Facebook profil törlés után 40 nappal

 ( Oregon | 2019. január 7., hétfő - 23:33 )

Ma megkérdezték miért töröltem magam az fb-ről. Azt válaszoltam, hogy azért, mert az fb az a hely, ahol azokkal a "barátaimmal" tudom tartani a kapcsolatot, akikkel nem akarok kapcsolatot tartani. Na meg azokkal az ismeretlenekkel találkozhatok, akikkel igazából nem is akarok találkozni. Jó példa erre, hogy a feleségem admin egy lakossági csoportban, ahol rendszeresen belebotlik valami baromba, aki ott akarja kiadni frusztrációját. Ha nem lenne ő sem az fb-n, akkor az ilyen élmények nem csesznék el egyetlen percét sem.

Azt hiszem vége van már az internet aranykorának, amikor az ember a neten okosabbnak érezte magát, mert remek anyagokkal találkozott. Ma már a szemét jön széles-sávon és rohadt nehéz az értelmes dolgokat kiszűrni. Algoritmusok kihasználják a gyengeségeinket (gyakran klikkelt dolgok) és visznek el a céljainktól, lásd youtube vagy a hirdetések. Régebben sokkal gyorsabban, sokkal több (értelmes) információhoz jutott az ember, ma pedig az említett "lassítók" teljesen tévútra tudnak terelnek és csak kis idő múlva veszed észre, hogy: helló! nem ezt kerestem! mit is akartam?

Dancsó Péter büszke arra, hogy 1.000.000 féliratkozója van (lehet is) és eddig 2853 évig nézték őt. Bahhh 2853/70 ~ 40 emberi életet fogyasztott el a föld nevű bolygón. Amúgy a YT-n senkiházi megmondóemberek diktálják az ostobaságot és a lakosság java őket nézi. Az internet sajnos nem azt hozta el, hogy a tudás terjed, hanem inkább az ostobaságnak és a hazugságoknak lett az "ingyenes" felülete. Emlékszem anno ez volt a legnagyobb érv mellette, hogy a tudáshoz való hozzáférést demokratikussá teszi. Nem ezt történt, a chemtrail és a laposföld jobban terjed rajta mint bármi más.

Kétezres évek elején úgy láttam a jövőt, hogy lesz egy felsőbb réteg akik majd uralják (ismerik és birtokolják) a technológiákat és lesz egy másik társadalmi réteg aki őket kiszolgálja. A kettő között pedig egy hatalmas szakadék. Ahogy a szakadék nő, annak pedig valamikor polgárháború lesz a vége, ahol a felsőbb tudományos elitet elpusztítják, majd lehet kezdeni mindent elölről. kb 15 évvel később, még mindig hasonlóan látom, bár a végében nem vagyok biztos.

Hogy miért csináljuk ezt az egészet? Azt látom, hogy az információ, információ éhessé tesz. Mértéktelen mohóvá válunk és minden felesleges dolgot tudni akarunk.
Nagyon fontos tudni, az információ még nem tudás, ahogy az ismeretterjesztő szórakoztatás sem tudomány csak hasonlít rá.

ps.: Remélem nem lett zagyva. Ha igen, azt az információ éhségem okozta, ami most közléskényszerként jelentkezik. :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> Azt hiszem vége van már az internet aranykorának, amikor az ember a neten okosabbnak érezte magát, mert remek anyagokkal találkozott.

Sajnos.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szor menten: nekem sosem volt FB fiokom. Sem real, sem kamu. Meg semmi hasonlo kozossegi retek. E pillatban is elek es szerintem nem maradtam le semmi kulonlegesrol a fentiek hianya miatt. Vagy csak nem tudom mit veszitettem? Odivatu versenyzokent nekem pont megfelel a remek szemelyes kapcsolat, rosszabb esetre telefon, meg rosszabbra mail. Jobb esetben utobbi ketto is a szemelyes kontaktot kesziti elo.

Tudom tudom kedves random akarki, ezzel a demagogiaval menjek barlangba meg bla bla bla. De hat ha majd tenyleg menni kell, en meg ott is eletben tudok maradni, mert nem a Fbra basztam el az idomet jeah :))

Arnyalva a helyzetet: allasugy miatt mar volt hulye helyzetem. Nem akartak elhinni, hogy nalam nincs Fb. Szerintem rmeg antiszocialisnak is neztek bazz, dehat az ilyesmi csak olaj a tuzre: arral szemben uszva majdnem vilagbajnok vagyok.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Törlésre kb úgy reagálnak az emberek, mintha a heroinról jöttem volna le. Kétségbe esett arcok. Megjegyzem nagyon az elején regisztráltam oda, sokakat anno bátorítottam rá, hogy reggeljenek. Nem mellesleg nagyon régóta úgy használtam, hogy mindenkiről le voltam iratkozva, így nem láttam semelyik ismerősömet sem az üzenőfalamon kivéve, amikor rákerestem.

+1

Évek óta le vagyok mindenkiről iratkozva, gyakorlatilag egy fura email címként funkcionál, ha valaki ír, jelzem neki, hogy email címem van, oda kérem, vagy telefon. Havi egy bejelentkezés az átlagom, ilyen esetek miatt. Gondolkodok a törlésén, de lehet valaki keresne, arra jó, hogy ha nem tudja az elérhetőségem, megtalál.

