Klónok háborúja

Az Atari 2600 az Atari cég egyik legnépszerűbb játék konzolja volt, melyet 1977-ben adtak ki először. Érdekesség, hogy a 2600 jelölést csak az Atari 5200 kiadása után kapta meg, addig simán csak Atari Video Computer System-nek, vagy röviden Atari VCS-nek neveztek.
A népszerűségének (közel 30 millió eladott példány) és magas árának köszönhető az is, hogy rengeteg klón készült belőle, különféle elnevezésekben: Video Computer Console, Video Game System, ...

Gyerekkoromban ha még futotta is volna egy eredeti 2600-asra, akkor sem biztos, hogy sikerült volna beszerezni, viszont egy szép napon szüleim megleptek egy klónnal, ami akkor minden videojáték iránti vágyamat teljes mértékben kielégítette. Ez a gép a mai napig megvan és tökéletesen működik is.
Azonban a minap hozzám került egy másik példány és gondoltam ideje lenne egy kicsit nosztalgiázni velük.

De előbb lássuk mi is rejlik az eredeti Atari 2600-ban:

A platform legnépszerűbb játéka akkoriban a Pac-Man volt, de erre a gépre érkezett az Adventure nevű játék is, ami a világ legelső easter eggjét tartalmazta. Ez utóbbi a 2018-as Ready Player One filmben nagy szerepet kapott, csak úgy mint maga a gép.


Az eredeti Atari 2600-as

 

A klónok hasonló tudással rendelkeznek mint az eredeti gép és kompatibilisek is az arra megjelent játékokkal, de belső felépítésük mégis számos ponton eltér tőle, sőt gyakran még egymástól is. Jellemzően olcsó és leutánzott komponensekből építették meg őket.
Ha szétszedünk egy klónt, jó eséllyel azzal szembesülünk, hogy az eredeti panellel ellentétben egy jóval kisebbet, egyszerűbbet, vagy komponensektől hiányost látunk.
Extrém esetben olyan is előfordulhat amiben a cartridge port nem is létezik és egy álcsatlakozó van annak helyén. Az egyik gépem nekem is ilyen. :)
A legtöbb klónba azonban sok játékot beépítettek, így nem is fontos hogy legyen hozzá külső játékunk, vagy akár a gép tudjon kezelni cartridgeot.
Megmosolyogtató, hogy a beépített játékok számát előszeretettel feltüntették a gépen: 3300, 5000, ... - Ami igazából csak parasztvakítás, mivel ezek a nagy számok úgy jöttek ki, hogy minden játék, minden nehézségi fokozatát és pályáinak száma is beleszámolták! :) Jó ha a tényleges játékok száma elérte a 100-150-et!

Az eredeti Atari 2600 és a klónok egyben azért megegyeznek: mindegyik RF kábelen át csatlakoztatható a TV-hez, amin szépen meg kell keresni a gép frekvenciáját és máris lőn kép és hang.

Nekem tehát két gépem van, egy gyerekkori amin nincs cartridge port, csak annak álcázása és egy friss szerzemény amin pedig van. Van ugyan néhány játék cartridgeom is, de azok a játékok beépítve is megtalálhatóak mindkét gépben.


Klónok kívül-belül

 

Első körben a régi gépemet próbáltam ki, amiből egy USB-s TV Tuner segítségével próbáltam kinyerni a képet.
Ez működött is ugyan, de a képminőség elégé megbotránkoztató volt, mivel ezeknek az RF modulátora még új korukban sem adtak valami éles és tiszta képet.
A másik gép esetében még rosszabb volt a helyzet. Ép, hogy ki lehetett venni, mit is látunk.

Ez volt az a pont, hogy úgy éreztem, ideje beizzítani a pákát és egy jobb minőségű videó kimentet kreálni a gépekre!

Ehhez a legegyszerűbb megoldást választottam, amivel külön kompozit és külön audio kimenetet lehet varázsolni a készülékekre.
A kompozit jel eleve megtalálható a panelen, mivel az RF modulátor is ebből állítja ellő a jelet, illetve a hang is elcsíphető a megfelelő helyen, így majdnem olyan egyszerű a megvalósítás, hogy ezeket csak ki kell vezetni.
De csak majdnem, mivel ez a kompozit jel túl kicsi amplitúdójú ahhoz, hogy például egy TV stabil képet tudjon belőle produkálni. Ennek orvosolására kellet egy egyszerű jel erősítőt készítenem, amihez csupán két ellenállás egy tranzisztor és egy kondi kellett.


Egyszerű videojel erősítő

 

Noha a két gép kicsit eltér egymástól, azért a kivezetéshez közös pontok mindkettőben teljesen ugyanott találhatóak meg.


