop rendszerként is, többnyire ma már szerintem használható úgy önmagában. A másik két kereskedelmi rendszernél lehet stabilabb, problémamentesebb, fürgébb, biztonságosabb, testre szabhatóságban is köröket ver a másik kettőre. Tehát magával az operációs rendszerrel minőségi szempontokból semmi baj nincs. Legalább is ha a másik kettővel összevetem, azokhoz képest.
Viszont egy operációs rendszer használhatóságát nem kis részben az alkalmazható software és a speciális hardware támogatás dönti, döntheti el. Itt van a Linux nagy hátrányban még ma is. De persze erről nem a Linux tehet, hanem azok akik nem csinálják meg rá a programjaikat, hardware eszközeiket. Persze ezt is meg lehet érteni valamennyire. Ha programozó lennék és ebből akarnék megélni gondolom inkább a többség által használt rendszert szeretném megcélozni és nem a kisebbségét.

Office 365-el minden gond nélkül megoldható Linuxon is a kompatibilitás. De szerintem ha fizetős szoftvert akar Linuxon, akkor fizessen is érte + ott a CrossOver vagy a Wine (utóbbival nem tudom mennyire működik az M$ Office).

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

> Office 365-el minden gond nélkül megoldható Linuxon is a kompatibilitás

Itt mit értünk Office 365 alatt? A webes Office-t? Ahhoz nem kell a 365.

...és a felét sem tudja mint a telepített.

...és nem is volt célja, tekintve, hogy bárki használhatja ingyen, míg az asztali Office pénzbe kerül

no doubt, ez is hozzátartozik a képhez.