Heroin hasonlatról: ugyan ez van ha megemlíted, hogy vállalkozó vagyok. Vagy ha közlöm, hogy nincs lakáshitelem. Vagy ha közlöm, hogy nem iszom alkoholt. Van egy minta, abba ha nem illesz bele, akkor valami végtelenül ostoba hüledezés a reflex eredménye.

Én a csajok miatt tértem rossz útra, egyébként úgy hiányzott addig az fb tagság, mint karon a tôgy, most is inkább a messenger miatt vagyok.

> E pillatban is elek es szerintem nem maradtam le semmi kulonlegesrol a fentiek hianya miatt.

Nekunk egy kulonleges orvosi ellatasra volt szukseg a csaladban. Tobb millio forintot kiadtunk itthon tobb evet elcsesztunk.
Majd a facebookon talaltunk egy zart csoportot erre a problemara. Kaptunk kulfoldi korhaz elerhetoseget, emailt kuldtunk, tul vagyunk rajta es sikeres volt a kezeles.

Egyszeruen Magyarorszagrol hianyzik a szaktudas.
A maganorvoslas is az allami csecsen csungo orvosokbol all, vagy onnan kerult ki, vagy oda viszi a maganbetegeit "soron kivul" mert ott van olyan gep (pl. MRI).

Nem tudom, hogy egyebkent sikerult volna-e megoldanunk, egy kicsit nehez Finnorszagban intezni ugy ismeretlenul.

De nem az en facebook accountommal (mivel allandoan* torol a facebook) rendeztuk:)

*: ha regisztralsz es nem csinalsz semmit kb. fel ev mulva torol es az emailcimet is letiltja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

„ha regisztralsz es nem csinalsz semmit kb. fel ev mulva torol es az emailcimet is letiltja.”

Az egyik rokon lebetegedett, és egy idő után már a számítógépét sem kapcsolta be. Kb. másfél év után (amikor meghalt), léptem be a fiókjába (= egy jelszó mindenhez elég filozófia), és zároltam a fiókját. Nála valamiért nem működött ez az automatikus törlés.

Egyébként van olyan ismerősöm, aki több mint három éve meghalt, és még mindig „él” a fiókja. Szerintem Te valami speciális Facebook csomagra fizettél elő.

> ha regisztralsz es nem csinalsz semmit

Te eseteid nem ez.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1

- "a chemtrail és a laposföld jobban terjed rajta mint bármi más"

Ebben nem vagyok biztos, nincs mérésem, nekem inkább olyan érzésem van, hogy minden maradt, ahogy volt. Aki nem tudja mire lenne neki a legjobb a net, az CSAK szórakoztató tartalmat néz rajta, aki tudja mire a legjobb, az NEM CSAK. Azon, hogy az emberek nem tudják hogy kell sikeresnek lenni, nem változtat a net, azoknak akik tudják, hogy kell előrébb lépni, azoknak egy rettenetes nagy gyorsítás (én még jártam könyvtárba minden hétvégén, info szakos középsulival egyidőben, addig, amíg nem lett netem otthon, de még kb. most is van egy rakás tudás, ami talán még most sincs egyébként fent a neten abban a terjedelemben, formában, kidolgozottságban, mint a könyvekben).

- "úgy láttam a jövőt, hogy lesz egy felsőbb réteg akik majd uralják (ismerik és birtokolják) a technológiákat és lesz egy másik társadalmi réteg aki őket kiszolgálja"

Asszem a legrégebbi az Időgép volt, ami ezt vallotta, sajna még a könyvet nem olvastam, de hát van egy pár feldolgozása ennek, már a 20. század háborúi is részben a "mit kezdjünk a hülyékkel" kérdéskörről szóltak (a "kik a hülyék" pontos definiálása nélkül, szerintem pont a hülyék által elindítva). De most kezdtem bele Asimov Alapítvány c. könyvébe, az is ahogy látom ezt próbálja feldolgozni.

Arra az egy dologra kéne a "felső" rétegnek megtalálni a megoldást, hogy az "alsó" réteget ne elidegenítse, kizárja, vagy akár csak "inaktivitással távoltartsa" a tudástól, mondom nyersebben: hogy olyan rendszert hozzon létre, ahol az ember ne legyen mondjuk IQ alapján (sarkítás) predesztinálva nagy eséllyel egy jobb vagy rosszabb életre. Mert pusztán számuknál fogva is a dühös tömegek mindig elég veszélyesek. Jelenleg sok irányból a majdnem komplett agyi lezsibbasztást választották, ahogy látom :), és működik! Nem etikus, sőt, de működik. Működött, amíg bele nem került a zsibbaszkrémbe egy csipetnyi harag, és már feszül is az internet népe. Pl. nem túl célravezető a rasszizmus helyére berakni a szexizmust, előbbi legyőzésére tett törekvések közben, de ezzel lehet megnyitok egy témát, ami hatalmas ehhez a fórumhoz mérten. Egyszerűsítek, nem megoldás a kábítás, mostanában épp ez kiderült.

- "Mértéktelen mohóvá válunk és minden felesleges dolgot tudni akarunk."