Lehetséges megcsapolási pontok :)

 

Mielőtt mindent fixen beforrasztottam volna, első körben egy próbapanelre építve próbáltam ki a kapcsolást és elsőként az én régi gépemet kötöttem rá.
Remekül működött ez a megvalósítás, ezúttal a tuner kompozit bemenetelére köve a jelet.
Persze csodákat nem vártam, mert ez továbbra is egy analóg videó jel, de azért mérföldekkel szebb mint az RF kimenetel zajos, életlen és fakó képe.

A szebb kép érdekében még a modulátor oszcillátorából is kiszedtem a kondikat, így kvázi megállítottam azt, hogy ne zavarjon be a képalkotásba! :)

Szerencsére a hang terén nem kell semmi extra ahhoz, hogy kivezethető legyen, csupán a megfelelő helyen kell elkapni és egyenesen mehet az esősítő, vagy fejhallgató fele. Bár így utólag belegondolva tehettem volna a kivezetés elég egy 330 Ohm-os ellenállást, amolyan feszültségvédelem gyanánt, de megbízok az erősítőmben, hogy nem ad visszafele semmilyen löketet :)


Teszt áramkör próbapanelen

 

Tesztelés közben néha hozzá-hozzá értem a gép bal oldalán található LM7805-ös feszültség szabályzóhoz, ami szinte égetően forró volt. Ezek a gépek 9 és 12 volt között bármivel megtáplálhatóak, de az ideális a 9V, afölött már jelentősen forrósodik a tranyó.
Ugyan korábban elég sokat ment a gép így, de gondoltam ha már szétszedtem és alakítok rajta, kapjon ez is egy kis hűtő bordát. Nem nagy bordáról van szó, de ezután már kézzel is megfogható volt a tranyó úgy, hogy nem égetett.


Egy apró hűtőborda is sokat számít már!

 

Nem maradt más hátra mint szépen beforrasztani az alkatrészeket és megcsinálni a csatlakozókat a burkolatra.
Szerencsére jó nagy hely van a panel felső részen, így ezek az alkatrészek kényelmesen elfértek ott, közvetlen egymáshoz forrasztva.
Itt jegyzem meg, hogy forrasztás most nem lett a legszebb, mivel a pákám hegye már eléggé odavan és az ünnepek miatt idén már esélyem nem volt gyorsan újat beszerezni, az építéssel pedig nem akartam egy hetet várni! :)
A burkolat felső részén is van annyi hely, hogy az RCA csatlakozók is elférjenek. Itt a sárga csatlakozó lett a videó, a piros-fekete pedig a hang.
A gép egyébként mono hangot állít ellő, de nyilván, hogy ne csak az egyik hangszóró szóljon amit rákötök, ezért kétszer lett kivezetve ez (álszereó).

A bővítésekkel nélkül a gép hátulján a következőket találjuk:
Táp csatlakozó középen (9V)

  • Jobbra-balra a nehézségi szint állító kapcsoló, mindkét játékos számára külön-külön
  • A most beépített, video, audio RCA kimenetek
  • Két joystick csatlakozó - Commodore 64 joystick kompatibilisek! :)
  • Játék csomag váltó kapcsoló, amivel a beépített játék csoportok között lehet váltani

A gép felső részel pedig a következők kaptak helyet:

  • Ki-be kapcsoló
  • Játék váltó
  • 1-2 játékos közti váltó
  • Játék reset

Másik gépen is meg akartam csinálni ezeket a módosításokat, de sajnos ott nem jártam sikerrel.
Mint korábban írtam, már RF-en is nagyon rossz volt a kép, épp hogy felismerhető. Nos a kompozit hackkel ez továbbra sem változott. Ha épp nem futott a kép, akkor azért felismerhető volt a játék, de finoman szólva sem volt szórakozásra alkalmas!

Pár órát foglalkoztam hibakereséssel, de miután kicseréltem egy tucat kondít (ezekből volt olyan hogy folyt belőle az elektrolit folyadék), tranyót, ellenőriztem nincs-e nyák szakadás valahol és a jelenség mit sem változott, feladtam a küzdelmet. Ez a klón vesztett a csatában. :-(

Lehet valamikor már kapott egy túlfeszültséget, ami kárt okozott a prociban, vagy csak simán hibás a proci.
Ez nem is lepne meg, mert ezen a lapon egy 9311A jelölésű CPU van, ami egy sokkal silányabb utánzat mint a 6591-es, amibe mégiscsak egy Nintendo féle videó áramkör van beleépítve.
Egyébként az IC-ken külön van a chroma, luma jel kivezetve, amik néhány ellenállás és kondi után vannak csak közösítve kompozit jellé. Így akár S-Video kimenet is megvalósítható lehetne, de mint korábban írtam, az egyszerűbb megoldást választottam.

