STEMlab 122.88-16 SDR

 ( hg2ecz | 2018. december 12., szerda - 14:10 )

Sajnos idén már nem kerül a karácsonyfa alá (valamikor most fog megjelenni), pedig nagyon jó kütyünek ígérkezik.
Kíváncsi leszek rá, mikor jelenik meg és mennyiért.

Amit tud:
122.88 Msps tempóval 16 bites felbontással 2 csatornán digitalizálni a rádiófrekvenciát.
Végre kis fáziszajú oszcillátor került az A/D-hoz.

125 Msps tempóval 14 biten előállítani a rádiófrekvenciát, szintén 2 csatornán
Zynq 7020 SOC: FPGA + duál 800 MHz ARM Cortex A9
512 MB RAM
Gigabites ethernet

Amire használható:
rövidhullámú rádióamatőr sávok direkt vétele, jelfeldolgozó algoritmusok feljlesztése
tetszőleges méréstechnika, oszcilloszkóp, spektrumanalizátor 0..60 MHz-ig, némi trükkel 60..120 MHz-ig.
kétcsatornás jelgenerátor 0..60 MHz között.

És természetesen Linux fut rajta, FPGA fejlesztőkörnyezetet is adnak hozzá.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

oszcilloszkóp
Hm, ez érdekelne. Nagyon menő lenne az oszcilloszkóp képét interaktív táblán (nagy méretben) látni :)

Egyébként oszcilloszkópra több izgalmas megoldás is van:
- Néhány száz kHz-es jelig mikrovezérlővel is digitalizálhatsz, gyosrabbakkal néhány Msps tempóval is. Esetleg SPI-n beküldöd a Raspberry-be.
- Beaglebone Black PRU-ján keresztül illesztesz 20 Msps tempójú A/D feltétet. Egyébként 100 Msps logikai analizátort is csináltak PRU-val.
- veszel USB-s oszcilloszkópot és Raspberryre dugod. Lásd: bitscope, picoscope, ...
- előző Red Pitaya 14 bites A/D-je is elég lehet, ami már pár éve kapható.

Ó, ez számomra nagyon értékes hozzászólás. Köszi az infókat!
Komoly célokra nem kell, csak (középiskolai) oktatásban lenne néhány kísérlet, aminek az "eredményét" oszcilloszkóppal érdemes szemléltetni. Ezek a termékek, amint látom, egész normális árban vannak, majd be is ruházok.
Ha már ennyire értesz ezekhez: Arduino-val is meg lehet egy ilyet csinálni? Az már van fél éve (bár elismerem, még ki sincs bontva), ha erre is használható lenne, nagyon jó lenne :)

arduino oscilloscope --> google
piszok sok találat

Valóban.

Milyen frekvenciáig kell? Az STM32F103 alapú "Arduino" lapka max 1 Msps mintavételi tempót tud, ami annyit jelent hogy 100 kHz-es tetszőleges jelig a pontokat összekötheted, netán kis interpoláló szűréssel finomíthatsz a rajzoláson. Tehát a teljes hangfrekvenciás tartományt lefedi és a 32 bites mikrovezérlővel akár spektrális felbontást (FFT) is szépen tudsz számolni, megjeleníteni.

Az elterjedt ATmega328P "Arduino" lapka csak kb. 15 ksps tempóig megy, így a hangfrekvenciás tartományban is korlátos. Jelfeldolgozásra pedig a 8 bites mikrovezérlő gyakorlatilag alkalmatlan, nem érdemes erőltetni erre.

Update: ahogy elnézem az STM32F103 lapkára vannak aranyos projektek, mintevételez és a NYÁK-on levő USB csatlakozáson kereszült áttolja a PC szoftvernek. Tehát a szoftverek mind készen vannak.

Milyen frekvenciáig kell?
Fogalmam sincs, ennyire nem értek hozzá. Kb. annyit tudok, hogy a "rendes" oszcilloszkóp bemenetére (vagy bemeneteire) rádugom a BNC-s kábelt, valamint azt, hogy kb. miket (és miért azt) kell állítgatni, hogy a jelenség diákok számára is jól látható legyen.
Egyszerű gimi, tehát nem elektro-szakgimi, jelenleg néhány elektromosság(-mágnesesség)tani szemléltetésre (nem mérésre) használom. Egy gyors keresést megejtve, az Arduino-val egyszerűbben tudnék több témában is oszcilloszkóp-szerűséget használni, akár pl. hangtanban is. Már csak a rávaló időt kellene megtalálni :)

Kedvet csináltál nekem is, hogy a gyerekeimnek tartsak egy minimalista demót (bár van komolyabb gyári oszcilloszkópom).