A probléma része a szelektálás hiánya. A szelektáláshoz kell egy feltétel, ez szerintem a legtöbb esetben hiányzik. A feltételhez ugyanis kell egy megvalósítandó cél, egy hasznosságot mérő valami. Pl. abból fel érdemes ébredni, hogy valaki "tudtad-e" cikkeket olvas, mert a Legyen ön is milliomos játékán kívül kb. semmi értelme tudni az ilyen cikkek tartalmát. Vagy, érdemes lecsavarodni az étrend vitákról, úgyis mindenki azt hajtogatja ami a meggyőződése, vagy keresni kell egy szakembert, aki valami külsőleg is ellenőrizhetően állít valamit, vagy saját magunkon kísérletezni. A legtöbb ember tapasztalatom szerint nem rendelkezik célokkal, nincs mihez információt gyűjtenie, nincsenek valójában aktívan megoldás alatt levő problémái, csak lezárt, elfeledett, leértékelt célokról próbál megfeledkezni, és az ilyen célok eléréséből származó örömöt próbálja betölteni pillanatnyi jóérzésekkel.

Ezt jól megfogalmaztad. Grat. Minden szavaddal egyet tudok érteni.

Két dolog az amiről írsz.
Az egyik, a jel-zaj viszony. Bárki termelhet zajt az interneten, bárki könnyen lehet ott hülye. Én is ezt csinálom. Csak két klikkelés. Régebben ez "jobb volt", mert a netet egy specializált csoport használta, akinek viszonylag véges volt létszáma és az erőforrása a szemét előállítására. Azzal, hogy a weboldalak a forgalom alapúvá tették az oldalaikból való pénzcsinálást, arra ösztönzik az embereket, hogy a szemetet, zajt termeljenek.

A másik, az élő szervezetek energiaoptimalizálási kényszere. A tudás, egy információ melynek megszerzése és feldolgozása energiát igényel. Minél nehezebb a feldolgozása, annál kisebb a befektetett energiára jutó jutalom nagysága. Plusz, ha a megszerzett információ esetlegesen ütközik az addigi, fejedben futó világmodellel, akkor még nehezebb feldolgozni. Emiatt népszerűbbek a cicás videók a Bólyai sorozat köteteinél és ezért terjednek a laposföld videók a kvantumfizikai oktatásoknál. Ezért néznek vérespofájú oroszlánt az emberek a youtubeon ahelyett, hogy elismert nagymacskakutatók statisztikai eloszlásokkal teleszórt jegyzeteit böngésznék. Hiába van fenn a tudás ha az emberek a könnyen megemészthetőt jutalmazzák. Az ember nem tudni akar, hanem jutalmat, egy-egy lökésnyi endorfint, amitől a létezés elviselhetőbb lesz. Ezt pedig egy cicás videó jobban teljesíti, mint egy vas-szén állapotábra.

A tudomány vs. tudatlan tömeg közötti harc víziója, ahogy feljebb is írták nem új dolog. Asszem, már valamelyik görög bölcstől is olvastam valamilyen értekezést ebben témában. A valóság, hogy a tudatlan tömegek érdektelenek a tudományos elittel szemben, mert különösen a 20-21. századi tudomány esetében azt fel sem tudják fogni. Nem hiszed? Kérdezz meg egy átlag embert, hogy mi az a fehérje hajtogatás? Mindaddig, míg a tudománynak nincsenek, közvetlenül, zsigerbe hatoló negatív következményei a tudatlan tömegek leszarják a tudományt. A vicces dolog, hogy a tudományos elit is hasonlóképp viszonyul a tömeggel. Egy tudós, de még egy mezei kísérletező ember is csak annyit akar, hogy hagyják őt békében játszani.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Lehet itt az idő a kettéválasztani a tartalmakat két külön hálóra.

Már egy ideje filozofálok egy olyan neten, ami szabadon hozzaferheto, de csak harmadik fel által elolvasott és elfogadott tartalmakat lehet publikalni. A dologban az lenne a csavar, hogy egy embert a szerzo kerhet, kettot az adott szakteruletrol veletlenszeruen valasztana ki ellenort.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

„kettot az adott szakteruletrol veletlenszeruen valasztana ki ellenort.”

Egy fontos dolog kimaradt ebből a mondatrészből. Az alany. Ki lenne az aki kiválasztja a két ellenőrt?

Ki dönti el, hogy melyik szakterülethez tartozik a téma? A szerző?
Ki fizeti az ellenőröket? Vagy ezt ingyé' kellene csinálni?

A szerző dönti el, hogy milyen szakterületre szól az irománya.
Az ellenőrök 3 ellenőrzés után kapnának egy publikálásra jogot. Az ellenőröket a rendszer választja ki valamilyen súlyozás alapján. Pl. ez lehet publikálási szám vagy végzettség vagy munkatapasztalat alapján.
Minden szerző rendelkezne egy szakmai CV-vel, ami az elfogadott publikációi és korábbi végzettsége alapján állna össze.
A 90-9-1-es szabályt figyelembe véve, mindig lenne szakmai lektor.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem ez a pubmed/tudományos folyóiratok, azzal a különbséggel, hogy csak a lehetséges dolgokat implementálták. A szerzőt és a tanulmányt az olvasónak kell megítélnie, hogy jó-e.