A két IC lábkiosztás is megegyezik, így ha egyszer sikerül egy másik klónt szereznem, ami üzemképtelen, akkor egy proci csere segíthetne rajta. Ez azonban nem célom, mert ezzel a géppel teljesen más terveim vannak, amiről egy másik posztban lesz majd szó.

Az viszont cél, hogy idővel begyűjtsek egy eredeti Atari 2600-at. Addig viszont marad a most "modernizált" gyerekkori klón, amin így talán még kellemesebb is nosztalgiázni, mint egy új szerzeményen, hiszen sok régi emlék köt hozzá már.

Végezetül pedig egy rövid videó a fentiekről és a gépről működés közben.

 

A történet nem ért véget! Klikk a folytatásért...

 

Blog | YouTube

Hozzászólások

Két apróság: a kondenzátorokban nincs sav(???!!!), és nagyon rondán forrasztasz.

Elütés: Noha a két gép kicsit eltér egymástól, azért a kivezetéshez közös pontok mindkettőben telhessen ugyanott találhatóak meg.

A játékokhoz pedig jó szórakozást!

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Kihozod belőlem a nyelvtannácit :D

(ezekből volt olyan hogy már volt belőle az elektrolit folyadék)

Pákahegy, szivacs, folyasztószer és mindjárt szebbek lesznek azok az óngöbök. :D

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ja, hogy gyanta.

Emlékszem, amikor gyerekként forrasztani tanultam apámtól, gyanta csatorna volt a cinjében, tök jó illata volt és füstölt.

Praktikus kérdés: ha forrasztottam kb. 40 pöttyöt, először egy nagyon vacak pákával hosszas szenvedéssel (frankón, simán 2 óra eltelt vele), aztán mivel csúnyák is voltak és nem is érintkezett mindegyik, új pákát rendeltem és kijavítottam a rosszakat. Akkor működött, de azóta eltelt egy év és ismét nem mind működik (fene tudja, mi történhetett), hogy érdemes nekiállni? Keressem meg azokat, amik nem mennek, és egyenként próbáljam kijavítani, vagy szívjam le a régi forraszokat, vegyem le az egész csatlakozót, takarítsam meg a helyét, és 0-ról próbáljam újra?

Ilyen most: https://imgur.com/a/9BGcUVi

Nem tudom, hogy a nyákon a lukaknál csak réz volt eredetileg, amit az én forrasztási próbálkozásaim gondolom nem zavartak meg nagyon, vagy esetleg eredetileg be voltak futtatva forrasztó ónnal, amit újrakezdéskor leszednék és pótolni kéne? Illetve a réz felületet, ami simán oxidálódhatott a hosszas gyanta nélküli melegítéstől, mivel tudnám megtakarítani, hogy fémtiszta legyen?

Szerintem a forrasztások jelentős része a lapon lévő gyűrűhöz nem kapcsolódik rendesen. Nem vagyok nagy szakértő, fogalmam sincs, hogy hogy kell ezt jól csinálni. Én talán egy kis ROSIN-nal újramelegíteném és kész.

A lényeg, hogy forrasztáskor mindkét oldalt fel kell melegíteni, hogy kvázi magára szívja az ónt. Így lényegében egy darab fémmé válik az egész. Nem pedig rákenegetni, mert akkor ha érintkezik is, akkor is gyengén, könnyen elválik a két alkatrész. (Szerintem a képen ez a hiba, hogy a gyűrű sok esetben nem melegedett fel.) A másik, hogy nem szabad mozognia a két alkatrésznek a forrasztás és az ón megszilárdulás során, mert akkor disturbed joint lesz, ami szintén nem ideális.

Abból látszik, hogy jó a forrasztás, hogy úgy viselkedik az anyag a felületeken, mintha vízcsepp lenne, ami nedvesíti a két fémet, viszont minden más viaszból lenne, ami taszítja a vizet. Az ón felülete meg csillogó. Ha nem csillog, akkor disturbed a joint.

Nekem ez a videósorozat jött be nagyon: https://www.youtube.com/watch?v=vIT4ra6Mo0s&t=24

Disclaimer: nem vagyok szakértő, a linkelt videosorozatból tanultam forrasztani, de azóta sokkal jobban megy, mint előtte :-)

Szerintem szedd ki, tisztítsd meg és egy jó pákával forraszd újra.

Jó páka sem mindegy mennyire elhasználódott már a hegye. Enyém 2 éves és elég sok forrasztást megélt, azért olyan a posztban lévő forrasztás amilyen...
Amikor új volt és én is egy Pi zérót forrasztottam, akkor ilyenek voltak a forrasztásaim: https://imgur.com/a/fMweWlo

Jó minőségű ón sem árt, ami forrasztásnál belefolyik a lyukakba (lásd előző képen), nem pedig ilyen gömböcske formájában áll meg.
Én is vettem már vacak, olcsó kínai ónt. Kis dobtam azóta, mert nem tapadt semmihez.

