UPC - BP V. - RIP

 ( ates2 | 2019. január 6., vasárnap - 16:53 )

Van valakinek esetleg infója mi a franc lehet UPC nettel? konkrétan 24 órája hálózati/központi/fejállomás ki tudja mi hiba van.
Sávszél letöltés 0-100,feltöltés 0-00.3, csomagvesztés 50-70%...
ügyfélszolgálat csak azt tudja mondani,hogy csinálják,pár óra...de van olyan érzésem,hogy mivel ma nincs munkanap semmi nem fog történni :p

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

[off] Rant:
általában 18órán belül sikerült megoldaniuk amikor gond volt, ezt elviseltem volna időnként, de amikor havonta 3-4 ilyen "kiesés" volt és kiderült hogy csesznek szünetmentest berakni és az telik minden alkalommal 4+ órába, hogy valaki kimenjen és rúgjon egyet az infrastruktúrába azon eléggé berágtam..
Mostanra szerencsére van DIGI a upc meg oda dughatja a fos szolgáltatását(nem csak Ft/sávszél arányban de uptime-al is..) ahol kellemetlen neki :).
Kiváncsi vagyok a voda-s összeborulás milyen irányba viszi majd a dolgokat :)
[/off]

Mivel eme csodás országban élünk gondolhatod merre...sehova. De az,hogy egy ilyen nagy cég, 24 óra alatt nem tud egy hálózati hibát kijavítani az nevetséges.

A szolgáltatóknak 72 óra alatt kell elhárítaniuk a hibát, így nem kell kapkodniuk. Ráadásul hosszú lista van arról is, hogy mi nem számít bele a 72 órába.

Igen ezt tudom,jó kis törvény ez is...

Ez ugye a sima fogyasztók felé nyújtott szolgáltatásra vonatkozik. Ahányszor ez előjön, mindíg felmerül, hogy ha ennyire fontos az Internet elérés, akkor egy tartalék előfizetés miért nincs? Nem fog működni, hogy pár ezer forintos szolgáltatástól vár valaki 101%-os rendelkezésre állást.

(Tartalék előfizetés már a 3G mobilnetek óta egészen széleskörűen elérhető, az LTE óta pedig még rendes alternatíva is.)

Mert egy rakás helyen csak egy szolgáltató van. Nálunk mondjuk elérhető a T is, de mikor legutóbb rákérdeztem, akkor ADSL-t tudtak volna adni az arra jellemző feltöltési sávszélességgel. Cégeknek sem volt semmi erősebb cuccuk. Az meg inkább nem is kell.

Mi mondjuk rövidebb kimaradásokat kibírunk, és - lekopogom - ritkán és rövidek vannak csak szerencsére. De azért megnyugtató volna, ha lenne rendes alternatíva.

Persze a mobilos megoldást viszonylag gyorsan be tudnánk állítani, ha szükség volna rá, úgyhogy vészmegoldásunk végülis van.

"A szolgáltatóknak 72 óra alatt kell elhárítaniuk a hibát, így nem kell kapkodniuk"
Ez a törvény által előírt kötelezettségük. Azért azt Te sem gondolod komolyan, hogy a normális szolgáltatás = teljesíteni a minimális kötelező elvárásokat..

Azzal kapcsolatban, hogy mit gondolok erről, nem írtam semmit. Egyszerűen csak közöltem egy tényt.

Másrészt: Ha a szolgáltató a hétvégén bent levő állománnyal nem tudja elhárítani a hibát, akkor kérdéses, hogy plusz pénzért valaki(ke)t be fog-e hívni dolgozni. Tippem: ha nagyon sok embert érint a hiba (~ tízezres nagyságrend), akkor talán meglépi ezt. Ha nincs a környéken konkurencia, akkor sokkal kisebb a valószínűsége.

Korábban volt problémám, amit kb. 2 hónap alatt sikerült elhárítani. Eléggé idegesítő volt. A harmadik napon rendszeresen felhívtak, hogy akkor a X.-én jön a szerelő, de nem kell otthon lenni. Aztán jött az SMS, hogy a kérésemre X.-éig felfüggesztették a hiba elhárítását. Aztán az X. nap után 2 nappal megint hívtak, hogy akkor majd Y napon megint jön a szerelő (+ SMS, hogy a kérésemre…). Azon lehetne vitatkozni, hogy ez normális-e, de jelenleg ez a megszokott „szolgáltatás”.