Igen, csak pont a fenti médiumoknál a legalacsonyabb a léc. Itt a azért lenne tétje is a dolognak, plusz jóval nagyobb lenne peerek száma.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Peer review, a tudományos közlemények hasonló elv alapján próbálják tartani az objektivitást és a színvonalat. Sajnos pont ugyanonnan tudjuk, hogy egy jól szervezett társaság nagyon hatékonyan tudja meghekkelni ezt a rendszert, gyakorlatilag mainstreammé tudnak tenni totál marginális nézőpontokat is. Gyanítom, hogy nagyvilági témákban sokkal erősebb lenne az ilyen irányú nyomás, mint a tudomány világában, pedig ott se kicsi.
--
Csaba

Peer review és Peer review között is van különbség. Az általad felvetett jelenség elsősorban a pénzért publikáló kiadók és review gyüjtők problémája. Ugyanis nincs minőségbiztosítás ezen a területen, viszont a papírok megjelentetését csakis nagynevű, bevett csatornákon keresztül lehet intézni.
Ezt könnyen ki lehet védeni azzal, hogy felelőssé lehet tenni az anyagot ellenőrző személyt a kipuvlikált anyagért. Másrészt az ellenőrzést végző személyek véletlenszerű kiválasztásával megakadályozható, hogy egy-egy csoport kontrollt szerezzen a teljes rendszer felett.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem csak annyi történt, hogy a külsőségek kicsit megváltoztak, de a lényeg ugyanaz maradt.

Régen megvettem az újságot, kinyitottam, és volt benne egy rakás cikk ami nem érdekelt. Kénytelen voltam átugrani ezeket a cikkeket. Pofátlan módon, szinte minden lapon volt reklám. Valahogy túléltem, és ami nem érdekelt, azt nem olvastam el (= nem klikkeltem rá).

Ha valaki elég idős már, akkor persze vitába szállhat velem, hogy ez nem is igaz, mert például régebben sokkal kevesebb reklám volt az újságokban. Ez igaz. Magyarországon. Vannak helyzetek, amiket egy diktatúrában sokkal egyszerűbb kézben tartani. Volt egy központi akarat, és az nem hagyta szóhoz jutni az alternatív nézeteket. Még akkor sem, ha annak nem volt köze a politikához. A rendszerváltás előtt ezért nem voltak nálunk ufók, ezért volt (közel) gömbölyű a Föld. A hanyatló nyugaton viszont ezek a nézetek teret kaptak 50 évvel ezelőtt is.

A rendszerváltással megjelentek a bulvárlapok, és megérkezett az alternatív világ is. (Előtte talán csak az Esti Hírlap volt egy nagyon kicsit bulváros.) Ekkor jelentek meg az ufók Magyarországon, ekkor tudta előadni Egely a tudományát. Hajlottak a kanalak, elindultak az álló órák, jósok és jósnők produkálták magukat a tévékben… Ehhez a bulvárlapok és a kereskedelmi tévék mellett az állami TV is biztosított „bemutatkozási lehetőséget”.

Az internettel csak annyi változott a helyzet, hogy azon már bármelyik futóbolond tudja hirdetni az elméleteit, és szélesebb tömegekhez jut el a hülyeség. De a továbblapozás lehetősége most is fennáll. Nem kell mindenre klikkelni. Aki minden baromságot megnéz, az korábban csak azért nem tette ezt, mert nem volt pénze az összes bulvárújság megvásárlására.

Rengeteg olyan site van, ahol tényleges „okosságok” vannak. Ha csak azokat akarnád elolvasni, akkor sem lenne elég egy teljes élet. A döntés a Te kezedben van, ha nem tetszik valamit, akkor lapozni kell. Nem kötelező youtube megmondóemberek videóit nézni. Nem kötelező a facebookon minden sz@rra kattintani. Apropó ki a f@sz ez a Dancsó Péter? Költői kérdés, nem kell válaszolni, mert nem is érdekel.

Ha valaki egy fórumban, vagy egy csoportban admin feladatot vállal, az pedig számoljon azzal, hogy lesznek ilyen feladatai. Régen is volt ilyen. Az eszementek rendszeresen írtak az újságoknak. A változás csak annyi, hogy ha korábban valaki vállalt egy olyan munkát, aminek ez a része volt, akkor tudta, ezért is fizetik. Ha valaki ingyen vállal ilyet, attól még a munka nem lesz könnyebb. Ha valaki kidobónak áll, akkor számoljon azzal, hogy időnként ki kell dobnia valakit. Még akkor is, ha ingyen vállalta el a munkát.

Az újság statikus és nem ismerem. Az interneten ma már nem így van. Sajnos. Anno itt is így volt, szerettem.

+1.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez jó.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Sosem értettem ezt a Facebook fóbiát. Ami/aki nem érdekel egyszerűen tiltsd le, ne válaszolj, ne kattints, ne foglalkozz vele. Mintha elmenne melletted az utcán. AZ ott közlekedőkkel sem lépsz kapcsolatba az esetek nagy részében :)
Olyan az FB mint egy mini internet a nagy internetben. El lehet benne veszni, de nem muszáj.
Egyébként tele van egy csomó hasznos tartalommal, csak meg kell találni. Jórészt csoportok formájában. Attól, hogy ma már minden hülye tartalmakat állít ellő, még szépen el lehet kerülni mindent ami nem érdekel. Viszont ami érdekel azt eddig soha nem látott módon elér hozzád.