Ilyen eredménnyel teljesen elégedett lennék.

Sajnos az első páka kis teljesítményű fos volt, kínszenvedés volt vele bármit csinálni.
A második pákában nagyon kevés használat van, szinte új, és adtak hozzá több hegyet, amik vadonat újak, szóval azzal nem lesz gond.

Forrasztáshoz a pákához adott ónt használtam, ami valószínűleg valami olcsó vacak.

No, most rendeltem rendes ónt amazonról (2% flux benne, 5*-os visszajelzések), meg rendeltem gyanta pasztát.

Megpróbálom majd újra, ha minden megjön.

Az ónok közötti különbség nem annyi, hogy "ócska" és "jó". Sokféle célra különböző ónok léteznek. Lehet, hogy csak nem a megfelelőt használod.

Például "divat", hogy ólommentes ónokat kell használni. RoHS megfelelőséget például csak ólommentessel lehet elérni. Ezeknek viszont magasabb az olvadáspontja, ezért nehezebb kézzel jól használni őket.

Különböző arányú ötvözetek is léteznek megintcsak különböző célokra.

Másik, hogy van-e, és mennyi folyasztó meg mittudoménmi van a magjában? Ez is felhasználásfüggő, hogy mire van szükséged.

Mindenesetre a minőségi cucc kritériuma az, hogy az ötvözet anyaga, és a magjában lévő cucc legalább rá legyen írva :-).

Király a cucc! Tényleg jó éles lett a kép. Jobb mint az eredeti. Nem emlékszem, hogy gyerekkoromban valaha sikerült volna ennyire jól beállítani a tuneres megoldással:-).

Az eredeti képről nincs videó, hogy lássuk mit változott?

Szép munka. Nekünk is ugyanilyen klónunk volt 1991-ben, de az sajnos két hét után megmurdelt.

Csak két dolog:
- A VCS-ben nincs 4k-nyi ROM, egyáltalán nincs benne ROM. Ha a cartridge-ek méretére gondoltál, az se feltétlen 4k, mert az csak a ROM-nak fenntartott címtartomány, lapozással több is lehet, voltak 16k-s játékok is.
- Az "épp" az két p, ez többször is el van írva. :)

És még ez sem stimmel. :)

Egyrészt 2k-s a legkisebb ROM, amit játékhoz csináltak, nem 4k és ez sem az alsó határ, mert ez csak a címtartomány; ha becímzel oda egy 16 byte-os chipet, akkor 16 byte-nyi ROM-od lesz, pl. ez a demo is ezt csinálja (diode_rom.bin). A 16k sem maximum, csak játékból nem tudok nagyobbat, de pl. demókból vannak 32k-sak, de még ennél is lehetne nagyobb, akár 64k-nál is, lévén lapozással akármekkorát tudnál kezelni, csak ki kell alakítani neki a HW-t. (Pl. 2k-s lapokkal dolgozva és azokat 8 biten címezve 256x2048 byte a teljes elérhető terület.) És ugye ez nem muszáj, hogy csak ROM legyen, mert ez csak a ROM-nak fenntartott címtartomány, de VCS-nek mindegy, hogy a "túloldalon" lévő memória írható-e vagy sem, tehát akár RAM-ot is címezhetsz oda, ha van a kártyán. :)

Ennek megfelelően a korrekt megfogalmazás az lenne, hogy 128 byte "alaplapi", vagy "beépített" RAM és 4k-nyi bővítőterület, vagy ROM-nak fenntartott címtér.

Régen még a klónok is jobbak voltak, mert nem csak úgy néztek ki mint az igazi, hanem kompatibilisek is voltak.

Az alábbi eszköz csak külsőleg hasonlít az eredetire, de azért kíváncsi vagyok hányan veszik meg úgy, hogy azt remélik megy vele minden PS4 játék :-)

https://www.jatekshop.eu/upload_files/products/tv-jatek-gs4-pro-110-jat…

https://www.jatekshop.eu/upload_files/products/tv-jatek-game-station-3-…

Max arra jó, hogy ezt hagyod elől ha van igazi is, így a betörő lehet ezt viszi el az igazi helyett.

Itt a párja:

https://www.jatekshop.eu/upload_files/products/tv-jatek-x-game-one-200-…

Mukodik jo van az gyerek vagyok, de az a forrasztas hat ize inkabb kendacsnak mondanam.

Nagyon tetszik az eredmeny, es sajnalom, hogy leadtad es nem huztad ki ahogy irtad is.

HFGL!

Jól van na, holnap az első dolgom lesz új hegyet venni :D
A másik gépel az baj, hogy bármi gondja lehet.
Valaki előttem már barkácsolt rajta. A joy portok ragasztópisztollyal lettek megerősítve, nyákszakadás is van, azt is buherálták már, kifolyt kondik...
Szóval kapott szegény rendesen...