Közben sikerült több mint 30 óra alatt megoldaniuk a központi problémát :p az más kérdés mit csináltak 30 óra alatt...
konkurencia itt max T van 30Mbiten :p

Nálam sem volt net vasárnap egy pár órát, de nekem ez a poszt kb olyan mint a "Leesett a hó... Mind meghalunk...".
Vagy a hosszú hétvégék, mikor a nép 5 hétre előre bevásárol mindenből... :D
Ennyire nem kellene függőnek lenni szerintem.
Ha meg igen, akkor ott a mobilnet.. megy a hálózat arról is.

Ez annyira "függés", amennyire pl. függésnek nevezed azt, hogy szeretném, ha reggel 7-9 között legyen víz, este a sötétben legyen áram, és hidegben legyen fűtés. Ha meg nincs, leutazol nagyszülőkhöz? Internet=közmű :).

En azert szetvalasztanam a villany, viz, futes vonalat az internettol. Amig a pacemaker-ed nem tavolrol van vezerelve, nem letszukseglet. Igazabol az elobbiek nelkul is kibirod jopar orat.
Szerencsere paran mar bizonyitottak, hogy akar tobb napot is lehet elni internet nelkul es nem a 'Brit tudosok kutatasa' jellegu dologra gondolok. :)

Továbbra sem látom, miért kéne szétválasztani. Egyik sem létszükséglet, ez igaz. Evvel az erővel menjünk vissza a barlangokba, végülis évezredeken át megvoltunk közművek nélkül.

Elelem es energiahordozo nelkul eddig sem voltunk meg, barhogy is bagatelizalod a dolgot. Az, hogy milyen formaban jutott el hozzad, a technikai fejlettseget tukrozi, de kellett.
Melyik fizikai funkciod ellatasahoz nelkulozhetetlen az internet?

Az embernek szüksége van évezredek óta pl. a kommunikációra, többnyire azért jutottunk el oda, ahova. "Az, hogy milyen formaban jutott el hozzad, a technikai fejlettseget tukrozi, de kellett."

Szerintem meg mindig nem erted. Egyszerubben akkor. Ha mondjuk nem szolhatsz senkihez egy hetig, belehalsz? Ha nem ihatsz semmit egy hetig, belehalsz? Melyik a letszukseglet?
De kicsit kezd parttalan lenni a dolog ugy erzem. :) Azt ertem, hogy sokaknak ez jelenti a kommunikacio alfajat es omegajat, de ettol ha nincs net, meg lehet akar telefonon is beszelni, de akar a klasszikus szajkinyitasos, fogsor szellozteteses modszer is jarhato.
Persze joval kevesebb ember csodalhat ra az okossagokra, de mint fallback, jarhato. ;)

Egyezzunk ki egy dontetlenbe! Elhiszem hogy fontos neked, bar azt tovabbra is allitom, hogy nem letszugseglet a dolog. Szoval a nincs viz es a nincs net nalam nem egy kategoria. :)

"de ettol ha nincs net, meg lehet akar telefonon is beszelni"
Mondjuk mióta erőltetik azt a VoIP dolgot, azóta vezetékesen nem biztos :)

Ha egy hétig nincs fűtés, azt is túlélem, mert jobban felöltözök. Ha egy hétig nincs víz, azt is túlélem, mert iszok esővizet vagy a tóból.

Én mindent értek, direkt kukacoskodok. Arra akarok utalni, hogy nincs különbség az eltérő közművek között. Mindegyik nélkül lehet élni, de manapság már mindegyik a kényelmes életünk része lett. Ha valakinek van egy adott életszínvonala, annak bármelyik elemének elvesztése kellemetlen lesz. Fölöslegesnek tűnik azt méregetni, hogy melyik jobban, melyik kevésbé.

Levettem a kukacoskodast. ;)
Nem gond. Valakinek azt is kell.

Szerintem EZ egy nagy gond a VILÁGGAL.
Nem veled, veled nincs gond. Ez a post nem neked szól, csupán azért erre válaszolom, mert itt most jól megfogható, mi a normális, az elvárható ebben a társadalomban (ismétlem: teljesen normális, tolerálható a hozzáállásod. Nem neked szól ez a comment.)
A gond az _szerintem_, hogy a VILÁGUNK berendezkedése olyan, amilyen. A társadalmunk olyan, amilyen.
Kiemelem, mire gondolok:
kényelmes életünk = létszülséglet

Lelakjuk, tönkretesszük a bolygót, a kényelmünk miatt.
Szerintem senki nem tehet róla közvetlen, hogy ilyen lett a társadalmunk.
De mindenki tehet érte, hogy ebben egyre kisebb részt vegyen ki. Le kell mondanunk a kényelmünkről, és közeledni kell ahhoz, ami egyre inkább csak a létszükséglet.
A saját véleményemet írtam le, amivel nem kell egyetérteni.