Mondjuk én nem vagyok ellene, se mellette. Egyszer majd ez is elfog tűnni és jön majd valami más, de addig egész jól együtt lehet vele élni.
Persze nem gond ha valaki szál belőle, csak szerintem felesleges.
Olyan mintha nem mennél moziba filmet nézni, mert ott emberek vannak, inkább majd megveszed. Igen, úgy is látni fogod, de csak hónapokkal később ér el hozzád.
FB nélkül is lehetnek olyan információk, amiket nélküle csak sokkal később kapnál meg.
És azért vannak minőségi tartalom ellő állítók, akik itt osztják meg tevékenységüket, hogy mimnél több emberhez eljusson az.

És persze vannak akik átesnek a ló túlsó oldalára, akik nem tudnak nélküle élni, függők. Hát az legyen az Ő bajuk, ignore...

Releváns videó a végére

Nem tudod kizárni azt ami nem érdekel. A top kontakjaid átlaga vagy az algoritmusok szerint. Kapod azt amit fogyasztanak az ismerőseid, akkor is ha nem vagy rájuk feliratkozva. Ha pedig csak egy klikkre vagy osztják messengeren a dolgaikat. Akkor is rád írnak, ha igazából nem akarnak semmit csak unatkoznak. Ekkor nem rád gondolnak, te az unalom helyett kellesz. Meg ahhoz, hogy lehessen tudni rólad információkat. Ha egy embert tényleg érdekled, akkor felhív és /vagy találkozik veled.

A videó jó, 9gag-en láttam pár napja.

Másik videó

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Na tessék. Hiába akarom elkerülni a faszságokat követ engem :)

Hát kellett neked lelécelned, nem menekülsz Zoli whoáá :)

Noh, akkor tegyünk is ide még egyet.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ricardo 4ever! :D

"Kapod azt amit fogyasztanak az ismerőseid"
Letiltod, nem olvasod el. Egy tematikus hírportálon sem olvasol el mindent, átpörgeted, és csak azt olvasod el, ami érdekel.

"Ha pedig csak egy klikkre vagy osztják messengeren a dolgaikat. Akkor is rád írnak, ha igazából nem akarnak semmit csak unatkoznak."
Nekem nincsenek ilyen ismerőseim. Ha lenne, először megkérném, hogy ne küldjön felesleges baromságokat, másodjára már letiltanám.

Nem vagyok egy nagy FB fogyasztó (a 90%-a tényleg szemét), de azt nem értem, hogy miért ne lehetne elkerülni, ami nem érdekel. Persze ennek az egyik módja, hogy egyáltalán nem használod, de akkor olyasmiről is lemaradsz, ami esetleg érdekel. Nekem pl van a gyerekeknek óvodai csoport, tánccsoport, ahova rendszeresen jönnek infók. De van olyan csoport is, amiről most iratkoztam le, mert a vicces képeken kívül (amiknek a 95%-a nem is vicces) semmi érdemi kontent nem volt. Elég jól be lehet szabályozni ,hogy mit akarsz látni, nameg ezen felül is megvan a lehetőség, hogy egyszerűen napokig rá sem nézel, csak akkor ha valamit meg _akarsz_ nézni.

Arra gondoltam, hogy az aktív ismerőseid átlaga vagy, így maga az ajánlott tartalom is ez, hiába nem vagy feliratkozva rájuk.

„Letiltod, nem olvasod el.”

Ahhoz rá kell jönni, hogy az a három pont a „hír” jobb felső sarkában mire való. Nehezíti a helyzetet, hogy korábban nem három pont volt ott.

Ráadásul nem is azonnali az eredmény. 8-10 oldalt letiltasz, és nem történik semmi változás. Ha elég szorgalmas vagy, akkor 1-2 hónap múlva már látszani fog a kitartásod eredménye. Én pluszban az álhír oldalakat beraktam a uBlock-ba is, így már az is figyelemfelkeltő, hogy csak a megosztás címe látszik.

De az egész felfogható úgy is, hogy nem más, mint egy IQ teszt az ismerőseid számára. Ha valaki megoszt egy Lentiben eltűnt kutyával kapcsolatos képet, és sejted/tudod az illetőről, hogy nincsenek ismerősei a Dunántúlon, akkor elég pontosan meg tudod saccolni az IQ-ját.

Ezt csináltam, de belátom, hogy ez naiv megközelítés volt.

Nálam működött. Nem kizárt, hogy nem voltam eléggé naiv. :-)

Dehogy nem, nem olvasod. Ugyanúgy, ahogy az indexen sem kell megnyitni az összes létező cikket, ha nem érdekel vagy egy papír alapú újságban sem kell elolvasni mindent.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egészen 2016-ig nem volt fb. fiókom akkor is csak azért lett, mert itt szervezték meg az osztálytalálkozónkat (nem követtem senkit, nem írtam kis semmit csak az osztály csoportjának üzeneteit olvastam), úgy voltam vele, hogy utána majd törlöm, közben azonban lett egy gluténérzékeny a családban így csatlakoztam a legnagyobb gluténmentes csoporthoz, ez az egyetlen ok amiért még mindig van fb. fiókom.
Amit a beállítások engednek mindent tiltok, csak és kizárólag a gluténmentes csoport bejegyzéseit látom. Rengeteg hasznos információ van a csoportban és ami a legfontosabb rengeteg kipróbált sokak által finomított recept, mi mivel helyettesíthető, mire mi vált be, mit honnan érdemes beszerezni, hová érdemes elmenni ahol megfelelő a konyha és nem lesz tőle beteg az ember, stb.

