Hibernációs kamra beüzemelve - találkozunk tavasszal!

 ( BlinTux | 2018. november 30., péntek - 12:09 )

Mármint nem velem, hanem a kis hangya kolóniával! :)

Mint ahogy a korábbi hangyás posztokban írtam, a hangyáknak szüksége van a telelésre. Ilyenkor szinte meg sem moccannak, csak vannak, pihennek (hibernálódnak).
Viszont ezt csak kellően alacsony hőmérsékleten teszik, ezért az otthon tartott hangyáknak biztosítani kell a megfelelő körülményeket. Legegyszerűbb ha betesszük őket a hűtőbe, ahol hideg van, de nincsenek mínuszok. 2-8 fok között jól érzik magukat.

A teleltetés november végétől március végéig tart, tehát kb. 4 hónapot töltenek a hűtőben.

Mindez képekben:
A hibernációs kamra
Elbúcsúzott az utolsó dolgozó is
Hibernációs kamra a hűtőben

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha kimarad a telelés, mi történik velük?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Meghalnak végkimerülésben.
Ez kb. olyan mintha a nap 24 órájában dolgoznál és egy percet sem aludnál. Csak ők nem naponta alszanak, hanem egy telet.

XXI. szazadi high-tech allattartas :D

Az ember általában mindent megtesz, hogy a hangyákat kiűzze a konyhából, a kaja környékéről, te meg beteszed őket a kaja mellé a hűtőbe. :D

Mit szól az asszony ehhez?

Ez már a 3. tél nekik a hűtőben, szóval már megszokta :)

Tehát akkor már "hangyások" vagytok kicsit mindketten.. - :D - (Szerintem a hűtőben egy ilyen doboz láttán az én párom visítana, és azonnal beadná a válókeresetet.)

Télen a mákostésztának nem szokott fura íze lenni amit a nejed csinál? :-)

Ezek haziallatok. Olyan, mint ha a macskadat a hutoben tartanad, hogy szep dus bundat novesszen. :)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A macskát a mosogatóban tartjuk, ott a helye. :P (Egyébként tényleg, az összes oda fekszik be, meg a mosdókagylóba...)

Hallottam mar en is ilyen macskarol. :)

Exemet meg azzal szoktam szivatni, hogy ne a szekrenyben tartsa a cicajat! (kipiszkalja a mancsaval, es bemaszik aludni)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Arra azert figyelj, hogy a hutoben inkabb a magasabb polcok egyiken legyenek, mint az aljan. Siman lehet par celsius kulonbseg a teteje es az alja kozott (nalam van, a teteje kozeleben, ahol az erzekelo van, 4 celsius fixen).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ahogy látom van beépített hő (és páratartalom talán?) mérő, igaz 19,5-et mutat, gondolom mert most rakta be.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Igen, a második polcon szoktak lenni.
És igen, van beépített pár/hó mérő, ami azért mutat annyit, mert most kerültek be.
Bár maga a hangyafarm ami benne van már elő lett hűtve 10 fokra, hogy ne 25-ről essenek be az 5 fokba.

Teljesen jogos.
Azert irtam, mert nalam is van homero a hutoben (igazabol 3, egy a melyhuto reszen, egy a sima hutoben, a regi erzekelo helyen, egy meg a racs alatt az elektronikanal). Sokan nem gondoljak, hogy mennyit szamit, de konnyen retegzodik a levego a huton belul. Illetve egy-egy nyitas utan jopar celsiust valtozik. Ha alulra teszed, az lehet karos a hangyaknak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

a hűtőd hátlapján a pára-víz levezető nyílás körül fekete penészfoltot látok jobbra. valami ganaj lehet, ami 1., eltömíti és pár napon belül állni fog a víz alul 2., eléggé nem higiénikus a dolog. mivel itt a hideg ilyenkor elég könnyű kitakarítani, kibaszod az erkélyre ami benne van és go.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ezért szeretem a hup-ot, itt mindig kap az ember praktikus életvezetési tanácsokat (is), akár kéri akár nem :) No offense!
--

jeah, de tenyleg jo szandekom volt. azert all ra a szemem mert egy hete mi igy jartunk (illetve akkor eszleltuk). valami csomagolas odaert a hatlaphoz, rossz napjan odafagyott. az az apro darab ott ragadt a jegben, majd amikor leolvadt hatul elkezdett lefele csuszni a csatornaig. par nap alatt elkezdett peneszedni, es amikor a nyilasig eluszott azt ott eldugitotta. szuper melo volt :( pfejj

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Semmi gond, komolyan szeretem mikor egy IT témából valami teljesen elborult módon autószerelős / házépítős topik lesz, és olvasok valami hasznosat! Hűtőganajozást én is csak akkor csinálok, mikor már ott a víztócsa a hűtőajtó előtt, és a leeresztő lyuk környéke fekete trutyival eltömődött.
--

Én is voltam hasonló cipőben.
https://hup.hu/node/143045
Azóta sincs semmi gond a hűtővel.

Meg tudnád mondani véletlenül, hogy mit nem szeretnek a hangyák? Mert nálunk csak mi vagyunk a természetes ellenségeik, de nam vagyunk elég hatékonyak. Azt szeretnénk, ha nem jönnének be a csukott ablakon (illetve biztosan van valami számunkra ismeretlen pici rés, amit minden nyáron felfedeznek). Valahogy vonzóbbá kellene tenni számukra a kinti kerti környezetet, bár van olyan érzésem, hogy főleg a kíváncsiság hajtja őket új világot felfedezni.

Próbáld meg iskolába járatni őket, az garantáltan kiöli a kiváncsiságot!

:D

nalunk tobb bevallt megoldas is van, mert rendszeresen feltornek a szobaban.
1. porcukor+borax
2. sutopor

odarakni ahol jarnak, bejonnek.

Korábban mindenféle vegyszerrel próbálkozunk: mérgekkel, szódabikarbónával, ecettel, stb. de maximum pár hétre tűntek el. Ha letakarítottunk egy vonulási útvonalat, találtak másikat, a pionírokat meg nem lehet mindig elcsípni.

Aztán abbahagytuk a pókok összeszedését. Ez esztétikailag nem annyira szép, mert vannak pókhálók itt-ott, viszont elkapják a hangyákat. Sokkal alaposabban, mint mi :)

A pókjaink kapnak kosztot és kvártéjt, cserébe őrzik a házat :)

Nem csak a hangyákat, a szúnyogokat is.

nem hinnem, hogy a pokok elriasztanak vagy megzabalnak a hangyakat.
nalunk amikor jottek akkor egy-egy akcioban kb. 40-50 sima es 10-15 szarnyas erkezett.
es csak a 3. teljes vereseg utan mondtak le az ujabb akciojukrol.

Nem vagyok hangyas (: a kerdes lehet tok egyertelmu... Hogy veszed ra oket, hogy menjenek be a kamraba?
Becsalogatod? V elolvassak, hogy hibernacio aztan mennek?

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Egy ilyen homokos farmban vannak.
Ez az egész van a hibernáló dobozban :)