Szegény ember USB switche

Asszonyka szeptemberben kapott munkahelyi (iskolai) laptopot, hogy azzal minden tanár hű de faszán tud majd dolgozni. Van akinek azóta is szervizelik a gépét, de ez egy másik történet...

Lényeg, hogy a laptop túlnyomórészt itthon van, kvázi desktop gépnek használva, külső perifériákkal (egér, billentyűzet, monitor).
Viszont mivel ez munkahelyi gép és tele is van kémprogramokkal, akármit nem lehet rajta futtatni, így néha szükség van a rendes PC-jére is.

És amikor váltani kell a kettő között, akkor jövök én a képbe, aki bemászik az asztal alá és a telefon fényénél átköti az USB kábeleket :D
Na ezt tegnap meguntam és gyorsan összedobtam egy pofonegyszerű USB váltót.

Hozzávalók:
- Lehető legolcsóbb USB Hub
- Kétállású kapcsoló, ami legalább 3 külön szálat tud két irányba kapcsolni.
- Két viszonylag hosszabb USB kábel.

USB Hub-ért leugrottam a számtech boltba, amit 990 Ft-ért hozzám dobtak.
Kapcsoló volt itthon, még valami rádióból műtöttem ki asszem.
USB kábel szintén volt, mert nem szoktam kidobni a telefonok megtört kábelét a "még jó lehet valamire" hitvallás jegyében!

A hub 4 portos, de mivel csak egérnek és billentyűzetnek kell, egy simán feláldozható a kapcsoló helyének. Így azt nemes egyszerűséggel levágtam a panelről.
A kapcsolóra beforrasztásra került a VCC, D+, D- szál a hub felől.
A két USB kábel szintén ezen erei pedig a kapcsoló szélső tüskéire.
A GND mindennel közös.

Lényegében a kapcsolóval most azt választhatjuk meg, hogy a két USB kábel közül melyik legyen kapcsolatban a hubbal. Értelemszerűen az egyik kábel megy az egyik gépbe, másik a másikba.

És ennyi! Remekül működik. Fent van az asztalon és egy pöccintéssel lehet váltani hogy a perifériák melyik gépre csatlakozzanak.
(A VGA nem téma, mert a monitor két VGA bemenetes, mindkét gép rá van kötve)

 

Blog | YouTube

Hozzászólások

Irigylem az ilyenfajta elektronikai (meg amúgy minden) tudást.
Azt a szobát viszont nem irigylem, ahová a jó-lesz-még-valamire dógokat tartod :D

A kozos GND nem okoz (rejtelyes) hibakat? Csak mert a ket bemenetes monitor miatt gyanus a ground loop. Persze az USB es a monitor jel is digitalis, ugyhogy ha nem is szeretik, de egy szintig/ideig birjak.

A masik a kapcsolo polusainak kapcsolasi sorrendje. Nezted, hogy mind a karmat megszakitja-e, mielott elkezdene osszekotni oket a masik irannyal?

Az olcsó hub, kábel okozhat azért néha fura dolgokat...
Nekem egy hasonlóan olcsó hub-ba volt dugva éveken át, bill, egér, joy, aztán egy gép upgrade és win újratelepítés után azt tapasztaltam, hogy az egérmutató darabosan mozog. Akármit állítottam, nem javult. Aztán az a vad ötletem támadt, hogy rádugom közvetlenül a gépre az egeret, hogy úgy mit csinál. Láss csodát, teljesen simán kezdett mozogni az egér...

Okozott is már!
Korábban már vettem egy ilyet, csak fehérben. Nekem néha ledobta az eszközöket, majd kis vártával újracsatlakoztak.
Szétszedtem, látom, fele GND láb nincs beforrasztva az USB aljzatoknak :D
Mióta beforrasztottam, azóta nincs vele gond, remélem ezzel sem lesz.
Ha mégis, akkor veszek egy normális USB switchet, ez most amolyan próba szerencse építés volt. Ha beválik, marad :)

Én erre a célra egy konzolátkapcsolót használok: egy billentyűzet, egy egér, egy monitor, két pécé. Korábban analóg monitor volt, úgyhogy mindkét gépből a VGA-kiement lett kapcsolgatva, mióta LCD van, azóta az egyik gép a monitor HDMI, a másik meg (nincs neki más kimenete...) a VGA bemenetére van dugva, úgyhogy most a monitoron is át kell kapcsolni a képet, de ennyi - tökéletesen működik, és tákolni-gányolni sem kellett hozzá...

Cool!

Én is szoktam fabrikálni, bár mostanában ritkán (van három projekt is félbehagyva ;).

Bár nem írtad mi az oprendszer, de az iskolaiból gondolva Windows. Amennyiben igen, ez is lehet megoldás: https://www.microsoft.com/en-us/garage/profiles/mouse-without-borders/ , https://www.youtube.com/watch?v=X1Eg_g3kWN4 - már amennyiben nem ismernéd :)

Ez egy olyan kis progi, ami nálam a top5-ben simán benne van :), vannak alternatívák is, linuxos is, de egyet sem próbáltam még.

Azt a betyár mindenit, és még működik is neked! Ha lenne hosszú bajszom, most megpödörném, hallod. Amikor nyákot tervezek, már alig néhány cm-es szakaszon biztosítanom kell, hogy 90 Ω legyen a hullámimpedancia az USB vonalon, ellenkező esetben nem megy a High Speed. És ez nem holmi ajánlás, hanem tapasztalat. A jel nem veheti be a kanyart éles derékszögben, legfeljebb 45 °-ban. A D+ és D- vezetékek közötti legnagyobb hosszkülönbség 3.81 mm lehet a teljes hosszon, ez a kanyaroknál válik érdekessé, hiszen a külső íven hosszabb lesz a vezető fólia. Meg a csatlakozóknál.

Komolyan mondom, tetszik a lelkesedés, de levert a víz. Amúgy azért működik, mert Low Speed és Full Speed (USB 1.1) kb. mindenen elmegy, egérhez, billentyűzethez ennyi is elég.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra én is számítottam, hogy érzékenyebb eszközökkel gond lehet, de nem is volt cél, hogy azok működjenek.
A vezetékhosszok egyébként egyformák, egyszerre lett elcsípve mind a négy :) Max 1 mm eltérés ha lehet a forrasztás miatt.
Mindenesetre a harmadik slotba egy pendrivot dugva, az is működik. Igaz azt nem is néztem milyen sebességgel.
Lényeg, hogy a célját beteljesíti :)

Azért megfelelő nyáktervező programmal nem olyan rakétatudomány differenciális vezetőszálakat létrehozni. Pl az Eagle, Altium biztosan tudják ezt.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

ATEN US224-et és US424-et használok ilyenre.
Előnye hogy "emulálja" a rádugott perifériákat mindegyik porton, szóval el/visszakapcsoláskor nem érzi úgy az el/visszakapcsolt gép hogy kihúzták/bedugták az USB perifériákat be(lő)le.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."