Ezek nem szakemberek. Simán írhatnak faszságot. Lehet köztük troll is. Nincs lektorálva. Rengeteg szemét közül kell kiszedni a kincset. Szerintem sok munka.

Az ilyen csoportokban ahogy azok nönek úgy jelennek meg az irreleváns tartalmak és hirdetések.

Eü. információkat nem innen veszem, leginkább a receptek érdekelnek, mivel cukrász is vagyok, általában jól kitudom választani azt a receptet amivel érdemes próbálkozni aztán van, hogy melléfogok :)

Ennek a csoportnak nagyon jó az adminisztrátora (igen szigorúak a szabályok is), ő maga is gluténérzékeny, próbál minden nem releváns, félrevezető tartalmat kigyomlálni, nem enged teret az elvakult vitáknak.

Barkács csoport, Arduino csoport, a városunk magyar gyerekes családjai csoport, nekem ezek mind hasznosak.
Mondjuk külföldön élünk+rengeteg külföldi barátom/volt/kollégám van, szóval a kapcsolattartás is fontos.

Szűrés, csak tényleges ismerősök tartása is sokat segít ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Tapasztalatom szerint ezekben a "szakmai" csoportokban pre-kezdő kérdések vannak leginkább.

Akkor ezzel az erővel bezárhatjuk az egész internetet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát igen, a nagyon buta, a nagyon okos, és az antiszociális paranoiásoknak nics fiókja. Innentől kezdve ki dönti el, melyik csoportba tartozik valaki? (Az FB..?!)

:)

Szerintem az Internet szumma értéke, értékessége konstans nő, de a szemét is. Tudni kell kerülni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha az a szumma érték, -leginkább a "zaj" miatt, - egyre inkább csak kizáróla az MI számára megvalósuló kánaán, akkor az emberiség számára ez az "érték" a jövőben könnyen előjelet válthat.

ICQ, AOL Messenger, IRC, Messenger, Iwiw, myVIP, Facebook... Érdekes módon nálunk például a Twitter, Reddit nem annyira terjedt el.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

A twitter azért már egész megy itthon is (persze nem a 16 évesek körében).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Valljuk be őszintén, legtöbben szívesen követnénk valakiket a Twitter-en, ha a társadalom többsége atomfizikusokat nem is, a de szőke nagymellűek biztosan nagy érdeklődésre számíthatnának. - A kérdésnek azon részét nem tudtam a mai napig "elengedni", hogy én biztosan nem szeretném ha követnének. (Így számomra a legutolsó, egyébként több szempontból is hasznosnak tűnő "közösségi bástya" is ledőlni látszik...)

Nekem sincs twitter fiókom. És a twitter olvasásához, "manuális" követéshez nem is kell.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Igen, időről-időre én is szívesen térek vissza pl. a NASA JPL fiókokhoz egy rövid olvasásra, az aktuális projektekről ott a legfrissebbek a hírek.

nem volt, vszinuleg nem is lesz facebookom, de a YT-os beszolas kisse eros. eleg sokat logok a csovon es "hala a guglinak", keves szemetet sodor elem a szel. eleg jol megelatraanalizalt az algoritmus es jobbara erdeklodesi korombe tartozo videok jelennek meg az ajanlatok kozott. amit szemetnek gondolok arra megy egybol a flag es hamar eltunnek.

persze ettol meg valogatni kell, de ha arra gondolok, hogy pl. egy szar, igenytelen tutorialt az udemynel 20-50$-ert kaphatnek meg, amit itt esetleg meg jobb minosegben is ingyen akkor megerni aranyat asni..

jah. vmelyik portalon futottam bele ebbe a dancsoba eloszor amikor azt hazudta magarol hogy o erte el eloszor az 1millios elofizetest (persze nem, VAMOSart volt az) szoval par hettel ezelottig nem is hallottam rola. szoval aki ezeket nezi tegye, de nem kotelezo es remekul el lehet kerulni a szarfolyamot is.

Igazad van az aranyásás megjelőlésben. - Ahhoz hasonlóan csak kevesek találnak rá megfelelő mennyiségben, a többiek pedig csak kitartóan ásnak, ásnak. Valamivel közben meg kitömik a szemüket az algoritmusok.

Az algoritmusokkal a legnagyobb gondom az, hogy nem azt kapom ami tényleg érdekel, hanem ami ingert (itt klikk és ott ragadás) eredményez (orosz dashcam a tipikus példa erre). Sok hírportálon a leader erejéig érdekel a hír és nem kattintok rá, de a leader attól még érdekel. Nem mérhető, így az algoritmusa clickbait-et tanulja, emiatt egyre több faszságot látok, amitől leginkább szabadulnék, mert rabolja az életem.

gondolom keves, ellentmondasos inputbol nem tud jol dolgozni egyetlen algoritmus sem.

Passz.

Ezen az oldalon soha sincs olyan ami érdekel:
https://www.youtube.com/feed/trending

...emiatt azért klikkelek olykor így kapásból faszságot tanul rólam.

https://www.youtube.com/feed/history

Itt ki lehet kapcsolni az előzményeket és törölni is. Így nem marad más az algoritmusnak, mint a feliratkozásaimból venni a mintát. Most megnézem hátha.