Hatalmas +1

Mindez szerintem megfejelve pénz és hataloméhséggel, ami tovább segíti a föld pusztulását.

Amíg ilyen finoman fogalmazol, az nem üti meg a tömegek fülét. Muszáj keményen fogalmazni, különben semmi nem történik. Így sem nagyon, ez már más kérdés.
--

"Le kell mondanunk a kényelmünkről, és közeledni kell ahhoz, ami egyre inkább csak a létszükséglet."

Személy szerint te mit tettél azért? Mindig érdekelnek a gyakorlati példák, amikor emberek mondanak le a kényelmükről.

--
https://iotguru.live

Szummázva: 10 éven át egy tanári fizetésből sikerült kijönnünk 4 gyerek nevelése mellett, nagyszülők segítsége nélkül. Ezt más szemlélettel (az én kényelmem márpedig fontos) nem lehetett volna.
Hétköznapibb példák:
1) büfé, reggeli, több darab. Büfés kérdezi: tegyem zacskóba? Én: Papírzacskó? Ő: Nem. Én: Nem, köszönöm.
2) mindig van nálam a papírjaimmal együtt egy szövet szatyor, nem fogadok el nájlonzacskót sehol.
3) nem autózom egyedül a munkába, inkább tömegközlekedem: 35 km vonat, rajta (ingyen) cipelt camping bringa, BP-en munkába a vasúttól bringázom (és ha valahová el kell szaladni a városba, oda is).
4) 2 fiam is oda jutott, hogy szerverüzemeltetős szárnyait próbálgatja, és átszoktak asztali gépről laptopra → az asztalijuk lett a szerverük (7/24 -hoz közelítő uptime-okkal). Erre vettem nagyobb ramokat, és a saját otthon szerverrel átálltunk xen-re, és kaptak egy-egy domU-t - az asztalijuk le lett lőve.
5) az otthoni "szerverem" (desktop kategória, mini ITX) nem kaphat 35W-nál nagyobb TDP-jű processzort, és max 3 db notebook HDD lehet benne. Minden bővítési igényt ezen belül kell megoldanom.
6) Gyűjtöm az esővizet (a csatornázás előtti szennyvíztároló immár ciszterna), és hasznosítom azt.
7) A gyerekeket környezettudatos(abb) gondolkodásra neveltük.
8) A fémhulladékot nem dobom ki, kb évente visszaviszem szétválogatva (akár 10cm-es vezetékhulladék megnyúzva, akár konzervdoboz, akár üvegkupak, akár fémnyesedék zártszelvényből vagy bármiből, akár szétszerelt/elbontott elektronikai hulladék elromlott elektromos eszközből). Ez évente egy éttermi családi étkezést fedez anyagilag.
9) Minden kerti hulladék (a diófa lombját leszámítva) komposztálásra kerül a 12m3-es komposztálóban, a komposztot a konyhakertben hasznosítjuk.
10) ...
Sok apró ügy van, még sosem foglaltam magamnak sem össze - ez nem egy todo lista, nem egy adott darabszámot akarok elérni ezekkel, tehát nincs értelme összeszámolnom - szimplán minden döntési lehetőségnél szem előtt tartom ezt a fajta hozzáállást.

Aham. Na, ezek azok a szinte semmit nem érő low hanging fruit megtakarítások, amelyekkel kiemelkedőnek érzed magad, mert az agyi jutalomközpontod darabra méri a dolgokat, de csak minimálisan lett kisebb az ökológiai lábnyomod.

Az épületről és a fűtésről például semmit nem írtál, pedig az viszi el a lábnyomod több mint felét, aztán következik az elfogyasztott hús mennyisége, utána jön az egyéb megvett ételek súly-kilométere, utána a közlekedés, amiről már írtál és egy hosszú-hosszú szünet után az összes többi. Mert az, hogy az otthoni szerveredben milyen TDP-jű a processzor, az lófaszt se jelent.

