CAT 6 meglepetés

 ( Oregon | 2019. január 16., szerda - 8:50 )

Tegnap vettem egy dob CAT 6-os kábelt. Levágtam az első kis darabot, hogy krimpelek rá dugót, ekkor jött a meglepetés. A kábelerek párosával vannak árnyékolva, de minden pár áll egy darab színes és egy darab fehér kábelből vagyis nincs csíkozás. Értsd, 4 darab színes ér és 4 db fehér ér van a kábelben! (WTF!) Szépen visszacsomagoltam a dobot és visszaküldtem a beszállítónak. Szerencsére jó a kapcsolat, így bár fájt neki, de visszavette. Azt mondta, hogy másnál nem volt gond, bár azt megjegyezték, hogy lassabban haladnak vele. Szerintem ez pont elég baj! :) Amellett, hogy lassít még kurvára idegesítő és stresszes lesz tőle az egész folyamat, hiszen nem tudod lecsekkolni krimpelés előtt, hogy bedugás közben nem ment-e félre valamelyik ér.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

CAT6-os falikábelben dettó ez volt a helyzet, de az aljzatban nekem nem okozott gondot a bekötés, mert látszódtak, mi hová tartozik, nem nagyon érdemes hosszan hagyni a kigubancolt párt.
Biztos szigetelés volt neked páronként, nem fémfólia?

Fémfólia volt páronként. (Javítva)

Mi a meglepetés? U/FTP kábelt vettél. Az ilyen, nincs csíkozás a fehér kábelen, mert felesleges, hiszen egybe van "csomagolva" a színes párjával.

https://community.fs.com/blog/wp-content/uploads/2016/10/U-FTP.jpg

Ha minden nap ezt csinálnám, akkor nem lepődnék meg, de úgy, hogy évente kevesebb, mint 1 dobot veszek igen.

én sem értem, hogy mi volt a gond...

Oké, de te sosem érted. :)

tisztázzuk, azt értem, hogy nem értesz hozza, nem tudtad mit rendelsz és ezzel kárt okoztal másnak is. :)

Nem érted. Személyes vásárlás volt (alkalmazottam ment érte). Neki nem tettek fel olyan kérdést amire nem tudta a választ, ha ilyen van felhív. Azt hiszem megint f*** vagy, de ugye van benne gyakorlatod. :) Lehet meglep, de nem minden kábelvásárló szakértő. Nincs végzettséghez kötve a vásárlás.

Műszaki cikket csak olyan helyről vásárolok, ahol feltüntetik a termék pontos azonosítóját. Ennek alapján megnézem az adatlapot és eldöntöm mit akarok. Tényleg nem végzettség, hanem anyagismeret kérdése.
Az "Aggyá kábelt!" precíz megrendelésre megkaptad a terméket. Hol a hiba?

:)

Az elmúlt 20 évet megúsztam annyival, hogy fali vagy lengő vagyis merev vagy sodort kell és CAT(n). Most sem volt több kérdés a kereskedő részéről. Azt hiszem a kereskedő is csak eddig látott, így nem vélelmeztem, hogy kellene újabb paramétereket bevezetnem.

Erről az az esetem jutott eszembe, amikor fiatal koromban hálózati kábelt akartam venni két gép közé az IPX korszakban, de nem tudtam mi a neve. Ok, ne menjem az ember a piacra aki nem tudja mi a különbség a krumpli és a zsiráf között, mert nagyon átvághatják, de azért így utólag visszagondolkodva ha én lettem volna a boltos és valaki hálózati kábelt kér, azért csak megmutattam volna neki mást is mint a tápkábel.

:)

Erre viszont nem szokás dugót krimpelni, ha jól tévedek.

Ez nem merev kábel.

Attol hogy paronkent szigetelt fali vagy lengo kabelrol van szo cat 6 vagy akar 7, meg nem kovetkezik hogy nincs "csikozva" a feher szal.
Az csak a sporolas kovetkezmenye nemelyik gyartonal sajnos, de lehet talalni normalist is es nem felelsleges, bizony tud hasznos lenni ugy dugoba mint aljzatba szereleskor hogy meg van szinezve es nem a kilepesi pontjat kell kikeresni a kabelnek hogy melyikkel van parban.

Lehet én vagyok a hülye, de nem értem mi a gond :)
Ha párokban van a színes és a fehér, akkor a mindkét végén ugyanazok a párok lesznek közösen becsomagolva. Ergo tudod az adott színhez melyik fehér tartozik.
Vagy nem? :)

Miután leblankolod és bedugod az UTP csatlakozóba a kábelt és, ha menet közben felcserélődött, akkor azt már csak krimpelés után a teszter segítségével látod. Ekkor anyázol.

Ha az ilyen kábelt egy szerelhető aljba kötöd be, az nem olyan gáz.

Továbbá -mint írtam- a színezés hiánya lassítja a munkát.

Már a villanyszereléshez is festik a vezetéket.

Is Your Cat 6 Cable a Dog? (2013) (bluejeanscable.com)
https://news.ycombinator.com/item?id=18850313

Pár hete nekem is sikerült belefutni. Én voltam a hülye, mert szerelés előtt nem néztem meg a kábelt, csak hagytam, hogy a villanyász behúzza mindenhova.

Akkor volt csak anyázás, amikor a plafonra feltett AP kábelét kellett újra krimpelni. :)