Ezt én úgy oldom meg, hogy nem kattintok ajánlott tartalomra. A hibát az eredményezi, hogy Te úgy gondolod, hogy azért kattintasz rá, mert érdekel. Az algoritmus pedig azt „gondolja”, hogy azért kattintasz rá, mert még több ilyet akarsz látni.

RSS reader-rel olvasom a híreket. Már az összefoglaló alapján el lehet dönteni, hogy érdemes-e a teljes hírt megnyitni. Ha az összefoglalóból nem derül ki semmit, akkor a cikk hírértéke nulla lesz. Ha az összefoglaló hírességet említ, de a nevét nem árulja el, akkor az egy sima bulvárhír lesz. A hihetetlen, meglepetés, érdekes, olyat tett,… szavak és kifejezések szerepelnek az összefoglalóban, akkor nem érdemes elolvasni a hírt. Néhány hónap alatt nagy rutint lehet szerezni ezen a területen, és ezzel rengeteg időt lehet spórolni. Korábban egy hétvégi reggelen nem volt elég 30 perc a hírek elolvasásához, most ritka az, ha 10 percig tart.

Kedvenc fordulatok amikre mar izzitom is a ban listat:

You won`t believe...
Find out what Prince George is called at preschool...

es egyeb click-bait crap

Amikor a lányaim odaülnek a gépem elé, és az én accountommal néznek youtubeot, akkor utána hetekig mylittleponypocahontasprincess videók jönnek szembe az ajánlatok között. Mostanában már rutinszerűen ignorálom az ajánlott tartalmakat szinbte bármilyen szocmédiában, szinte sose találják el az én világomat.
--
Csaba

Nálam sem találják el mi az ami tetszik, de azt viszont sokszor igen, hogy mi az amire klikkelek. :)

(3 lányom van, a helyzet ismerős.)

Miért nincs nekik külön accountjuk? :) Így neved rá a privacyra őket... :D

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem teljesen jó. Mert amint elkezdenek jönni az első faszosképek a közös messengerbe, akkor tudni fogja, hogy ideje a lányokkal beszélni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Van nekik külön accountjuk, csak néha lezökkennek a gépem elé, és amíg nem nézek oda, megnéznek a YT-on valami csodát. Privacyról szerencsére tanulnak a suliban, és itthon is elmondjuk nekik, amit kell.
--
Csaba

Nekem működik:
-6-8 közeli barát/családtag kivételével mindenki mute-olva (tehát friend, hogy elérjen ha akar, de nem látom a falon a dolgait),
-csak olyan csoportokban vagyok, amire szükségem van (3 hobbi, 2 helyi)
-csak olyan page-ekre vagyok feliratkozva, amit olvasok is (városrész, város infók)
-chat kikapcsolva, telefonon sincs messenger.

Hátránya:
Mivel nincs honnan dolgokat vennie, ahhoz túl rövid ez a lista, teljesen abszurd hülyeségeket tol be a falra néha + a reklámok is nagyon rosszul célzottak, ezért sokkal zavaróbbak.

Összesen facebookon vagyok kb. napi 15-20 percet, és azt sem érzem értelmetlennek. Előtte ez sokkal több volt, és még jó sem.

En is mostanaban tervezem a facebook leepiteset, meg mellette az egyre kevesebb google szolgaltatas hasznalatat.

"Emlékszem anno ez volt a legnagyobb érv mellette, hogy a tudáshoz való hozzáférést demokratikussá teszi. Nem ezt történt, a chemtrail és a laposföld jobban terjed rajta mint bármi más. "

Miért, nem ez történt, hogy demokratikusan terjedhet a hülyeség is? :)

"Remélem nem lett zagyva."

Igazából nem világos, hogy mi volt a célja az egész bejegyzésnek, mert nekem nem tűnik másnak, mint össze-vissza kapkodásnak. Hol az FB-t, szidod, hol a Youtubet, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem nem ment át.

Szerintem neked sem ment át, hogy összefüggéstelen kifogásoknak tűnt a hozzászólásod. Igen, részben valós dolgokat írsz, csak számomra ezek többnyire túldimmenzionáltak vagy olyanok, amikre van megoldás vagy csak régen-minden-jobb-voltoskodás.

Utóbbi meg... áh. Régen is mindig volt egy troll IRC-en, mindig volt valaki, aki konstans mód buzipornót vagy valami emberileg felvállalhatatlant (tömegkivégzéstől kezdve a legkülönfélébb megalázásokig bármi) posztolt be vagy csak teleszemetelte a channelt valami irreleváns fassággal. Szóval nem látnám azt, hogy régen bármivel is jobb lett volna, egyszerűen az userbase szélesebb.

Másrészt meg az FB-t elég jól be lehet szabályozni. Youtube feliratkozásokat szintén te kezeled, szóval innen kezdve ESzP esete áll fenn.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nekem atjott.

OFF, de mégis egy kicsit ON:

"Hölgyeim és Uraim!