Ami minimum célszerű:
- STM32 lapka
- és egy ehhez hasonló, shottky diódás hülyebiztosság az A/D bemenet elé erősen javasolt. Félrenyúlni könnyű méréskor (5V-ra, bárhova), ettől viszont nem kell rögtön tönkretenni a mikrovezérlőt.

Na meg méréskor a földhurokra oda kell figyelni.

Nézem az internetet, STM32F103 lapkára a program például Raspberry UART-ján keresztül is könnyedén áttölthető. Ehhez minden szoftver adott az Rpi-ben: https://www.youtube.com/watch?v=tCcxFMU1OFE

Nekem van ilyen kis DSO138 szkópom. Imádok forrasztgatni (mazochista vagyok tudom :) ), ezért a DIY verziót rendeltem. Összerakás után egyből működött is. Amire nekem kell arra tökéletes.
De létezik hozzá másik firmware is, amivel több csatornát is tud kezelni. Persze ehhez kell egy kis elektronikai kiegészítés is. Tervben van, hogy majd átalakítom, de nem sürget :)

Arduinoval is csináltam már szkópot. Ez sem egy professzionális eszköz, de TTL áramkörökhöz tök jó, amivel én általában dolgozok. Viszont ebből sok mindent kilehet hozni. Van egész jó 4 csatornát támogató progi is hozzá.
Ami jó benne, hogy semmit nem kell szerelni, csak feltöltöd rá a progit, indítod a PC-s klienst és már mehet is a mérés.
Persze ennek is vannak továbbgondolt változatai amiknek már nem 5V a korlátja és tudnak pár plusz dolgot.

Szóval hobbi célokra, áramkörök debugolására ezek tényleg nagyon jók.

Csak hogy hozzáadjak pár másik lehetőséget:

Néha olcsón kapható a Hantek 6022BE USB (van még ebből más néven is: Voltcraft/Darkwire/Protek/Acetech), a gyári szoftver az so-so, de van hozzá alternatíva egy pár:
https://github.com/OpenHantek/openhantek
http://pididu.com/wordpress/basicscope/
https://sigrok.org/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.martinloren.hscope&hl=en (egy 8-10" tablettel már jól használható)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

sub+todo

Nekem is ilyenem van. Jelenleg ha hasznalom, egy virtualboxnak USB-s eszkozkent felajanlott XP-n futo gyari program hajtja. Az meg egy cseppet maceras igy.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

+ ehhez jön még nekem egy utángyártott (Saleae másolat) USB logic analyzer (24MHz, 8ch) kb. 6€ volt ebayről, sigrok gyönyörűen meghajtja, lásd itt:
https://sigrok.org/wiki/Supported_hardware#Logic_analyzers

fx2lafw hajtja ezeket
https://sigrok.org/wiki/Fx2lafw

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nekem a Saleae klonomat is a gyari program hajtja, igaz, az nativ Ubuntus, nem kellett semmit trukkozni. Na jo, jogot adni neki, hogy lassa a megfelelo device file-t.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Persze, a nagy része ezeknek Saleae USB id-ket (0925:3881) használ :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

ha SDR-t akarsz csinalni, akkor arra talan vannak jobb FPGA + LO + RF chip kartyak (pl a crowdsupply-on), nem?

Sajnos nem. URH-ra kisebbek a követelmények, oda rengeteg alkalmas hardvert találsz.
RH-ra ha jó paraméterű vevőt akarsz, a legtöbb SDR hardver nem lesz ehhez megfelelő. Ha viszont elég egy közepes minőség és az olcsóság a szempont, akkor az I/Q keverős megoldás a barátod. 15 éve még én is kizárólag I/Q keverős hardverekkel kísérleteztem. Szépen működtek, de rövidhullámon a túlmintavételezett direkt digitalizálósaknál jelentősen rosszabbak a paramétereik.

Az utóbbiaknál sem felhőtlen az öröm, rövidhullámú rádióamatőr célokra általában csak néhány apróságon buknak el analóg oldalon, ahogy a témanyitóban ismertetett hardver előző verziója is. A jelen verziónál 2 jobb típust ismerek, viszont azoknak a hardvereknek tényleg nagyon magasra tették az árcéduláját.