--
https://iotguru.live

10)...
darabra vs nem szamolom & hozzaallas minden dontesnel

Mindemellett nem erzem magam kiemelkedonek, csak latom a bajt es hogy felulrol nem lesz megoldas.

Nem, nem lesz megoldás felülről.

És alulról sem, mert ott tartunk, hogy mindenki csak más (a "világ") nyakába varrja a problémát és a rossz irányt, ugyanakkor ugyanezen emberek semmi lényeges dolgot nem csinálnak, amivel a saját lábnyomukat komolyabban befolyásolnák... viszont egy csomó olyan dolgot művelnek, amitől pozitív gondolataik támadnak a témában, mert az emberi agy sajnos így van huzalozva, hogy nem súlyozza a cselekedeteket... tipikus példa erre irodai környezetben, hogy kikapcsolják a monitort, mert a standby 0,4 wattja energiamegtakarítás, de évente egy-két alkalommal különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül elrepülnek a világ másik felére lábat lógatni, mert a két cselekedetet egy-egy darabnak veszik ellentétes előjellel.

--
https://iotguru.live

Egyetértek veled abban, hogy sok ilyen ember van.
Egyetértek veled abban is, hogy baj, ha becsapjuk magunkat.
Kitartok azon véleményem mellett, hogy a kényelmünk nem lehet ok a véges lakóhelyünk szétcseszésére. Ekkora népesség mellett úgy látom, ennek a veszélye áll fenn.
Kitartok azon véleményem mellett is, hogy a kényelem nem jár senkinek alanyi jogon. Igazából semmilyen jogon nem JÁR szerintem, bár a kerülését sem látom CÉLNAK. Ha választanunk kell, akkor a kényelem szerintem nem lehet a döntéseink, életmódunk OKA.

Én ezt mind értem, csak olyan dörgedelmes üzenettel nyitottál, hogy abból az jött le, hogy remeteként élsz az erdőben. Aztán dehogy, csak ugye szükségből erényt kovácsoltál a kisebb fizetés miatt és egy csomó olyan dolgot művelsz büszkén, amelyek kerekítési hibának se számítanak az ökológiai lábnyomod kapcsán, de közben azt a hamis érzetet keltik, hogy egy csomót tettél azért, hogy jobb legyen, ezért nyugodtan hátradőlhetsz.

--
https://iotguru.live

A nyugodtan hátradőlés akkor valósul meg, amikor az ember azzal csapja be magát, hogy "mindent megteTTem". Úgy vélem, nálam sem a minden, sem a múlt idő nem játszik.
Mindemellett tanárként tudom, hogy a példamutatás bármilyen szabályozásnál és dörgedelemnél fontosabb. _Mindenben_, így kicsiben is (és nagyléptékben is).
Az, hogy nem osztok meg itt a nagyvilággal (s eformán itt veled sem) minden aspektust, nem azt jelenti, hogy az általad sejtetni vélt eset igaz rám.
S nem is az (volt/van) a szándékom, hogy mérlegre tegyem magam bárki megítélésében. Fontosnak tartom a témát, és itt a fenti hozzászólásban ráakadtam egy olyan (ártatlannak tűnő/szánt) megfogalmazásra, amiben bizony ott van az a mumus, amivel nekem bajom van. Erre igyekeztem rámutatni.
A szükség pedig szerintem fontos eleme volt mindig is a modern embernek. Ez vitt előre minket (emberiséget) véleményem szerint. A kényelem pedig a szükség ellensége, azt gondolom.

„Melyik fizikai funkciod ellatasahoz nelkulozhetetlen az internet?”

Azt nem mondom, hogy nélkülözhetetlen, de nem is kényelmi funkció. Például jól fizető munkahelyet találni internet nélkül már elég nehéz. Időnként ez már a betanított munkásra is igaz, de az IT szektorban szinte lehetetlen. Kivétel, ha van egy „Ismerősöd”. De a legtöbb embernek nincs „megfelelő” ismerőse.

Nálunk ugyanez volt az első kerületben. UPC 500/30, használhatatlan. Mivel csak pár fő normál iroda felhasználásra, így kiváltottuk mobilinternettel :)
A röhej hogy 2 hét után szóltam s nem vette észre senki, persze a vezetőség tudott róla, s a többiek csak annyit érzékeltek hogy megjavult a UPC s stabilan tudnak dolgozni.