Olyasvalaki szól Önökhöz, akinek három munkaterülete is a számítógép előtti kultúrához tartozik. Tanulmányokat töltőtollal vagy hagyományos írógéppel szerzek, az egyetemi katedrán és a parlamentben jegyzetek nélkül beszélek, emlékezetemre támaszkodva; amit mondok, az a hallgatók és a parlamenti gyorsírók lejegyzik, így válik belőle írásos szöveg. Némi játszadozáson kívül soha nem nyúltam szövegszerkesztőhöz vagy számítógéphez, a klasszikus retorika trópusai közelebb állnak hozzám, mint az új bináris kozmosz.

Miért vált ki belőlem mégis határtalan lelkesedést a komputerizáció lehetősége?

Hadd soroljam kurtán az okokat, hogy több idő jusson azoknak, akik velem szemben értenek is a kérdéshez. Okaim elősorolásakor nem leszek teljesen eredeti, hatást gyakoroltak rám barátom, Nyíri professzor elgondolásai.

Tehát először: az elitektől mindig azért féltek az emberek, mert a személyes összefonódás és az espirit de corps kizárhatta őket belőlük. A komputeres elit nyitott elit és személytelenebb, mint a korábbiak. Nem egyazon kandalló tüzénél nyújtóztatja ki tweedbe burkolt lábát. A mai Magyarország egyik legfontosabb titkos elitje a külföldön dolgozó magyar tudósok informális hírhálózata, amelynek komoly láthatatlan befolyása van a honi liberális politikára – holott a kezdeményezőket nem ismerem, információikat mégis használom.

Másodszor: az intézmények falai átláthatóvá válnak a számítógépes eszmecsere révén, puhább és bizonytalanabb körvonalú intézmények alakíthatók ki, közeledvén így azokhoz az állapotokhoz, amelyeket a premodern viszonyok kedvelői oly nagyra tartanak.

Harmadszor: a nyitott elitek és átjárható, sőt: kikémlelhető intézmények elháríthatják a modern tömegdemokráciáknak azt a veszedelmét, hogy tagolatlan többségek – amelyek könnyen esnek tömegszenvedélyek martalékául – hatékony szerves ellensúlyok nélkül, megriadva a lényükből fakadó anarchiától, a rend érdekében a diktatúra orvosszeréhez folyamodjanak.

Negyedszer: a számítógép egyszerű nyelve lesz a jelenkor latinja, az a középkorias pidgin-latin, amely oly jó szolgálatot tett tudós őseinknek, s amelyet oly sajnálatosan vert szét az elmúlt két évszázad barbár nacionalizmusa. A nemzeti idiómáknak, a Dantétól magasztalt vulgáris elokvenciának ismét meg kell majd mérkőznie az intellektuális nyelvvel. A vulgáris elokvencia túl magabiztossá vált az elmúlt százegynéhány évben. Ráfér egy kis páholás.

Ötödször: politikusként nem feledkezhetem meg róla, hogy mindez gazdaságilag mennyire hasznos nekünk. De arról sem, hogy a számítógép kiutat kínál Cobden és Engels manchesteri indusztrializmusából, véget vethet a dologházak és a bérkaszárnyák párhuzamos nyomorúságának.

Végül pedig a számítógép egyesítheti az improvizáció és a matematikai elegancia stiláris kritériumait, megszüntetheti a kész szöveg egyeduralmát, előidézheti a tradícióteremtés jótékonyan bizonytalan félhomályát, létrehozhatja az új plebejus arisztokráciát, a komolyság és játékosság új liberális-konzervatív elegyét, s visszaadhatja az otthon ülő ember méltóságát, azét az emberét, aki túl halk és okos az agora nyüzsgéséhez."

---

Tamás Gáspár Miklós előadása 1990. március 22-én hangzott el a Magyar Filozófiai Társaság és a Goethe Intézet közös szimpóziumán. Írott változata ugyanabban az évben jelent meg az alábbi kötetben: Nyíri Kristóf (szerk.): Informatika történetfilozófiai szempontból. Műveltség és kultúra a számítógépkorszakban. Magyar Filozófiai Társaság, Budapest 1990.

TGM, Istenem TGM... Sírok. Ez az ember a példája a borzasztó szellemi silányságnak, amiért a magyar közélet nem megy sehová. (Már vagy száz éve.) Akin a HVG közönsége elalélt nyáladzással csüng, mondogatva, hogy micsoda szellemi magasságokat képviselnek a bullshit generátorral gyártott cikkei (lásd a beidézett beszédet). Meggyőződésem, hogy amíg otthon a progresszív értelmiségi csimborazzója TGM, addig nincs remény, marad nektek Orbán még száz évig. Ahányszor csak meglátok egy TGM cikket mindig áldom a napot, amikor úgy döntöttem, mégsem költözünk vissza Magyarországra, és a gyerekeimnek már nem kell elviselniük azt a permanens agyhalált, amit ott a Duna partján szellemi életnek hívnak.
--
Csaba

Ja, hát vannak ilyenek. Demszkyvel is nemrég csinált egy interjút az index, ott is ilyenekkel jött, hogy ja, az internetes média, facebook, stb. az semmit nem számt, a nyomtatott sajtó... na az valami.

ez-az-ember-hol-él.jpg.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kényszerítettem magam és végig elolvastam, - de komoly fizikai gyötrelmeket okozott...

Végül is a közösségi média topik konkluziója: - aki tudja használja.., aki nem tudja, az ne használja, - aki pedig tud-megtanult nélküle élni, az éljen egészségben sokáig. :)

+ :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™